Jamie Shupe: o πρώτος άνθρωπος που πλέον και νομικά, δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα
Lgbtqi+

Jamie Shupe: o πρώτος άνθρωπος που πλέον και νομικά, δεν είναι ούτε άντρας, ούτε γυναίκα

@ πρώτ@ non-binary των ΗΠΑ κέρδισε και νομικά το δικαίωμα να μην προσδιορίζεται με κανένα από τα δύο φύλα

@ Jamie Shupe με τη γυναίκα που παντρεύτηκε και τον στήριξε στην απόφαση αυτή, την Sandy Shupe. φωτό.: Natalie Behring / the Guardian

 

Όταν ένας δικαστής του Όρεγκον αποφάσισε πως ο/η Jamie Shupe μπορούσε να αποποιηθεί την ονομασία αρσενικό ή θηλυκό,  ο άνθρωπος αυτός αισθάνθηκε απελευθερωμένος.  «Πήρα τη ζωή μου πίσω», είπε, «δεν είμαι άντρας - δεν είμαι γυναίκα».

 
@ Shupe φαίνεται να είναι ο πρώτος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έχει υποβάλει αναφορά με επιτυχία για μια μη δυαδική ταξινόμηση φύλων, σύμφωνα με την Hayley Gorenberg, αναπληρώτρια νομική σύμβουλο της Lambda Legal για την οργάνωση δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

 

φωτό.: Natalie Behring / the Guardian

 

«Οι κλασικοί δείκτες φύλων δεν ταιριάζουν σε όλους» δήλωσε η Gorenberg, αποκαλώντας την απόφαση αυτή σημαντική και ιστορική για τους ανθρώπους που καμία ετικέτα δεν μπορεί να καλύψει το φύλο τους.

 

Σε μια πρόσφατη συνάντηση της ομάδας υποστήριξης στο Πόρτλαντ, όπου ζει @ Shupe, μια νεαρή γυναίκα αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την απόφαση αυτή καθώς ωφελεί στη διεύρυνση της συζήτησης σχετικά με τις ταξινομήσεις των δύο φύλων.

 

 Shupe, ένας πρώην λοχίας που κατεγράφη ως αρσενικός κατά τη γέννηση του είπε πως αυτό δεν το κάνει μόνο για τα δικού του/της δικαιώματα.

 

@ Shupe, ο οποίος προτιμά την αντωνυμία «αυτοί», μεγάλωσε στο νότιο Μέριλαντ, σε μια οικογένεια με οκτώ παιδιά. Η αίσθηση που είχε από μικρή ηλικία ήταν ίδια με εκείνη ενός απόκληρου. Στην ηλικία των 49, αποσύρθηκε από το στρατό και ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα με την οποία είχαν κάνει μια κόρη.

 

φωτό.: Natalie Behring / the Guardian

 

«Ήμουν σε οριακό σημείο. Αισθανόμουν σαν να ήμουν παγιδευμένος» είπε και περιγράφει πως έχοντας την κατανόηση της συζύγου του, αποσύρθηκε σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος και άρχισε να παίρνει ορμόνες. «Σκέφτηκα ότι ήμουν  τρανσέξουαλ γυναίκα και πως δεν είμαι αρσενικό» πρόσθεσε και εξομολογήθηκε πως η μετάβαση ήταν πολύ δύσκολη.

 

«Αργότερα, συνειδητοποίησα πως και το θηλυκό δεν ήταν ταιριαστό. Καμία ποσότητα ορμονών δεν θα μπορούσε να με κάνει γυναίκα και δεν ήθελα να χειρουργηθώ για να αλλάξω» αναφέρει για εκείνη την ταραχώδη περίοδο που ζούσε ανάμεσα στα δύο φύλα.

 

@ Shupe ήθελε μια άλλη επιλογή, μια τρίτη ταξινόμηση, και βρήκε σύμμαχο έναν δικηγόρο στο Πόρτλαντ, τον Lake Perriguey.

 

Ο Perriguey αναφέρει πως ήξερε ότι η διαδικασία θα ήταν νομικά δύσκολη, αλλά δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική θα ήταν η απόφαση και τι δρόμο θα άνοιγε.  Τώρα, σε ηλικία 52 ετών @ Shupe είπε πως η απόφαση αυτή του δίνει χώρο για να ζήσει κανονικά.

 

Με πληροφορίες από Guardian 

18 Σχόλια
BERGMAN NIGHTMARES 17.6.2016 | 12:38
Καλα ξηγήθηκε! Αφου ετσι νιώθει τι λόγος πέφτει σε μας!

"Don't criticize what you can't understand" Bob Dylan
topapaki 17.6.2016 | 12:44
δε το καταλαβαινω αυτο.αν εισαι καλα μεσα σου τι σημασια εχει το φυλο.το αν θα εισαι η ή ο ; επρεπε δηλαδη να του πει ενα δικαστηριο οτι δεν εχει φυλο για να νοιωσει καλα;
βλαχάκι (το) 17.6.2016 | 17:17
εσύ αισθάνεσαι ok με το βιολογικό σου φύλο (-φύλο που σου έχει αποδοθεί κατά την γέννηση);
avatar
Vorrior 18.6.2016 | 12:29
Δεν σου έχει "αποδοθεί" τίποτα. Το βιολογικό φύλο δεν είναι τίτλος τιμής, είναι μια πραγματικότητα. Αν θέλεις, μπορείς να το απορρίψεις και να ενστερνιστείς το άλλο, αλλά αν λες ότι δεν έχεις φύλο έχεις πρόβλημα.
(Lou Baxter) 17.6.2016 | 18:51
Αν ξυπνουσες μια μερα και στην ταυτοτητα σου αναγραφοταν το αντιθετο σου φυλο, θα σου εφτανε πως θα ενιωθες εσυ? Δεν θα ενιωθες αβολα με αυτο και θα ηθελες να αλλαξει??
avatar
mspamas 17.6.2016 | 22:48
Φαίνεται να είναι "καλά μέσα του" το άτομο;
avatar
spylab 17.6.2016 | 14:40
Μπορουμε να το λεμε το Jamie Shupe ? :)
Maggelan 17.6.2016 | 16:51
Το πρόβλημα του ήταν δηλαδή το πως θα προσδιορίζεται ή το πως θα τον αποκαλούν; Αν ήταν ευτυχισμένος ως transexual ήταν αρκετό. Μάλλον όμως δεν τον βλέπω ικανοποιημένο με τίποτα. Νιώθει μέσα του πολλά κενά, και πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα το βαρεθεί και αυτό το μοτίβο και θα ζητάει κάτι άλλο.
Μην παραξενευτείτε αν σε 10 χρόνια ξαναθέλει να είναι άντρας και πεθυμήσει να ξαναγίνει και λοχίας.
Περίπου μία τέτοια αλλαγή έπαθε και στα γεράματα η Αλόμα.
jellyfish123 19.6.2016 | 18:39
Νομιζω οτι εχεις μπερδευτει λιγο. Το οτι δεν είναι ευχαριστημένος ως άντρας, δεν σημαίνει οτι θα ειναι ως γυναίκα. Υπαρχει διαχωρισμός βιολογικού και κοινωνικού φύλου, και το κοινωνικό φύλο δεν είναι άσπρο-μαύρο (γυναικα- άντρας) αλλα ενα φάσμα που ο καθένας βρίσκει τον εαυτο του σε διαφορετική θέση (οπως και η σεξουαλικοτητα αντίστοιχα). Οπως και να χει, ας αυτοπροσδιορίζεται οπως νομιζει αυτος ο ανθρωπος. Δεν στερεί καποιο δικαίωμα ή ελευθερία απο κάποιον άλλον, οπότε γιατι να μας νοιάζει;
Maggelan 19.6.2016 | 21:30
Φυσικά και δεν μας νοιάζει. Εμείς απλά συζητάμε και ανταλλάσουμε απόψεις. Πάντως αυτόν τον νοιάζουν πολλά, μέσα στα οποία είναι και το κέρδος από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα του. Μπορούσε όλα τα κάνει διακριτικά αλλά εγώ τον βλέπω κρίνοντας από τις φωτογραφίες να απολαμβάνει τα καλά (και οικονομικά) της δημοσιότητας.
Χαρμίδης 17.6.2016 | 18:03
Ενημερωτικά, το παπάκι του πληκτρολογίου δεν αποτελεί γράμμα της ελληνικής γλώσσας. Όταν δεν χρησιμοποιούμε ούτε το αρσενικό ούτε το θηλυκό, το μόνο που μένει είναι το ουδέτερο γένος.
annibas 17.6.2016 | 22:04
Οπότε το "το" δεν θα είναι ρατσιστικό ούτε ομοφοβικό σύμφωνα με την δικαστική απόφαση.
avatar
carryplot 18.6.2016 | 09:08
Έχει άραγε ουδέτερο άρθρο η αγγλική γλώσσα;
northern light 18.6.2016 | 00:34
Να μου το θυμηθείτε.Αυτή η ιστορία θα γίνει μια μέρα οσκαρική ταινία.
Maggelan 18.6.2016 | 15:48
Δύσκολο γιατί ώσπου να γίνει ταινία ο/η/το κύριος/κυρία/κύριο, θα έχει ανακαλύψει το τέταρτο, πέμπτο, έκτο φύλο μέχρι να καταλήξει κάπου...
lonicera 18.6.2016 | 21:10
τοτε γιατι αναφερεστε στον ανθρωπο σαν ''παντρεμενος'' και ''του/της'' γιατι καμια με αυτες τες αναφορες δεν συμβαδιζει με την επιλογη του.
avatar
Giorgio_Jose 20.6.2016 | 01:14
Ο,η,το
avatar
Ανώνυμος/η 21.6.2016 | 12:45
Το κοινωνικό φύλο είναι η ανθρώπινη επινόηση που αποδίδει στα βιολογικά φύλα κοινωνική ισχύ, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει κοινωνική ανισσότητα στα δύο φύλα, βιολογικά υπάρχουν τρεις καταστάσεις βάσει των γεννετικών οργάνων άντρας, γυναίκα και ερμαφρόδητος, λύση τώρα σε αυτή την κοινωνικη ανισσότητα δεν είναι η επινόηση επιπρόσθετων φύλων αλλά η διόρθωση των δύο υπαρκτών (η αλλαγή φύλου είναι αυτό ακριβως αλλαγη φύλου, λ.χ. από άντρας γίνεται γυναίκα αυτό νομικά και κοινωνικά οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε και γλωσσωλογικά αλλάζουμε την κάταληξη από -ο σε -η και αντιστρόφος φυσικά, το ουδέτερο είναι για να περιγράφει αψυχα υλικά η καταστάσεις και είναι προσβλητικό να χρησιμοποιήτε για ανθρώπους). Τόσο η γλώσσα όσο και η ταυτοποίηση κατα φύλο εχει να κάνει με το να συννενοούμαστε με λίγο πιο αντικειμενικά κριτήρια, ωστόσο σε αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια έχουν αποδοθεί κοινωνικές ιδιότητες που είναι μέγα λάθος, η επινόηση επιπρόσθετων φύλων και καταστάσεων δεν λύνουν όμως το πρόβλημα αυτό αλλά αντίθετα λειτουργούν ως νομικά παραθυράκια (ομοίως και το @), όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός έτσι και το φύλο προσδιορίζονται από τη φύση και οποιαδήποτε κοινωνική διάκριση πρέπει να απαληφθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε προηγούμενο άρθρο με τους σκύλους/αφέντες φετιχ είχα φέρει αντίδραση ότι το να θέλουν κοινωνική αναγνώριση (να τους συμπεριφερόμαστε οι υπόλοιποι σαν να είναι σκυλια) είναι παραλογισμός γιατί είναι μία εκκεντρικότητα και η αποδοχή δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική, ενώ λ.χ. η ομοφυλοφιλία είναι φυσικό γεγονός και όχι "παρέκλιση από το φυσιολογικο" και ως τέτοιο δεν μπορεί να υπάρχει αντίλογος άρα η αποδοχή είναι υποχρεωτική, το ίδιο τα δύο φύλα είνα φυσικό γεγονος και τα επιπρόσθετα είναι δυστυχώς "εκκεντρικότητες" (που προέρχονται από την κοινωνική ισχυ των βιολογικών φύλων, καταπίεση, ρατσισμός και ο κατάλογος δεν έχει τέλος, και ναι υπάρχει συλλογική κοινωνικο ψυχολογική αιτία/ευθυνη για αυτό). Ξέρω ότι ακούγομαι πουριτανός αλλά η λογική δεχόμαστε υποχρεωτικά ότι θέλει το κάθε μεμονομένο άτομο μιας κοινωνίας εκατομυρίων ανθρώπων οδηγεί σε κοινωνική αναρχία λ.χ. ένας πωλητης σε κατάστημα πως θα αναφερθεί "παρακαλώ κύριε;κυρία;" η θα πρέπει να ρωτάει αγνοώντας την όρασή του/της "με ποια κατάληξη θα θέλατε να σας μιλώ;" και σε περίπτωση που αναφερθεί με το λάθος νόμιμο προσδιορισμό από το δικαστήριο θα έχει νομικές συνέπειες; και εαν ναι ποιές; σκεφτήτε σε ποιο σοβαρες καταστάσεις τις επιπλοκες.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια