Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το»
Advertorial

Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το»

Η Ομάδα Αιγαίου ταξίδεψε σε 13 νησιά για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους τους.

ADVERTORIAL 

Με συνοδοιπόρο της την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος και την ενημερωτική εκστρατεία για τις ρευματικές παθήσεις, «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!», η Ομάδα Αιγαίου ταξίδεψε σε 13 νησιά μένοντας πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους των μικρών κι απομακρυσμένων νησιών.


Για 26η χρόνια σ' αυτό το τόσο διαφορετικό φθινόπωρο – που όλοι παραμένουμε στον κλοιό της πανδημίας Covid-19 – η Ομάδα Αιγαίου με τους εθελοντές της πλαισιωμένη και από ιατρονοσηλευτική ομάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και την Οργάνωση ΜΑΝΑ για τη στήριξη γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού και γυναικολογικού καρκίνου, πραγματοποίησε σε πρωτόγνωρες συνθήκες τον 26ο Διάπλου του Αιγαίου Πελάγους, ενώνοντας τις τελείες που δίνουν ζωή στο Αιγαίο, σε μια ρότα ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο.

 


Η φετινή αποστολή, με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως επιβάλλουν τα Covid πρωτόκολλα, ήταν πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς η ανάγκη των νησιωτών να μείνουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις προκειμένου να προστατέψουν τον τόπο τους από την διασπορά του κορωνοϊού τους κράτησε υποχρεωτικά μακριά από τον γιατρό τους, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα να παραμελήσουν την υγεία τους.


Στα 13 νησιά, που έκανε απόβαση υγείας η Ομάδα Αιγαίου και συγκεκριμένα στους Φούρνους, τη Θύμαινα, τη Δονούσα, την Αμοργό, την Ιο, τη Σίκινο το Κουφονήσι, την Πάτμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς το Αγαθονήσι, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, μαζί με κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διενέργεια rapid test αντιγόνων σε προεπιλεγμένες ομάδες κατοίκων σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές, ο ιατρός ρευματολόγος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρίας, Θεμιστοκλής Τεμεκονίδης, που συμμετείχε για 2η συνεχόμενη χρονιά στην αποστολή, εξέτασε εκατοντάδες κατοίκους. Παράλληλα, τους ενημέρωσε για την εκστρατεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το!», στέλνοντας το μήνυμα πως οποιοσδήποτε πόνος που εμφανίζεται ξαφνικά, δεν υποχωρεί με την ξεκούραση και δεν οφείλεται σε κάποια κάκωση πρέπει να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει στο ρευματολόγο. Υπάρχουν περισσότερα από 200 ρευματικά νοσήματα και ένας στους τρεις ανθρώπους-παγκοσμίως και στην Ελλάδα-θα εμφανίσει κάποια ρευματοπάθεια κατά την διάρκεια της ζωής του, με τον γιατρό ρευματολόγο να είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για τη διάγνωση και την χάραξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της κινητικής αναπηρίας που επιφέρει η εξέλιξη της νόσου.

 


Παρότι, ωστόσο, η επίσκεψη στον ρευματολόγο είναι απαραίτητη, στα μικρά νησιά που διαθέτουν μόνο κέντρο Υγείας ή πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο, γιατρός με την ειδικότητα του ρευματολόγου δεν υπάρχει. Γι' αυτό άλλωστε η Ομάδα Αιγαίου εδώ και 26 χρόνια στέκεται με συνέπεια στο πλευρό των νησιωτών και φέρνει γιατρούς δυσεύρετων ειδικοτήτων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου πελάγους-αφού πρώτα σβήσουν τα φώτα της θερινής σεζόν- προκειμένου να προσφέρουν τις γνώσεις τους, μαζί με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους. Ανάμεσα σε αυτούς τους δυσεύρετους στη νησιωτική Ελλάδα γιατρούς, ο ρευματολόγος είναι από τις πλέον περιζήτητες ειδικότητες καθώς στα απομακρυσμένα κι ακριτικά νησιά οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεσήλικες κι ηλικιωμένοι και έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια με βαριές χειρωνακτικές εργασίες δουλεύοντας σαν αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι και οικοδόμοι, με συνέπεια να έχουν πολύ επιβαρυμένο μυοσκελετικό σύστημα.


Η συνεργασία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας με την Ομάδα Αιγαίου ξεκίνησε πέρσι και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για 2η χρονιά, με τους κατοίκους να σχηματίζουν ουρά έξω από το ιατρείο του ρευματολόγου έχοντας ανάγκη να εξεταστούν για τα μυοσκελετικά τους προβλήματα και για παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα κι άλλες ρευματολογικές παθήσεις που κάνουν «θραύση» στις μεγαλύτερες ηλικίες.


Η Ομάδα Αιγαίου είναι μια αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, που κάνει αποστολές κοινωνικής ιατρικής στα νησιά με φουσκωτά σκάφη και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την ζωή των πολιτών, υλοποιώντας σημαντικό έργο στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ιδρύθηκε πριν από 26 χρόνια και στον 26ο Διάπλου-της Covid 19 εποχής -διήνυσε περισσότερα από 450 θαλάσσια μίλια, διαδίδοντας το μήνυμα της καθοριστικής σημασίας που διαδραματίζει η πρόληψη, ειδικά στην εποχή μας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, στο πρόσωπο μιας πρωτόγνωρης πανδημίας.

 

Σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ επισκεφτείτε: www.ere.gr, www.tosomasoumilaei.gr

Ψυχή&Σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καίτη Θεοχάρη: Ποια είναι τα «σπάνια νοσήματα» και πώς μπορούν να βοηθηθούν οι πάσχοντες από αυτά

Ψυχή&Σώμα Καίτη Θεοχάρη: Ποια είναι τα «σπάνια νοσήματα» και πώς μπορούν να βοηθηθούν οι πάσχοντες από αυτά

5.12.2020
Πόσο μετράει τελικά το μέγεθος; Δυό φίλες συζητούν στο στούντιο του LIFO.gr

Ψυχή&Σώμα Πόσο μετράει τελικά το μέγεθος; Δυό φίλες συζητούν στο στούντιο του LIFO.gr

4.12.2020
Liberate Life: Η ζωή πέρα από την αιμορροφιλία, μια ζωή χωρίς συμβιβασμούς

Ψυχή&Σώμα Liberate Life: Η ζωή πέρα από την αιμορροφιλία, μια ζωή χωρίς συμβιβασμούς

4.12.2020
 Όμιλος ΙΑΣΩ: 8 βραβεία για το κορυφαίο νοσοκομείο που «αγκαλιάζει» και τα παιδιά

Ψυχή&Σώμα Όμιλος ΙΑΣΩ: 8 βραβεία για το κορυφαίο νοσοκομείο που «αγκαλιάζει» και τα παιδιά

4.12.2020
Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

Ψυχή&Σώμα Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

4.12.2020
Roche Hellas: Στο πλευρό των oργανισμών που στηρίζουν παιδιά και χρόνιους ασθενείς.

Ψυχή&Σώμα Roche Hellas: Στο πλευρό των oργανισμών που στηρίζουν παιδιά και χρόνιους ασθενείς.

3.12.2020
«Αν έλεγες στα '80s ότι είσαι οροθετικός, η αίθουσα άδειαζε – όπως τώρα, αν πεις ότι έχεις κορωνοϊό!»

Ψυχή&Σώμα «Αν έλεγες στα '80s ότι είσαι οροθετικός, η αίθουσα άδειαζε – όπως τώρα, αν πεις ότι έχεις κορωνοϊό!»

1.12.2020
H νέα μας ζωή στους τέσσερις τοίχους

Ψυχή&Σώμα H νέα μας ζωή στους τέσσερις τοίχους

29.11.2020
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!»

Ψυχή&Σώμα Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Κάντε όσο περισσότερο σεξ μπορείτε!»

28.11.2020
Όσο μένεις σπίτι, μην ξεχνάς την άσκηση

Ψυχή&Σώμα Όσο μένεις σπίτι, μην ξεχνάς την άσκηση

28.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια