Ψυχή&Σώμα

Αυτό είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που κάνουν όλοι οι επιτυχημένοι του πλανήτη

Και δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί

 

Η επιτυχία θέλει σκέψη. Και η σκέψη είναι κάτι που δεν συμβαίνει, όταν το μυαλό μας είναι φορτωμένο με αρνητισμό και υποχρεώσεις που δεν μπορούμε να φέρουμε εις πέρας.

 

Δεν είναι μόνο ότι ξέρουν λένε «όχι». Δεν είναι ότι δεν ξοδεύουν τον χρόνο τους σε οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί τους στόχους και τις επιδιώξεις τους. Είναι ότι σε καθημερινή βάση κάνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα, με προσήλωση και ευλάβεια, χωρίς να επιτρέπουν σε τίποτα και κανέναν να τους διακόψει, ακριβώς όπως όταν προσευχόμαστε.

 

Τι κάνουν; Σκέφτονται. Διαλογίζονται, επί το ορθότερον, αλλά όχι με τον κλισέ τρόπο, που φτάνει ως τις μέρες μας αναφορικά με τον διαλογισμό. Ναι, εργάζονται σκληρά, ναι, η ζωή τους είναι ένα απέραντο προσωπικό «εργοτάξιο» ιδεών προς υλοποίηση και εκκρεμοτήτων που πρέπει να φέρουν εις πέρας, αλλά, ναι, έχουν τρόπο για να τους συμβαίνουν όλα αυτά, χωρίς να μοιάζουν με αγγαρεία. Δεν είναι σκέψη, που κάνει το δωμάτιο να μυρίζει καμένο λάστιχο, δεν είναι κάτι που γίνεται υποχρεωτικά. Είναι μέρος της ζωής, της καθημερινής τους ρουτίνας και σε κάποια σημεία μοιάζει με... διάλειμμα σε 7 βήματα.

 

1.

Προγραμματίζουν για να... διαγράψουν

Από το προηγούμενο βράδυ σημειώνουν πώς περίπου θα κινηθούν και δίνουν προτεραιότητα σε όσα πιστεύουν ότι θα τους φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους. Σημειώνουν και όλα εκείνα τα βαρετά πράγματα που έχουν να κάνουν, ακόμη κι αν δεν τα κάνουν. Φαντάζει αγχωτικό, αλλά δεν είναι. Είναι ένας τρόπος για να μην βυθιστούν στην απόγνωση και το burn out, αλλά και για να έχουν ένα εξαιρετικό επιχείρημα για ό,τι τελικά δεν έκαναν. Αν το μετέθεταν από μέρα σε μέρα, χωρίς να τους κοστίζει τίποτα, ήταν κάτι που τελικώς δεν άξιζε.

 

2.

Κλείνουν το κινητό τους

Δεν σηκώνουν το σταθερό και για συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα δεν τσεκάρουν e-mail και social media. Είναι ένας τρόπος να εμβαθύνουν σε όσα πρέπει να σκεφτούν και να εμφανιστούν σε μία σύσκεψη ή ένα ραντεβού με αποτελεσματικές λύσεις. Δεν είναι ανόητοι, ώστε να πιστεύουν ότι με την προσοχή τους διασπασμένη σε 10 διαφορετικά πράγματα, θα τα καταφέρουν έστω και σε ένα από αυτά.

 

3.

Δεν πηγαίνουν στο γραφείο

Μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα δεν εμφανίζονται στο γραφείο, επειδή έτσι πρέπει. Και δεν προφασίζονται αφελείς δικαιολογίες τύπου «έχω πονοκέφαλο / γρίπη / υπερκόπωση». Καθαρίζουν τις ντουλάπες, που λέει ο λόγος, ή κάνουν κάτι που τους ευχαριστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μυαλό τους σταματά να λειτουργεί. Ξέρουν πολύ καλά ότι μια άσκοπη βόλτα στους δρόμους της πόλης ή ένας μοναχικός καφές με ένα μικρό βιβλίο, μπορεί να τονώσει ευεργετικά τη δημιουργική σκέψη τους και την επομένη να επιστρέψουν στο στενό πλαίσιο εργασίας και δράσης τους, με μία λαμπρή ιδέα.

 

4.

Κρατούν σημειώσεις

Στην τσάντα τους υπάρχει πάντα σημειωματάριο. Ή έστω ένα κομμάτι χαρτί και ένα μολύβι. Δεν ξεχνούν ότι πολύ συχνά οι καλές σκέψεις «πετάνε», αν δεν σημειωθούν εγκαίρως. Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ένα μαγνητόφωνο. Καμία σκέψη δεν πρέπει να ξεχνιέται, ειδικά αν φαίνεται καλή την ώρα της σύλληψης της.

 

5.

Δεν συμμετέχουν σε συσκέψεις

... και όταν δεν μπορούν να τις αποφύγουν, φροντίζουν να είναι σύντομες και δεν αφήνουν τους άλλους να πλατειάσουν, ακόμη κι αν πρόκειται για τους προϊσταμένους τους. Γνωρίζουν ήδη ότι τίποτα καλό δεν βγαίνει από μία συνάντηση πολλών ανθρώπων που ξεφεύγουν από το θέμα, μόνο και μόνο για να αποφύγουν κάποια υποχρέωση.  

 

6.

Κάνουν ερωτήσεις

Δεν τα θεωρούν όλα δεδομένα, ακόμη κι όταν φαίνονται έτσι. Ρωτάνε με τον ίδιο τρόπο που θα ρωτούσε ένα παιδί, χωρίς να φοβούνται μήπως θεωρηθούν αφελείς ή ακόμη ακόμη και «αδιάβαστοι». Η ερώτηση και κυρίως το είδος της απάντησης είναι μπούσουλας γενικώς στη ζωή και όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα. Τις αποφεύγουμε είτε γιατί φοβόμαστε το πώς θα μας χαρακτηρίσουν, είτε γιατί μας τρομάζει η φύση των απαντήσεων. Τίποτα από τα δύο δεν οδηγεί στην επιτυχία.

 

7.

Είναι καλοί ακροατές

... και ξέρουν να κρυφακούν (με την καλή έννοια). Ακούν τους πάντες, γιατί ξέρουν ότι απ' όλους μπορεί να πάρει κάτι ένα γυμνασμένο αυτί. Ακόμη και στο πιο απίθανο σημείο, μπορεί να ακουστεί κάτι αναπάντεχα χρήσιμο. Δεν σνομπάρουν τους ανθρώπους γύρω τους: ξέρουν ότι όλοι διαθέτουν μία εμπειρία, η οποία κάπως μπορεί να τους βοηθήσει. Επίσης, ξέρουν να «στήνουν αυτί», χωρίς να τραβούν την προσοχή. Στο καφέ, στο εστιατόριο, στο σινεμά έχουν τις «κεραίες» ανοιχτές σε μία ξένη συζήτηση, που μπορεί, όμως, να έχει ενδιαφέρον με απρόσμενο τρόπο για τους ίδιους.

 

Με στοιχεία από το Inc.com 

10 Σχόλια
avatar
σιγανό•ποταμάκι 27.4.2016 | 14:27
Το 1 και μοναδίκό πράγμα, που αναλύεται σε 7 μόλις βήματα!
Ό,τι πείτε...
avatar
βασιλης βασιλειαδης 27.4.2016 | 22:30
με λίγα λόγια,επιτυχημένοι είναι οι εγωίσταροι...
avatar
unknown 28.4.2016 | 09:13
Είναι αυτός ένας τρόπος να μειώσεις τους επιτυχημένους για να συμβιβαστείς με την μετριότητά σου? Κατ αρχάς αυτοί που είναι καλοί ακροατές και δεν σνομπάρουν κανέναν είναι εγωίσταροι?
avatar
βασιλης βασιλειαδης 29.4.2016 | 17:11
Εάν μπω στον κόπο να σου απαντήσω,τότε,σύμφωνα με το άρθρο,θα θεωρούμαι επιτυχημένος ή όχι;
Βασικά,ναι,διότι η άνωθεν πρόταση είναι ερωτηματική!
Οπότε δεν είμαι μέτριος,όπως λες!
Έγραψα αυτό που έγραψα βασιζόμενος στην πρώτη παράγραφο η οποία με έμμεσο τρόπο τον εγωισμό πριμοδοτεί.Εύλογο,αφού απευθύνεται μόνο σε υπαλλήλους γραφείου,λες και δεν υπάρχουν άλλα επαγγέλματα!Οι υπόλοιπες παράγραφοι,εάν όχι αντιφατικές μεταξύ τους,είναι δύσκολες στην εφαρμογή τους.
curiositas 28.4.2016 | 02:30
Τρομάζω γιατί τα έκανα τα μισά από μικρή π.χ. αυτά με τις λίστες και τις σημειώσεις και ένιωθα ότι είχα κάποιου είδους ψυχαναγκασμό!Και ήμουν και τρομερά αδιάκριτη όσον αφορά τις συζητήσεις των άλλων. Τώρα αφού η σύγχρονη επιστήμη επιμένει ότι θα γίνω επιτυχημένη, ποια είμαι εγώ για να την αμφισβητήσω!
avatar
Nayia 28.4.2016 | 10:31
Πάντως από συζήτηση διπλανών σε καφέ έχω μάθει τα πάντα για μια παρατυπία που διερευνούσα στη δουλειά και κανένας δεν μου έλεγε τι πραγματικά έγινε για να κάνω την αναφορά μου, κάλυπταν ο ένας τον άλλο. Η κοπέλα δίπλα ήταν η γυναίκα του υπαλλήλου που διερευνούσα και εξιστορούσε την όλη υπόθεση, όπως της τα είπε ο άντρας της, στη φίλη της για να τη ρωτήσει τι να κάνει.
Maggelan 28.4.2016 | 08:14
Ακόμα δεν κατάλαβα από το άρθρο τι δουλειά κάνουν όλοι αυτοί που αναφέρει το άρθρο. Μάλλον για επιχειρηματίες θα μιλάει ή για άτομα που έχουν την δυνατότητα να μην πηγαίνουν μία φορά την εβδομάδα (όπως λέει το άρθρο) στην δουλειά επειδή έτσι τους καπνίσει.
Εκτός αν αναφέρεται σε Έλληνες δημόσιους υπαλλήλους της προηγούμενης δεκαετίας που πήγαιναν στην δουλειά κάνα δύο μέρες την εβδομάδα.
Αν όχι, τότε το άρθρο αναφέρεται στο 0,001% του πλανήτη.
avatar
pane 28.4.2016 | 14:50
και φυσικά όλοι οι επιτυχημένοι δουλεύουν σε γραφείο!

Η ίδια η έννοια επιτυχία είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους ή κοινωνίες, οπότε μάλλον το άθρο γενικεύει απλοϊκά τους επιτυχημένους
avatar
Mooncild74 4.5.2016 | 14:08
Αφήνουν μούσια ;
avatar
olia2014 1.9.2016 | 09:42
νιώθω αποτυχημένη ...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια