Κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, η οσφυαλγία, η ψωρίαση δέρματος και ονύχων, το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών και το επώδυνο οίδημα τενόντων, ενώ μπορεί να προσβληθούν κι άλλα όργανα, όπως το μάτι.
Ψυχή&Σώμα

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας, η έγκαιρη διάγνωση

Από τη δρα Λουκία Κουτσογεωργοπούλου *

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που παρουσιάζει ετερογένεια και εμφανίζεται με πολλές μορφές, όπως μονοαρθρίτιδα, ασύμμετρη ολιγαρθρίτιδα ή συμμετρική πολυαρθρίτιδα. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή, ενώ γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της αρθρίτιδας κατά πολλά έτη στο 70% των ασθενών, στο 15% εμφανίζεται ταυτόχρονα, ενώ στο 10% προηγείται η αρθρίτιδα. Το 10-30% των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξει αρθρίτιδα, η οποία συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 30-55 ετών (ο επιπολασμός της νόσου ανέρχεται στο επίπεδο του 0,17% των ενηλίκων). Κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, η οσφυαλγία, η ψωρίαση δέρματος και ονύχων, το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών και το επώδυνο οίδημα τενόντων, ενώ μπορεί να προσβληθούν κι άλλα όργανα, όπως το μάτι.

 

Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη.


Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες των αρθρώσεων και να προκαλέσει αναπηρία. Τα συμπτώματα και η βλάβη που προκαλούνται είναι εξουθενωτικά και οδηγούν σε μείωση της λειτουργικότητας, αύξηση της θνησιμότητας, ενώ επηρεάζει και την κοινωνικότητα του ασθενή. Σχεδόν τα 2/3 των πασχόντων δεν είναι σε θέση να παραμείνουν σωματικά δραστήρια και το 47% διαπιστώνει ότι μειώνεται η ικανότητά του για εργασία. Η μείωση στην παραγωγικότητα και στη λειτουργικότητα είναι παρόμοια με εκείνη στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καρδιακή νόσο και διαβήτη. Επειδή οι ασθενείς δεν μπορούν να αναλάβουν πλέον αποτελεσματικά καθημερινές δραστηριότητες, πολλοί βιώνουν αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Η ποιότητα ζωής στα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα είναι σημαντικά χαμηλότερη απ' ό,τι σε άλλες παθήσεις, καθώς η κατάστασή τους συχνά επιδεινώνεται από τις αρνητικές επιδράσεις της ψωρίασης. Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη. Λόγω των υψηλών επιπέδων αναπηρίας και του μειωμένου προσδόκιμου επιβίωσης, η ψωριασική αρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους αλλά αποτελεί και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία.


Ακρογωνιαίος λίθος της αποτελεσματικής θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για την ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να μην υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρουν αναστολή της εξέλιξης της νόσου και ποιότητα ζωής. Περίπου οι μισές περιπτώσεις θεραπεύονται με τα λεγόμενα παραδοσιακά (ή συμβατικά) συνθετικά φάρμακα (όπως η μεθοτρεξάτη) και οι υπόλοιπες με τα πιο σύγχρονα, που περιλαμβάνουν τους βιολογικούς παράγοντες ή τα λεγόμενα στοχευμένα συνθετικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και θεραπεύουν εκατομμύρια ασθενών με ψωριασική ή άλλες αυτοάνοσες αρθρίτιδες σε όλο τον κόσμο. Όταν χρειάζεται, οι ασθενείς θα πρέπει να παραπέμπονται για φυσιοθεραπεία, εργασιοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη.

 

*Ρευματολόγο, Επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας του ΠΓΝ Αθηνών «Λαϊκό»

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχω κυτταρίτιδα, ε και;

Ψυχή&Σώμα Έχω κυτταρίτιδα, ε και;

8.7.2020
Αντιγόνη Πάντα Χαρβά: «Χριστέ μου, το λίπος θα σε καταπιεί»

Ψυχή&Σώμα Αντιγόνη Πάντα Χαρβά: «Χριστέ μου, το λίπος θα σε καταπιεί»

2.7.2020
Οι εταιρείες καλλυντικών αναγκάζονται να "καθαρίσουν" την εικόνα τους

Ψυχή&Σώμα Οι εταιρείες καλλυντικών αναγκάζονται να "καθαρίσουν" την εικόνα τους

29.6.2020
Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Ψυχή&Σώμα Πώς να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

29.6.2020
Η δουλειά που κάνεις, ο άνθρωπος που είσαι: ένα υπέροχο κείμενο για την εργασία ως ταυτότητα

Ψυχή&Σώμα Η δουλειά που κάνεις, ο άνθρωπος που είσαι: ένα υπέροχο κείμενο για την εργασία ως ταυτότητα

19.6.2020
H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς

Ψυχή&Σώμα H επικεφαλής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής στο ΙΑΣΩ Παίδων δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς

19.6.2020
Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας

Ψυχή&Σώμα Η dream team των ειδικών στο ΙΑΣΩ Παίδων, του ηγέτη στη φροντίδα των παιδιών μας

15.6.2020
Μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

Ψυχή&Σώμα Μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας

15.6.2020
Μελέτη ιχνηλατεί την ικανότητα καρκινογένεσης των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού έναντι των συμβατικών τσιγάρων

Ψυχή&Σώμα Μελέτη ιχνηλατεί την ικανότητα καρκινογένεσης των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού έναντι των συμβατικών τσιγάρων

15.6.2020
Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

Ψυχή&Σώμα Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

15.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια