Η ανέγερση του ΩΕΜΕΚ θα ανοίξει τις πόρτες του σε τέσσερα χρόνια δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Ψυχή&Σώμα

Νέα εποχή για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, με ένα έργο ζωής από το Ίδρυμα Ωνάση

Η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τις μεταμοσχεύσεις στην πατρίδα μας, χαρίζοντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, προκειμένου να βγουν νικητές στη ζωή. Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το νέο, πλήρως εξοπλισμένο με τεχνολογίες αιχμής μεταμοσχευτικό κέντρο θα ανοίξει τις πόρτες του σε τέσσερα χρόνια δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και θα αποτελέσει ένα νοσοκομείο για όλους τους ασθενείς, τους ανασφάλιστους και πρωτίστως τα παιδιά. Χαρίζοντας ζωή, βάζοντας «φρένο» στο brain drain και ανεβάζοντας την Ελλάδα εκεί όπου της αξίζει.

Την κάλυψη ενός μεγάλου κενού που διαιωνίζεται στη δημόσια υγεία έρχεται να συμπληρώσει, από το Α έως το Ω, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ) χάρη στη μεγάλη και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Για πρώτη φορά, η πατρίδα μας αποκτά εθνικό κέντρο για τη μεταμόσχευση όλων των συμπαγών οργάνων (όπως η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, τα νεφρά), μέσα στο οποίο θα λειτουργεί αυτόνομη μονάδα για τις μεταμοσχεύσεις σε λιλιπούτειους ασθενείς, ώστε οι ελληνικές οικογένειες να μην αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, προκειμένου τα μέλη τους να υποβάλλονται σε σωτήριες επεμβάσεις μεταμόσχευσης που μέχρι τώρα δεν γίνονταν εντός των συνόρων σε κανένα νοσοκομείο. Η απουσία δομών, εξειδικευμένου προσωπικού και η έλλειψη της καλλιέργειας της μεταμοσχευτικής κουλτούρας και της δωρεάς οργάνων κρατούν εδώ και δεκαετίες τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας σε πολύ χαμηλό επίπεδο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη και μεταξύ των δέκα τελευταίων χωρών του δυτικού κόσμου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενδεικτικά, το 2016 πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μόνο 151 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες πληθυσμιακά συγκρίσιμες, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι μεταμοσχεύσεις ανήλθαν σε 1.032 και 846 αντίστοιχα. Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό, γεγονός που επιφέρει τεράστιο ψυχικό κόστος στους ασθενείς και στις οικογένειές τους αλλά και μεγάλη οικονομική δαπάνη υγείας για την πολιτεία.

 

Η ανέγερση του ΩΕΜΕΚ αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στη δημόσια υγεία, ένα έργο ζωής με κόστος που ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.


Στην αγωνία και στην ταλαιπωρία των ασθενών, στις μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται, λόγω της απουσίας εμπιστοσύνης των πολιτών στη δωρεά οργάνων, και στην εκτίναξη των δαπανών υγείας σε δυσθεώρητα ύψη έρχεται να βάλει οριστικά τέλος η ανέγερση του ΩΕΜΕΚ. Ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του εντός της επόμενης τετραετίας στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά μέσα από την αυτόνομη μονάδα μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Παίδων.

 

Εκεί θα παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και στην παιδοκαρδιολογία και στην παιδοκαρδιοχειρουργική. Το ΩΕΜΕΚ θα είναι ένα νοσοκομείο για όλους, προσφέροντας ειδική μέριμνα για τον ανασφάλιστο ασθενή που δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί οικονομικά σε κανένα στάδιο της μεταμόσχευσης. Πρόκειται για ένα έργο ζωής που σηματοδοτεί τη διαχρονικότητα της προσφοράς του Ιδρύματος Ωνάση στην κοινωνία.

 

Κατάμεστη η Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στην παρουσίαση του ΩΕΜΕΚ.


Πανελλαδικό δίκτυο για την αξιοποίηση των μοσχευμάτων Το όραμα υπήρχε εδώ και καιρό. Το Ίδρυμα Ωνάση εργάστηκε για την πραγμάτωσή του με σταθερά βήματα και αποφασιστικότητα, έχοντας ως οδηγό τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Σε συνεργασία τόσο με την πολιτεία όσο και με τον ΕΟΜ, οι προσπάθειες απέδωσαν τελικά καρπούς και με την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 από την Ολομέλεια της Βουλής μπήκαν οι βάσεις ώστε δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) να δημιουργηθεί ένα δεύτερο νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις.

 

Ο θεμέλιος λίθος θα τεθεί στις αρχές του 2019 και το 2022 η νέα, μοναδική στο είδος της δομή στην Ελλάδα θα είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρώτους ασθενείς και να τους προσφέρει το πολύτιμο δώρο ζωής. Το ΩΕΜΕΚ αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη που θα ενεργοποιήσει τον μεταμοσχευτικό τομέα στην Ελλάδα, συνδράμοντας τις υπάρχουσες μεταμοσχευτικές μονάδες.

 

Με τη λειτουργία του δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο υπό τον συντονισμό του ΕΟΜ, το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μοσχευμάτων, διαμορφώνοντας τις βάσεις για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών μεταμόσχευσης. Με τη θεμελίωση του ΩΕΜΕΚ, ωστόσο, δημιουργούνται οι συνθήκες για ολοκληρωμένη μεταμοσχευτική φροντίδα, με έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του ασθενούς.


Άμεσο θετικό αποτύπωμα στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα Η δημιουργία του ΩΕΜΕΚ, με τις σύγχρονες υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνολογία αιχμής, το οποίο θα συνδράμει στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου μεταμοσχεύσεων, ενδυναμώνοντας παράλληλα το κίνημα της δωρεάς οργάνων, θα βοηθήσει, σύμφωνα με τον ΕΟΜ, ώστε από την πρώτη κιόλας πενταετία λειτουργίας του η Ελλάδα να ξεπεράσει το μισό του μέσου όρου των μεταμοσχεύσεων που διενεργούνται στις πληθυσμιακά συγκρίσιμες με εκείνην ευρωπαϊκές χώρες.

 

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει μια νέα, αποτελεσματικότερη εθνική μεταμοσχευτική στρατηγική είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων. Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ και το υπουργείο Υγείας, θα επενδύσει πόρους σε δράσεις που αφενός θα προάγουν αποτελεσματικά την εθνική στρατηγική προσέγγισης των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα και αφετέρου θα καλλιεργήσουν τη μεταμοσχευτική παιδεία. Επισημαίνεται ότι εντός του ΩΕΜΕΚ θα στεγάζονται τα νέα γραφεία του ΕΟΜ, γεγονός που θα συμβάλει ακόμα πιο πολύ στη βέλτιστη και ευέλικτη λειτουργία του τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου


Κόμβος ιατρικής καινοτομίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα Το ΩΕΜΕΚ, αξιοποιώντας την 25ή εμπειρία του γειτονικού του νοσοκομείου, του ΩΚΚ, θα αναπτύξει ένα διεθνές κέντρο ιατρικής καινοτομίας στους τομείς τόσο των μεταμοσχεύσεων όσο και της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής ενηλίκων και παίδων. Επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΟΜ, θα συνάπτει διεθνείς συνεργασίες με επίκεντρο τις μεταμοσχεύσεις για τη μεταλαμπάδευση των ιατρικών γνώσεων και εξελίξεων στην Ελλάδα και την ανταλλαγή επιστημονικών θέσεων και τεχνικών, ενώ παράλληλα θα συνάψει συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, για την προώθηση της εγχώριας έρευνας στη μεταμοσχευτική.

 

Η λειτουργία του ΕΟΜ θα ανοίξει τον δρόμο για να έρθουν στην Ελλάδα κορυφαίοι γιατροί από το εξωτερικό και να συνεργαστούν με Έλληνες, προάγοντας τον επιστημονικό διάλογο γύρω από τις νέες εξελίξεις στη μεταμοσχευτική χειρουργική και μεταλαμπαδεύοντας τεχνογνωσία που λείπει από τη χώρα στον τομέα αυτό.

 

Παράλληλα, μέσω προγράμματος υποτροφιών από το Ίδρυμα Ωνάση, Έλληνες γιατροί μετεκπαιδεύονται ήδη σε εξειδικευμένες κλινικές ανά την Ευρώπη για να αποκτήσουν την απαραίτητη ειδίκευση και πιστοποίηση, ώστε να επιστρέψουν έτοιμοι να αναλάβουν οι ίδιοι την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων. Η νέα δομή, εκτός του ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα της σωτήριας επέμβασης σε χιλιάδες ασθενείς, θα αποτελέσει πόλο έλξης για την επιστροφή των νέων Ελλήνων επιστημόνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, προκειμένου να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό, και θα βοηθήσει να μετατραπεί το brain drain σε brain gain και αυξημένη επιστημονική προστιθέμενη αξία για την πατρίδα μας.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε η ευχή ώστε το επόμενο μεγάλο ραντεβού να είναι στη θεμελίωση του νέου νοσοκομείου. Από αριστερά: Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Πόπη Τσαπανίδου, δημοσιογράφος και συντονίστρια της εκδήλωσης, Πάνος Μινογιάννης, γενικός διευθυντής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ανδρέας Καραμπίνης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, και Ηρακλής Τσαγκάρης, αναπληρωτής καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, εκπαιδευόμενος στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση.


Η εκδήλωση Η παρουσίαση του ΩΕΜΕΚ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε μια λαμπρή εκδήλωση, παρουσία πολιτικών, πρεσβευτών, δημοσιογράφων και σημαντικών προσωπικοτήτων από την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα. Το «παρών» έδωσαν ο Τάσος Κουράκης, α' αντιπρόεδρος της Βουλής που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, που εκπροσώπησε την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πολλές άλλες προσωπικότητες.

 

Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η γνωστή δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου. Πρώτος στο βήμα, ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ανέβηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα, για το Ίδρυμα Ωνάση είναι μια ημέρα χαράς, δικαίωσης και υπερηφάνειας. Δουλέψαμε συστηματικά και με αφοσίωση σε ένα πλαίσιο γόνιμης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Με τη δημιουργία του ΩΕΜΕΚ, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει, για μια ακόμα φορά, τα δεδομένα της υγείας στην Ελλάδα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ως θεματοφύλακες του οράματος του Αριστοτέλη Ωνάση, στηρίζουμε αδιάλειπτα, πάνω από τέσσερις δεκαετίες, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Για εμάς η υγεία είναι πολιτισμός. Προορισμός μας είναι να είμαστε αρωγοί στην κοινωνία και στην πολιτεία, τιμώντας το παρελθόν και κοιτάζοντας προς το μέλλον».

 

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου με τη διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Δημήτρης Νιάκας, επισήμανε τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει η δημιουργία του νέου νοσοκομείου για το ΩΚΚ: «Η δημιουργία του νέου κέντρου, του ΩΕΜΕΚ, θα συμβάλλει σε περαιτέρω αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΩΚΚ, ώστε να παραμένει πάντοτε πρωτοπόρο και στην αιχμή των εξελίξεων και της καινοτομίας στον τομέα της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής». Το όραμα του Ιδρύματος Ωνάση αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του έργου για τον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα: «Ο ΕΟΜ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση να δημιουργήσει και να δωρίσει στην ελληνική κοινωνία ένα υπερσύγχρονο εθνικό μεταμοσχευτικό κέντρο που θα καλύψει το κενό στις υγειονομικές υπηρεσίες και στις υποδομές στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Παράλληλα, έχουμε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό δράσεων που θα υλοποιήσουμε από κοινού με το Ίδρυμα Ωνάση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και της ελληνικής κοινωνίας στο κορυφαίο θέμα της δωρεάς οργάνων».


Στην εκδήλωση και στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν, εκτός από τον Αντώνη Παπαδημητρίου και τον Ανδρέα Καραμπίνη, ο Πάνος Μινογιάννης, γενικός διευθυντής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, και ο Ηρακλής Τσαγκάρης, αναπληρωτής καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, εκπαιδευόμενος στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης, παρενέβησαν με δηλώσεις τους ο κορυφαίος παγκοσμίως θωρακοχειρουργός Walter Klepetko, ο οποίος θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Ελλήνων γιατρών στις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, ο διευθυντής του Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Ιταλίας, Nanni Costa, καθώς και η διευθύντρια ΕΣΥ και υπεύθυνη Συντονισμού Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, Άννα Μαριόλα.

 

Το σχέδιο για τη δημιουργία του ΩΕΜΕΚ παρουσιάστηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία  Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

Ψυχή&Σώμα Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

1.6.2020
Η Nutricia στηρίζει την κοινωνία και τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία

Ψυχή&Σώμα Η Nutricia στηρίζει την κοινωνία και τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία

26.5.2020
Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

Ψυχή&Σώμα Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

24.5.2020
Πώς το μουρουνέλαιο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού

Ψυχή&Σώμα Πώς το μουρουνέλαιο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού

19.5.2020
Η κανονικότητα της χαράς. Του Στέφανου Ξενάκη

Ψυχή&Σώμα Η κανονικότητα της χαράς. Του Στέφανου Ξενάκη

17.5.2020
Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

Ψυχή&Σώμα Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

14.5.2020
Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

Ψυχή&Σώμα Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

11.5.2020
Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο

Ψυχή&Σώμα Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο

7.5.2020
Fever gate: Για την αμηχανία που μπορεί να αισθανόμαστε σήμερα, κατά την έξοδό μας από την καραντίνα

Ψυχή&Σώμα Fever gate: Για την αμηχανία που μπορεί να αισθανόμαστε σήμερα, κατά την έξοδό μας από την καραντίνα

4.5.2020
To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη

Ψυχή&Σώμα To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη

2.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια