Όταν κόβεις τα μαλλιά σου για να τα δωρίσεις δεν τα χάνεις, τα κερδίζεις, γιατί ο καθένας και η καθεμιά από εμάς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη θέση ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με τον καρκίνο.
Do the right thing

Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο

Γιατί όταν κόβεις τα μαλλιά σου για να τα δωρίσεις δεν τα χάνεις, αλλά ουσιαστικά τα κερδίζεις

Η σκέψη να κουρέψω τα μαλλιά μου στριφογύριζε στο μυαλό μου εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο αλλά πάντα έβρισκα μια δικαιολογία, κυρίως απέναντι στον εαυτό μου, για να το αναβάλλω συνεχώς.

 

Ήταν κι αυτός ο εφιάλτης/επαναλαμβανόμενο μοτίβο που με επισκεπτόταν συχνά πυκνά, όταν περνούσα περιόδους άγχους, πως ξαφνικά τα μαλλιά μου ήταν κοντά και κάθε φορά που ξυπνούσα τα έπιανα για να βεβαιωθώ πως ήταν απλώς ένα κακό όνειρο.

 

Πόσο σαχλά μου φαίνονται, όμως, αυτή τη στιγμή όλα αυτά και μετανιώνω που έδινα τόση σημασία σε τρίχες και, βασικά, που δεν το έκανα όλο αυτό νωρίτερα, γιατί η περασμένη Παρασκευή που κουρεύτηκα δεν ήταν τελικά η μέρα που «έχασα τα μαλλιά μου», όπως φοβόμουν, αλλά ουσιαστικά εκείνη που τα «κέρδισα».

 

 

Πριν από περίπου μια εβδομάδα πήγα αποφασισμένη σε ένα κομμωτήριο στο Κολωνάκι να κουρέψω τα μαλλιά μου, που σε μήκος έφταναν περίπου το μισό μέτρο. Μετά την απαιτούμενη διαδικασία του λουσίματος, κάθισα στην καρέκλα και με κοιτούσα στον καθρέφτη απέναντι, ίσως όπως δεν με έχω κοιτάξει ποτέ ξανά. Περίμενα το ψαλίδι σχεδόν σαν μια άλλη λαιμητόμο που θα έβαζε οριστικό τέλος στη «Φιλιώ με τα μακριά μαλλιά» κι η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή.

 

«Είσαι έτοιμη;», θυμάμαι να με ρωτάει η Κωνσταντία, που είχε ήδη φτιάξει δυο πλεξούδες και κρατούσε το ψαλίδι στο χέρι της. «3, 2, 1...» η αντίστροφη μέτρηση από τη φίλη μου την Κατερίνα, που ήταν μαζί, και ξαφνικά ακούω το πρώτο χρατς.

 

Λίγα δευτερόλεπτα μετά είχα στα χέρια μου την πρώτη πλεξούδα. «Ξέρεις ότι όσες γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους από τον καρκίνο, ποτέ ξανά δεν βγάζουν ίδια; Εσένα τα δικά σου θα μακρύνουν ακριβώς ίδια, εκείνων όχι – βγαίνουν πιο αδύναμα, σγουρά, πολλές φορές γκρίζα, αλλά ποτέ ίδια», μου εξηγεί η Κωνσταντία.

 

Αυτό ήταν. Όλα ξαφνικά έγιναν τόσο ξεκάθαρα. Όταν κόβεις τα μαλλιά σου για να τα δωρίσεις δεν τα χάνεις, τα κερδίζεις, γιατί ο καθένας και η καθεμιά από εμάς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη θέση ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με τον καρκίνο. Και ειδικά οι γυναίκες, αντιλαμβανόμαστε γενικά τα μαλλιά μας ως πολύ βασικό στοιχείο της θηλυκότητας μας.

 

Τι θα γινόταν, σκέφτηκα, αν η παρακέντηση που έκανα πρόσφατα, δεν είχε βγει τελικά αρνητική; Αν χρειαζόταν να υποβληθώ σε χημειοθεραπεία, που θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσω τα μαλλιά μου, πόσο θα μου κόστιζε ψυχολογικά; Προς το παρόν στάθηκα «τυχερή» αλλά μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ένιωσα πως το να δωρίσω τα μαλλιά μου ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω.

 

Εγώ επέλεξα να δωρίσω τα μαλλιά μου στο «Άλμα Ζωής» που επιδοτεί περούκες σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και διάβασα πως μέχρι σήμερα έχει συλλέξει πάνω από 23.000 κοτσίδες και ήδη περισσότερες από 160 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα.

 

Η Κοκό Σανέλ είχε πει πως «μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της είναι έτοιμη να αλλάξει τη ζωή της». Δεν ξέρω αν εγώ βρίσκομαι στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών ή όχι, αλλά ξέρω με βεβαιότητα πως ήμουν έτοιμη να αλλάξω τη ζωή –έστω και λιγάκι– μιας άλλης γυναίκας, που δίνει τη δική της μεγάλη και δύσκολη μάχη με το καρκίνο και που θα μπορούσα ανά πάσα στιγμή να βρεθώ στη θέση της.

 

 

 

* Ευχαριστώ το κομμωτήριο Pretty Little Bastards για την υπέροχη δουλειά.

Για περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία δωρεάς μαλλιών για «Χάρισε Δύναμη», πατήστε εδώ.

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντίνα Λίτσα  μας ξεναγεί στον κόσμο της βοτανοθεραπείας

Ψυχή&Σώμα Η Κωνσταντίνα Λίτσα μας ξεναγεί στον κόσμο της βοτανοθεραπείας

13.10.2019
The Naxos Apothecary: το καινούριο εγχείρημα του Γιώργου Κορρέ βάζει στο επίκεντρο τα βότανα της Nάξου

Ψυχή&Σώμα The Naxos Apothecary: το καινούριο εγχείρημα του Γιώργου Κορρέ βάζει στο επίκεντρο τα βότανα της Nάξου

10.10.2019
O Jeremy Muijs, συνιδρυτής της εταιρείας βιολογικών προϊόντων περιποίησης Grown Alchemist, υπόσχεται «ηθική ομορφιά»

Ψυχή&Σώμα O Jeremy Muijs, συνιδρυτής της εταιρείας βιολογικών προϊόντων περιποίησης Grown Alchemist, υπόσχεται «ηθική ομορφιά»

8.10.2019
Οι τεχνολογικά υποβοηθούμενες θεραπείες «ξεπαγώνουν» την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον

Ψυχή&Σώμα Οι τεχνολογικά υποβοηθούμενες θεραπείες «ξεπαγώνουν» την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον

7.10.2019
Η ιστορία της κωλοχαράδρας έχει δύο όψεις

Ψυχή&Σώμα Η ιστορία της κωλοχαράδρας έχει δύο όψεις

6.10.2019
Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα

Ψυχή&Σώμα Μύθοι και αλήθειες για την Ατοπική Δερματίτιδα

25.9.2019
Γιατί πρέπει να σταματήσετε να κυνηγάτε την ευτυχία στη δουλειά;

Ψυχή&Σώμα Γιατί πρέπει να σταματήσετε να κυνηγάτε την ευτυχία στη δουλειά;

10.9.2019
Φίλοι, φίλοι… καριοφίλι; Γίνεται τελικά στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι κολλητοί χωρίς να παίζει κάτι;

Ψυχή&Σώμα Φίλοι, φίλοι… καριοφίλι; Γίνεται τελικά στρέιτ άντρες και γυναίκες να είναι κολλητοί χωρίς να παίζει κάτι;

10.9.2019
Η μεγάλη επέλαση της βιομηχανίας ομορφιάς

Ψυχή&Σώμα Η μεγάλη επέλαση της βιομηχανίας ομορφιάς

8.9.2019
 Η μάχη με τον καρκίνο του στήθους σε μια viral φωτογράφηση

Ψυχή&Σώμα Η μάχη με τον καρκίνο του στήθους σε μια viral φωτογράφηση

25.8.2019
1 Σχόλια
Haifischnet 27.11.2018 | 10:55
Όταν θα αρχίσετε να παίρνετε βαμμένα μαλλιά, τότε θα κόψω και τα δικά μου για να τα δωρίσω.