Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα
Ψυχή&Σώμα

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

Πώς βάζουμε και βγάζουμε τη μάσκα, για να αποφύγουμε τη μετάδοση του ιού.

Καθώς βγαίνουμε σταδιακά από την καραντίνα και μετά την άρση των μέτρων, χρειάζεται να διατηρούμε τους κανόνες δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

 

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες που δόθηκαν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως γραφεία, σχολεία, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια, ανάμεσα σε άλλα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς να φοράμε τη μάσκα μας σωστά – σκοπός είναι να καλύπτει το πρόσωπο, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται σταγονίδια του ιού στους γύρω μας, σε περίπτωση που είμαστε φορείς.

 

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση κάθε είδους μάσκας, ωστόσο, κάποιοι βασικοί κανόνες ισχύουν για όλα τα είδη. Παρακάτω, ο σωστός (και ασφαλής) τρόπος να βάζουμε, να φοράμε και να βγάζουμε τη μάσκα μας:

 

Πώς βάζουμε σωστά τη μάσκα

 

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε πριν καλύψουμε το πρόσωπό μας με οποιοδήποτε ύφασμα, είναι να πλύνουμε τα χέρια μας. Καθώς πρόκειται να αγγίξουμε το πρόσωπό μας, χρειάζεται να βεβαιωθούμε πως δεν θα μεταφέρουμε οποιαδήποτε μικρόβια. Μετά, με καθαρά χέρια, φοράμε τη μάσκα και βεβαιωνόμαστε πως βρίσκεται όσο πιο κοντά στο πρόσωπο γίνεται – ιδανικά με ελάχιστο κενό μεταξύ του δέρματος και της μάσκας.

 

Καλύπτουμε πάντα τη μύτη και το στόμα 

Η μάσκα χρειάζεται μεν να είναι σφιχτή στο πρόσωπο, αλλά όχι να προκαλεί εκδορές στο πρόσωπο, αλλά ούτε να εμποδίζει την αναπνοή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αλλά και να κολλήσουν παθογόνα σωματίδια. Μερικές μάσκες φτάνουν μέχρι και κάτω από το σαγόνι, που είναι καλό, αλλά το βασικό είναι να καλύπτονται η μύτη και το στόμα.

 

Πώς προσαρμόζουμε και πώς βγάζουμε τη μάσκα

Κάθε φορά που χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη θέση της μάσκας, αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Σε συνδυασμό με το να αποφύγουμε να μεταφέρουμε σταγονίδια σε κάποιον άλλον γύρω μας, μία μάσκα που μας κάνει σωστά θα βοηθήσει στο να μη μολύνουμε και τον εαυτό μας όταν την προσαρμόζουμε. Τα χέρια είναι βασικοί φορείς μικροβίων, οπότε αν αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με βρώμικα χέρια, ρισκάρουμε να μεταδώσουμε τον ιό στον εαυτό μας.

 

Επιπλέον, το να βγάζουμε τη μάσκα ή να τη φοράμε κάτω από το σαγόνι ή πάνω από το μέτωπο, μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό. Κι αυτό, γιατί βγάζοντάς τη κατ' αυτόν τον τρόπο, φέρουμε σε επαφή το καθαρό μέρος της σε σημεία του σώματός μας που μπορεί να έχουν παθογόνα επάνω τους και έτσι να τη μολύνουμε. Χρειάζεται να έχουμε τη μάσκα μπροστά από τη μύτη και το στόμα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.

 

 

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί να βγάλουμε τη μάσκα όσο βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους, πρέπει να βγούμε σε εξωτερικό χώρο και να βεβαιωθούμε πως έχουμε την απαραίτητη απόσταση από τους άλλους (2 μέτρα), όπως και να αποφύγουμε να αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

 

Αν είμαστε στη δουλειά και θέλουμε να βγάλουμε τη μάσκα μας στο διάλειμμα, χρειάζεται να έχουμε και πάλι απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους. Μετά, μπορούμε να την τοποθετήσουμε με την μπροστινή πλευρά προς τα κάτω, σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ή σε μία χάρτινη σακούλα. Αν πρόκειται να την ξαναβάλουμε, πρέπει να έχουμε καθαρά χέρια και να αποφύγουμε να αγγίξουμε την μπροστινή πλευρά της μάσκας.

 

Φροντίζουμε να την πετάξουμε σωστά ή να την απολυμάνουμε για μελλοντική χρήση 

Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής ακόμα κι όταν παύουμε να χρησιμοποιούμε μία μάσκα – ιδανικά όταν βρισκόμαστε πλέον μακριά από άλλους ανθρώπους. Αποφεύγουμε πάντα να αγγίζουμε τη μπροστινή πλευρά της μάσκας, που μπορεί να έχει μολυνθεί με σταγονίδια που περιλαμβάνουν τον ιό. Ένας καλός τρόπος είναι να πιάνουμε τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά και να βγάζουμε τη μάσκα προς τα μπροστά, έτσι ώστε να μην αγγίξουμε καθόλου το ύφασμα ή το υλικό που βρίσκεται κοντά στη μύτη ή το στόμα, όπως και το πρόσωπό μας.

 

Ακόμα κι αν φοράτε μία μάσκα που δένει στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πάλι καλό θα ήταν να τη λύνετε από πίσω. Ανεξάρτητα με το είδος μάσκας που χρησιμοποιείτε, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας αφού τη βγάλετε και πετάξτε τη με ασφάλεια ή απολυμάνετέ τη για μελλοντική χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοκετός και φοβίες: Μια απάντηση από τη σκοπιά του γυναικολόγου

Ψυχή&Σώμα Τοκετός και φοβίες: Μια απάντηση από τη σκοπιά του γυναικολόγου

8.8.2020
Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα

Ψυχή&Σώμα Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα

31.7.2020
Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;

Ψυχή&Σώμα Vegan Beauty: Τι διαχωρίζει τα βίγκαν από τα κοινά καλλυντικά;

31.7.2020
Νέες συνήθειες για τη δερματική μας υγεία

Ψυχή&Σώμα Νέες συνήθειες για τη δερματική μας υγεία

31.7.2020
Ένας δίμετρος (κυριολεκτικά) 27χρονος μάς πλοηγεί στη ζούγκλα της αρρενωπότητας και των στερεοτύπων της

Ψυχή&Σώμα Ένας δίμετρος (κυριολεκτικά) 27χρονος μάς πλοηγεί στη ζούγκλα της αρρενωπότητας και των στερεοτύπων της

30.7.2020
Δημήτρης Καραγιάννης: Ο γνωστός ψυχίατρος μιλά για την προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει νόημα στη ζωή

Ψυχή&Σώμα Δημήτρης Καραγιάννης: Ο γνωστός ψυχίατρος μιλά για την προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει νόημα στη ζωή

26.7.2020
Ατοπική Δερματίτιδα: Το μυστικό… κρύβεται από κάτω

Ψυχή&Σώμα Ατοπική Δερματίτιδα: Το μυστικό… κρύβεται από κάτω

15.7.2020
Έχω κυτταρίτιδα, ε και;

Ψυχή&Σώμα Έχω κυτταρίτιδα, ε και;

8.7.2020
Αντιγόνη Πάντα Χαρβά: «Χριστέ μου, το λίπος θα σε καταπιεί»

Ψυχή&Σώμα Αντιγόνη Πάντα Χαρβά: «Χριστέ μου, το λίπος θα σε καταπιεί»

2.7.2020
Οι εταιρείες καλλυντικών αναγκάζονται να "καθαρίσουν" την εικόνα τους

Ψυχή&Σώμα Οι εταιρείες καλλυντικών αναγκάζονται να "καθαρίσουν" την εικόνα τους

29.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια