ΚΟΚΑ, ΤΕΚΝΑ ΚΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ: O Μάρτιν Ντάμπερμαν στις αρχές της δεκαετίας του '80, εποχή που κατά δηλώσεις του είχε αφεθεί πέραν του επιτρεπτού στη γοητεία της κόκας και των hustlers.
Lgbtqi+

«Έχει αποτύχει το Γκέι Κίνημα;»

Ο Μάρτιν Ντάμπερμαν, ο επιφανής Αμερικανός πανεπιστημιακός, συγγραφέας και πρωτοπόρος των L.G.B.T.Q. σπουδών πλησιάζει τα 90 αλλά δεν μασάει τα λόγια του στο νέο βιβλίο του με τίτλο αυτό ακριβώς το ερώτημα

Ο Μάρτιν Ντάμπερμαν έκλεισε πριν λίγο καιρό τα 88, αλλά παραμένει ακμαιότατος και πολυγραφότατος. Ο επιφανής Αμερικανός πανεπιστημιακός, ιστορικός, λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας, πρωτοπόρος των L.G.B.T.Q. σπουδών και συνιδρυτής της Ένωσης Γκέι Ακαδημαϊκών (Gay Academic Union) έχει υπογράψει πάνω από τριάντα βιβλία, εκ των οποίων αυτό για την θρυλική εξέγερση του Stonewall στη Νέα Υόρκη το 1969 αποτελεί ίσως την πιο οριστική καταγραφή αυτού του κρίσιμου και εμβληματικού για το γκέι κίνημα συμβάντος.

Μόνο φέτος έχουν εκδοθεί ήδη δύο βιβλία του και το ένα αποτελεί μια συλλογή απομνημονευμάτων όπου μεταξύ άλλων καταγράφεται και ο εθισμός του προ πολλών δεκαετιών στην κόκα και γενικά στους πειρασμούς του περιθωρίου.

 

Το άλλο είναι όμως αυτό που έχει προκαλέσει τις πιο έντονες συζητήσεις, φέροντας και μόνο αυτό το αμείλικτο ερώτημα στον τίτλο του: «Έχει αποτύχει το γκέι κίνημα;» ("Has the Gay Movement Failed?").

 

Το gay κίνημα εκπροσωπείται πλέον από λομπίστες κυρίως παρά από ακτιβιστές - μοιάζει να έχει αναλωθεί σε ζητήματα όπως η κατοχύρωση του δικαιώματος γάμου και συμμετοχής στον στρατό, δηλαδή της «διαιώνισης της πυρηνικής οικογένειας και της ευκαιρίας για καριέρα σε μια δολοφονική μηχανή».

 

 

Η απάντηση του Ντάμπερμαν είναι «μάλλον ναι» όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα που έχουν δημοσιευτεί και αντικατοπτρίζουν την ευρέως καταγεγραμμένη πικρία του συγγραφέα για την συντηρητική κατάληξη ενός ασυμβίβαστα ριζοσπαστικού κινήματος (ειδικά όπως είχε εκφραστεί στις εποχές του Gay Liberation Front) που στην εποχή μας – όπως εκπροσωπείται πλέον από λομπίστες κυρίως παρά από ακτιβιστές - μοιάζει να έχει αναλωθεί σε ζητήματα όπως η κατοχύρωση του δικαιώματος γάμου και συμμετοχής στον στρατό, δηλαδή της «διαιώνισης της πυρηνικής οικογένειας και της ευκαιρίας για καριέρα σε μια δολοφονική μηχανή».

 

 

Διαδήλωση του Gay Liberation Front στη Νέα Υόρκη, μέσα της δεκαετίας του ΄70

 

Πριν από λίγες μέρες, ο Μάρτιν Ντάμπερμαν παραχώρησε μια συνέντευξη (με τίτλο «Ο Νονός των Γκέι Σπουδών») στην υψηλού κύρους αμερικανική φιλολογική επιθεώρηση The Chronicle of Higher Education και επιχείρησε μεταξύ άλλων να εξηγήσει τα σοβαρά ιδεολογικά προβλήματά του με τον γάμο, στον οποίο εν τέλει πολύ διστακτικά αναγκάστηκε να υποκύψει και ο ίδιος πριν από δύο χρόνια...

 

«Στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν ξεκίνησε το μεγάλο χάσμα γενεών στον γκέι κόσμο, σχεδόν όλοι οι φοιτητές μου ήταν είκοσι και κάτι και γι' αυτούς ο Φουκώ ήταν εντελώς παλιομοδίτικος. Με τέσταραν και με ταλαιπωρούσαν διαρκώς έτσι για να δουν πόσο «παλιάς κοπής» ήμουν. «Αγάπη; Τι εννοείτε "αγάπη"; Εννοείτε σαρκική αγάπη κύριε καθηγητά;» 

 

Θυμάμαι γυρνούσα το βράδυ σπίτι και έμενα ξάγρυπνος γράφοντας, ανταποκρινόμενος σε όλες τις σπόντες που μου πετούσαν. Την επόμενη μέρα πήγαινα στο αμφιθέατρο και τους έλεγα 'ακούστε, το σκέφτηκα και ιδού η άποψή μου'. Στο τέλος εξαντλήθηκα αλλά μου έκανε καλό. Εκείνο το εξάμηνο δεν διάβαζα τίποτε άλλο σχεδόν από queer θεωρία...»

 

«Οι περισσότεροι από μας εσωτερίκευαν τον ορισμό που μας έδινε η επικρατούσα πολιτισμική αντίληψη – άρρωστοι, εγκληματίες, παραμορφωμένοι, ψυχικά διαταραγμένοι. Όποια κι αν ήταν η ορολογία, ήταν ξεκάθαρα αρνητική. Δε νομίζω ότι όσοι μεγαλώνουν σήμερα, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, συνειδητοποιούν το μέγεθος της ζημιάς που σου προκαλεί αυτή η μεταχείριση. Ακόμα και μετά από την πρόοδο που έχει συντελεστεί, όσοι μεγαλώσαμε στη δεκαετία του '50 και του '60 – παραμένουμε ένα τσούρμο βαθιά πειραγμένοι άνθρωποι»

 

«Δεν αισθάνομαι μόνο εγώ φυσικά περιορισμένη ικανοποίηση με αυτό που πολλοί γκέι χαιρετίζουν ως το γρηγορότερο success story στην ιστορία των κινημάτων διαμαρτυρίας.

 

Ούτε μπορώ να δεχτώ την τρέχουσα έμφαση στο να πειστούν οι στρέιτ να βλέπουν τους γκέι όπως τους ίδιους, σαν κανονικούς τύπους που μένουν εδώ δίπλα, χωρίς κάτι ιδιαίτερο στις εμπειρίες, τις ιδέες μας, την αντίληψή μας... Είναι σα να σβήνεται όλη η ιστορική μας εμπειρία.

 

Επειδή όμως η ιστορική μας εμπειρία υπήρξε διαφορετική, αναπτύξαμε – εξ ανάγκης, ως αυτοάμυνα – ένα διαφορετικό σύστημα αξιών και αντιλήψεων. Έχουμε πολλά να πούμε στο mainstream. Το mainstream όμως δεν θέλει πραγματικά να ακούσει»

 

 

Ο συγγραφέας, πανεπιστημιακός και ιδρυτής της Ένωσης Γκέι Ακαδημαϊκών των ΗΠΑ, σήμερα στα 88 του.

 

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι ήμουν ιδανικός υποψήφιος για σχέσεις, από τη στιγμή ειδικά που αγαπούσα την σεξουαλική ποικιλία και έτσι κι αλλιώς ήμουν απολύτως απορροφημένος στη δουλειά μου.

 

Θυμάμαι που μου είχε κάνει τον αστρολογικό μου χάρτη ένας Θιβετιανός αστρολόγος εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '60 – όλοι το έκαναν τότε. Κατόπιν τον διάβασε και μου είπε ότι εκτός αν βρω ένα σύντροφο που είναι ακριβώς σαν και μένα, μοιάζει πολύ χλωμό να κατορθώσω ποτέ κάποιου είδους «οικιακή ρύθμιση». Ο Ίλαϊ, ο σύντροφός μου εδώ και 31 χρόνια, δεν είναι σαν κι εμένα, καταφέρνουμε όμως να συνυφαινόμαστε...»

 

«Τελικά, παντρευτήκαμε πριν από δύο χρόνια, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιρρήσεις μου. Θεωρούσα ότι ο γάμος ήταν ευθεία επίθεση στις πολιτικές αρχές μου. Αλλά επικράτησε η λογική της οικονομικής εξασφάλισης. Του είπα, δεν θα γιορτάσουμε, θα περάσουμε τη διαδικασία όσο πιο μηχανικά γίνεται. Θα βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία. Και μετά θα γυρίσουμε σπίτι να δούμε τηλεόραση. Και αυτό ακριβώς κάναμε.

 

Εξακολουθώ πάντως να θεωρώ εξοργιστικό το γεγονός ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν όλα αυτά τα προνόμια που οι singles δεν έχουν...»

 

 

Lgbtqi+

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Lgbtqi+ The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

11.2.2020
11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

Lgbtqi+ 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

6.2.2020
Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

Lgbtqi+ Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

31.1.2020
Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

Lgbtqi+ Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

29.1.2020
Yπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας. Μιλούν στο LIFO.gr

Lgbtqi+ Yπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας. Μιλούν στο LIFO.gr

28.1.2020
50 περιοχές της Πολωνίας δηλώνουν «LGBT-free» κι ένας φωτογράφος τις ξεμπροστιάζει φανταστικά

Lgbtqi+ 50 περιοχές της Πολωνίας δηλώνουν «LGBT-free» κι ένας φωτογράφος τις ξεμπροστιάζει φανταστικά

23.1.2020
Η επιδημία της γκέι μοναξιάς

Lgbtqi+ Η επιδημία της γκέι μοναξιάς

14.1.2020
Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

Lgbtqi+ Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

12.1.2020
«Ένας πούστ*ς με πατάτες»

Lgbtqi+ «Ένας πούστ*ς με πατάτες»

8.1.2020
Queer ήρωες στα αθηναϊκά θέατρα: Όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα ήταν κάποτε απαγορευμένα

Lgbtqi+ Queer ήρωες στα αθηναϊκά θέατρα: Όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα ήταν κάποτε απαγορευμένα

28.11.2019
3 Σχόλια
avatar
Γράφων 24.10.2018 | 12:39
Τι εννοούμε επιτυχία και τι αποτυχία; Προφανώς έχει να κάνει με το τι επιδιώκει το υποκείμενο της κριτικής.

Πριν να απαντήσουν στο ερώτημα αποτυχίας ή επιτυχίας τους όλα τα ακτιβιστικά κινήματα πρέπει να δώσουν μία ειλικρινή απάντηση: θέλουν να επιτύχουν συγκεκριμένα απτά πράγματα ή να καταργήσουν τον κόσμο έτσι όπως τον ξέρει και τον επιθυμεί η πλειοψηφία;

Οι βήγκαν έχουν αίτημα για (δραματική) μείωση της κατανάλωσης κρέατος ή δεν θέλουν να ενοχλούμε –ως ανθρώπινο είδος- τη ζωή άλλων ειδών;
Οι φεμινιστές έχουν αίτημα για ίση αμοιβή για ίδια εργασία ή θέλουν ο άνδρας να πάψει να βλέπει ερωτικά τη γυναίκα;
Οι γκέυ θέλουν κοινωνική ένταξη ή κατάργηση των υφιστάμενων αξιών και προτύπων και μέσα σε αυτά και της πυρηνικής οικογένειας και του εθνικού κράτους;
Οι οικολόγοι θέλουν να πάψει η υπερθέρμανση του πλανήτη ή να ζούμε με προβιές σε σπηλιές;

Το αίτημά τους είναι «πονάει χέρι, κόψει χέρι;» ή όταν πονάει το χέρι θέλουν να το γιατρέψουν; Ειλικρινά έχει χαθεί η μπάλα. Και σίγουρα η ειλικρίνεια.

Δεν μπορεί το κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας να είναι το τι είχαν δέκα ταγοί στο κεφάλι τους τη δεκαετία του ’60 όταν ξεκινούσαν τη βόλτα στον κόσμο. Μέσα στη μαστούρα (κυριολεκτώ) της σιγουριάς των πρωτείων του δυτικού κόσμου.

Ο κόσμος άλλαξε έκτοτε. Αν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα ας περιοριστούν σε αυτά. Είναι και πιο κατανοητά και πιο δίκαια. Σε κάθε περίπτωση από πουθενά δεν φαίνεται να έχουν τέτοια αιτήματα αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι επιδιώκουν μια μόνιμη αναμπουμπούλα, έναν ατέρμονο μαξιμαλισμό. Επίσης, συγγνώμη, αλλά το υπέρτατο κακό δεν είναι ο Τραμπ, που όντως είναι κακός. Αν ηττηθεί ο Τραμπ έρχεται ο Σι Τζινπίνγκ κι ο Πούτιν. Αν ηττηθεί ο Ρέντσι έρχεται ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και ο Ντι Μάιο του Γκρίλο. Κυνισμός ή αήθεια; Τίποτα. Μόνο ειλικρίνεια. Στη ζωή επιλέγεις μεταξύ υπαρκτών πραγμάτων. Ο κόσμος φτιάχνει σκαλοπάτι σκαλοπάτι. Οι μαξιμαλισμοί οδηγούν σε απολυταρχίες.

Το να είσαι μόνιμα μαξιμαλιστής είναι σα να σβήνεις την ιστορική εμπειρία της πλειοψηφίας.
avatar
το γελαστό νερό 24.10.2018 | 23:21
Ξεκάθαρη τοποθέτηση,η δε αποφώνησή του απλά μεγαλειώδης!
Citellus citellus 26.10.2018 | 13:32
Παρομοιες κοτσανες έλεγε και ο Μάιλο Γιαννόπουλος και στο τέλος παντρεύτηκε.

Καλά να πάθει. XD