Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα
Advertorial

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Η ενδοκρινολόγος δρ. Παρή Ράπτη ξεδιπλώνει τις αιτίες τα συμπτώματα και τη θεραπεία της νόσου.

ADVERTORIAL

Βαφτίστηκε θυρεοειδίτιδα Hashimoto από τον Ιάπωνα γιατρό που την περιέγραψε και είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που ξεκινά με παροδικό υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος δίνει τη θέση του στον υποθυρεοειδισμό κατά τη φυσική εξέλιξη νόσου.

 

Η ενδοκρινολόγος δρ. Παρή Ράπτη ξεδιπλώνει τις αιτίες τα συμπτώματα και τη θεραπεία της νόσου. Όπως εξηγεί η γιατρός: «οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν την καταβολή των δυνάμεων, έντονη δυσανεξία στο κρύο, μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους, και οίδημα προσώπου και σώματος. Επειδή τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται αθόρυβα, μπορεί να παραπέμπουν σε άλλα νοσήματα και όχι στη θυρεοειδική δυσλειτουργία. Άλλο σύμπτωμα αποτελεί η αλλαγή έκφρασης του προσώπου, το οποίο γίνεται "σκυθρωπό", με ελαφρύ οίδημα των βλεφάρων γύρω από τις κόγχες. Οι ασθενείς επίσης παρουσιάζουν τριχόπτωση, ακόμα και στις άκρες των φρυδιών και το δέρμα τους γίνεται τραχύ».

 

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, σε πολλές οργανικές λειτουργίες παρατηρείται μια βραδύτητα. Γίνεται βραδύς ο λόγος, βραδύς ο σφυγμός, ενώ σε ψυχολογικό επίπεδο παρατηρείται κατάθλιψη και σύγχυση, έλλειψη συγκέντρωσης και αποπροσανατολισμός που στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να φθάσει έως την άνοια. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οίδημα στον αστράγαλο, διαταραχή της εμμήνου ρύσεως (κυρίως μηνορραγίες) και αναιμία εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας απώλειας αίματος κατά τον έμμηνο κύκλο.

 

Πώς όμως προκαλούνται αυτές οι δυσλειτουργίες; Η Δρ. Ράπτη επισημαίνει ότι ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού και παράγει δραστικές ορμόνες, δύο εκ των οποίων είναι η θυροξίνη (Τ4) και η τριωδιοθυρονίνη (Τ3). Η Τ3 και η Τ4 έχουν πολλαπλές και σημαντικές δράσεις στον οργανισμό. Οι ποσότητές τους που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του οργανισμού ελέγχονται από τον εγκέφαλο με τη βοήθεια της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH), που παράγεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Μόλις μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών Τ3, Τ4 στο αίμα, ο θυρεοειδής δέχεται την εντολή να αυξήσει την παραγωγή τους μέσω της TSH και το αντίστροφο.

 

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδή διαταράσσει αυτή την ισορροπία και τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Στη χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto), που με την εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών Τ3 και Τ4 στο αίμα, οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν πως όταν παρουσιαστεί αυτού του είδους η δυσλειτουργία (δηλαδή η υπολειτουργία), ο θυρεοειδής είναι μάλλον απίθανο να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία, επομένως οι ασθενείς που αρχίζουν ορμονική υποκατάσταση, μπορεί να την συνεχίσουν δια βίου.

 

Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού

Υπολογίζεται ότι 1 στα 4.500 παιδιά γεννιούνται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς και κινδυνεύουν να εμφανίσουν νοητική υστέρηση. Γι' αυτό άλλωστε γίνεται σε όλα τα νεογέννητα έλεγχος για υποθυρεοειδισμό.

 

Ορισμένα φάρμακα όπως το λίθιο, η αμιοδαρόνη, τα φύκια ή και αντιθυρεοειδικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό.

 

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ιωδίου μέσα σε βιταμίνες, σιρόπια για το βήχα ή σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται στους ακτινολογικούς ελέγχους προκαλεί υποθυρεοειδισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία  Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

Ψυχή&Σώμα Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

1.6.2020
Η Nutricia στηρίζει την κοινωνία και τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία

Ψυχή&Σώμα Η Nutricia στηρίζει την κοινωνία και τους ήρωες της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία

26.5.2020
Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

Ψυχή&Σώμα Η πείνα του δέρματος στην εποχή της απόστασης, μέσα από 7 μαρτυρίες και απόψεις

24.5.2020
Πώς το μουρουνέλαιο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού

Ψυχή&Σώμα Πώς το μουρουνέλαιο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού

19.5.2020
Η κανονικότητα της χαράς. Του Στέφανου Ξενάκη

Ψυχή&Σώμα Η κανονικότητα της χαράς. Του Στέφανου Ξενάκη

17.5.2020
Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

Ψυχή&Σώμα Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

14.5.2020
Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

Ψυχή&Σώμα Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

11.5.2020
Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο

Ψυχή&Σώμα Όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο

7.5.2020
Fever gate: Για την αμηχανία που μπορεί να αισθανόμαστε σήμερα, κατά την έξοδό μας από την καραντίνα

Ψυχή&Σώμα Fever gate: Για την αμηχανία που μπορεί να αισθανόμαστε σήμερα, κατά την έξοδό μας από την καραντίνα

4.5.2020
To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη

Ψυχή&Σώμα To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη

2.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια