Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένουν να μιλούν κάποιοι για «αλλαγή φύλου», και παύει να έχει πλάκα.
Lgbtqi+

Μερικά πράγματα που παρέβλεψε η Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος για την «αλλαγή φύλου» στα 15

Προκατάληψη, παρανόηση ή ιδιοτέλεια;

«Θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες [sic] μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά να βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση» έγραψε η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος-Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, και φυσικά το Πρώτο Θέμα κατενθουσιασμένο το έβαλε στο πρωτοσέλιδό του.

  

Η Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε. «διαπιστώνει ότι στην τελική μορφή του Νομοσχεδίου- όπως διαμορφώθηκε από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στις Συνεδριάσεις της 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2017-, περιγράφεται στο άρθρο 3, η δυνατότητα αλλαγής φύλου και σε ανήλικους «που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Π. & Α. Κυριακού" με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου».»

 

Όταν οι της Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε. μιλάνε για αλλαγή φύλου ενώ στην πραγματικότητα ψηφίζεται το νομοσχέδιο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, είναι δύσκολο να τους πάρει κάποιος πιο σοβαρά απ' ό,τι πχ. τον Τσιάρτα.

 

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένουν να μιλούν κάποιοι για «αλλαγή φύλου», και παύει να έχει πλάκα. Καταλήγω ότι μπορεί να το κάνουν επίτηδες, ξέροντας ότι είναι λάθος, για να τρομοκρατήσουν και για να πείσουν όσους θεωρούν ανίδεους. Δεν δίνεται καμία δυνατότητα «αλλαγής φύλου» στα 15 - αυτή υπάρχει ήδη έτσι κι αλλιώς! Αυτό που δίνεται είναι πως το άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα της επιλογής του στην ταυτότητα. Είναι ένα θέμα διοικητικό, νομικό και όχι ψυχιατρικό. 

 

Όταν οι της Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε. μιλάνε για αλλαγή φύλου ενώ στην πραγματικότητα ψηφίζεται το νομοσχέδιο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, είναι δύσκολο να τους πάρει κάποιος πιο σοβαρά απ' ό,τι πχ. τον Τσιάρτα. Αν ξεκινάς από λάθος βάση (είτε επειδή παρανόησες ή επειδή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις), είναι επόμενο ότι θα καταλήξεις σε αμφιλεγόμενα συμπεράσματα. 

 

Διαβάζοντας την ανακοίνωσή τους, ένας φίλος μου έγραψε πως «δεν γίνεται να μην σκεφτείς πόσες "υποχρεωτικές" συνεδρίες θα χάσουν τώρα που ο νέος νόμος δεν απαιτεί 3ετή ψυχιατρική παρακολούθηση», αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτός είναι ένας απ' τους λόγους που τους ώθησε να βγάλουν αυτήν την ανακοίνωση. 

 

Απ' αυτήν βέβαια αφήνουν απέξω σημαντικές αναθεωρήσεις της APA (2012), και παραβλέπουν τη μικρή αλλά υπαρκτή κατηγορία συμπολιτών μας, τα ίντερσεξ. Επιπλέον, ακυρώνουν πρωτόκολλα διαχείρισης της ασυμφωνίας φύλου και διεμφυλικότητας όπως της World Professional Association. for Transgender Health. Ταυτόχρονα σημειώνουν πως υπάρχει υψηλότερη ψυχοπαθολογία σε άτομα με «Δυσφορία Φύλου» σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας), κάνοντας ότι δεν ξέρει πως οι έρευνες δείχνουν πως τα προβλήματα δημιουργούνται απ' το bullying και το στιγματισμό, τον οποίο το νομοσχέδιο επιχειρεί να εξαλείψει!

 

Τέλος, να σημειωθεί πως η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αντιδράσει αρνητικά για την ηλικία των 15 ετών στην οποία κάποιος/α μετά από αίτηση των γονιών θα μπορεί να ζητήσει δικαστική άδεια για να αναγράψει το φύλο και το όνομα που επιθυμεί στην ταυτότητα.

 

UPDATE:

Με τη βοήθεια ειδικών της Ψυχικής Υγείας, η Colour Youth έδωσε τη δική της απάντηση στην Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος, αναφορικά με τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου:

 

Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, σωματείο βάσης από και για την LGBTQI+ νεολαία, θα ήθελε με το παρόν κείμενο να απαντήσει στην ανοιχτή επιστολή που απέστειλε η Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος – Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων (Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.) σχετικά με τις θέσεις της για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου.

 

Συγκεκριμένα, η Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε., με την επιστολή της ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την τροποποίηση του Άρθρου 3 του σχεδίου νόμου κατά την επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου σε ανηλίκους «που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.».

 

Η επιστολή της Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε. αναφέρει μια σειρά επιχειρημάτων για να υποστηρίξει ότι η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου δε θα πρέπει να αφορά σε ανήλικα άτομα. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

 

1. Επιχείρημα Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.: «η σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία επισημαίνει υψηλότερη ψυχοπαθολογία σε άτομα με δυσφορία φύλου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό» και πως «υψηλή συννοσηρότητα με κατάθλιψη και αυτοκτονικότητα, που δεν υποχωρεί με ιατρικές διαδικασίες αλλαγής φύλου, και δυσφορία που παραμένει, παρά τυχόν επιτυχείς κοινωνικές μεταβάσεις»

Απάντηση: Σύμφωνα με το DSM-5, «η δυσφορία φύλου, παράλληλα με την μη τυπική έκφραση φύλου, σχετίζεται με υψηλά επίπεδα στιγματισμού, διακρίσεων, και θυματοποιήσης, που οδηγούν σε αρνητική αυτό-εικόνα, αυξημένα ποσοστά συννοσηρότητας ψυχικών διαταραχών, εγκατάλειψη του σχολείου, και οικονομική περιθωριοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, με συνακόλουθη επικινδυνότητα σε κοινωνικά και ψυχικής υγείας θέματα, ιδιαίτερα σε άτομα που προέρχονται από οικογένειες με λίγους πόρους» (σελ 458) . Η επικινδυνότητα, λοιπόν, σε κοινωνικά και ψυχικής υγείας θέματα (σύμφωνα με το DSM-5) σχετίζεται με το στίγμα, το οποίο το σχέδιο νόμου έμμεσα αντιμετωπίζει.

 

2. Επιχείρημα Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.: «τονίζεται η σημασία των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού σε άτομα με ζητήματα ταυτότητας φύλου»

Απάντηση: Αναφορικά με την  σχέση της διάγνωσης δυσφορίας φύλου με τις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού, πέρα από τα μεθοδολογικά ζητήματα που προκύπτουν (σε σχέση με την ισχύ και την επιλογή του δείγματος), έχουν δημοσιευτεί σχετικές οδηγίες στο έγκυρο Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology το 2016, σε ένα άρθρο που υπογράφεται από 24 ειδικούς ψυχιάτρους (http://dx.doi.org/10.1080/15374416.2016.1228462). Σε σχέση με τη διπλή διάγνωση, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παροχή πλαισίου, όπως είναι απαραίτητο, για εξερεύνηση φύλου, με υποστήριξη της ικανότητας του εφήβου να εξερευνήσει τη μετάβαση φύλου, συμπεριλαμβάνοντας τα ρούχα, το όνομα, τις αντωνυμίες, κλπ. (Provide structure, as necessary, for gender exploration, supporting the adolescent’s ability to explore gender transition, including clothing, name, pronouns, etc.). Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διευκολύνει ακριβώς αυτή τη διαδικασία, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση μη αναστρέψιμες ιατρικές επεμβάσεις, και είναι σε συμφωνία με τις οδηγίες αυτές.

 

3. Επιχείρημα Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.: «δεν υπάρχουν ιατρικά δεδομένα για εφήβους που έχουν κάνει νομική μετάβαση και για τις συνέπειες μια τέτοιας πρακτικής»

Απάντηση: Οι σχετικές οδηγίες της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρείας (http://www.apadivisions.org/division-44/resources/advocacy/transgender-adolescents.pdf) αναφέρουν ότι πρέπει να στηρίζεται το άτομο στη χρήση του επιθυμητού ονόματος και αντωνυμιών, και σε θεσμικά πλαίσια όπως είναι το σχολείο, κάτι που συνάδει με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, και συμβάλλει –σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία στην καλύτερη προσαρμογή και ψυχική υγεία. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τρανς έφηβα άτομα που οδηγούνται στην αυτοκτονία, σε αυτοτραυματισμούς, ή σε απομάκρυνση από το σχολείο και ανακοπή της εκπαίδευσής τους λόγω της ΜΗ πρόσβασής τους σε διαδικασία αλλαγής των στοιχείων τους μέσω της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας του φύλου τους.

 

4. Επιχείρημα Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.: «είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία Δυσφορία Φύλου, μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση»

Απάντηση: Ο ρόλος της οικογένειας είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικός, στον αντίποδα όμως αυτού που υπονοεί το εν λόγω σημείο. Ένα οικογενειακό περιβάλλον υποστηρικτικό ως προς το τρανς παιδί/έφηβο άτομο, είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της ψυχικής του υγείας και την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω της περιθωριοποίησης που αντιμετωπίζει, παλεύοντας μαζί του για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Αν τυχόν εδώ υπονοείται πως η οικογένεια μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να “γίνει” τρανς, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζουμε παλαιότερες και πλέον αναχρονιστικές και επικίνδυνες απόψεις που έλεγαν πως οι γονείς μπορεί να “κάνουν” ένα παιδί ομοφυλόφιλο και που οδήγησαν στο παρελθόν παγκοσμίως σε ακραίες παραβιάσεις δικαιωμάτων όπως οι θεραπείες μεταστροφής. Παρόλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι γονεϊκές πρακτικές μόνο αναφορικά με την ταυτότητα φύλου, και όχι σε σχέση με την απόρριψη και την κακοποίηση ΛΟΑΤΚΙ παιδιών και εφήβων, φαινόμενο πολύ πιο συχνό και με πολύ σημαντικότερες συνέπειες.

 

 

Οι παραπάνω απαντήσεις είναι ενδεικτικές της αοριστολογίας των επιχειρημάτων της επιστολής της Π.Ε.Ε.-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε.. Όμως, ως Σωματείο που αποτελείται από μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, δε θέλουμε να σταθούμε μόνο σε επιστημονικά επιχειρήματα στη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της τρανς νεολαίας. Τα τρανς μέλη του σωματείου μας, τα οποία ενηλικιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν βιωματική γνώση του τι έζησαν στην εφηβεία τους από έναν κόσμο που δεν αποδέχεται την ύπαρξή τους.

 

Η κοινότητά μας δεν ξεχνά και δε θα ξεχάσει ποτέ πως μέχρι το 1990 η Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD) που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θεωρούσε ψυχική νόσο την ομοφυλοφιλία, όσο και αν αυτό μπορεί να ακούγεται ως εξωπραγματικό σε πολλά νεότερα άτομα. Ήδη ο Π.Ο.Υ., βασιζόμενος στα νέα δεδομένα, έχει προτείνει ενόψει της αναθεώρησης του ICD και της κυκλοφορίας της νέας έκδοσής του να αφαιρεθεί εντελώς η δυσφορία ταυτότητας φύλου από τις διαταραχές και να παραμείνει ως απλή ιατρική κατάσταση (εκτός των διαταραχών) η ασυμφωνία φύλου. Είναι σαφές πως ο ορισμός της ασθένειας είναι έντονα επηρεασμένος από κοινωνικά στερεότυπα, στίγμα και σεξισμό και συχνά δε βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

 

Με βάση τα παραπάνω, παρότι χαιρετίζουμε την δημιουργία έστω και μιας προβληματικής διαδικασίας για την αναγνώριση φύλου των τρανς ανηλίκων από την ηλικία των 15 ετών, καλούμε την κυβέρνηση να βρει τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ότι τρανσφοβικά στερεότυπα μελών της (παιδο)ψυχιατρικής κοινότητας δε θα επηρεάσουν στην αναγνώριση του φύλου των τρανς εφήβων. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι κακώς εμπλέκονται ειδικοί ψυχικής υγείας στη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου των τρανς εφήβων. Η αναγνώριση του φύλου αποτελεί μία διοικητική διαδικασία που μπορεί να αναστραφεί πλήρως. Σε αυτό συνηγορεί και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης με αριθμό 2048 του 2015, σύμφωνα με την οποία η ψυχιατρική γνωμάτευση δε θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. (Άρθρο 6.2.2)

 

Η Colour Youth, όπως εξέφρασε και σε ημερίδα που διοργάνωσε τον Μάιο του 2017 με τίτλο «Ψυχική Υγεία και ΛΟΑΤΚΙ+ Νεολαία: Ο ρόλος της Πολιτείας» έχει σαφείς θέσεις υπέρ της αποπαθολογικοποίησης της τρανς ταυτότητας και ζητά:

  1. Αποπαθολογικοποίηση της τρανς ταυτότητας στην χώρα. Προτείνουμε το μοντέλο της Μάλτας που αναφέρει: “Η κάθε μορφής παθολογικοποίηση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή/και της έκφρασης φύλου όπως μπορεί να ταξινομείται από τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας ή άλλη διεθνώς αναγνωρισμένη παρεμφερή ταξινόμηση, δεν ισχύει στη Μάλτα. Η ακυρότητα τέτοιων ταξινομήσεων δε θα επηρεάζει αρνητικά την πρόσβαση ενός ατόμου σε υπηρεσίες υγείας σχετικές με το φύλο ή τα χαρακτηριστικά του φύλου.”
  2. Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και ενστάσεων για τις αποφάσεις των επιστημόνων υγείας σχετικά με τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου ώστε να αποδομηθεί κατά το δυνατόν η σχέση εξουσίας ανάμεσα σε επιστήμονες υγείας και τρανς ανθρώπων.
  3. Εξασφάλιση παροχής δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης από εκπαιδευμένους και ευαισθητοποιημένους ειδικούς ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου ή/και του ιατρικού επαναπροσδιορισμού φύλου μόνο σε όσα άτομα το επιθυμούν στα πλαίσια της δημόσιας ασφάλισης.
  4. Ποινικοποίηση της “θεραπείας μεταστροφής” της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, ειδικά από ειδικούς υγείας και ψυχικής υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να τονίσουμε την έλλειψη επιμόρφωσης πολλών ειδικών ψυχικής υγείας σε ζητήματα ταυτότητας φύλου, κάτι που η παθολογικοποίηση και ο στιγματισμός που αναπαράγει η εν λόγω ανακοίνωση δυστυχώς ενισχύουν. Είναι άπειρα τα παραδείγματα στη χώρα μας τρανς ανθρώπων με βεβαρυμένο ιστορικό από κακοποιητικές εμπειρίες με ειδικούς ψυχικής υγείας και είναι πλέον καιρός να γίνει ένα γενναίο βήμα μπροστά και στην Ελλάδα προς την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Σε συντριπτικό ποσοστό, τα τρανς άτομα παιδικής και εφηβικής ηλικίας αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές με κυρίαρχες την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ του στίγματος, της περιθωριοποίησης και των στερεοτύπων που αντιμετωπίζουν από το οικογενειακό, εκπαιδευτικό και εν γένει κοινωνικό περιβάλλον τους από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις ειδικούς ψυχικής υγείας που μας βοήθησαν στη σύνταξη του παρόντος και να επαναλάβουμε πως η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας είναι στη διάθεση κάθε φορέα για συζήτηση σχετικά με τις θέσεις που αναφέρονται στο παρόν κείμενο, αλλά και γενικότερα στα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.

 

Lgbtqi+

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Δεν πρέπει να γίνεται αλλαγή φύλου στα 15- Σοβαροί οι κίνδυνοι για τους εφήβους

ΕλλάδαΠαιδοψυχιατρική Εταιρεία: Δεν πρέπει να γίνεται αλλαγή φύλου στα 15- Σοβαροί οι κίνδυνοι για τους εφήβους

9.10.2017
Ανταρσίες και διαφωνίες λίγο πριν τη «μάχη» για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου

ΠολιτικήΑνταρσίες και διαφωνίες λίγο πριν τη «μάχη» για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου

9.10.2017
Σεραφείμ: Όποιος βουλευτής ψηφίσει την αλλαγή φύλου να μην ξαναπατήσει σε εκκλησία

ΕλλάδαΣεραφείμ: Όποιος βουλευτής ψηφίσει την αλλαγή φύλου να μην ξαναπατήσει σε εκκλησία

9.10.2017
Ο Σωτήρης μιλά για ένα αγόρι που ένιωθε γυναίκα. Και συγκλονίζει με την απρόβλεπτη αποκάλυψη στο τέλος

MικροπράγματαΟ Σωτήρης μιλά για ένα αγόρι που ένιωθε γυναίκα. Και συγκλονίζει με την απρόβλεπτη αποκάλυψη στο τέλος

8.10.2017
Πολύ καλά σου λέει ο Σάκης, Φώφη Γεννηματά

MικροπράγματαΠολύ καλά σου λέει ο Σάκης, Φώφη Γεννηματά

8.10.2017
Ο Σαλμάν Ρουσντί προειδοποιεί για την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου σε νεαρή ηλικία

ΔιεθνήΟ Σαλμάν Ρουσντί προειδοποιεί για την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου σε νεαρή ηλικία

7.10.2017
Κι όμως υπάρχει: Αυτή είναι η ευχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας «εις ονοματοθεσίαν νέαν επί αλλαγή φύλου»

MικροπράγματαΚι όμως υπάρχει: Αυτή είναι η ευχή της Ορθοδόξου Εκκλησίας «εις ονοματοθεσίαν νέαν επί αλλαγή φύλου»

7.10.2017
Ζουράρις για αλλαγή φύλου: Είναι διαταραχή, σαν παιδική ασθένεια

ΠολιτικήΖουράρις για αλλαγή φύλου: Είναι διαταραχή, σαν παιδική ασθένεια

6.10.2017
Ιερώνυμος: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου- Τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας

ΕλλάδαΙερώνυμος: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου- Τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας

5.10.2017
Μια απάντηση στον ανίδεο Βασίλη Τσιάρτα

MικροπράγματαΜια απάντηση στον ανίδεο Βασίλη Τσιάρτα

4.10.2017
To Jason- Antigone και άλλα 8 πρόσωπα που κινούνται πέρα από το δίπολο άντρας/γυναίκα, μιλούν στο LIFO.gr

Lgbtqi+To Jason- Antigone και άλλα 8 πρόσωπα που κινούνται πέρα από το δίπολο άντρας/γυναίκα, μιλούν στο LIFO.gr

21.7.2017

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kid Quick: Αυτός είναι ο νέος nonbinary σούπερ ήρωας της DC

Lgbtqi+ Kid Quick: Αυτός είναι ο νέος nonbinary σούπερ ήρωας της DC

26.11.2020
Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

Lgbtqi+ Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

25.11.2020
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μιλά με την ακτιβίστρια Στέλλα Μπελιά για το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Lgbtqi+ Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μιλά με την ακτιβίστρια Στέλλα Μπελιά για το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

21.11.2020
Όσα δεν ξέρατε για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία (και θέλατε να ρωτήσετε)

Lgbtqi+ Όσα δεν ξέρατε για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογία (και θέλατε να ρωτήσετε)

18.11.2020
Podcast/ Τζεφ Μοντάνα: «Μαμά, μπαμπά, είμαι γυναίκα»

Lgbtqi+ Podcast/ Τζεφ Μοντάνα: «Μαμά, μπαμπά, είμαι γυναίκα»

16.11.2020
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε μια απολαυστική κουβέντα με τον Γιώργο Καπουτζίδη

Lgbtqi+ Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σε μια απολαυστική κουβέντα με τον Γιώργο Καπουτζίδη

13.11.2020
Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μιλά με τον Άγγελο - νοσηλευτή και δημιουργό της drag persona Aria D'Vine

Lgbtqi+ Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μιλά με τον Άγγελο - νοσηλευτή και δημιουργό της drag persona Aria D'Vine

31.10.2020
Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

Lgbtqi+ Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

27.10.2020
Ένα εξαιρετικό τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου με γκέι περιεχόμενο

Lgbtqi+ Ένα εξαιρετικό τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου με γκέι περιεχόμενο

25.10.2020
Ο Βουδιστής μοναχός και make-up artist που παλεύει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ιαπωνία

Lgbtqi+ Ο Βουδιστής μοναχός και make-up artist που παλεύει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ιαπωνία

19.10.2020
17 Σχόλια
avatar
Azrael269 9.10.2017 | 14:11
Εν έτει 2017 είναι τραγικό να βλέπουμε τι μυαλά κουβαλάνε ακόμα οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Ελλάδας. Προφανώς και τέτοιες ανακοινώσεις δεν εκπροσωπούν το σύνολο των επαγγελματιών που σκεπάζει η ομπρέλα του εκάστοτε Συλλόγου ή Εταιρίας, αλλά εκπροσωπεί σίγουρα την μερίδα αυτή που διαμορφώνει πολιτική και επιβάλλει κανονισμούς σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο. Και, αν δεχτούμε ότι ο εκάστοτε Υπουργός δέχεται τις προτάσεις αυτών των Συλλόγων ή Εταιριών ως προϊόν εμπειρογνωμοσύνης, δεν είναι να απορεί κανείς που η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε πρωτόγονα επίπεδα στα θέματα ψυχικής υγείας.
Shady_forest 9.10.2017 | 23:05
Να μαντέψω εσύ ξέρεις πολύ καλύτερα απο αυτούς?
avatar
Azrael269 15.10.2017 | 00:32
Ως κλινικός ψυχολόγος νομίζω δικαιούμαι να έχω άποψη τόσο για το θέμα όσο και για τις πρακτικές των συλλόγων. Διεθνώς, οι μεγάλοι σύλλογοι όπως ο BPS και ο APA αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού φύλου στην εφηβεία (και πριν τα 15) με τη συνδρομή/γνωμοδότηση επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οπότε όχι, ίσως εγώ να μην ξέρω καλύτερα, αλλά οι δυο μεγαλύτεροι σύλλογοι ψυχολόγων και ψυχιάτρων του πλανήτη ξέρουν.
avatar
Απλά Μαθηματικά 10.10.2017 | 10:25
Άρη μέχρι και ο ίδιος ο Κοντονής δηλώνει πως ήταν ΚΑΤΑ στο να κατεβάσει το ηλικιακό όριο για τη φυλομετάβαση αλλά τον έπεισαν οι γονείς και έτσι το κατέβασε στα 15 έτη.
(Άρθρο 3 του υπο ψήφιση νομοσχεδίου)
Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=906453
Μήπως δεν έχεις ενημερωθεί σχετικώς και γι'αυτό επαναλαμβάνεις οτι πρόκειται μόνο για αλλαγή ονόματος στη ταυτότητα και τίποτε άλλο?
Άρης Δημοκίδης 10.10.2017 | 14:17
Όχι. Πρόκειται μόνο για αλλαγή ονόματος στην ταυτότητα. Ο Κοντονής δεν βλέπω να χρησιμοποιησε τη λέξη «φυλομετάβαση» στο Βήμα.

Διαβάζουμε στο λινκ που έδωσες: Ο κ. Κοντονής μάλιστα είπε ότι ήταν αρνητικός στο να κατέβει το όριο ηλικίας από τα 17 στα 15 έτη, αλλά μεσολάβησε η ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή, όπου οι γονείς μετέφεραν συγκλονιστικές μαρτυρίες που τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. «Δεν μπορεί αυτό να αφήσει την κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία. Δεν νομοθετούμε με βάση την ιδεολογία μας και τις ιδεοληψίες μας αλλά για τους πολίτες», είπε, σημειώνοντας πως ειδικά για τους εφήβους που έχουν περιορισμένη δικαιοπρακτική δυνατότητα, με την επίμαχη ρύθμιση απαιτείται η συναίνεση των γονέων και η σύμφωνη γνώμη ενός επιστημονικού συμβουλίου, όπως και προβλέπεται μετά την σχετική νομοτεχνική βελτίωση στην οποία προέβη. «Επομένως, αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχει της ανθρωπιάς όλων μας»

Μόνο αλλαγή ονόματος στην ταυτότητα λοιπόν. Καταλαβαίνεις ότι ακόμα κι εσύ ξεγελάστηκες, και προσπάθησες να αφήσεις υπονοούμενα πως κρύβεται κάτι άλλο από πίσω, οπότε πόσω μάλλον άνθρωποι που ή έχουν συμφέροντα ή δεν έχουν μυαλό.

Ακριβώς επειδή μιλούν πολλοί και διαφορετικοί -χωρίς να ξέρουν για τι μιλούν- μπερδεύεται και ο κόσμος, απ' τον Τσιάρτα και την Εκκλησία μέχρι τους παιδοψυχίατρους.

Ας διαβάσει κάποιος πρώτα το νομοσχέδιο και μετά ας μιλήσει.
avatar
Απλά Μαθηματικά 10.10.2017 | 16:25
Άρη δεν πιστεύω οτι κρύβεται τίποτε απο πίσω, δεν είμαι άνθρωπος των συνωμοσιών ούτως η άλλως, απλά πιστεύω ότι ίσως και ξαναλέω ΙΣΩΣ, δεν έχεις ενημερωθεί σωστά.
Το παράδοξο μάλιστα είναι πως ακριβώς στη φράση που ανέφερες υπάρχει η λέξη ΦΥΛΟΜΕΤΑΒΑΣΗ και έχει ως εξής : "Επίσης, στο νομοσχέδιο διαλαμβάνετο από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει μία ειδική ρύθμιση για τους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν στην φυλομετάβαση και είναι δεκαεπτά ετών" κλπ κλπ
Ο Κοντονής είπε την λέξη ΦΥΛΟΜΕΤΑΒΑΣΗ 4 φορές μόνο στην κύρια ομιλία του (δε ξέρω αν την ξαναείπε και πόσες φορές στίς απαντήσεις του περί προσωπικού)
Εδω η ομιλία ολόκληρη https://www.youtube.com/watch?v=cpiQTd0iWYI και το επίμαχο κομμάτι για τη μείωση του ηλικιακού ορίου για φυλομετάβαση ξεκινάει ακριβώς στο 17ο λεπτό.
Εδω και τα πρακτικά της Βουλής με τη λέξη ΦΥΛΟΜΕΤΑΒΑΣΗ να έχει πάνω απο 10 αποτελέσματα http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/20171009000520.docx (το απόσπασμα Κοντονή για τη μείωση του ηλικιακού ορίου είναι στη σελίδα 333 )
Άρης Δημοκίδης 10.10.2017 | 16:59
ΟΚ, αυτοί είναι όροι που χρησιμοποιούνται και προφανώς έπαιξαν ρόλο στο ότι μπέρδεψαν τον κόσμο. Έχουμε όμως ξεδιαλύνει αρκετούς μύθους και παρανοήσεις με πολλά άρθρα μας (όπως το Αλήθειες και αρλούμπες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου >> http://www.lifo.gr/articles/lgbt_articles/161970). Το word του Κοντονή έχει όντως 10 αποτελέσματα με την φυλομετάβαση που όντως αφορούν την νομική αλλαγή διοικητικών εγγράφων. Η λέξη ταυτότητα έχει 153 αποτελέσματα, γιατί γι' αυτήν έγινε το Νομοσχέδιο.

Το ηλικιακό όριο των 17 ετών που υπήρχε αρχικά το νομοσχέδιο στερούσε αρχικά από ανήλικα τρανς άτομα τη δυνατότητα αίτησης αλλαγής των εγγράφων τους, έστω κι αν είχαν τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Οι οργανώσεις ζήτησαν το όριο αυτό να πέσει στα 15, ηλικία στην οποία κάποιος-α μπορεί σήμερα νόμιμα να παντρευτεί. Σε αυτό συναίνεσε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το Νομοσχέδιο αφορά ΜΟΝΟ στο τι θα γράφουν τα δημόσια έγγραφα. Όποιος διαβάσει το Νομοσχέδιο αυτό το αντιλαμβάνεται πανέυκολα.

Η «φυλομετάβαση» στο πώς θα ντύνεται κάποιος ή στο τι θα νιώθει -ασχέτως αν είναι 10 χρονών ή 100- συμβαίνει και επιτρέπεται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Όμως «φυλομετάβαση» στα δημόσια έγγραφα επιτρέπεται ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ που ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο.

Διάβασα το Νομοσχέδιο -για δημοσιογραφικούς σκοπούς- και παρότι δύσκολο, ενημερώθηκα για το τι αλλάζει από σήμερα.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξήγησε τίποτα στην κοινωνία και την άφησε να φαγώνεται τόσες μέρες, έχοντας παρανοήσει το τι ψηφίζεται, είναι ολέθριο λάθος, ολόδικό του. Αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά εκπρόσωπους ψυχιάτρων που δεν πληροφορήθηκαν σωστά για το τι ψηφίζεται.

avatar
Dimosthenis Andriotis 10.10.2017 | 14:08
Kε Δημοκίδη, ο λόγος που είναι ακατανόητη η στάση της Παιδοψυχιατρικής εταιρείας είναι γιατι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι παντελώς ακατανόητο και καταλήγει να γίνεται αντικείμενο αυθαίρετων ερμηνειών σχεδόν από τους πάντες. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό απο το ΣτΕ γιατί νομικά δεν στέκει, έχει γραφτεί απλώς για να προκαλέσει ντόρο.
avatar
Supertrouper 11.10.2017 | 19:45
Aρη ομολογω οτι μπερδευτικα.Αν μπορεις απαντησε μου που εχεις διαβασει το νομοσχεδιο.Ο νομος δινει δυνατοτητα "αλλαγης" μονο του ονοματος στην ταυτοτητα κ σε αλλα δημοσια εγγραφα η και "αλλαγης" του φυλου που αναγραφεται σε καποια απο αυτα; (πχ απο αρρεν σε θηλυ);Γιατι αν συμβαινει το πρωτο το βρισκω λογικο και σωστο (θεμα καθαρα αυτοπροσδιορισμου κ πως θελεις να σε αντιμετωπιζει το κρατος κ η κοινωνια) το δευτερο ομως ειναι εωλο νομικα.Δεν μπορεις να "αλλαξεις" το φυλλο με το οποιο γεννηθηκες , εκτος αν εχεις προχωρησει δικαστικα κ με χειρουργικη διορθωση φυλου η αν ζητησεις να αναγραφεται Χ οπως συμβαινει σε πολλες ευρωπαικες χωρες (οταν δεν θελεις να φαινεται κανενα απο τα δυο). Σ ευχαριστω κ συγγνωμη για την χρησιμοποιηση του πολυπαθεστατου ορου "αλλαγη" ...
βλαχάκι (το) 11.10.2017 | 23:30
βήμα 1. Δικαστική αποφαση
βήμα 2. Διόρθωση στην ληξιαρχική πράξη γεννήσεως
βήμα 3. Διόρθωση δημοσίων εγγράφων

Αναλυτικά η διαδικασία από τον νομικό Βασίλη Σωτηρόπουλο (elawyer) εδώ:
http://elawyer.blogspot.gr/2017/10/o-tips.html

Ο εν λόγω έχει ασχοληθεί με αυτά τα θέματα εμπράκτως, στο παρελθόν:
("Ληξιαρχική μεταβολή φύλου χωρίς εγχείρηση αφαίρεσης οργάνων"
βλ. http://elawyer.blogspot.gr/2016/06/blog-post_30.html)


Επίσης υπάρχουν χώρες (όχι, δεν θα ήμαστε οι πρώτοι) όπου το φύλο στα δημόσια έγγραφα ενός trans ατόμου, αλλάζει ακόμη κι αν δεν έχει υπαρξει χειρουργική διόρθωση φύλου ή λήψη ορμονών.

Ολίγα παραδείγματα:

Νορβηγία:

All above the age of 16 can change legal gender at their own will
No reflection period
The change of gender will be on official documents
The age for change of name will be lowered from 18 to 16
No diagnosis is required
No compulsory medical intervention
No surgical requirements
No compulsory sterilisation
Age restrictions below the age of 6
Children between 6 and 16 can change legal gender if both or at least one of the parents give the consent

https://tgeu.org/norwegian-law-amending-the-legal-gender/

Μάλτα:

The person shall not be required to provide proof of a surgical procedure for total or partial genital reassignment, hormonal therapies or any other psychiatric, psychological or medical treatment to make use of the right to gender identity.

A person, in respect of whom an amendment to the act of birth has been made in accordance with the provisions of this Act shall, within fifteen days from the date specified in article 6,
request the authorised officers in terms of the Identity Card and other Identity Documents Act to amend the identity card and other identification documents of the person and to issue a new identity card and other identification documents indicating the gender and the first name of the person reflecting the amendment made in the act of birth of the person.

https://tgeu.org/gender_recognition_laws/

...σε άλλο σχόλιο έγραψα για την προοδευτικότατη, σ' αυτό το θέμα, Αργεντινή. Για την Βολιβία βλέπω, μέσω wiki, ότι ισχύει το: The Gender Identity Law allows individuals over 18 to legally change their name, gender and photography on legal documents. A psychological test proving that the person knows and voluntarily assumes the change of identity is a requirement, but sex reassignment surgery is not.
avatar
Supertrouper 12.10.2017 | 14:34
Ευχαριστω βλαχακι!Ωστοσο πολλοι νομικοι σε αλλα sites αμφισβητουν τη δυνατοτητα αυτη θεωρωντας αδυνατη κ νομικα εωλη την αμφισβητηση κ παραποιηση του βιολογικου φυλου με το οποιο γεννιεται καποιος στα δημοσια εγγραφα.( με εξαιρεση το Χ οταν εχει προηγηθει χειρουργικη διορθωση)..κατι που κι εγω βρισκω λογικο (αλλα αυτο δεν εχει καμμια σημασια).Μιλαμε για καθαρα νομικουε ορους χωρις να μπλεκουμε ψυχιατρικη η ηθικη.Αλλο το "κοινωνικο" μου φυλο .... η σεξουαλικη μου ταυτοτητα κ αλλο το "βιολογικο" μου φυλο...Το οτι γεννηθηκα ανδρας ΧΥ ,η γυναικα ΧΧ (εξαιρουνται σπανιες ιατρικες περιπτωσεις) αυτο δεν αλλαζει με καμμια υπευθυνη δηλωση η δικαστικη αποφαση....ειναι fact!!... Το οτι νιωθω ανδρας ..γυναικα ...intersex η οτι αλλο και ζητω απο το κρατος να με αντιμετωπιζει οπως εγω αυτοπροσδιοριζομαι αυτο ειναι απολυτα σεβαστο κ αποδεκτο.....Σε καθε περιπτωση το θετικο ειναι οτι η κοινωνια αρχιζει κ κουβεντιαζει θεματα ταμπου κ οτι προστατευονται επιτελους ανθρωποι που ηταν στο περιθωρειο....
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια