Έτσι θα καταφέρεις να κόψεις κάθε κακή συνήθεια
Ψυχή&Σώμα

Έτσι θα καταφέρεις να κόψεις κάθε κακή συνήθεια

Λίγη καλή θέληση και 4 μυστικά εγγυώνται την επιτυχία!

Η εποχή που ωραιοποιούσαμε κάθε κακή συνήθεια έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν μία lifestyle τάση μεσουρανεί τα τελευταία χρόνια αυτή δεν είναι άλλη από την ευεξία σε κάθε της μορφή. Πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς την τάση για να απαλλαγείς μια για πάντα από κάθε συνήθεια που απειλεί την υγεία σου;

 

Ποτέ άλλοτε η κατάργηση των κακών συνηθειών δεν ήταν τόσο 'cool'! Βλέπεις, μέσα σε λίγα χρόνια έχουν χτιστεί ολόκληρες αγορές πάνω σε προϊόντα που βοηθούν την αντικατάσταση κάθε κακής συνήθειας με κάποια λιγότερο βλαβερή. Η κακιά συνήθεια, βέβαια, είναι είδος ανθεκτικό, πιο ευέλικτο από κάθε γιόγκι, και πιο βαθιά ριζωμένο από κάθε βελόνα που έπιασε ποτέ βελονιστής. Γι'αυτό και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί την απαλλαγή σου από αυτή εκτός, φυσικά, από την εξάσκηση αυτοπειθαρχίας.

 

Όποια κι αν είναι η 'κακή συνήθεια' που θέλεις να κόψεις, μην ξεχνάς πως όλη σου η δύναμη κρύβεται στις επιλογές σου.

 

Δεδομένων όλων των παραπάνω, υπάρχουν κάποια μυστικά για να ενισχύσεις την αυτοπειθαρχία σου και να αποχαιρετήσεις οποιαδήποτε κακιά συνήθεια, μια και καλή! Είτε μιλάμε για τον εθισμό σου στο τσιγάρο, είτε για το ανεξέλεγκτο shopping, τη συναισθηματική υπερφαγία ή το stalking του πρώην σου στα social media, η συνταγή παραμένει ίδια και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!

 

1

Βεβαιώσου πως το θέλεις πραγματικά

Αν το να κόψεις οποιαδήποτε κακή συνήθεια μοιάζει περισσότερο με 'θυσία' και όχι με συνειδητή απόφαση, με στόχο την βελτίωση της ζωής σου, τότε μήπως η απόφαση δεν είναι δική σου; Αν νιώθεις πως υποκύπτεις στις επιθυμίες άλλων, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες. Βεβαιώσου λοιπόν πως, πρώτα και κύρια, αυτός που επιθυμεί αυτή τη θετική αλλαγή στη ζωή σου, είσαι εσύ!

 

2

Κάνε τις σωστές παρέες

Το 'δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι' δεν είναι μια παρωχημένη παροιμία αλλά μια οικουμενική αλήθεια. Πώς περιμένεις, παραδείγματος χάρη, να κόψεις το αλκοόλ όταν όλοι σου οι φίλοι συχνάζουν σε μπαρ; Δημιούργησε ένα νέο κύκλο που ταιριάζει καλύτερα στην νέα σου ζωή και δες τις παλιές σου παρέες σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, μακριά από κάθε κακιά συνήθεια. Ποια άτομα στη ζωή σου θεωρούνται καλές επιρροές; Πέρασε παραπάνω χρόνο με εκείνους!3

Δημιούργησε αντιπερισπασμούς

Η περίοδος που κόβεις μια κακή συνήθεια είναι επικίνδυνη για να ξεκινήσεις κάποια άλλη, εξίσου επιζήμια! Αν, παραδείγματος χάρη, έκοψες το κάπνισμα αλλά έπεσες στην παγίδα του junk food, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον 'δώρον άδωρον'. Όταν λοιπόν νιώθεις ότι το μυαλό σου κολλάει σε οποιαδήποτε κακή συνήθεια, μπέρδεψε το μυαλό σου επιλέγοντας να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάθε φορά που αναζητάς ένα τσιγάρο, πιες ένα ζεστό ρόφημα ή βγες βόλτα στον κήπο. 

 

4

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Το κυριότερο απ'όλα είναι να μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για να μην νιώσεις ποτέ την αλλαγή σαν 'τιμωρία'. Επίλεξε ένα 'βραβείο' που δεν έχει καμία σχέση με τη συνήθεια που έκοψες. Αν, πχ. έκοψες τη ζάχαρη επιβράβευσε τον εαυτό σου με ένα μασάζ ή μια διήμερη εκδρομή. Όρισε από την αρχή τα σημαντικά σημεία στην πρόοδό σου και αποφάσισε σε ένα βραβείο για καθένα από αυτά.

 

Όποια κι αν είναι η 'κακή συνήθεια' που θέλεις να κόψεις, μην ξεχνάς πως όλη σου η δύναμη κρύβεται στις επιλογές σου. Χάραξε, λοιπόν, τη νέα σου πορεία και μην κοιτάξεις ποτέ πίσω! 

 

Με στοιχεία από το greatist.com

 

Ψυχή&Σώμα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια