Μετά από τόσα χρόνια ανελέητου στιγματισμού της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, το υπουργείο Υγείας και η ΕΚΕΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό τον εντελώς παρωχημένο και λανθασμένο τρόπο «εξακρίβωσης» στοιχείων, διαιωνίζοντας παγιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα για την εξάλειψη των οποίων δίνεται καθημερινή μάχη. Εικονογράφηση: Polar Bear / LiFO
Lgbtqi+

Γιατί οι ομοφυλόφιλοι εξακολουθούν να αποκλείονται από κάθε εθελοντική αιμοδοσία;

Βρεθήκαμε σε κέντρο αιμοδοσίας μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας και διαπιστώσαμε από κοντά το εντελώς αναχρονιστικό και ρατσιστικό σχετικό ελληνικό πλαίσιο που αποκλείει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες

«Δεν δίνεις το αίμα σου, δίνεις δέκα λεπτά από τον χρόνο σου». Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος από μια ηλικία και πάνω που να μην θυμάται αυτό το πολύ επιτυχημένο σλόγκαν στις διαφημίσεις της αιμοδοσίας που είχαν ξεκινήσει να προβάλλονται στα '90s.

 

Με εύγλωττο και πολύ παραστατικό τρόπο, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είχε πετύχει τότε να αποσαφηνίσει πόσο εύκολη, γρήγορη, ασφαλής και καίριας σημασίας για όλους μας είναι η διαδικασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, πόσο πρέπει να μας αφορά και πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να τη βάλουμε στην ατζέντα μας – αν μπορούμε.

 

Και το είχε πετύχει. Η εθελοντική αιμοδοσία είχε γίνει «μόδα», αν μπορούμε να το θέσουμε με αυτό τον άκομψο τρόπο, εκεί στα τέλη των '90s και τις αρχές των '00s, και πολύς κόσμος ανταποκρινόταν στο κάλεσμα.

 

Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως ήταν η ενημέρωση του ελληνικού κοινού, εκείνες τις ζοφερές εποχές, για τη γενικότερη σπουδαιότητα εθελοντικών διαδικασιών όπως η αιμοδοσία, η δωρεά μυελού των οστών ή οργάνων.

 

Το σχετικό ερωτηματολόγιο οφείλει να επαναδιατυπωθεί ώστε να ενθαρρύνει την ειλικρίνεια στις απαντήσεις και όχι να την καθιστά σχεδόν απαγορευτική. Αλήθεια, ποιος θα δηλώσει γκέι ή θα παραδεχτεί ότι έχει έντονη σεξουαλική ζωή ή ότι έχει συνευρεθεί με σεξεργάτες, όταν θέλει να δώσει αίμα για συγγενή, φίλο ή γνωστό του;

 

Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Τα δέκα λεπτά που απαιτούνται για την αιμοδοσία έχουν γίνει πέντε στα σχετικά σλόγκαν, η ενημέρωση γι' αυτή είναι θεωρητικά μεγαλύτερη, η γνώση ως προς τα ιατρικά ζητήματα επίσης, τα καλέσματα για αίμα, όποτε είναι απαραίτητο, γίνονται συχνά και άμεσα μέσω των social media, εξακολουθούν να διοργανώνονται μαζικές εθελοντικές αιμοδοσίες σε πολλά σημεία της Ελλάδας, ένα πράγμα όμως παραμένει απαράλλακτο: ο στιγματιστικός, εξευτελιστικός κι εντελώς ρατσιστικός αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων από κάθε διαδικασία σχετική με την αιμοδοσία – και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτός επιβάλλεται.

 

Φυσικά γνώριζα πως αυτός ο αποκλεισμός δεν έχει αρθεί, ήθελα όμως να διαπιστώσω από κοντά πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία της απόρριψης –καθ' ότι δεν έχω δώσει ποτέ αίμα– και να καταγράψω σκέψεις και συναισθήματα, με αφορμή τόσο τους εορτασμούς του φετινού Athens Pride όσο και της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου που, όπως διατείνεται υπερήφανα το ΕΚΕΑ, φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

 

Έτσι λοιπόν, βρέθηκα, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, στο αντίστοιχο τμήμα κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας, περιμένοντας τη σειρά μου για να δώσω «πέντε λεπτά από τον χρόνο μου». Δεν υπήρχε αναμονή, αφού δεν υπήρχε κάποιος άλλος εθελοντής δότης εκεί. Άλλη μία κοπέλα νεότερης ηλικίας έφτασε για τον ίδιο λόγο λίγο μετά από μένα και μπήκαμε μαζί.

 

«Δεν έχω ξαναδώσει αίμα, δεν γνωρίζω τη διαδικασία» είπα στους δύο υπεύθυνους γιατρούς που βρίσκονταν στην υποδοχή της αίθουσας και η μία εξ αυτών με καθησύχασε πως είναι πολύ απλή και θα χρειαστεί μόνο «πέντε λεπτά από τον χρόνο μου». «Αμ δε», σκέφτηκα, παρόλο που το σλόγκαν εξακολουθεί να «πουλάει», τόσα χρόνια μετά.

 

Αφού επιβεβαίωσαν ότι είχα μαζί μου την αστυνομική ταυτότητα και το ΑΜΚΑ μου, μου έδωσαν να συμπληρώσω τη δισέλιδη αίτηση με τα στοιχεία μου – κι εκεί αρχίζει η παράνοια.

 

Το δισέλιδο που καλείται να συμπληρώσει ο εθελοντής αιμοδότης πριν από τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Φωτο: Αλέξανδρος Διακοσάββας / LiFO
Φωτο: Αλέξανδρος Διακοσάββας / LiFO

 

Προτού καν φτάσω στη δεύτερη σελίδα με το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό, φιγουράρει με τρομολάγνα κεφαλαία το box της «ΠΡΟΣΟΧΗΣ» που αναφέρεται σε αυτούς που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ: Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. Όποιος έχει κάνει κάποτε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων, κατά την τελευταία δεκαετία («πολλούς», χωρίς φυσικά να διευκρινίζεται ποσοτικά τι ακριβώς σημαίνει αυτό – Πολλούς με βάση τη χριστιανική ηθική; Την ετεροκανονικότητα; Τα ήθη της εποχής όπου καταρτίστηκε η συγκεκριμένη δήλωση;). Ερωτικοί σύντροφοι πολυμεταγγιζόμενων ατόμων. Όποιος είχε τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο που πληρωνόταν είτε με χρήματα είτε με ναρκωτικά για να κάνει σεξ (κάτι που ο πυρηνικός οικογενειάρχης, ας πούμε, θα παραδεχόταν σίγουρα και εύκολα, ειδικά σε καταστάσεις ανάγκης). Και γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS (εδώ εννοούν τον HIV, αλλά το λένε περιφραστικά για να μας ταξιδέψουν πίσω στα αξέχαστα '90s, με μια πιο χτυπητή λέξη που όλοι γνωρίζουν).

 

Έχοντας συμπληρώσει λοιπόν και τη δεύτερη σελίδα, με highlight το ερώτημα «έχετε διαμείνει για συνολικό χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 6 μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 1/1/1980 έως 31/12/1996;», που, όπως ενημερώθηκα εκ των υστέρων, αναφέρεται στη νόσο Creutzfeldt – Jakob, γνωστότερη ως σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια ή νόσο των τρελών αγελάδων, η οποία προκαλείται από prion, μία πρωτεΐνη του εγκεφάλου (και η οποία φυσικά δεν είχε εκδηλωθεί μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη συγκεκριμένη 16ετία), και άλλα παράλογα ερωτήματα όπως το «γεννηθήκατε ή ζήσατε ή ταξιδέψατε (!) στο εξωτερικό;» (γιατί πάντα το εξωτερικό είναι η πηγή όλων των κακών για την Ελλάδα), αναφέρω ότι θέλω να μιλήσω με τον υπεύθυνο γιατρό.

 

«Ναι, τι θέλετε;» λέει κοφτά η μία εκ των δύο γιατρών, «παρακαλώ, περάστε» αναφέρει πιο φιλικά ο δεύτερος.

 

«Όλα οκ, εκτός από την πρώτη παράμετρο περί ομοφυλοφιλίας» απαντώ και του δείχνω το σχετικό box. Ακολουθεί παύση λίγων δευτερολέπτων. «Αν με ρωτάτε γιατί υπάρχει αυτή η παράμετρος, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει και ότι είναι ρατσιστική», ήταν η απόκρισή του και μου φάνηκε αρκούντως ειλικρινής. «Μπορούμε να προχωρήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να μιλήσω με τη διευθύντρια της μονάδας» συνέχισε και μου ζήτησε ευγενικά να περιμένω.

 

Φυσικά η τελική απόφαση εκ της διευθύνσεως ήταν αρνητική, ωστόσο ο γιατρός φρόντισε και πάλι να διαχωρίσει τη θέση του με αυτή. «Καλώς», λέω, «αφού δεν προχωράμε, υποθέτω πως μπορώ να πάρω μαζί μου την αίτηση με το ιστορικό». «Όχι, θα την κρατήσουμε για να καταγράψουμε τον λόγο που απορριφθήκατε».

 

Με άλλα λόγια, στα πρακτικά του Ελληνικού Κέντρου Εθελοντικής Αιμοδοσίας, είμαι πλέον φακελωμένος ως «ομοφυλόφιλος» και δια παντός αποκλεισμένος από το να δώσω αίμα, ακόμα κι αν το χρειαστεί κάποιος δικός μου άνθρωπος.

 

Μιλώντας αργότερα με τον Ανδρέα Μαζαράκη, Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ενημερώθηκα πως στην πραγματικότητα έχει συσταθεί σχετική επιτροπή κοινωνικού διαλόγου με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Κοινωνία των Πολιτών, μεταξύ άλλων από οργανώσεις όπως το Κέντρο Ζωής και ο ΟΚΑΝΑ.

 

Στόχος της είναι να κινητοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός ώστε να αλλάξει η διαδικασία επιλογής των εθελοντών αιμοδοτών -πράγμα που έχει συμβεί ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού- και να μπει το ζήτημα στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας.

 

Η επιτροπή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις διαλόγου σχετικά με το ισχύον αναχρονιστικό πλαίσιο της αιμοδοσίας αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη.

 

Ο εξονυχιστικός έλεγχος του αίματος που λαμβάνεται από τους εθελοντές προτού χορηγηθεί σε μεταγγίσεις είναι απαραίτητος – κανείς δεν αμφιβάλλει και κανείς δεν το διαπραγματεύεται αυτό.

 

Εξάλλου τα δείγματα ελέγχονται για τον HIV και με τους δύο τρόπους, με τη μέθοδο των αντισωμάτων αλλά και με τη μοριακή μέθοδο που ελαχιστοποιεί το χρονικό παραθυράκι από μία πιθανή έκθεση στον ιό.

 

Το σχετικό ερωτηματολόγιο όμως οφείλει να επαναδιατυπωθεί ώστε να ενθαρρύνει την ειλικρίνεια στις απαντήσεις και όχι να την καθιστά σχεδόν απαγορευτική. Αλήθεια, ποιος θα δηλώσει γκέι ή θα παραδεχτεί ότι έχει έντονη σεξουαλική ζωή ή ότι έχει συνευρεθεί με σεξεργάτες, όταν θέλει να δώσει αίμα για συγγενή, φίλο ή γνωστό του;

 

Οφείλει επίσης να ανιχνεύει σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορεί να θεωρούνται επικίνδυνες και όχι να στοχοποιεί «ομάδες υψηλού κινδύνου» και σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Ο HIV δεν αφορά μόνο τους γκέι και τους χρήστες, αλλά το σύνολο του πληθυσμού – αυτό πια το ξέρουν και οι πέτρες. Επίσης δεν είναι μόνο ο HIV μεταδοτικός μέσω μιας μετάγγισης, αλλά και άλλοι λοιμογόνοι παράγοντες, που επίσης αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Και ο HIV δεν είναι πλέον θανατηφόρος.

 

Μετά από τόσα χρόνια ανελέητου στιγματισμού της LGBT κοινότητας έχουν επιτέλους σημειωθεί κατακτήσεις στη χώρα μας, όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, και η ορατότητα των ατόμων που ανήκουν σε αυτή οδεύει σαφώς προς το καλύτερο.

 

Ωστόσο, τη χρονιά που για πρώτη φορά η Βουλή θα φωτιστεί συμβολικά με τα χρώματα του ουράνιου τόξου για τον εορτασμό του Athens Pride, το υπουργείο Υγείας και η ΕΚΕΑ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτό τον εντελώς παρωχημένο και λανθασμένο τρόπο «εξακρίβωσης» στοιχείων των εθελοντών αιμοδοτών, προσπαθώντας να διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι και διαιωνίζοντας παγιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα για την εξάλειψη των οποίων δίνεται καθημερινή μάχη από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

 

Και το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο: Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, η χώρα μας έρχεται στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά, αναφορικά με την εθελοντική αιμοδοσία.

Lgbtqi+

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ομοφοβία είχε τη σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Lgbtqi+ Όταν η ομοφοβία είχε τη σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

24.5.2020
Ομοφοβία στην παραλιακή; Ζευγάρι ανδρών που έμεινε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας καταγγέλλει ιδιοκτήτη πανσιόν

Lgbtqi+ Ομοφοβία στην παραλιακή; Ζευγάρι ανδρών που έμεινε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας καταγγέλλει ιδιοκτήτη πανσιόν

19.5.2020
Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση»

Lgbtqi+ Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση»

18.5.2020
Πώς η τεχνολογία βοήθησε τους μουσικούς να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους και να διαλύσουν τα στερεότυπα

Lgbtqi+ Πώς η τεχνολογία βοήθησε τους μουσικούς να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους και να διαλύσουν τα στερεότυπα

16.5.2020
Circus of Books: To σχεδόν τρυφερό ντοκιμαντέρ του Netflix για το θρυλικό γκέι πορνομάγαζο του L.A.

Lgbtqi+ Circus of Books: To σχεδόν τρυφερό ντοκιμαντέρ του Netflix για το θρυλικό γκέι πορνομάγαζο του L.A.

30.4.2020
Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

Lgbtqi+ Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

15.4.2020
The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Lgbtqi+ The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

11.2.2020
11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

Lgbtqi+ 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

6.2.2020
Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

Lgbtqi+ Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

31.1.2020
Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

Lgbtqi+ Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

29.1.2020
33 Σχόλια
12
avatar
Supertrouper 9.6.2018 | 10:37
Αλεξανδρε ατυχες το σχολιο για το εξωτερικο.Υπαρχει λοιπον ενας μακρυς καταλογος χωρων του εξωτερικου οπου ενδημουν μολυσματικες νοσοι κ οπου μπορει καποιος να προσβληθει κ γυρνωντας στην Ελλαδα να δωσει αιμα ενω ειναι ακομα στο χρονικο παραθυρο "μη ανιχνευσης" του λοιμωγονου παραγοντα.Γι αυτο κ η ερωτηση.Κατα τα αλλα συμφωνω κ επαυξανω.Σιγουρα υπαρχουν σεξουαλικες συμπεριφορες πιο risky (οσον αφορα την αιμοδοσια)αλλα αυτες δεν περιοριζονται στους gay κ δεν εχει νοημα να "στιγματιζεται "κανεις γι αυτο .Ειναι τελειως αναχρονιστικο κ αστειο.
avatar
Ανώνυμος/η 9.6.2018 | 11:04
Εγώ δίνω κανονικότατα αν και είμαι γκέι. Ξέρω ότι είμαι υγιής και ότι δεν έχω κανένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Σιγά μη τους δώσω αναφορά ποιος είμαι στην προσωπική μου ζωή. Να φροντίσει το υπουργείο να κόψει τις χαζομάρες λες και οι υπόλοιποι που υποτίθεται ότι μπορούν να δώσουν ξέρουν τι κουβαλούν με λεπτομέρεια.
βλαχάκι (το) 9.6.2018 | 13:09
Επίσης αποκλειόμεθα, όντως, απ' την αιμοδοσία όσοι έχουμε ζήσει 6μήνες και άνω, στο Η.Β, για την περίοδο 1980-1996; Λαμπρά.
βλαχάκι (το) 11.6.2018 | 10:00
Σε HΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιρλανδία, προφανώς, αυτή η απόφαση έχει αρκετό impact, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου δεν μπορούν να δωρίσουν αίμα, όπως μπορούμε να δούμε κι εδώ:
"According to a 2015 report, its vCJD recommendations keep away an estimated 254,000 annual donors. Given that less than 10% of eligible donors give blood each year, we can safely assume that the number of Americans blocked because of vCJD risk therefore is in the millions."

http://uk.businessinsider.com/mad-cow-blood-donation-risk-in-the-us-2016-9

Πάντως ότι είναι να φανεί, θα φανεί σε κάποιο βάθος χρόνου, διότι αν μεταδίδεται έτσι το εν λόγω (κάτι το οποίο απεύχομαι, διότι -κακά τα ψέματα- τα vCJD και nvCJD είναι απολύτως φρικτά), τότε σίγουρα θα υπάρξει ένα σοβαρό δεύτερο outbreak (https://www.theguardian.com/uk/2008/aug/03/bse.medicalresearch) στην Βρετανία που εννοείται πως δεν είχε ποτέ αυτά τα restrictions (διότι αν τα είχε δεν θα υπήρχαν blood donations), αλλά και στις προαναφερθείσες χώρες που φέρουν, όντως, τα restrictions ...μόνο που ήδη αρκετοί έχουν δώσει το «βρετανικό» τους αίμα ή το «βρετανικά επιμολυσμένο» τους αίμα, πριν αυτά λάβουν χώρα (βλ. « Q. What is the relevant period?» Το πινακάκι: https://www.giveblood.ie/Can-I-Give-Blood/Keeping-Blood-Safe/vCJD/ Στην Ιρλανδία π.χ. ξεκίνησαν δειλά-δειλά περιορισμοί από το 2001 γι' αυτούς που έχουν ζήσει 5ετία και άνω, στην Βρετανία).

Εννοείται πως όλοι ελπίζουν σε πρόοδο αναφορικά με το screening, αλλά και την αντιμετώπιση. Τι να πούμε ...όταν είμαστε τόσο Ηλίθιοι ώστε να ταϊζουμε χορτοφάγες γελάδες με κονιορτοποιημένα κόκκαλα και μυελούς, για μείωση του κόστους ζωοτροφής, θα την φάμε στον κώλο στο τέλος, όπερ και εγένετο.

_______________

Τώρα αναφορικά τους αποκλεισμένους στην Ελλάδα λόγω MSM, νομίζω ότι το point του άρθρου ΔΕΝ είναι να αρθούν όλοι οι αποκλεισμοί και οι επιφυλάξεις (απλά αυτό χρησιμεύει ως ο χρήσιμος αχυράνθρωπος, για κάποιους).

Μπορούμε να δούμε κι εδώ τι γίνεται στις άλλες χώρες:
https://en.wikipedia.org/wiki/Men_who_have_sex_with_men_blood_donor_controversy

Το point είναι ΑΝ το: "όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977" είναι ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ στην διατύπωση και την ουσία του, διότι δεν είναι ότι μας περισσεύουν τα αίματα, τουναντίον.
avatar
DespinaS 28.8.2018 | 14:22
"Ο φόβος ότι πιθανόν η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια ( νόσος του Creutzfeldt-Jakob ) να μεταδίδεται μέσω της μετάγγισης αίματος οδήγησε τις αρμόδιες αρχές στις Η.Π.Α. και στον Καναδά στο να απαγορεύσουν σε όσους διέμεναν για χρονικό διάστημα πέραν των 6 μηνών στό Ηνωμένο Βασίλειο απο του να δίνουν αίμα.
Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όσους διέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο απο 1.1.1980 έως 31.12.1996 και για περίοδο μεγαλύτερη των 6 μηνών."
avatar
evonig 9.6.2018 | 13:26
Η εθελοντική αιμοδοσία στόχο έχει την κάλυψη των αναγκών σε αίμα ασθενών και ευαίσθητων ομάδων όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, μεταξύ αυτών και παιδιά. Είναι εθελοντική σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες ακριβώς για να εξασφαλιστεί η ειλικρίνεια κατά την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Μελέτες έδειξαν πως το ερωτηματολόγιο σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του. Τη δεκαετία του 90 και νωρίτερα δυστυχώς τα κρούσματα μετάδοσης ήταν πολλά, οι πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα σε συνδυασμό με τον μοριακό έλεγχο μείωσαν τα συμβαματα. Οι εθελοντές δότες συχνά δυσανασχετούν όταν για οποιοδήποτε λόγο απορρίπτονται. Το ότι οι πολλοί σύντροφοι και η μη λήψη προφύλαξης αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνση ς με ΣΜΝ είναι ευρέως γνωστό. Το ότι θεραπεύεται η λοίμωξη με ηπατίτιδα C ή HIV δεν σημαίνει ότι δεν πειράζει κάποιος πολυμεταγγιζομενος να μολυνθεί. Η ασφάλεια του είναι πάνω απ' όλα. Το αν θα καταχωρηθεί η σεξουαλική προτίμηση κάποιου σε βάση δεδομένων που καλύπτεται από το ιατρικό απόρρητο για μένα δεν είναι θέμα. Το πρόβλημα είναι ο μικρός αριθμός εθελοντών στην Ελλάδα κι όχι η απόρριψη κάποιων με διεθνή κριτήρια.
avatar
ΣπaΜ 9.6.2018 | 13:32
Πήγατε δηλ. να τσεκάρετε τους εργαζόμενους στο κέντρο αιμοδοσίας; Μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο από το να τηρήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί;
Θα ήσασταν ήσυχος αν "παρέβλεπαν" αυτό το σημείο ή οποιοδήποτε άλλο και προχωρούσαν στην αιμοδοσία;
Επειδή, έχω την εμπειρία της εθελοντικής αιμοδοσία (όχι για συγγενή ή γνωστό), θα σας δώσω μερικές πληροφορίες:
- πάντα μιλάει ο υποψήφιος αιμοδότης με τον γιατρό και δεν συμπληρώνει απλά μια αίτηση
- ο γιατρός σας ρωτάει αν λάβατε κάποια φαρμακευτική αγωγή και αν δεν γνωρίζει το φάρμακο, αναζητά επιτόπου και συμβουλεύεται προϊσταμένους αν μπορεί να γίνει δεκτός ο αιμοδότης
- όσες φορές έχω βρεθεί σε μονάδα έχει αρκετό κόσμο από τους οποίους ελάχιστοι προσέρχονται για εθελοντική αιμοδοσία, οι περισσότεροι έρχονται για συγγενείς και δυσανασχετούν όταν έρθει κάποιος εθελοντής γιατί έχει προτεραιότητα στη σειρά.

Ο λόγος του σχολιασμού μου είναι μόνο και μόνο για την πρακτική που ακολουθήθηκε για να βεβαιωθεί αυτή η πληροφορία. Όπως γράφετε στη συνέχεια του άρθρου σας, μιλήσατε με εκπροσώπους ομάδων που ενεργούν για να αρθεί αυτός ο αποκλεισμός, μήπως από την αρχή έπρεπε να γίνει αυτό, αντί να "φακελωθείτε";
Όπως διαπιστώσατε και ο ίδιος, το προσωπικό των μονάδων είναι ευγενικό και διαλλακτικό, ακόμα και σε ημέρες αιχμής.
decremir 9.6.2018 | 13:47
Το πλαίσιο δεν είναι μόνο ελληνικό.
Η διατύπωση είναι αναχρονιστική αλλά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο.
Δεν υπάρχει διαφορά με πολλές άλλες χώρες. Φυσικά οι απαγορεύσεις χαλαρώνουν σε Αγγλία αλλά και Γαλλία που έχει τα υψηλότερα ποσοστά HIV μεταξύ gay ανδρών, και αυτό είναι μια αρχή για την αλλαγή, όμως δε νομίζω ότι συμβαίνει παρά ελάχιστα χρόνια τώρα.
Θέλω να πω, πως δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στο «ελληνικό πλαίσιο» και θα έπρεπε να βλέπουμε μια μεγαλύτερη εικόνα. Προχωράμε προς το καλύτερο πάντα ελπίζω :)
avatar
Ανώνυμος/η 9.6.2018 | 13:54
Την απάντηση στην ερώτησή σας αναζητήστε τη σε όλα αυτά τα αρθρίδια που συχεχώς δημοσιευετε τα οποία προωθούν λάιφσταιλ τύπου "εχω δικαιωμα σε ολα" στο βωμό της πλήρους απενεχοποίησης για τα πάντα με γνωμονα την προσωπικη, ατομική ηδονή. Θυμουμαι και το αλλο προσφατο αρθρο της λάιφο σε αυτό το πλαισιο περιγραφής απλώς (και οχι κριτικής αναλυσης) για οροθετικούς που συνέχιζαν γκέι και όχι μονο συνευρέσεις για συνουσια με διαφορα ατομα χωρίς προφυλάξεις γνωριζοντας οτι ειναι οροθετικοί. Το πρωκτικό σεξ είναι πιο επιφοβο για μεταδοση ιών μέσω του αιματος. Από εκεί άρχισε η απαγόρευση στην Ελλάδα (δεν βοηθησαν οι πρακτικές περισταδιακου σεξ ως τροπου ζωής που προβαλλεται ηδη από το 70 ως επιθυμητός τρόπος ζωής στην Αμερική). Διοτι.πλέον αυτή είναι η ιδέα που περνάτε ως μέσο λάιφο: ο καθείς μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και στην ελληνική γλώσσα ("το Αθηναίο" σημερα σε τιτλο αρθρου της λάιφο...). Δεν σας φταίνε όμως οι αιμορροφυλικοί να γίνουν οροθετικοί. Εξου και η διακριση που θα πρεπει να διευρυνθεί και να περικλείει ετεροφυλλόφυλλους και ατομα που αυτοπροσδιορίζονται διαφορετικά και καθε αλλον έφοσον θεωρούν πολλαπλες, ταυτόχρονες, αλλεπαλληλες, περιστασιακές συνευρέσεις.με τον κάθε τυχοντα, αποδεκτό λάιφσταιλ. Δικαίωμά τους να ζουν ετσι. Δικαιωμα και οσων χρειαζονται αιμα να μην νοσήσουν εξαιτίας των λάιφστάυλ επιλογών αλλων. Μήπως να δίνουν αιμα και.οι "εργάτριες του σεξ" (νεος όρος που αποκόμισα σημερα απο αλλο αρθριδιο σας) από την Αφρική που συχναζουν στα πεζοδρόμια της Ομόνοιας για να μιλουμε για πληρη ισότητα, χωρίς καμιά διακριση άσχετα με καταγωγή, φύλο, συναίσθηση του φύλου, πολιτικά δικαιώματα; Θα νοιωθουμε ολοι εμείς προοδευτικοι. Και όσοι χρήζουν αιμοδοσίας, θα χαίρονται και αυτοι;
avatar
atman 10.6.2018 | 21:43
ακριβες, δικαιωματα εχουν οι ληπτες αιματος, οι δοτες εχουμε μονο μια εθελοντικη υποχρεωση που πρεπει να ελαχιστοποιει το ρισκο για τους ληπτες.


Αλλο τα δικαιωματα αλλο οι υποχρεωσεις , τα εχουμε μπλεξει λιγο τι ειναι τι!
Luna 9.6.2018 | 14:13
Συμφωνω μαζι σου για το σκεπτικο και τις παρατηρησεις σου. μηπως γνωριζεις ομως αν αυτο ειναι ο Παγκοσμιος κανονισμος και οχι ο Ελληνικος; διοτι αν ειναι παγκοσμιος σημαινει οτι υπαρχει χασμα προοδου σε ολο τον πλανητη.
οσο αφορα τα ερωτηματα με πολλους συντροφους ομως και ταξιδια στο εξωτερικο να σε ενημερωσω οτι στην εποχη τουone night stand και καθε βραδυ με αλλον/ αλλην που να μην ξερεις(ακομα και αν γνωριζεις)υπαρχουν κινδυνοι οπως να κολλησεις ΣΜΝ ποσο μαλλον μετα να δωσεις αιμα που αν εχεις κατι ,θα στο απορριψουν ή στη χειροτερη θα μεταδοθει σε αλλον(ελαχιστες αλλα υπαρκτες περιπτωσεις!)
Επισης ταξιδι στο εξωτερικο ειναι και γιαχωρες οπου πρεπει να εμβολιαστεις για να πας. αυτο απο μονο του ειναι απαγορευτικο λογο υπαρξη των αντισωματων και μαλιστα αποκλεισμος αν οχι χρονος σιγουρα 6μηνος.
οσο αγορα την Αγγλια. η Νοσος των τρελων αγελαδων μπορει να ηταν θεμα και αλλων χωρων αλλα η κυρια παραγωγη κρεατος που ειχε το προβλημα ηταν απο εκει οποτε για αυτο το λογο στιγματιζουν συγκεκριμενη χωρα/περιοδο.

avatar
carryplot 9.6.2018 | 15:38
Είναι αλήθεια αυτό που γράφτηκε σε σχόλιο, ότι δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αποκλείονται από την αιμοδοσία και γυναίκες οι οποίες κάνουν σεξ με άνδρες, οι οποίοι κάνουν σεξ και με άνδρες!
Dimitris Kakogirou 9.6.2018 | 16:40
Δεν νομίζω πως θέλετε να το καταλάβετε αλλά η αιμοδοσία γίνεται ώστε άνθρωποι με επιβαρυμένη υγεία να βοηθηθούν.
Δυστυχώς τα ποσοστά HIV και ΣΜΝ μεταξύ των Gay είναι πολύ, πολύ υψηλότερα από τον γενικό πλυθησμό.

Για αυτό σας αποκλείουν από την αιμοδοσία.
avatar
Ανώνυμος/η 9.6.2018 | 18:59
Και διαδίδοντας τέτοιες ανακρίβειες, οι straight νομίζουν πως είναι αλώβητοι και συνεχίζουν να ζουν χωρίς κανέναν έλεγχο μεταδίδοντας αρρωστιες εδώ κι εκεί.

Μήπως απλά οι "Gay" είναι πλέον πιο ενημερωμένοι, πιο συνειδητοποιημένοι και υπέυθυνοι και γι αυτό καταγράφονται τα περιστατικά και τα ποσοστά φαίνονται εν τελει μεγαλύτερα; Δεν είναι όλοι οι "Gay" της bareback/prep κουλτούρας. Κάποιοι straight από τη μία καυχιώνται πως τον βάζουν όπου βρουν χωρις προφύλαξη και σχεδόν προσβάλλονται (ναι, ακόμα...) αν τους ανοίξεις κουβέντα με τέτοιο θέμα.
AltReality 9.6.2018 | 19:52
Το 2014, το 70% των νέων διαγνωσεων στην Αμερική είναι σε ομοφυλόφιλους και μπάι. Όταν το 10% του πληθυσμού φέρνει το 70% των αποτελεσμάτων υπάρχει θέμα.

https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/data-and-trends/statistics
avatar
Ανώνυμος/η 10.6.2018 | 00:21
Ok. Στο πολύ ενδιαφέρον link που δίνεις έχουμε να κάνουμε μόνο με το hiv (και μόνο με United States). Το πλέον δημοφιλές ΣΜΝ είναι τα κονδυλώματα (HPV) πάντως. Συνεχίζοντας στο ίδιο link, στα footnotes λέει χαρακτηριστικά πως όροι όπως "men who have sex with men/male-to-male sexual contact/Gay and bisexual men" δεν αναφέρονται στο πως αυτοπροσδιορίζονται οι νέοι οροθετικοί, αλλά στο πως κόλλησαν τον ιό. Άνετα δηλαδή κάποιος που μπορεί να έχει δηλώσει σε άλλου τύπου έρευνα straight κι έχει χτίσει αυτό το στιβαρό 90% που όλοι έχετε στο μυαλό σας, κόλλησε μέσω gay sex...

Εγώ προσωπικά έχω θέμα με γενικότητες τύπου "το 10% του πληθυσμού φέρνει το 70% των αποτελεσμάτων" και άλλες τέτοιες υπεραπλουστεύσεις.
avatar
SKYHOOK47 10.6.2018 | 00:54
Ο περιορισμός Νο3 καλύπτει και τους straight
Το ερωτηματολόγιο δεν αποκλείει μόνο τους gay από την αιμοδοσία...
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια