Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή την ομοφοβία, αυτό τον παράλογο φόβο και την αποστροφή απέναντι στην ομοφυλοφιλία και στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, ο οποίος είναι αποτέλεσμα προκατάληψης.
Lgbtqi+

Βγες και Πες: Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ξορκίζει τον φόβο και αφηγείται τις ιστορίες της

Το #vgeskaipes είναι μια online καμπάνια που επιθυμεί να παροτρύνει την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και όποια άτομα βιώνουν διακρίσεις, να πάρουν ένα κινητό, μια κάμερα και να πουν τη δική τους ιστορία – και αυτήν τη φορά να τους ακούσουν

Πολλά άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πέφτουν θύματα λεκτικού εκφοβισμού και παρενοχλήσεων ενώ το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι ότι συχνά διαπιστώνονται και περιστατικά σωματικών επιθέσεων. Στα σχολεία ακούγονται απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Η παρενόχληση μπορεί να είναι καθημερινό φαινόμενο στους χώρους εργασίας.


Σπάνια τα Μέσα προβάλλουν θετική εικόνα των ΛΟΑΤΚΙ+ ενώ εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα ομοφοβικού λόγου σε ενημερωτικές εκπομπές και σίριαλ. Καθημερινά βλέπουμε άπειρες ομοφοβικές δηλώσεις μίσους στο Διαδίκτυο. Στους οίκους ευγηρίας σπάνια υπάρχει κατανόηση των αναγκών των ΛΟΑΤΚΙ+. Αν είναι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο σε τρίτες χώρες για να γλυτώσουν τον διωγμό, λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου, συχνά δεν γίνονται πιστευτοί ή, ακόμα χειρότερα, η αίτησή τους απλώς απορρίπτεται, παρόλο που η ομοφυλοφιλία μπορεί να θεωρείται έγκλημα στις χώρες από τις οποίες διέφυγαν.

 

Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια κινηματογραφική, πλέον, καταγεγραμμένη αφήγηση, μέσα από έναν μαραθώνιο προβολών όλων των ταινιών που θα έχουν υποβληθεί και η οποία θα περιγράφει το πώς είναι να ζεις στην Ελλάδα του σήμερα ως ένας διαφορετικός άνθρωπος.

Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή την ομοφοβία, αυτό τον παράλογο φόβο και την αποστροφή απέναντι στην ομοφυλοφιλία και στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, ο οποίος είναι αποτέλεσμα προκατάληψης. Κατά παρόμοιο τρόπο, τα transgender άτομα βιώνουν την τρανσφοβία και το bulling.


Η λεκτική επίθεση είναι η συνηθέστερη μορφή εκδήλωσης μίσους και παρατηρείται συνήθως σε δημόσιους χώρους. Οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες υφίστανται τις περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις ή επιθέσεις σε ιδιωτικούς χώρους σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες. Σημειωτέων ότι οι δράστες είναι συνήθως άνδρες σε ομάδες. Τα τελευταία χρόνια δε έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών δολοφονικών επιθέσεων.

 

Σκηνή από τα γυρίσματα του βίντεο της καμπάνιας


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ζούμε μέσα σε μια κοινωνία απάθειας. Κανείς δεν μιλάει γιατί κανείς δεν φαίνεται να τιμωρείται για τις πράξεις του με αποτέλεσμα να επικρατεί το συναίσθημα του φόβου. Το είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της άγριας δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο, αβοήθητος, και μάλιστα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

 

Αυτόν ακριβώς τον κύκλο απάθειας προσπαθεί να σπάσει η καμπάνια #vgeskaipes, την ιδέα της οποίας είχε η ομάδα του Outview Festival. Η σύλληψη της ιδέας για την καμπάνια ξεκίνησε από την παρατήρηση της ελληνικής πραγματικότητας και από τα περιστατικά που ζούμε ή μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης μας. Περιστατικά που αφορούν τα άτομα που βιώνουν τη διαφορετικότητά τους κυκλοφορώντας εκεί έξω και δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν παίρνουμε θέση απέναντι σε αυτά.

 

Στα βίντεο της καμπάνιας τα οποία έχει σκηνοθετήσει ο Χρήστος Δήμας παρακολουθούμε περιστατικά bullying, λεκτικής βίας, ομοφοβίας, τρανσφοβίας και ενδοοικογενειακής βίας. Πρωταγωνίστρια σε όλα είναι η Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη, το καλλιτεχνικό alter ego της εικαστικού Χαράς Κολαΐτη. Σε όλα τα βίντεο της καμπάνιας η Άννα Γούλα αποφασίζει να μη μείνει αμέτοχη και να παρέμβει ενσαρκώνοντας τη γυναίκα που παίρνει πάνω της όλο το βάρος του σπασίματος αυτού του κύκλου φόβου που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, που σηματοδοτεί και την εναντίωση απέναντι στην πατριαρχία, ενώ πάντα στο τέλος ακούγεται η φράση: «Βγες και πες, αυτήν τη φορά θα σε ακούσουν».

 

 

 

Στα βίντεο βλέπουμε επίσης πολλά γνωστά μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συχνά να παίζουν και κόντρα ρόλους. Μερικοί από αυτούς είναι ο βετεράνος ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο επίσης ακτιβιστής Γιώργος Κουνάνης, ο YouTuber Themocorn, η Γενική Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) Άννα Απέργη, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης, η ηθοποιός Παρθενόπη Μπουζούρη και άλλοι πολλοί.


«Δημιουργήσαμε αυτή την online καμπάνια που επιθυμεί να παροτρύνει την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ ελληνική κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα και όλα τα άτομα που βιώνουν διακρίσεις, όπως μετανάστες, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους κ.ά., να πάρουν ένα κινητό, μια κάμερα, για να πουν τη δική τους ιστορία» σημειώνουν οι εμπνευστές της από την ομάδα του Outview Festival, ενώ στη συνέχεια καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να την υποβάλουν στο site του Queer Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας outview.gr.


«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια κινηματογραφική, πλέον, καταγεγραμμένη αφήγηση, μέσα από έναν μαραθώνιο προβολών όλων των ταινιών που θα έχουν υποβληθεί και η οποία θα περιγράφει το πώς είναι να ζεις στην Ελλάδα του σήμερα ως ένας διαφορετικός άνθρωπος. Επιπρόσθετα, οι καλύτερες κινηματογραφικές μαρτυρίες θα δημιουργήσουν μια σπονδυλωτή ταινία από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η οποία θα προβάλλεται δωρεάν σε κοινωφελείς χώρους όπως πανεπιστήμια και σχολές, σχολεία και δήμους. Τέλος, θα είναι διαθέσιμη online και θα έχει σε αυτήν ελεύθερη πρόσβαση οποιοσδήποτε θελήσει να την παρακολουθήσει ή να τη χρησιμοποιήσει σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα» συμπληρώνουν.

 

Στα βίντεο της καμπάνιας τα οποία έχει σκηνοθετήσει ο Χρήστος Δήμας παρακολουθούμε περιστατικά bullying, λεκτικής βίας, ομοφοβίας, τρανσφοβίας και ενδοοικογενειακής βίας.


Τα βίντεο θα συμμετέχουν σε ένα event στο πλαίσιο του Athens Pride Week, τη Δευτέρα 3/6 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με πάνελ συζήτησης και μαρτυρίες.


Η δράση αυτή έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και του κάθε «Ζακ».

 

Πάνελ οργανώσεων:

• Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.): Άννα Απέργη - Ακτιβίστρια και γραμματέας επικοινωνίας ΣΥΔ

• Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας: Κίμωνας Παναγιωτόπουλος - Υπεύθυνος έργου «Πες το σε εμάς»

• Proud Seniors Greece - Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω: Βαγγέλης Χατζηνικολάου - Ηθοποιός, σκηνοθέτης

• Πολύχρωμο Σχολείο: Κατερίνα Λιτσαρδοπούλου - Εκπαιδευτικός

• Κέντρο Ζωής: Κωστής Χατζημωράκης - Διευθυντής Κέντρου Ζωής (για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS)

• It Gets Better Greece: Μαριλένα Ντάνια - Program Director

 

Συντονιστής Πάνελ: Λουκάς Σταμέλλος - μέλος omniatv.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Σωτάκης-Βαλαλάκης σπό το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστείας. Θα προλογίσει ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου. Η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου θα μιλήσει για την έκβαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

 

Lgbtqi+

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ομοφοβία είχε τη σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Lgbtqi+ Όταν η ομοφοβία είχε τη σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

24.5.2020
Ομοφοβία στην παραλιακή; Ζευγάρι ανδρών που έμεινε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας καταγγέλλει ιδιοκτήτη πανσιόν

Lgbtqi+ Ομοφοβία στην παραλιακή; Ζευγάρι ανδρών που έμεινε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας καταγγέλλει ιδιοκτήτη πανσιόν

19.5.2020
Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση»

Lgbtqi+ Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση»

18.5.2020
Πώς η τεχνολογία βοήθησε τους μουσικούς να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους και να διαλύσουν τα στερεότυπα

Lgbtqi+ Πώς η τεχνολογία βοήθησε τους μουσικούς να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους και να διαλύσουν τα στερεότυπα

16.5.2020
Circus of Books: To σχεδόν τρυφερό ντοκιμαντέρ του Netflix για το θρυλικό γκέι πορνομάγαζο του L.A.

Lgbtqi+ Circus of Books: To σχεδόν τρυφερό ντοκιμαντέρ του Netflix για το θρυλικό γκέι πορνομάγαζο του L.A.

30.4.2020
Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

Lgbtqi+ Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

15.4.2020
The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Lgbtqi+ The Queer Archive Festival: Η Αθήνα για ένα τετραήμερο στα χρώματα του ουράνιου τόξου

11.2.2020
11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

Lgbtqi+ 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

6.2.2020
Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

Lgbtqi+ Τα συγκλονιστικά γράμματα ενός γκέι απ' τον Ασπρόπυργο και ο βιασμός του από μια παρέα «παιδιών καλών οικογενειών»

31.1.2020
Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

Lgbtqi+ Το ομοφοβικό κήρυγμα ενός Ελληνόρθοδοξου παπά στην Αστόρια που ενέπνευσε γκέι Ελληνοαμερικανό συγγραφέα

29.1.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια