Η trans κοινότητα θα υιοθετήσει το emoji του αστακού μέχρι να λάβει το δικό της επίσημο σύμβολο.
Lgbtqi+

Γιατί η διεθνής trans κοινότητα υιοθέτησε το emoji του αστακού για την εκπροσώπησή της;

Έπειτα από συνεχείς εκκλήσεις για να συμπεριληφθεί το σύμβολο της trans σημαίας στη λίστα των emojis, οι ακτιβιστές για την trans ορατότητα προχωρούν σε μια πρωτότυπη καμπάνια

Τα emojis είναι στο μυαλό των περισσότερων ένας εύκολος, άμεσος και διασκεδαστικός τρόπος γρήγορης επικοινωνίας. Όταν όμως μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και ίση εκπροσώπηση των μειονοτήτων, τότε προφανώς το ζήτημα γίνεται πιο περίπλοκο και σοβαρό.

 

Το 2015 τέθηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο θέμα στο τραπέζι, όταν κυκλοφόρησαν παραλλαγές με όλες τις πιθανές αποχρώσεις δέρματος για τα emojis που απεικονίζουν ανθρώπινες φιγούρες, καθώς μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά λευκές.

 

Ακολούθησαν πολλές προσθήκες, από το έφηβο κορίτσι που φορά χιτζάμπ, μέχρι κοκκινομάλλικα ή σγουρομάλλικα πρόσωπα, ενώ το πιο πρόσφατο update για τα iPhones περιλάμβανε όχι και τόσο απαραίτητα εικονίδια, όπως η μάλλινη μπάλα και ο αστακός. 

 

Διαθέτουμε πλέον ένα emoji αστακό, επειδή το κοινό «μπερδευόταν και εκνευριζόταν» με το να χρησιμοποιεί αντί του αστακού το emoji για τη γαρίδα ή το καβούρι. Σίγουρα η ορατότητα της trans κοινότητας είναι σημαντικότερη από ένα καρκινοειδές; 

 

Ηχηρή απουσία: φυσικά η σημαία της trans υπερηφάνειας. Η λίστα περιλαμβάνει μέχρι και την πειρατική σημαία, αλλά όχι το σύμβολο που έχει καθιερωθεί για την εκπροσώπηση των trans ατόμων μέσα στην LGBT κοινότητα. Μεγάλο χτύπημα για όσους μάχονται για καθολική εκπροσώπηση καθώς το αίτημα για σχετικό emoji υπάρχει εδώ και καιρό.

 

Η ακτιβίστρια και συγγραφέας Charlie Craggs, γνωστή για το πρότζεκτ «Nail Transphobia» αναφέρει: «To emoji για την trans σημαία είναι ένα από αυτά που ζητούν οι περισσότεροι. Απορρίπτεται από το πάνελ της Unicode που αποφασίζει γι' αυτά εδώ και τρία χρόνια, παρά τις πολλές σχετικές προτάσεις.

 

»Διαθέτουμε πλέον ένα emoji αστακό, επειδή το κοινό "μπερδευόταν και εκνευριζόταν" με το να χρησιμοποιεί αντί του αστακού το emoji για τη γαρίδα ή το καβούρι. Σίγουρα η ορατότητα της trans κοινότητας είναι σημαντικότερη από ένα καρκινοειδές;». 

 

Η trans σημαία. Φωτό από το Flickr του Ted Eytan

 

Για τον λόγο αυτό, η Craggs αποφάσισε να τρέξει την καμπάνια #clawsoutfortrans με σκοπό την υιοθέτηση του emoji αστακού, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη του trans emoji. (Fun fact: στους αστακούς απαντάται ο ερμαφροδιτισμός, δηλαδή στο ίδιο άτομο θηλυκό και αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα). «Θα το υιοθετήσουμε ως δικό μας σύμβολο μέχρι να λάβουμε ένα επίσημο trans emoji» δηλώνει η Craggs.

 

Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει την προσθήκη ενός νέου emoji, όμως η διαδικασία περιλαμβάνει μια γραπτή κατάθεση πρότασης στην Κοινοπραξία της Unicode, όπου πρέπει να περιγράφεται γιατί υπάρχει αυτή η ανάγκη. Το συγκεκριμένο συμβούλιο αποτελείται από εκπροσώπους τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, η Google και το Facebook.

 

 

Το βίντεο της καμπάνιας #clawsoutfortrans

 

Αφού η πρόταση για την trans σημαία που κατατέθηκε από την εργαζόμενη στο δημιουργικό τμήμα της Google, Tea Uglow δεν έγινε δεκτή, ακόμα μία σχετική πρόταση είχε αποσταλεί τον Ιούλιο του 2017. 

 

O Ted Eytan, γιατρός που συνεργάστηκε για την αίτηση με την Bianca Rey από την οργανωτική επιτροπή του trans pride της Ουάσινγκτον, καθώς και με τη Monica Helms, τη δημιουργό της trans σημαίας, υποστηρίζουν πως δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τη Unicode για την πρότασή τους, πέρα από ένα email που ζητούσε επεξηγήσεις, στο οποίο απάντησαν.

 

Η Rey δηλώνει πως η ανάγκη συμπερίληψης της trans σημαίας στα emojis είναι επιτακτική, ειδικά μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως σκοπεύει να περιορίσει δραματικά τα δικαιώματα των trans. «Είναι ακόμα πιο σημαντικό να είμαστε ορατοί τώρα. Κάτι τόσο απλό όσο ένα emoji μπορεί να παίξει ρόλο ζωτικής σημασίας για τη διασύνδεση, την υποστήριξη και την παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται και να εκφράσει το αίσθημα της συμπερίληψης και του ανήκειν».

 

Υποστηρίξτε την καμπάνια #clawsoutfortrans εδώ

 

Με πληροφορίες από Dazed.

Lgbtqi+

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Lgbtqi+ The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

11.2.2020
11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

Lgbtqi+ 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

6.2.2020
Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

Lgbtqi+ Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

31.1.2020
Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

Lgbtqi+ Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

29.1.2020
Yπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας. Μιλούν στο LIFO.gr

Lgbtqi+ Yπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας. Μιλούν στο LIFO.gr

28.1.2020
50 περιοχές της Πολωνίας δηλώνουν «LGBT-free» κι ένας φωτογράφος τις ξεμπροστιάζει φανταστικά

Lgbtqi+ 50 περιοχές της Πολωνίας δηλώνουν «LGBT-free» κι ένας φωτογράφος τις ξεμπροστιάζει φανταστικά

23.1.2020
Η επιδημία της γκέι μοναξιάς

Lgbtqi+ Η επιδημία της γκέι μοναξιάς

14.1.2020
Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

Lgbtqi+ Παρακολουθώντας το πρώτο μάθημα για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα σε τμήμα Ψυχολογίας στην Ελλάδα

12.1.2020
«Ένας πούστ*ς με πατάτες»

Lgbtqi+ «Ένας πούστ*ς με πατάτες»

8.1.2020
Queer ήρωες στα αθηναϊκά θέατρα: Όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα ήταν κάποτε απαγορευμένα

Lgbtqi+ Queer ήρωες στα αθηναϊκά θέατρα: Όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα ήταν κάποτε απαγορευμένα

28.11.2019