O εκδότης και art director του My.Kali, Khalid Abdel-Hadi, σε πρόσφατο εξώφυλλο του περιοδικού (Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2018)
Lgbtqi+

My.Kali: Το μοναδικό γκέι περιοδικό στη Μέση Ανατολή

Το απίστευτο τόλμημα του Ιορδανού Khalid Abdel-Hadi μετρά 11 χρόνια ζωής και αποτελεί καταφύγιο για τις queer φωνές όλου του αραβικού κόσμου

Πριν από 11 χρόνια, ο 18χρονος τότε Khalid Abdel-Hadi ίδρυσε το My.Kali, μια online έκδοση με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας, μαζί με μια ομάδα φοιτητών διαφορετικών καταβολών, με σκοπό να καλύπτει θέματα που αφορούν την αραβική LGBT κοινότητα. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Hadi έχει καταφέρει να μεγαλώσει το περιοδικό και να επεκταθεί σε αποκλειστικά ρεπορτάζ γύρω από τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα φύλου, την τέχνη, το ντιζάιν, τη μόδα και την πολιτική.

 

Η ύπαρξη του My.Kali είναι τόσο σημαντική γιατί το περιοδικό αποτελεί αποκλειστικό καταφύγιο για κείμενα σχετικά με την queer αραβική εμπειρία, καθώς το περιεχόμενό του όχι μόνο φιλοξενεί τις queer αραβικές φωνές αλλά είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους τους αναγνώστες, με κάθε τεύχος να κυκλοφορεί τόσο στα αραβικά όσο και στα αγγλικά.

 

Η ομάδα του My.Kali έχει σχεδιάσει ένα ειδικό newsletter για όσους «καταναλώνουν» κρυφά το περιοδικό, ενώ για όσους συνεισφέρουν στην έκδοση, η διατήρηση της ανωνυμίας είναι πολύ σημαντική. «Λειτουργούμε βασιζόμενοι στη διακριτικότητα των δημοσιογράφων, των φωτογράφων, των στυλίστων, όλης της ομάδας. Επικοινωνούμε μεταξύ μας με κρυπτογραφημένα μηνύματα».

 

Φυσικά είναι γνωστό πως η ομοφυλοφιλία δεν είναι απλή υπόθεση σε όλη τη Μέση Ανατολή. Με αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη να εφαρμόζουν ακόμα τη θανατική ποινή, ενώ στην Ιορδανία, μια από τις ελάχιστες αραβικές χώρες όπου η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα, να ακολουθεί τεράστιο στίγμα όσους μιλούν ανοιχτά για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, το έργο που επιτελεί το My.Kali απαιτεί τεράστια τόλμη και μεθοδικότητα. 

 

Η αγγλόφωνη διμηνιαία διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού εμφανίστηκε το 2007, ενώ το 2016 ακολούθησε η αραβική βερσιόν, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο. Για πρώτη φορά, η αραβική LGBT κοινότητα είχε ένα σημείο αναφοράς που δεν ήταν μεταφερμένο από τη Δύση, αλλά σχεδιασμένο από Άραβες για Άραβες.

 

Ωστόσο επειδή η έκδοση είναι μόνο διαδικτυακή, καταφέρνει να ξεγλιστρά από τη λογοκρισία και τους σχετικούς νόμους που ισχύουν στην Ιορδανία μόνο για τις έντυπες εκδόσεις. Αν τολμούσαν να τυπώσουν ένα τεύχος του My.Kali, ο Hadi και οι συνεργάτες του πιθανότατα θα φυλακίζονταν.

 

Πρόσφατα εξώφυλλα για την αγγλική και την αραβική έκδοση του περιοδικού. Το τρέχον τεύχος φιλοξενεί έναν τρανς άνδρα.

 

Ακόμα κι έτσι, η πορεία του περιοδικού όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολη. Τον Ιούλιο του 2016, ο ιστότοπος μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση. Η επίθεση στο My.Kali συνέπεσε με τη στοχοποίηση από της LGBT κοινότητα της χώρας από την Ιορδανή εκπρόσωπο του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης, η οποία υποστήριζε πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι, παρά τους νόμους που έχουν αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία εδώ και χρόνια.

 

Το ιορδανικό κοινοβούλιο τελικά ανέστειλε τη δράση του My.Kali, αναγκάζοντας τον Hadi και την ομάδα του να περάσουν έναν χρόνο «αναδιοργάνωσης της έκδοσης». 

 

«Συνειδητοποιήσαμε τότε ότι υπάρχει μεγάλη παρανόηση για το τι σημαίνει να είσαι LGBT» αναφέρει σήμερα ο Hadi. «Επειδή δρούμε στο Ίντερνετ, αποφασίσαμε να μιλήσουμε στην κοινωνία μας όπως θα μιλούσαμε σε ένα μωρό». Το περσινό φθινόπωρο, το My.Kali επέστρεψε σε νέο domain και κυκλοφόρησε ένα τεύχος αφιερωμένο στην ταυτότητα, την πολιτική και την αισθητική της.

 

Σύμφωνα με τον Hadi, ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών του My.Kali δεν ανήκει στην LGBT κοινότητα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν τους ακολουθούν καν στα social media, καθώς δεν τολμούν έναν συσχετισμό των προφίλ τους με μια queer έκδοση. 

 

 

 

Μάλιστα, η ομάδα του My.Kali έχει σχεδιάσει ένα ειδικό newsletter για όσους «καταναλώνουν» κρυφά το περιοδικό, ενώ για όσους συνεισφέρουν στην έκδοση, η διατήρηση της ανωνυμίας είναι πολύ σημαντική. «Λειτουργούμε βασιζόμενοι στη διακριτικότητα των δημοσιογράφων, των φωτογράφων, των στυλίστων, όλης της ομάδας. Επικοινωνούμε μεταξύ μας με κρυπτογραφημένα μηνύματα» αποκαλύπτει ο Hadi. 

 

Μέσα στη δεκαετή πορεία του το My.Kali έχει συμβάλει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη βελτίωση της ζωής της queer κοινότητας στον αραβικό κόσμο. «Περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει come out και περισσότεροι γίνονται αποδεχτοί. Η συζήτηση γίνεται πιο ουσιώδης, πιο συμπεριληπτική και πιο "εμπορική", θα μπορούσα να πω» καταλήγει ο Hadi.

 

Η ομάδα του My.Kali προσπαθεί να δείξει σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να ονειρεύονται αποκλειστικά μια νέα ζωή μακριά από τα σπίτια τους, αλλά ότι η ζωή τους μπορεί να είναι ανεκτή στη Μέση Ανατολή, αφού δεν είναι μόνοι τους. «Πολλοί δεν βλέπουν τη Δύση ως τον παράδεισο στον οποίο θέλουν να μετακομίσουν, αλλά θέλουν να προσαρμοστούν στη δική τους κοινωνία, να ζήσουν φυσιολογικά τη ζωή τους και να αγκαλιάσουν την κουλτούρα τους».

 

«Περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει come out και περισσότεροι γίνονται αποδεχτοί. Η συζήτηση γίνεται πιο ουσιώδης, πιο συμπεριληπτική και πιο "εμπορική", θα μπορούσα να πω» καταλήγει ο Hadi. Φωτο: Ala’a A
Στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του My.Kali (Σεπτέμβριος/Οκτώβριος 2007), ο 18χρονος τότε Khalid Abdel-Hadi φωτογραφημένος σε άγνωστο στούντιο.

 

Τα προβλήματα βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν, με πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό της ακύρωσης από τις ιορδανικές Αρχές ενός event που θα διοργάνωνε το περιοδικό. 

 

Η Εθνική Γκαλερί Καλών Τεχνών της Ιορδανίας επρόκειτο να συνδιοργανώσει μια βραδιά μαζί με το My.Kali, το ερχόμενο Σάββατο, ως μέρος μιας ετήσιας καλλιτεχνικής διοργάνωσης. Χθες όμως ανακοινώθηκε ότι το ιορδανικό υπουργείο Πολιτισμού απαγόρευσε τη συμμετοχή του My.Kali.

 

Μόλις ξεκίνησαν τα σοσιαλμιντιακά ποστ για το event, ακολούθησαν πολλά σχόλια που ζητούσαν να ακυρωθεί το event. Μετά την επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Πολιτισμού, Ahmad Al-Oun, όλες οι αναρτήσεις της διοργάνωσης αφαίρεσαν τις αναφορές στο My.Kali.

 

Φωτο: Shukri Lawrence

 

 

 

Με πληροφορίες από Nylon, Gay Star News και SBS

Lgbtqi+

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα εξαιρετικό τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου με γκέι περιεχόμενο

Lgbtqi+ Ένα εξαιρετικό τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου με γκέι περιεχόμενο

25.10.2020
Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

Lgbtqi+ Ο Αλέξης Πατέλης μιλά στον Φώτη Σεργουλόπουλο για το δικό του coming out

23.10.2020
Ο Βουδιστής μοναχός και make-up artist που παλεύει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ιαπωνία

Lgbtqi+ Ο Βουδιστής μοναχός και make-up artist που παλεύει για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ιαπωνία

19.10.2020
H Proud Seniors Greece υποστηρίζει  ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ηλικίας άνω των 50

Lgbtqi+ H Proud Seniors Greece υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ηλικίας άνω των 50

10.10.2020
Under Rawmance: Τα ανδρικά εσώρουχα που καταρρίπτουν τα στερεότυπα

Lgbtqi+ Under Rawmance: Τα ανδρικά εσώρουχα που καταρρίπτουν τα στερεότυπα

3.10.2020
Rise like a Phoenix. Του Φώτη Σεργουλόπουλου

Lgbtqi+ Rise like a Phoenix. Του Φώτη Σεργουλόπουλου

26.9.2020
Μια φωτογραφική έκθεση που παρουσιάστηκε στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της φετινής Athens Pride Week

Lgbtqi+ Μια φωτογραφική έκθεση που παρουσιάστηκε στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της φετινής Athens Pride Week

14.9.2020
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Βενετόπουλος μιλά για την ταινία του με θέμα το ταξίδι αποδοχής ενός νεαρού trans ατόμου

Lgbtqi+ Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Βενετόπουλος μιλά για την ταινία του με θέμα το ταξίδι αποδοχής ενός νεαρού trans ατόμου

13.9.2020
Podcast/ Τζεφ Μοντάνα: «Μαμά, μπαμπά, είμαι γυναίκα»

Lgbtqi+ Podcast/ Τζεφ Μοντάνα: «Μαμά, μπαμπά, είμαι γυναίκα»

7.9.2020
«Ως εδώ» (και μη παρέκει): Όσα έγιναν στην έναρξη της φετινής Athens Pride Week στην Τεχνόπολη

Lgbtqi+ «Ως εδώ» (και μη παρέκει): Όσα έγιναν στην έναρξη της φετινής Athens Pride Week στην Τεχνόπολη

6.9.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια