Τα περισσότερα εστιατόρια - συμπεριλαμβανομένων και γνωστών αλυσίδων - έχουν πλέον πολλές vegan επιλογές.
Ψυχή&Σώμα

7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε την vegan διατροφή

Εάν σκέφτεστε να γίνετε vegan, δείτε πρώτα αυτές τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε ομαλά την αλλαγή στη διατροφή σας

Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή σας και να στραφείτε προς τον βιγκανισμό, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτή την αλλαγή ομαλά. Προσέξτε: μη βιαστείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας από τη μια μέρα στην άλλη, μην επηρεάζεστε από τις απόψεις άλλων ατόμων και αρχίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.


Πραγματοποιήστε την αλλαγή σταδιακά

Εάν από την μια μέρα στην άλλη αλλάξετε την διατροφή σας, είναι πάρα πολύ πιθανό ότι δεν θα τα καταφέρετε και θα δυσκολεύεστε συνεχώς. Πολλοί vegans θεωρούν ότι τα γαλακτοκομικά είναι τα χειρότερα προϊόντα που παρασκευάζονται στις βιομηχανίες τροφίμων, οπότε για αρχή κόψτε το γάλα και το τυρί, έπειτα ελαττώστε το κρέας και τα αυγά. Ξεκινήστε να εντάσσεστε στον βιγκανισμό σιγά-σιγά, για παράδειγμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι σαφώς προτιμότερο για δύο μήνες να κάνετε μικρές αλλαγές από το να γίνει η αλλαγή απότομα και να προκαλέσετε σοκ στον οργανισμό σας.


Μην φοβάστε να τρώτε έξω

Τα περισσότερα εστιατόρια -συμπεριλαμβανομένων και γνωστών αλυσίδων- έχουν πλέον πολλές vegan επιλογές. Επίσης, τα περισσότερα μενού σε κινέζικα, ινδικά, μεξικάνικα εστιατόρια διαθέτουν πολλά νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα.

 

Μπορείτε πλέον να αγοράζετε βίγκαν προϊόντα από τα πάντα: από μοτσαρέλα, μέχρι κοτόπουλο και κεμπάπ. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ εύγευστα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις πρώτες μέρες που πραγματοποιείτε την αλλαγή στην διατροφή σας.


Μην επηρεάζεστε από τις αρνητικές αντιδράσεις άλλων ατόμων

Προετοιμαστείτε για τις συνήθεις ερωτήσεις «Ακόμα τρως ψάρι, έτσι»; Ή και για ακόμα πιο περίεργα σχόλια και λεκτικές επιθέσεις. Μπορεί να νιώθετε ιδιαίτερα άβολα με τα σχόλια αλλά θυμηθείτε ότι εάν κάποιος πρέπει να νιώθει άβολα είναι εκείνοι και όχι εσείς.


Γνωρίστε και ανταλλάξτε απόψεις με άλλα vegan άτομα

Οι vegans είναι μια ολοένα αυξανόμενη κοινότητα: έτσι μπορείτε να μπείτε σε γκρουπ στο Facebook, να γνωριστείτε με άλλα άτομα, να ανταλλάξετε απόψεις, εμπειρίες, ακόμη και συνταγές. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να ενταχθείτε πιο εύκολα στον βιγκανισμό, ειδικά αν δεν έχετε ιδέα από την συγκεκριμένη διατροφή, καθότι άτομα με εμπειρία θα είναι σε θέση να σας δώσουν τις συμβουλές τους.

 

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων

Κατανοώντας τον τρόπο που λειτουργούν οι ετικέτες στα τρόφιμα, δεν θα σπαταλάτε πολύ χρόνο στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ. Από νομικής άποψης, οι κατασκευαστές των προϊόντων υποχρεώνονται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά, επομένως το γάλα ή τα αυγά συνήθως αναγράφονται στα συστατικά με έντονα γράμματα. Ωστόσο, εάν σε ένα προϊόν αναγράφεται το εξής: «Μπορεί να περιέχει γάλα» αυτό σημαίνει απλά ότι το προϊόν παρασκευάστηκε σε ένα εργοστάσιο όπου υπάρχει και η παρουσία γάλακτος και όχι ότι το προϊόν δεν είναι βίγκαν και περιέχεται σε αυτό γάλα.


Υπάρχουν εξαιρετικές βίγκαν επιλογές σε διάφορα είδη τροφών

Μπορείτε πλέον να αγοράζετε βίγκαν προϊόντα από τα πάντα: από μοτσαρέλα, μέχρι κοτόπουλο και κεμπάπ. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ εύγευστα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις πρώτες μέρες που πραγματοποιείτε την αλλαγή στην διατροφή σας.


Επικεντρωθείτε στο «γιατί» κάνατε αυτή την αλλαγή 

Εάν βρεθείτε να νιώθετε αποπροσανατολισμένοι, θυμηθείτε γιατί κάνατε αυτή την αλλαγή. Είναι επειδή δεν επιθυμείτε πλέον να υποστηρίζετε τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή επειδή ο βιγκανισμός είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βοηθήσετε το περιβάλλον; Βοηθάει πάντα να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί επιλέξατε την vegan διατροφή. 

 

Με πληροφορίες από την Guardian.

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχω κυτταρίτιδα, ε και;

Ψυχή&Σώμα Έχω κυτταρίτιδα, ε και;

8.7.2020
Αντιγόνη Πάντα Χαρβά: «Χριστέ μου, το λίπος θα σε καταπιεί»

Ψυχή&Σώμα Αντιγόνη Πάντα Χαρβά: «Χριστέ μου, το λίπος θα σε καταπιεί»

2.7.2020
Οι εταιρείες καλλυντικών αναγκάζονται να "καθαρίσουν" την εικόνα τους

Ψυχή&Σώμα Οι εταιρείες καλλυντικών αναγκάζονται να "καθαρίσουν" την εικόνα τους

29.6.2020
Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Ψυχή&Σώμα Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

29.6.2020
Η δουλειά που κάνεις, ο άνθρωπος που είσαι: ένα υπέροχο κείμενο για την εργασία ως ταυτότητα

Ψυχή&Σώμα Η δουλειά που κάνεις, ο άνθρωπος που είσαι: ένα υπέροχο κείμενο για την εργασία ως ταυτότητα

19.6.2020
H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς

Ψυχή&Σώμα H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς

19.6.2020
Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας

Ψυχή&Σώμα Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας

15.6.2020
Μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Ψυχή&Σώμα Μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

15.6.2020
Μελέτη ιχνηλατεί την ικανότητα καρκινογένεσης των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού έναντι των συμβατικών τσιγάρων

Ψυχή&Σώμα Μελέτη ιχνηλατεί την ικανότητα καρκινογένεσης των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού έναντι των συμβατικών τσιγάρων

15.6.2020
Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

Ψυχή&Σώμα Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

15.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια