Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.
Αφιέρωμα Υγεία

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμέτωποι με τον καύσωνα και τον κορωνοϊό

Το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται καυτό και πιο δύσκολο για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και τον κίνδυνο του Covid-19.

Με τους ειδικούς να συστήνουν να προτιμούμε τον φυσικό αερισμό από τον κλιματισμό για τη μείωση του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται καυτό και πιο δύσκολο για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τη ζέστη και τον κίνδυνο του Covid-19.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, απ' όλους τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν πιο βαριά, εφόσον προσβληθούν από τον κορωνοϊό, είναι όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (πρωτίστως οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-ΧΑΠ), οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι καρκινοπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι και όλοι όσοι παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή.

 

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά και ανοσοτροποιητικά φάρμακα, όπως οι ασθενείς με ρευματοπάθειες, όσοι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και όσοι λαμβάνουν ανοσοθεραπείες για καρκίνο (συμπαγή όγκο ή αιματολογικό καρκίνο ή λέμφωμα). Από την άλλη, τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκδίδουν συστάσεις για αποφυγή της χρήσης κλιματισμού του θερινούς μήνες και ζητούν από τους ευπαθείς πολίτες-ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες να επιλέξουν τον φυσικό αερισμό για να δροσιστούν τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

 

Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.


Στην έντονη ζέστη οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να τρώμε ελαφρά, μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε τα καυτερά και πολύ λιπαρά –που είναι και περισσότερο δύσπεπτα– και να προτιμούμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σαλατικά, κολοκυθάκια, αγκινάρες, αρακά, φρέσκα φασολάκια, φρούτα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Τα υγρά χρειάζονται, αλλά οι καρδιοπαθείς πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν απότομα μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ οι υπερτασικοί πρέπει να προσέχουν το κρυφό αλάτι, που περιέχεται πρωτίστως στο ψωμί, στις έτοιμες σούπες, στα ντρέσινγκ και στα σνακ. Αντίστοιχα, οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν την κρυφή ζάχαρη, που περιέχεται και σε κάποια φρούτα, όπως το καρπούζι, τα σταφύλια και οι μπανάνες.

 

Αλλάζει η φαρμακευτική αγωγή το καλοκαίρι;

Σε όλα τα χρόνια νοσήματα αυτό που πρέπει να έχουν πάντοτε υπόψη οι ασθενείς είναι πως η καλή ρύθμιση με τα φάρμακα προφυλάσσει από τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης με τον κορωνοϊό. Συνεπώς, πρέπει να είναι σε επαφή με τον γιατρό τους και να φροντίζουν να παίρνουν σωστά την αγωγή τους, είτε αυτή είναι εισπνεόμενη, είτε χάπια, είτε ενέσεις.

 

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, και ειδικά σε περιόδους καύσωνα, η φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να πρέπει να τροποποιηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει κυρίως σε περίπτωση καρδιοπάθειας, υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη. Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τα φάρμακα που μας συστήνει αποτελούν το απαραίτητο εργαλείο για να ξεπεράσουμε κάθε κίνδυνο αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού.

 

Λάθος η υπερεκτίμηση των δυνάμεων

Στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και στους ηλικιωμένους (που στη συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα ή δύο προβλήματα υγείας) είναι απαραίτητη η σωματική άσκηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, λόγω της ζέστης η άσκηση συστήνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες.

 

Τα άτομα με χρόνια νοσήματα θα ωφεληθούν από την ήπια και τακτική σωματική δραστηριότητα, όμως δεν πρέπει να κάνουν το λάθος να υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους, ούτε στον περίπατο, ούτε όμως και στην παραλία, ειδικά μέσα στο νερό. Οι περισσότεροι πνιγμοί ή ισχαιμικά επεισόδια ηλικιωμένων στη θάλασσα οφείλονται στο γεγονός ότι ξεθαρρεύουν και απομακρύνονται πολύ από την ακτή, με αποτέλεσμα να τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

 

Ο καρδιολόγος προσθέτει πως οι ηλικιωμένοι και όλοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα πρέπει πάντα να κολυμπούν με κάποιο άτομο παρέα και όχι μόνοι. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Νίκος Τεντολούρης, υπεύθυνος της Διαβητολογικής Μονάδας και του Ερευνητικού Διαβητολογικού Εργαστηρίου της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, θυμίζει ότι οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν όταν περπατούν στην παραλία και να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλυτοι, για να μην πατήσουν κάτι και δημιουργηθεί πληγή που δεν θα επουλώνεται μετά.

 

Επίσης, για όλους τους χρονίως πάσχοντες είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν τα στραβοπατήματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις, κακώσεις και κατάγματα. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πρόβλημα υγείας πρέπει να φορούν άνετα υποδήματα με αντιολισθητική σόλα, που τους εξασφαλίζει στέρεο πάτημα, και να προσέχουν όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν σκάλες, μη χάσουν την ισορροπία τους και πέσουν, τονίζει ο φυσικοθεραπευτής Τάσος Τερζόπουλος.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καίτη Θεοχάρη: Ποια είναι τα «σπάνια νοσήματα» και πώς μπορούν να βοηθηθούν οι πάσχοντες από αυτά

Ψυχή&Σώμα Καίτη Θεοχάρη: Ποια είναι τα «σπάνια νοσήματα» και πώς μπορούν να βοηθηθούν οι πάσχοντες από αυτά

5.12.2020
Πόσο μετράει τελικά το μέγεθος; Δυό φίλες συζητούν στο στούντιο του LIFO.gr

Ψυχή&Σώμα Πόσο μετράει τελικά το μέγεθος; Δυό φίλες συζητούν στο στούντιο του LIFO.gr

4.12.2020
Liberate Life: Η ζωή πέρα από την αιμορροφιλία, μια ζωή χωρίς συμβιβασμούς

Ψυχή&Σώμα Liberate Life: Η ζωή πέρα από την αιμορροφιλία, μια ζωή χωρίς συμβιβασμούς

4.12.2020
Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

Ψυχή&Σώμα Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

4.12.2020
 Όμιλος ΙΑΣΩ: 8 βραβεία για το κορυφαίο νοσοκομείο που «αγκαλιάζει» και τα παιδιά

Ψυχή&Σώμα Όμιλος ΙΑΣΩ: 8 βραβεία για το κορυφαίο νοσοκομείο που «αγκαλιάζει» και τα παιδιά

4.12.2020
Roche Hellas: Στο πλευρό των oργανισμών που στηρίζουν παιδιά και χρόνιους ασθενείς.

Ψυχή&Σώμα Roche Hellas: Στο πλευρό των oργανισμών που στηρίζουν παιδιά και χρόνιους ασθενείς.

3.12.2020
«Αν έλεγες στα '80s ότι είσαι οροθετικός, η αίθουσα άδειαζε – όπως τώρα, αν πεις ότι έχεις κορωνοϊό!»

Ψυχή&Σώμα «Αν έλεγες στα '80s ότι είσαι οροθετικός, η αίθουσα άδειαζε – όπως τώρα, αν πεις ότι έχεις κορωνοϊό!»

1.12.2020
H νέα μας ζωή στους τέσσερις τοίχους

Ψυχή&Σώμα H νέα μας ζωή στους τέσσερις τοίχους

29.11.2020
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!»

Ψυχή&Σώμα Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!»

28.11.2020
Όσο μένεις σπίτι, μην ξεχνάς την άσκηση

Ψυχή&Σώμα Όσο μένεις σπίτι, μην ξεχνάς την άσκηση

28.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια