Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο
Ψυχή&Σώμα

Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο

Η αμυγδαλίτιδα, οι ωτίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα είναι από τα πλέον συχνά προβλήματα υγείας στα παιδιά.

ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ*

Τα παιδιά είναι αεικίνητα και επειδή είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε μικρόβια, οι λοιμώξεις σε αυτές τις ηλικίες είναι συχνές. Η αμυγδαλίτιδα, οι ωτίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα είναι από τα πλέον συχνά προβλήματα υγείας στους «λιλιπούτειους» -και ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση, δίνοντας συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της λοίμωξης Covid-19- ενώ ακόμα διαταραχές ενηλίκων όπως η άπνοια στον ύπνο μπορούν να εμφανιστούν σε πιτσιρίκια. Κι επειδή τα παιδιά σε αντίθεση με τους μεγάλους, δεν μπορούν να περιγράψουν τι νιώθουν, καλό είναι να είμαστε «διαβασμένοι» για τις 5 βασικές αιτίες που μας στέλνουν στον ωτορινολαρυγγολόγο.

 

Το πιο συχνό πρόβλημα, η οξεία μέση ωτίτιδα

Το 75% των νηπίων ηλικίας έως 3 ετών, θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά φλεγμονή στα αυτιά. Η οξεία μέση ωτίτιδα αποτελεί πρώτη αιτία επίσκεψης στον παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο και προκαλείται από βακτήρια, ενώ συχνά εμφανίζεται σαν επακόλουθο κρυολογήματος. Όταν τα παιδιά είναι μικρά και δεν μιλούν ορισμένες χαρακτηριστικές κινήσεις όπως το τράβηγμα αυτιών, προβλήματα ισορροπίας, μειωμένη ανταπόκριση όταν μιλάτε στο νήπιο ή το βρέφος, υπερβολικό κλάμα, πυρετός και κακή συμπεριφορά μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα στο αυτάκι τους. Εφόσον ο γιατρός διαγνώσει οξεία μέση ωτίτιδα, χορηγεί αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή της.

 

 

Πολύ συχνή και η εκκριτική ωτίτιδα

Στην εκκριτική ωτίτιδα το μέσο αυτί γεμίζει με υγρό και όχι αέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, είτε σε ένα είτε και στα δύο αυτιά. Αν το παιδί δεν ακούει, μιλά πολύ δυνατά ή δυναμώνει υπερβολικά την ένταση της τηλεόρασης, αυτά μπορεί να κρύβουν εκκριτική ωτίτιδα, η οποία είναι «ύπουλη» καθώς δεν συνοδεύεται από πόνο στα αυτιά. Κατά τον ακοολογικό έλεγχο, ο γιατρός θα εντοπίσει αν υπάρχει υγρό στα αυτιά και θα συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

 

Αμυγδαλίτιδα, η κλασική εποχική λοίμωξη

Λαιμός που «γρατζουνάει», είναι κόκκινος, ερεθισμένος, το παιδί πονά όταν καταπίνει, βήχει και μπορεί να παρουσιάσει πυρετό. Η αμυγδαλίτιδα συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη αλλά μπορεί να είναι βακτηριακή, ενώ το strep test δείχνει γρήγορα αν πρόκειται για λοίμωξη με στρεπτόκοκκο, ώστε να χορηγηθεί γρήγορα αντιβίωση. Στην περίπτωση που οι αμυγδαλίτιδες είναι συχνές και ταλαιπωρούν το παιδί, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση, για την οριστική λύση του προβλήματος.


Αλλεργική ρινίτιδα, η πάθηση που μοιάζει με το συνάχι

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλλεργική ρινίτιδα από το συνάχι. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή στη μύτη, συχνά πυροδοτούμενη από αλλεργική αντίδραση και προκαλεί έντονη συμφόρηση ή καταρροή, δυσκολία όσφρησης κι επίμονο βήχα. Στην εποχή του Covid-19, τα συμπτώματα προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση γιατί μοιάζουν με αυτά της λοίμωξης με κορωνοϊό. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει πλύσεις, αποσυμφορητικά σπρέι και αντιισταμινικά, ενώ αν η αλλεργική ρινίτιδα αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων και πολύ δυνατούς πονοκεφάλους.

 


Άπνοια στον ύπνο και ροχαλητό, σε πιτσιρίκια

Στην άπνοια διακόπτεται η αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου-και κατά συνέπεια και ο ύπνος- με την πάθηση να είναι συχνότερη στους παχύσαρκους ενήλικες. Στα παιδιά οι άπνοιες οφείλονται σε ανατομικά τους χαρακτηριστικά όπως οι διογκωμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια και συνοδεύονται από μη αναμενόμενο ροχαλητό σε αυτή την ηλικία. Επίσης, τα πιτσιρίκια αισθάνονται μονίμως κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας κι έχουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, νευρικότητα κι επιθετικότητα, αφού δεν κοιμούνται καλά και διάφορα θέματα συμπεριφοράς, όπως έντονη νευρικότητα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνήθως συστήνεται χειρουργική αφαίρεση στα κρεατάκια ή τις αμυγδαλές -αναλόγως της αιτίας που προκαλεί την άπνοια. Οι μοντέρνες χειρουργικές επεμβάσεις, είναι πιο αποτελεσματικές και οδηγούν στην ριζική αφαίρεση και στις αμυγδαλές και στα κρεατάκια.

 

Παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικών λοιμώξεων

Οι εποχικές (και μη) αλλεργίες λειτουργούν ερεθιστικά για τα αυτιά, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και τον λάρυγγα, με συνέπεια να καθιστούν τα παιδιά πιο ευπαθή στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, η ανάγκη πολλών οικογενειών να στείλουν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό οδηγεί στην αύξηση των περιστατικών ωτίτιδας, αμυγδαλίτιδας και ρινίτιδας.

 

Τα απλά προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος δεν πρέπει να παραμελούνται γιατί υποτροπιάζουν και οδηγούν σε χρόνιες διαταραχές –κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα στην εποχή της πανδημίας, που περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας, περιορίζουμε μοιραία και τις επισκέψεις στον γιατρό. Όπως ισχύει όμως και για την προστασία από την λοίμωξη Covid-19, οι βασικές αρχές ατομικής υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και η σωστή φροντίδα των νυχιών- που εύκολα μαζεύουν μικρόβια- συμβάλλουν στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

 Η κ. Ανατολή Παταρίδου

*Ανατολή Παταρίδου

Χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδοωτορινολαρυγγολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

e-mail: anatolipataridou@windowslive.com

www.pataridou.grFacebook

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Ψυχή&Σώμα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια