Εκτός από τη βελτίωση στη ποιότητα της επικοινωνίας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσεις τη δύναμη κάθε μικρής τρυφερής χειρονομίας.
Ψυχή&Σώμα

Θέλεις να σε ακούσουν; 4 ψυχολογικά tips για να βελτιώσεις την επικοινωνία σας

Οι αληθινές σχέσεις απαιτούν αμοιβαία δουλειά και ανοιχτή επικοινωνία.

Πολύ μακριά από το πρότυπο που μας «ταΐζουν» οι ρομαντικές ταινίες, οι αληθινές σχέσεις απαιτούν αμοιβαία δουλειά και ανοιχτή επικοινωνία. 

 

Το βασικότερο χαρακτηριστικό μίας υγιούς σχέσης, δε, είναι να βρεις τρόπους να δουλεύεις, να ζεις και να μεγαλώνεις αρμονικά με τον σύντροφό σου.

 

Και ο δρόμος για να το καταφέρεις δεν είναι άλλος από την ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία! Αν, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή αυτός ο τομέας είναι κάτι λιγότερο από ιδανικά πλασμένος, παρακάτω θα βρεις 4 πρακτικά και εύκολα tips ώστε να τον βελτιώσεις άμεσα.

 

«Όταν κανείς μπαίνει σε μία καλή σχέση, είναι εύκολο να χτιστεί η επικοινωνία και μοιάζει να γίνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια» εξηγεί η Julie Spira, online dating expert και βραβευμένη dating coach. «Καθώς η σχέση αναπτύσσεται, ίσως χρειαστεί να κάνεις λίγη προσπάθεια παραπάνω, αφού οι προσδοκίες και οι πρώτες απογοητεύσεις διαταράσσουν αυτή την πορεία».

 

Η επικοινωνία δεν χρειάζεται να είναι κάτι το τρομακτικό και αν εσύ και ο σύντροφός σου νοιάζεστε πραγματικά ο ένας για τον άλλο τότε θα ξεπεράσετε τη δυσκολία πολύ γρήγορα.

 

 

Αυτή η διαδικασία ωστόσο, όσο τρομακτική κι αν ακούγεται, είναι φυσιολογική και μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 4 τρόπους να το κάνεις:

 

Επικεντρώσου στα θετικά

Αυτό που μπορεί να σώσει μια σχέση κάθε φορά που η επικοινωνία κλονίζεται είναι ο ποιοτικός χρόνος και ιδίως εκείνος που θα αφιερώσετε στα προσωπικά σας «τελετουργικά».

 

Αν λοιπόν έχετε συνηθίσει να βλέπετε κάθε βράδυ σειρές, αν τα Σάββατα δοκιμάζετε νέες κουζίνες ή κάνετε μαζί μπάνιο, εμμείνετε σε αυτά. Θα κάνει τη συζήτηση για την ουσία του θέματος πολύ πιο εύκολη και άνετη.

 

«Επικεντρώσου στα θετικά στοιχεία του συντρόφου σου και ενίσχυσέ τα» εξηγεί η Spira. «Πες για παράδειγμα "Μου αρέσει που με παίρνεις τηλέφωνο τα βράδια πριν να κοιμηθείς". Αυτό στέλνει το μήνυμα πως επικοινωνούν όμορφα μαζί σου και πως το εκτιμάς».

 

Γίνε καλός ακροατής

Το να ξέρεις να ακούς είναι εξίσου σημαντικό με το να ξέρεις να εκφράζεσαι. «Όλοι θέλουν να ακουστούν και να νιώσουν πως ο σύντροφός τους τούς κατανοεί. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις να ακούς και όχι να μονοπωλείς την κουβέντα» λέει η Spira.

 

«Μπορείς απλά να πεις "Σε ακούω και εκτιμώ που μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου μαζί μου". Αυτό και μόνο θα ενισχύσει την επικοινωνία σας». Ο σύντροφός σου, θυμήσου, έχει ανάγκη από την υπομονή και την υποστήριξή σου.

 

Τα μικρά πράγματα έχουν σημασία

Εκτός από τη βελτίωση στη ποιότητα της επικοινωνίας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσεις τη δύναμη κάθε μικρής τρυφερής χειρονομίας.

 

«Αν στέλνεις ένα μήνυμα για καλημέρα και άλλο ένα για καληνύχτα, θα δημιουργήσεις μία σταθερή ροή στη σχέση σας, κάτι που στη συνέχεια θα χτίσει μια υγιή επικοινωνία και που σίγουρα θα κάνει τον σύντροφό σου να χαμογελάσει» λέει η Spira.

 

Αυτές οι μικρές πράξεις αγάπης δεν χρειάζονται χρόνο και σπατάλη ενέργειας κι όμως κρατούν ανοιχτή τη δίοδο για ακόμα βαθύτερη επικοινωνία στο μέλλον. 

 

Αντιμετώπισε κάθε ζήτημα με ευγένεια

Κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα, μην φοβάσαι να το συζητήσεις. «Το να θέσεις μία συγκεκριμένη ώρα για να κάνετε μια σημαντική συζήτηση δεν είναι σημάδι επίθεσης. Σημαίνει πως νοιάζεσαι και παρατηρείς πως κάτι έχει αλλάξει. Πολύ συχνά αυτό δεν έχει καν σχέση με σένα αλλά με τη δουλειά ή κάποιον άλλο εξωτερικό παράγοντα» λέει η Spira.

 

Η επικοινωνία δεν χρειάζεται να είναι κάτι το τρομακτικό και αν εσύ και ο σύντροφός σου νοιάζεστε πραγματικά ο ένας για τον άλλο τότε θα ξεπεράσετε τη δυσκολία πολύ γρήγορα.

 

Με το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς και να συζητάτε αρκετά, θα χτίσετε εμπιστοσύνη μέσα στη σχέση και αυτή είναι η πιο σημαντική βάση για την μετέπειτα εξέλιξή σας. 

 

Και θυμήσου! Αξίζεις να είσαι σε μια χαρούμενη και υγιή σχέση και η καλή επικοινωνία μπορεί να σ' την εξασφαλίσει!

 

Με στοιχεία από το elitedaily.com 

 

Ψυχή&Σώμα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια