Ο περσινός «black» απολογισμός φανερώνει την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, με αριθμούς που σοκάρουν: 388 Έλληνες νόσησαν βαριά από γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ψυχή&Σώμα

Εμβολιασμός, γρίπη και ιώσεις: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από τον φετινό χειμώνα

Το κύμα της εποχικής γρίπης καθυστέρησε να φτάσει λόγω του παρατεταμένου καλοκαιριού, αλλά μην ξεγελιέστε από τις ήπιες θερμοκρασίες και τις ημέρες ηλιοφάνειας.

Οι ιώσεις είναι σαν τη μονότονη φθινοπωρινή βροχή. Μόλις αρχίσουν, δεν σταματούν. Πρώτα τους «θύματα» είναι τα μωράκια και τα νήπια, ειδικά όσα πάνε παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, καθώς εκεί όπου μαζεύονται πολλά πιτσιρίκια, τα μικρόβια κάνουν πάρτι. Τα παιδιά είναι οι ιδανικοί φορείς των μικροβίων της γρίπης, του κρυολογήματος, της γαστρεντερίτιδας και, μόλις μπουν στο σπίτι, κολλούν πρώτα τον παππού και τη γιαγιά, που λόγω ηλικίας είναι πιο ευάλωτοι, και μετά τη μαμά και τον μπαμπά.

 

Όλα αρχίζουν με ένα γρατζούνισμα στον λαιμό, βήχα, μπούκωμα στη μύτη, κακοδιαθεσία, και ακολουθεί πυρετός, μυαλγία, πόνος στο κεφάλι ή στην κοιλιά, ανάλογα με το ένοχο μικρόβιο. Το κύμα της εποχικής γρίπης καθυστέρησε να φτάσει λόγω του παρατεταμένου καλοκαιριού, αλλά μην ξεγελιέστε από τις ήπιες θερμοκρασίες και τις ημέρες ηλιοφάνειας.

 

Ο προληπτικός εμβολιασμός βοηθά να μην κολλήσουν ιώσεις και λοιμώξεις τα παιδιά, να μην τις φέρουν στο σπίτι και να μην πάρουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών που οδηγούν σε ακόμα πιο ανθεκτικά μικρόβια και πιο επικίνδυνες λοιμώξεις.

 

Ο καλός καιρός δεν ξορκίζει τις ιώσεις, αυτό μόνο ο προληπτικός εμβολιασμός μπορεί να το κάνει και γι' αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να έρχεται με SMS μήνυμα στο κινητό μας τηλέφωνο κάθε Οκτώβριο η ειδοποίηση πως πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, με το διάσημο Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να συστήνει σε όλους να έχουν ολοκληρώσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και να υπενθυμίζει ότι πολύ συχνά, μετά από μια βαριά γρίπη που εξελίχθηκε σε πνευμονία, μπορεί να εκδηλωθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

 

Ο περσινός «black» απολογισμός φανερώνει την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, με αριθμούς που σοκάρουν: 388 Έλληνες νόσησαν βαριά από γρίπη και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς, οι 154 ασθενείς πέθαναν. Το 80% όλων των περιστατικών που χρειάστηκαν νοσηλεία ανήκε στις ευπαθείς ομάδες, που έπρεπε να έχουν κάνει οπωσδήποτε το εμβόλιο. Όμως, μόνο 15 εξ αυτών το είχαν κάνει!

 

Όπως επισημαίνει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ο εμβολιασμός για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

 

Η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας, Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει πως χάρη στον εμβολιασμό μειώνουμε και το παγκόσμιο πρόβλημα των ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εντός κι εκτός νοσοκομείων. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έρευνα που έδειξε ότι θα κερδίζαμε 11 εκατομμύρια ημέρες αντιβίωσης, αν καταφέρναμε να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά του κόσμου για τον πνευμονιόκοκκο, ώστε να προστατεύονται από την επιπλοκή της πνευμονίας.

 

Η αντιβίωση αυτή όχι μόνο κοστίζει σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά εκτοξεύει στα ύψη το πρόβλημα της κατάχρησης αντιβιοτικών, δημιουργώντας ανθεκτικά στελέχη που την επόμενη φορά δεν θα «μασήσουν» με τα κοινά αντιβιοτικά. Αργά ή γρήγορα, θα φτάσει η μέρα που κανένα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά δεν θα τα πιάνει, ούτε καν τα νέας γενιάς που θα έρθουν, τα οποία θα αποτελούνται από μονοκλωνικά αντισώματα και θα είναι πανάκριβα.

 

Το κακό παράδειγμα των γιατρών και των νοσηλευτών

Παρότι τα ευρήματα μελετών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Κοινωνικού Βαρόμετρου δείχνουν ότι από το 2017 καταγράφηκε αύξηση των εμβολιασμών για γρίπη και πνευμονία κατά 13%, τα ποσοστά εξακολουθούν να κυμαίνονται περίπου στο 30% και να είναι απογοητευτικά με βάση τον πολύ υψηλότερο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι η απείθαρχη στάση των ίδιων των επαγγελματιών Υγείας απέναντι στον εμβολιασμό, που με τον τρόπο τους δίνουν το κακό παράδειγμα.

 

Αναμνηστικές δόσεις, το κρυφό «ατού» των εμβολίων

Αν και κάποια εμβόλια γίνονται μόνο μία φορά, τα περισσότερα χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις για να προκαλέσουν ανοσία διαρκείας. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, οι γονείς είναι συνήθως πολύ τυπικοί με τα εμβόλια των βρεφών γιατί φοβούνται, αλλά, καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν και δυναμώνουν, αρχίζουν να παραμελούν τις αναμνηστικές δόσεις. Αυτό δημιουργεί «κενά» στο τείχος ανοσίας που χτίζει το εμβόλιο και, όπως ισχύει για κάθε τείχος με κενά, τελικώς καταρρέει. Άρα, το μήνυμα είναι πως πρέπει να ακολουθούμε κατά γράμμα το εμβολιαστικό σχήμα έτσι όπως μας δίνεται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

 

Τι άλλο χρειαζόμαστε;

Ο οδηγός καλής υγείας, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνει τη σωστή ατομική υγιεινή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν ζούμε σε αποστειρωμένα «κουτάκια» αλλά σε κοινόχρηστους χώρους μαζί με πλήθος άλλων ανθρώπων. Τα αντισηπτικά μαντηλάκια και τζελ –χωρίς να μας πιάνει πανικός– είναι χρήσιμα για να καθαρίζουμε τα χέρια μας αλλά και αντικείμενα όπως το τηλεκοντρόλ, το ακουστικό του τηλεφώνου, τα mp4, τα ακουστικά, το τάμπλετ, τα πόμολα σε πόρτες, φούρνο, ψυγείο και οτιδήποτε πιάνουν πολλά χέρια, όπως οι λαβές στο καρότσι ενός σούπερ μάρκετ. Επίσης, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας προτού φάμε κάτι και να φταρνιζόμαστε ή να βήχουμε σε μαντίλι που πετιέται, στον αγκώνα μας (μέσα σε ρούχο) ή εσωτερικά, μέσα στην μπλούζα μας, τραβώντας τη λαιμόκοψη. Εννοείται ότι αμέσως μετά το ρούχο πάει για πλύσιμο.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά

Ψυχή&Σώμα Πώς να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το στρες αναπνέοντας σωστά

1.4.2020
Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ψυχή&Σώμα Κορωνοϊός και σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

31.3.2020
8 apps για να κάνετε διαλογισμό στο σπίτι

Ψυχή&Σώμα 8 apps για να κάνετε διαλογισμό στο σπίτι

30.3.2020
Πώς να ξαναβάλουμε τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά μας μένοντας στο σπίτι

Ψυχή&Σώμα Πώς να ξαναβάλουμε τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά μας μένοντας στο σπίτι

30.3.2020
Μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας όταν βρισκόμαστε μαζί τους 24 ώρες το 24ωρο;

Ψυχή&Σώμα Μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας όταν βρισκόμαστε μαζί τους 24 ώρες το 24ωρο;

28.3.2020
Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Ψυχή&Σώμα Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

28.3.2020
12 πιθανά μαθήματα από τον ιό. Του Στέφανου Ξενάκη

Ψυχή&Σώμα 12 πιθανά μαθήματα από τον ιό. Του Στέφανου Ξενάκη

28.3.2020
Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

Ψυχή&Σώμα Οι σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού: Μία ψυχολόγος εξηγεί τι εντάσεις αναφύονται στον υποχρεωτικό εγκλεισμό

26.3.2020
Ικαρία: Το πρώτο όμορφο πράγμα της Κυριακής 22 Μαρτίου

Ψυχή&Σώμα Ικαρία: Το πρώτο όμορφο πράγμα της Κυριακής 22 Μαρτίου

22.3.2020
Απλές συμβουλές για να αντέξουμε στην καραντίνα από έναν αστροναύτη που πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα

Ψυχή&Σώμα Απλές συμβουλές για να αντέξουμε στην καραντίνα από έναν αστροναύτη που πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα

22.3.2020