Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ
Ψυχή&Σώμα

Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ

Η πρωτοβουλία με θέμα «Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ», γιορτάζει έναν χρόνο επιτυχημένων δράσεων της καμπάνιας #happyBREATHday.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η ενημερωτική εκστρατεία #happyBREATHday, μέσα από τα social media και συγκεκριμένα το Facebook βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια να γραφτεί το happy-end στην άγνοια για την ΧΑΠ, η οποία ξεκινά με την υποτίμηση της σημασίας του τσιγαρόβηχα.

 

Ήδη η πρωτοβουλία αυτή με θέμα «Ενημερώνομαι, δρω, ζω καλύτερα με τη ΧΑΠ», γιορτάζει έναν χρόνο επιτυχημένων δράσεων της καμπάνιας #happyBREATHday, που υλοποιείται από τη φαρμακευτική εταιρεία Chiesi HellasΑ.Ε.Β.Ε., υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με αυτή τη σοβαρή νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή των ασθενών. Στην Ελλάδα η ΧΑΠ είναι ευρέως διαδεδομένη καθώς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν υπάρξει μανιώδεις καπνιστές για πολλά χρόνια και περίπου 4 στους 10 πολίτες εξακολουθούν να καπνίζουν. Η ΧΑΠ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κάπνισμα και γι' αυτό θεωρείται νόσος των καπνιστών, καταλύοντας την ποιότητα ζωής τους σε βαθμό που να μην μπορούν να περπατήσουν, να φορέσουν τα ρούχα τους ή να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους.

 

 

Τα μηνύματα των ειδικών

Στην σημερινή δράση διακεκριμένοι πνευμονολόγοι απαντούν σε ερωτήσεις για την ΧΑΠ, προειδοποιούν τους ασθενείς να μην υποτιμούν τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος και καθώς βρισκόμαστε στον κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού στέλνουν το μήνυμα πως οι ασθενείς με ΧΑΠ δεν πρέπει να μένουν μακριά από τον γιατρό τους λόγω του φόβου επίσκεψης των νοσοκομείων και να τον συμβουλεύονται τακτικά. Όπως εξηγεί στο video που προβάλλεται στο Facebookαπό την ιστοσελίδα #happyBREATHday, o κ. Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, από ΧΑΠ νοσεί το 11% του πληθυσμού ηλικίας 40 ετών κι άνω με προδιαθεσικό παράγοντα, ενώ λόγω της διάδοσης του καπνίσματος η ΧΑΠ πλέον εμφανίζεται σε νεαρά άτομα κι όχι μόνο σε ηλικιωμένους.

 

Η νόσος προκαλεί συμπτώματα όπως βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια τα οποία ποικίλουν σε βαρύτητα ενώ στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι πολύ ήπια. Από τη μεριά της η κ. Αφροδίτη Μπούτου Πνευμονολόγο Επιμελήτρια Β' στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσ/κης «Γεώργιος Παπανικολάου» εξηγεί ότι το κάπνισμα -ακόμα και το παθητικό κάπνισμα-αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την εκδήλωσή της, με την διακοπή καπνίσματος είναι η πρώτη και σημαντικότερη παρέμβαση που συστήνεται σε όλους και για να προληφθεί η ανάπτυξη της νόσου, αλλά ακόμη και μετά την εκδήλωσή της, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπισή της και καλύτερη η ποιότητα ζωής του ασθενή.

 

 

Όπως προσθέτει ο κ. Ελευθέριος Βρουβάκης Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «Ανάσα» στο Metropolitan hospital, ο ασθενής με ΧΑΠ δυσκολεύεται να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως να ανέβει σκάλες, να σηκωθεί από το κρεβάτι, να κάνει μπάνιο, να κάνει τις απλές καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Επιπλέον οι ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο.

 

Η έγκαιρη διάγνωση φρενάρει την εξέλιξη της νόσου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας επισημαίνει ότι η νόσος δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, προλαμβάνεται και ελέγχεται εφ' όσον διαγνωσθεί νωρίς, καθώς τότε μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες αναχαίτισης της φυσικής πορείας της μέσω της διακοπής του καπνίσματος και επιπλέον να γίνουν οι κατάλληλες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Με την έγκαιρη διάγνωση φρενάρει η εξέλιξη της νόσου και η μείωση της αναπηρίας. Ενδεικτικά, για να αντιληφθούμε τον βαθμό της επίδρασης στην ποιότητα ζωής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το 64% των ασθενών με ΧΑΠ περνάνε το χρόνο τους καθιστοί η ξαπλωμένοι συγκριτικά με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

 

 

Αναφερόμενη στις νέες θεραπείες για τη ΧΑΠ, η κ. Αφροδίτη Μπούτου εξηγεί ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Και ευτυχώς για τους ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ και τους πνευμονολόγους που ασχολούνται με τη νόσο, υπάρχουν πλέον πολλές διαφορετικές διαθέσιμες θεραπείες, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη για κάθε ασθενή. Φυσικά, κατάλληλη θεραπεία σημαίνει λιγότερες παροξύνσεις της νόσου, λιγότερα χρόνια συμπτώματα, καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη λειτουργικότητα για τους ασθενείς, κάτι που αλλάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Και καθώς η έρευνα στον χώρο συνεχίζεται, αισιοδοξούμε ότι θα μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς, όλο και περισσότερο και την ποιότητα ζωής και την πρόγνωση των ασθενών με ΧΑΠ.

 

Συνοψίζοντας, η ζωή είναι ανάσα. Κάθε ανάσα που παίρνουμε είναι ζωή. Γιορτάζουμε κάθε ανάσα, προστατεύουμε κάθε ανάσα, ενημερωνόμαστε για τη ΧΑΠ, τη νόσο που μας «κλέβει» την ανάσα και βλέπουμε το video στην σελίδα #happyBREATHday στο Facebook για να μάθουμε όσα πρέπει να ξέρουμε για τη ΧΑΠ.

Ψυχή&Σώμα
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια