«Ο φασισμός, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ρεύμα, εμφανίζεται ως μια μάχη για την ιστορική μνήμη, όσο και για το παρόν», τονίζει στο άρθρο του ο Daniel Trilling.

«Ο φασισμός καπηλεύεται την ιστορική μνήμη»: O Guardian για την άνοδο και την πτώση της Χρυσής Αυγής

«Μπορεί να παραπαίει πλέον, η επιτυχία της όμως παραμένει μια ηχηρή προειδοποίηση» σημειώνει για τη νεοναζιστική οργάνωση το μακροσκελές άρθρο της εφημερίδας που καλύπτει ολόκληρο το χρονικό από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα μέχρι την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Συντάκτης του άρθρου που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης έρευνας και καλύπτει την πορεία της Χρυσής Αυγής από το περιθώριο μέχρι την εισβολή της στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού κατά την κορύφωση της κρίσης και στη συνέχεια την αποσύνθεσή της στη διάρκεια της δίκης της ως εγκληματική οργάνωση, είναι ο Daniel Trilling, αρθρογράφος του Guardian και συγγραφέας του βιβλίου "Lights in the Distance: Exile and Refuge at the Borders of Europe" (Φώτα στο βάθος: Εξορία και άσυλο στα σύνορα της Ευρώπης).

 

«Κανένα άλλο τόσο ανοιχτά φασιστικό κόμμα στην Ευρώπη δεν σημείωσε τόση μεγάλη εκλογική άνοδο εδώ και χρόνια», γράφει στο ρεπορτάζ του ο αρθρογράφος για την Χρυσή Αυγή, που βρέθηκε υπόδικη «στη μεγαλύτερη δίκη Ναζί από την εποχή της Νυρεμβέργης και τώρα παραπαίει – η επιτυχία της όμως παραμένει μια ηχηρή προειδοποίηση».

 

Ο φασισμός επιζητά να οικειοποιηθεί τους συλλογικούς μας μύθους περί ταυτότητας και αίσθησης του ανήκειν, και να τους χρησιμοποιήσει για τους δικούς τους καταστροφικούς σκοπούς.

 

Με αφορμή μάλιστα τα τρέχοντα δραματικά γεγονότα στα ελληνικά σύνορα, κάνει λόγο για μια επιστροφή της ρητορικής μίσους και ξενοφοβίας στην ευρωπαϊκή πολιτική, με αιχμή την «εισβολή» των μεταναστών. Ας σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Trilling είχε υπογράψει άρθρο του Guardian με τίτλο «Οι μετανάστες δεν διαδίδουν κοροναϊό – αλλά οι εθνικιστές τους κατηγορούν έτσι κι αλλιώς», στο οποίο χαρακτήριζε τη Νέα Δημοκρατία «εθνικιστικό κόμμα».

 

Στο άρθρο για τη Χρυσή Αυγή αναφέρεται επίσης ότι η δημοτικότητα της οργάνωσης ενέπνευσε μια νέα γενιά νεοφασιστών ανά τον πλανήτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αμερικανό Άντριου Άνγκλιν ο οποίος είχε παρευρεθεί σε συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής το 2013 και είναι ο ιδρυτής του Daily Stormer, της μεγαλύτερης και πιο επιδραστικής νεοναζιστικής ιστοσελίδας στον κόσμο.

 

Μιλώντας στον συγγραφέα του άρθρου, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, δηλώνει ανήσυχος για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να μην παίρνει αρκετά σοβαρά την ακροδεξιά / ρατσιστική απειλή, παρά τις επιθέσεις που σημειώνονται εκ μέρους ακροδεξιών «ακτιβιστών» όχι μόνο εναντίων μεταναστών αλλά ακόμα και κατά ξένων δημοσιογράφων, όπως έγινε στην περίπτωση του Γερμανού ανταποκριτή της Deutsche Welle, Τόμας Γιάκομπι πριν από ενάμιση μήνα στο Σύνταγμα.

 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα στα τέλη του 2019, ο Trilling γράφει ότι επισκέφτηκε το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και στη συνέχεια πήγε, επτά χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή, στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου βρήκε, όπως γράφει, «μεταμορφωμένη» την ομώνυμη πλατεία, η οποία ήταν «ερειπωμένη» αλλά τώρα πλέον μοιάζει με μια «κοινότοπη σχεδόν, πολυπολιτισμική γειτονιά μιας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής μητρόπολης, με τους κατοίκους από την Ελλάδα, την Μέση Ανατολή και την Ασία να κάθονται όλοι μαζί, να τσεκάρουν τα κινητά τους και να απολαμβάνουν την απογευματινή λιακάδα».

 

«Ο φασισμός, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό ρεύμα, εμφανίζεται ως μια μάχη για την ιστορική μνήμη, όσο και για το παρόν», τονίζει στο άρθρο του ο Daniel Trilling. «Οι ακραίοι εθνικιστές που στελεχώνουν τις τάξεις της άκρας δεξιάς το γνωρίζουν καλά αυτό. Γνωρίζουν ότι για να επιτύχουν τους στόχους τους, πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε πού μας έφεραν οι ιδέες τους στο παρελθόν. Ο φασισμός επιζητά να οικειοποιηθεί τους συλλογικούς μας μύθους περί ταυτότητας και αίσθησης του ανήκειν, και να τους χρησιμοποιήσει για τους δικούς τους καταστροφικούς σκοπούς. Ξεκινά με την υπόσχεση ότι θα καθαρίσει τη γειτονιά σου, την πόλη, την χώρα σου. Σου λέει ότι το έθνος ανήκει μόνο σε σένα και στους ανθρώπους σαν κι εσένα – και ότι η βία που εξαπολύει στρέφεται αποκλειστικά εναντίον όσων δεν μετράνε ως άτομα: τους απόκληρους, τους περιθωριακούς, τους κατώτερους. Ποτέ όμως δεν σταματά εκεί...».

 

Με στοιχεία από τον Guardian

 

 

Ιδέες
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
13 Σχόλια
avatar
Γράφων 4.3.2020 | 13:07
Γιατί τέτοια άρθρα με θυμώνουν.

Το τείχος του Βερολίνου δεν το έχτισαν ακροδεξιοί φασίστες. Η Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχει θρηνήσει θύματα ή δεν έχει δει μαζικούς και συστηματικούς βανδαλισμούς μόνο από φασίστες.

Την ιστορία δεν την καπηλεύονται μόνο οι φασίστες. Όλοι όσοι επιδιώκουν επιλεκτική μνήμη το ίδιο κάνουν. Και για τους ίδιους λόγους. Καπηλεύονται ένα αίσθημα ανήκειν (αν αυτό είναι η ομάδα "προλεταριάτο" ή η ομάδα "έθνος" με αφήνει παγερά αδιάφορο) για να καταστούν μεσάζοντες στην πώληση πολιτικού φανατισμού.

Αν οι δημοσιογράφοι του Guardian (επιλέγουν να) αγνοούν ας τους το θυμίσουμε. Στα άκρα δεν υπάρχει καλός και κακός. Δεν υπάρχει καλή πολιτική βία και κακή πολιτική βία. Υπάρχουν ακραίοι που δεν χωράνε μέσα σε δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

Και οι ακραίοι είναι αυτοί που ως κομμάτι του πολιτικού παιχνιδιού έχουν το να βαράνε, να καίνε, να σπάνε, να δολοφονούν, να τραμπουκίζουν, να προπηλακίζουν. Δεν με ενδιαφέρει για ποιον λόγο καίνε, σπάνε, βαράνε ή δολοφονούν. Με ενδιαφέρει ότι το κάνουν.

Στη χώρα των άπειρων ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων όλων των εντάσεων (από την 17Ν στους Ρουβίκωνες και από τον ΣΠΦ στον ΕΛΑ) το να δείχνεις συνέχεια απέναντι είναι υποκρισία. Το να απομονώνεις και να μιλάς μόνο για το μεν σημαίνει συναίνεση για το δε. Ή είσαι κατά της βίας ή όχι. Το να λες ότι είσαι κατά της βίας από τη μία μόνο πλευρά σημαίνει ότι είσαι υπέρ της άλλης.

Ξεκάθαρες κουβέντες.
avatar
Σχόλια από τη βροχή 4.3.2020 | 16:11
Γιατί τέτοια σχόλια με θυμώνουν αγαπητέ, και ο λόγος είναι ένας.
Στη χώρα άπειρων ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων όλων των εντάσεων (από την 17Ν στους Ρουβίκωνες και από τον ΣΠΦ στον ΕΛΑ) ποτέ όλοι αυτοί δεν συνέστησαν πολιτική εκπροσώπηση, πόσο μάλλον να αναδειχτούν τρίτο κόμμα.
Η ακραία -όποια- ιδεολογία τους ποτέ δεν γνώρισε ευρύτερη απήχηση δεν έτυχαν της αποδοχής πλατύτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Είχαμε θύματα από αυτούς, δεν διέβρωσαν όμως τον κοινωνικό ιστό και τη δημοκρατία μας. Δεν αποτέλεσαν θεσμική απειλή.
Βλέπετε τη διαφορά;
Και κάποιος θα μπορούσε να σας αντιστρέψει το:
Το να λες ότι είσαι κατά της βίας από τη μία μόνο πλευρά σημαίνει ότι είσαι υπέρ της άλλης.
σε:
Το να απαιτείς κάθε φορά που λέγεται κάτι κατά της μιας πλευράς να λέγεται και κατά της άλλης σημαίνει ότι είσαι υπέρ της πρώτης.

Λέτε ο Guardian να είναι υπέρ της 17Ν και του Ρουβίκωνα;
Όχι, και δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας δείξω άλλα του άρθρα.
Και ναι έχουν κάθε δικαίωμα να ασχολούνται και μόνο με τη μια πλευρά, χωρίς απαραίτητα να γράφουν το αυτονόητο.
Το αντίθετο συνιστά ισαποστακισμό.
Και είναι ένας έξυπνος τρόπος φοβάμαι να μετατοπίζεται το θέμα της συζήτησης όταν αυτό μας ενοχλεί.
ΥΓ.
Για λόγους ορθής τήρησης των ίσων αποστάσεων και προκειμένου να μην προκαλέσω την μῆνιν του Γράφοντος δηλώνω ότι δεν ενστερνίζομαι και δεν επικροτώ τις θέσεις και τις πράξεις οποιουδήποτε ασκεί παράνομη βία -και των μεν και των δε.
Φαντάζεστε πόσο γελοίο θα ήταν να είχε ένα τέτοιο disclaimer και το άρθρο του Guardian.
avatar
Γράφων 4.3.2020 | 20:51
Το δυσμορφο αστείο σας παραγνωρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιβραβεύσει τον υπερασπιστή του εκτελεστή Κωστάρη, Λάμπρου, με μια θέση στο ευρωψηφοδελτιο.

Ή ότι βουλευτές της δεν ενθυμούντο νεκρούς από μολότοφ.

Ή ότι το κοινό, δηλαδή εμείς, έκλεινε το δρόμο στα ασθενοφόρα και στα πυροσβεστικά που πήγαιναν στη marfin.

Όντως. Δεν ήταν (μόνο) το τρίτο κόμμα.

Είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει...
avatar
Γράφων 4.3.2020 | 21:00
Και επειδή η εξυπνάδα του "δεν ήμουν εγώ" κούρασε πληροφοριακα να πουμε οτι υπαρχει και η τελεση δια παραλήψεως.

Δεν είναι ανάγκη να κάψεις κάποιον ζωντανό. Μπορείς να κλείσεις το δρόμο στο πυροσβεστικό που πάει να τον σώσει.

Δεν είναι ανάγκη να είσαι μπαχάλος. Μπορείς να είσαι αλληλέγγυός του. Συστηματικά και συστημικά.

Ο ΣΠΦ με ποινικούς συνεργάζεται. Δεν λερώνει τα ντελικατα χεράκια των μελών του...

Έχουμε γεμίσει trendy λεξούλες μεστές αρνητισμου. Ισαποστακισμος, νοικοκυραίος, κανονικότητα...

Ανάμεσα σε δύο φασίστες απαιτώ ίσες αποστάσεις.

Είμαι υπέρ της κανονικότητας. Και ειμαι νοικοκυραίος.
avatar
Σχόλια από τη βροχή 5.3.2020 | 01:17
Όχι κύριε, είστε κάποιος που αυτό που απαιτεί δεν το τηρεί καν στα δικά του γραπτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για να μη σας αδικήσω.
Πόσα σχόλιά σας θέλετε να παραθέσω που γλαφυρότατα αλλά και δίκαια συνήθως καυτηριάζετε τα έως και σε εγκληματικό βαθμό πεπραγμένα της ακροαριστεράς αλλά η κατ' απαίτησή σας εξισορροπητική αναφορά στα της άλλης πλευράς απουσιάζει, συμπαρασύροντας και την όποια καλή μαρτυρία του ισχυρισμού;
Γιατί, δεν το βλέπετε ακόμη, δεν είναι παράλογο να πρέπει σε κάθε συζήτηση για τη Χ.Α. ας πούμε να πρέπει να προσθέτουμε το «ναι αλλά και οι μπαχαλάκηδες/ δικαιωματιστές/αλληλέγγυοι/ τρομοκράτες/ακροαριστεροί/ ανοιχτοσυνοράκηδες/ συμπαθούντες είναι ίδιοι και χειρότεροι»;
Λέτε οι δυνάμεις κάποιας νέας Κομιντέρν να παρεισέφρησαν στον Guardian με σκοπό το ξέπλυμα της μιας πλευράς;
Είστε υπερβολικός και άδικος εδώ ειδικά, δεν είναι άρθρο του Indymedia ή του Σπούτνικ.
Ελάτε τώρα, κανείς φανατισμός δεν είναι καλός, θα συμφωνείτε.
Ακόμη και αυτός του *ακραίου μέσου* - επιτρέψτε μου το τελευταίο δύσμορφο αστείο - και θα σας αφήσω στην αταλάντευτη κανονικότητά σας.
avatar
Γράφων 5.3.2020 | 07:25
(α) υπάρχουν τα γραπτά
(β) υπάρχουν τα έργα

Τα γραπτά τα βλέπετε. Τα έργα όχι. Και κάθε πράγμα πρέπει να έχει τη βαρύτητα που του πρέπει.

Χαρτί κοινωνικών φρονημάτων δεν χρωστώ σε κανέναν. Δεν είμαι κυρίαρχο ΜΜΜ εγώ. Αυτά επί προσωπικού.

Οι Έλληνες είναι οι άνθρωποι που κάνουν τα πάντα για να βγει ο Κουφοντινας και ο Ξηρός από τη φυλακή. Είτε ψηφίζοντας κυβερνήσεις που θα αλλάξουν φωτογραφικά τον νόμο είτε που θα μαζευτούν "αλληλέγγυοι", τέκνα κυβερνητικών, σε κάθε έξοδό τους να τους χειροκροτήσουν και θα βγαίνουν (πρώην) κυβερνητικοί να αρθρογραφούν για το δικαίωμα τους στην άδεια.

Ναι. Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ περισσότερο από την ακροαριστερά τα τελευταία 45 χρόνια. Ναι η ακροαριστερά χρειάζεται περισσότερη κριτική στην Ελλάδα.

Ισαποστακισμος, ως αρνητική έννοια, είναι ακριβώς αυτό που κάνει ο Guardian.

Καραλαβαινετε ότι μιλάμε για την Ελλάδα που η 17Ν σκότωσε σχεδόν όσους σκοτώθηκαν στο Πολυτεχνείο (ένα άτομο διαφορά). Και για το ένα έχουμε επέτειο μνήμης ενώ για το άλλο υποστηρικτές που πάντα λένε "ναι μεν αλλά" και μιλάνε μόνιμα για τα δικαιώματα των δολοφόνων.

Ποιοι είναι αυτοί; Μέλη της τέως κυβέρνησης Συριζα, μεταξύ άλλων.

Αλλά το πρόβλημα είναι πάντα και μόνο η ΧΑ...

Αιδώς! Η καπηλεία της ιστορίας ξεκινάει με την καπηλεία του παρόντος. Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα διαβάζει 10 άρθρα για την ΧΑ και κανένα για την ακροαριστερά τι εικόνα θα σχηματίσει;

Ψιλά γράμματα... Ισαποστακισμοί... Κανονικότητες για νοικοκυραίους...
avatar
Γράφων 5.3.2020 | 16:30
Τρία χτυπήματα σε μια μέρα:

https://www.lifo.gr/now/greece/272538/royvikonas-efodos-sto-grafeio-toy-gianni-vroytsi

https://www.lifo.gr/now/greece/272475/empristiki-epithesi-sto-spiti-toy-thanoy-tzimeroy-sto-xalandri#comment

https://www.lifo.gr/now/greece/272480/epithesi-sto-stathmo-metro-stin-akropoli-egrapsan-synthimata-kai-espasan-mixanimata

Αλλά εμπρηστικά άρθρα γνώμης μόνο για τον ακροδεξιό φασισμό. Ποτέ δεν θα γράψει ο Guardian για το 15χρονο Αφγανόπουλο...
βλαχάκι (το) 5.3.2020 | 18:19
Τα θύματα της 7ετίας δεν είναι, μόνον, οι νεκροί του πολυτεχνείου.
----
"Μπουμπουλίνας 18: Η «ένδοξη» αίθουσα βασανιστηρίων"
https://www.toperiodiko.gr/μπουμπουλίνας-18-η-ένδοξη-αίθουσα-βα/#.XmEj12nQA0M
+
"Μαρία Καλαβρού: Το πρώτο θύμα της δικτατορίας των Συνταγματαρχών- Μούτζωσε τανκ και πυροβολήθηκε"
https://thecaller.gr/xronomixani/maria-kalavroy-to-proto-thyma-tis-diktatorias-ton-syntagmatarchon-moytzose-tank-kai-pyrovolithike/
avatar
Γράφων 5.3.2020 | 18:53
Και τα θύματα της ακροαριστεράς δεν είναι μόνο αυτά της 17Ν.
βλαχάκι (το) 5.3.2020 | 20:50
Προφανώς.
Μιλάω για την σύγκριση ενός ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ που είχε και συστημική υποστήριξη (απ' την Αμερική, εκτός των άλλων) καθώς και της επετείου του πολυτεχνείου που -προφανώς- δεν αφορά στα γεγονότα του πολυτεχνείου μόνον, αλλά σε όλη την περίοδο με μία τρομοκρατική ΟΡΓΑΝΩΣΗ, που -κακά τα ψέματα- παρότι οι περισσότεροι πολίτες δεν ήταν -προφανώς- ούτε συμπαθούντες, πολλώ μάλλον χειροκροτητές (εκτός από λίγες περιπτώσεις βλ. Ευάγγελος Μάλλιος), ο αντίκτυπος των πράξεών τους αφορούσε μάλλον αρκετά λίγους.

Ήτοι, δεν νομίζω ότι φοβόταν ή του γίνηκε βίωμα στον μέσο πολίτη, ποτέ, η 17Νοέμβρη (ίσα ίσα που μας τα 'χαν κάνει τσουρέκια και οι Αμερικανοί χάρη σ' αυτούς τους φονιάδες*). Όσο για τις άδειες, δεν έχω κάτι να πω εάν και εφόσον εμπίπτουν στα πλαίσια του νομίμου. Η προσωπική μου άποψη, περιττεύει.

Ας θυμηθούμε κι αυτό, όμως:

"Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι ο δολοφόνος του πατέρα του, Γιάννης Καλαμπόκας, ενώ είχε καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη, αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά, ενώ στη δίκη του τον είχαν υπερασπιστεί τρεις δικηγόροι-πρωτοκλασάτα στελέχη της Δεξιάς".

Μια χαρά, ε;
04/05/2015,
Κάτοικος Βόλου, παντρεμένος με δημοσιογράφο και προϊστάμενος υποκαταστήματος της Εθνικής ο Γιάννης Καλαμπόκας"

https://www.google.gr/amp/s/www.thebest.gr/amp/article/329650-


(*)
Ο guardian, πάλι:

"Greece: the ambivalent ally
Foreign affairs specialist Simon Tisdall traces Greece's uneasy association with anti-western terrorism"

https://www.google.co.uk/amp/s/amp.theguardian.com/world/2000/jun/08/terrorism.comment

------

Τις τελευταίες ημέρες και ώρες, πάντως, έχουμε πολύ σημαντικότερα θέματα για να ασχοληθούμε, από κωλόπαιδα με σπρέι ή παρεμβάσεις με τρικάκια. (Φυσικά και είναι απολύτως καταδικασταία η επίθεση κατά Τζήμερου ...όσο απεχθέστατος και να μου είναι προσωπικά: Βόμβες νετρονίου https://www.google.gr/amp/s/m.lifo.gr/now/politics/53921%3famp)

Στα προκείμενα,

"Έβρος: O δημοσιογράφος του CNN Greece Κώστας Πλιάκος περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε"

https://www.google.gr/amp/s/amp.cnn.gr/news/ellada/story/209781/evros-o-dimosiografos-toy-cnn-greece-kostas-pliakos-perigrafei-tin-epithesi-poy-dexthike
+

"Έβρος: «Όλοι κυκλοφορούν με όπλα» - Καταγγελία Die Linke για επιχείρηση Γερμανών νεοναζί"

https://www.google.gr/amp/s/www.ieidiseis.gr/ellada/item/37268-evros-oloi-kykloforoyn-me-opla-paristanontas-tin-politofylaki%3famp
+

"ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΛΗΤΑ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Παναγιωτόπουλος σε Δένδια για Πατριωτική Πολιτοφυλακή: Είναι παράνομοι, πάταξέ τους"

https://suort.com/YeNFp4
avatar
Γράφων 5.3.2020 | 21:29
Βλαχακι,

Επίτρεψέ μου να πω ότι παίζεις εκ του ασφαλούς.

Αναφερεσαι σε θέματα όπου ο θεματοθετης δεν μου επιτρέπει να ομιλώ, κόβοντας κάθε σχετική άποψή μου.

Θες να μιλήσουμε για τη δολοφονία Τεμπονέρα και να εξισώσουμε τον Κωστάρη, κατά συρροή δολοφόνο, με τον Καλαμπόκα;

Ευχαρίστως να πούμε και για τον Έβρο και για όλα.

Να πούμε και ότι αυτοί που κάποτε έβριζαν τους εμπνευστές του φράχτη τώρα κρύβονται πίσω από την ασφάλεια του.

Έχουν ονοματεπώνυμα.
avatar
Γράφων 5.3.2020 | 21:31
Πάντως κι εγώ για καθεστώς μιλάω.
avatar
Γράφων 6.3.2020 | 16:39
Αγαπητό βλαχάκι,
όσο κι αν διαφωνώ κάθετα σε πολλά που υποστηρίζεις να σου πω ότι σε πάω.

Τούτου δοθέντος δεν πάω την τακτική σου του cherry picking, με κάνα-δυο σχετικοάσχετα links. Μπορεί να μπερδεύεις κάποιους άλλους. Not me.

Βρήκες ένα προ εικοσαετίας άρθρο του Guardian. Τότε που οι ΗΠΑ εξέδιδαν ταξιδιωτικές οδηγίες ελέω 17Ν.

Μαζί -και πριν- την ΧΑ ορθώθηκε ένα νέο κύμα αριστερής τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Η οποία έχει συστηματική κάλυψη μέσα σε κάποιους πανεπιστημιακούς θύλακες και σε μερίδα του τύπου. Σε αυτό το σκέλος αναφέρομαι σαφέστατα.

Αλίμονο αν όταν εξαιτίας της δολοφονικής μανίας ακροαριστερών εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες και δεν γράφεται ούτε ένα άρθρο.

Φαντάζεσαι μία ΧΑ με 20τόσα θύματα; Όχι. Η κοινωνία ανεχόταν τις δολοφονίες. Για τις δύο της ΧΑ πέσαν τα μπετά. Και δικαίως. Διότι η κοινωνία δεν ανεχόταν την ιδεολογία αυτών των δολοφόνων.

Ο Τεμπονέρας που κολλάει; Ο άνθρωπος ήταν θύμα πολιτικού οπαδισμού (κάτι σαν τον Φιλόπουλο*), όχι ακροδεξιάς τρομοκρατίας.

Ή το θέμα σου είναι η υπεράσπισή του; Θες να πούμε για 'δικαιωματιστές-δικηγόρους' που έχουν πάρει εργολαβία την υπεράσπιση τρομοκρατών καταδικασμένων ή μη;
Θες να ανιχνεύσουμε τα κομματικά τους ίχνη; Ή τις χρηματορροές των αμοιβών τους;

Το τι γίνεται στον Έβρο που κολλάει; Ξεχνάς ποιοι φέρναν καραβιές στο Μέγαρο Ηπατία;

Κακώς-κάκιστα υπάρχει μια κουλτούρα πεζοδρομιακής αυτοδικίας σε αυτή τη χώρα. Αυτή από κάπου ξεκίνησε και κάπου πρέπει να λήξει.

------
* https://www.tovima.gr/2008/11/25/archive/oi-arxigoi-toy-stratoy-o-rampo-kai-o-gkotzila-2/
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια