Απευθύνεται καταρχάς σε ανθρώπους που είτε δεν τολμούν να προφέρουν καν εκείνο που νιώθουν, επιθυμούν ή υπομένουν είτε δεν συναντούν ώτα ευήκοα, ακόμα κι όταν «φωνάζουν».
Do the right thing

11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ: Μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους

Στο 11528 μπορούν να καταφύγουν νέα παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και όσοι/-ες άλλοι/-ες αναζητούν μια έγκυρη ενημέρωση και συνδρομή σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της γραμμής ψυχολογικής στήριξης 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. Αφορά λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους, καθώς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Απευθύνεται καταρχάς σε ανθρώπους που είτε δεν τολμούν να προφέρουν καν εκείνο που νιώθουν, επιθυμούν ή υπομένουν είτε δεν συναντούν ώτα ευήκοα, ακόμα κι όταν «φωνάζουν». Στο 11528 μπορεί να καταφύγει οποιοδήποτε άτομο αναζητά στήριξη για να «βγει προς τα έξω», υφίσταται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου, έχει απορίες ή επιθυμεί συμβουλές.


Η εν λόγω γραμμή στήριξης, η οποία λειτουργεί εμπιστευτικά και ανώνυμα από Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00-18:00, εκτός αργιών, δημιουργήθηκε με τη συνέργεια τεσσάρων οργανώσεων (Athens Pride, Thessaloniki Pride, ΟΛΚΕ, Θετική Φωνή) στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των διακρίσεων που υλοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Ζούμε όπως κι εσύ» που σχεδιάστηκε το 2010 από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί από τις 14/6/16 (Αρ. Πρωτ.: 97606/Δ2).

 

Στόχος των συντελεστών του ήταν «να αποτελέσει ένα ανάχωμα στο ιδιαίτερα ανησυχητικό και διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων που καταγράφονται στη χώρα», αποσκοπούσε δε στην πληροφόρηση και στην ευαισθητοποίηση γονέων, κηδεμόνων, εκπαιδευτικών και της κοινωνίας συνολικά σε θέματα διακρίσεων, ρητορικής μίσους, ομοφοβίας/τρανσφοβίας, κοινωνικού αποκλεισμού και ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying).

 

Μεγάλο μέρος των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων οφείλεται στην άγνοια· για τον λόγο αυτόν στοχεύουμε στην έγκυρη ενημέρωση και προβολή θεμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι είμαστε μια αξιόπιστη υπηρεσία που στέκεται στο πλευρό του με κατανόηση και ενσυναίσθηση.


Το εν λόγω πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε και σήμερα λειτουργεί με νέα διοικούσα επιτροπή και επιστημονικό προσωπικό, σε καινούργιο χώρο. Δημιουργήθηκε μια δομή ψυχολογικής στήριξης, η τηλεφωνική γραμμή 11528, και παράλληλα δρομολογήθηκε ένα ευρύ φάσμα δράσεων προβολής και ενημέρωσης μέσω της πανελλήνιας καμπάνιας «Δίπλα Σου», η οποία ξεκίνησε την περίοδο 2015-16 με την ηθική στήριξη του δήμου Αθηναίων και της περιφέρειας Αττικής και τη χρηματοδότηση αρχικά της οργάνωσης Αλληλεγγύη-Solidarity Now.

 

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 το 11528 λειτουργούσε χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πλέον, η οικονομική ενίσχυση της γραμμής μέσω crowdfunding κρίνεται αναγκαία, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα και να διευρύνει το αξιέπαινο έργο που επιτελεί – δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι έχει σώσει ακόμα και ζωές, γεγονός που εύκολα αντιλαμβάνεται όποιος/-α έχει βιώσει μια δύσκολη λόγω διαφορετικότητας νεότητα ή έχει γνωρίσει άλλα άτομα που βρέθηκαν σε τέτοια φάση. Διακρίθηκε, άλλωστε, ως «πρότυπο και καινοτόμο έργο» στο Διεθνές Υπουργικό Συνέδριο της Unesco για την Παιδεία το 2016.

 

Σημειωτέον ότι υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μέσω Skype και δωρεάν, διά ζώσης συνεδριών εξειδικευμένων ψυχολόγων με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, γονείς και δασκάλους.

 

 

Το 11528 - ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ μέχρι πέρσι είχε διαχειριστεί πάνω από 2.330 περιστατικά τηλεφωνικών κλήσεων.


Η καμπάνια «Δίπλα Σου» θα αναπτυχθεί πιο δυναμικά τους επόμενους μήνες με ημερίδες και δράσεις, επιδιώκοντας «την εξοικείωση της κοινής γνώμης με την έννοια της συντροφικότητας και της αγάπης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια», καθώς επίσης και την ισότιμη αναγνώριση και αποδοχή τους, τόσο θεσμικά όσο και από τον οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περίγυρο.

 

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης που θα λειτουργεί βασισμένη στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, θα είναι επίσης ασφαλής και μη παθολογοποιητική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εξυπηρετεί» λέει η Νάνσυ Παπαθανασίου, δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.

 

«Μεγάλο μέρος των ομοφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων οφείλεται στην άγνοια· για τον λόγο αυτόν στοχεύουμε στην έγκυρη ενημέρωση και προβολή θεμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και κάθε πολίτης να γνωρίζει ότι είμαστε μια αξιόπιστη υπηρεσία που στέκεται στο πλευρό του με κατανόηση και ενσυναίσθηση» συμπληρώνει η Κλεοπάτρα Οικονομίδου, MSc, διευθύντρια του προγράμματος, την εποπτεία του οποίου έχουν η Αλεξάνδρα Βασιλείου, κοινωνική ψυχολόγος, PhD, και η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, MSc, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.


Το 11528 - Δίπλα Σου μέχρι πέρσι είχε διαχειριστεί πάνω από 2.330 περιστατικά τηλεφωνικών κλήσεων, είχε πραγματοποιήσει 485 διά ζώσης συνεδρίες και 18 παρεμβάσεις σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Α' ΔΔΕ Αθηνών. Το υποστηρίζουν οι οργανώσεις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Queertrans, Πολύχρωμο Σχολείο, ΛΟΑΤ-ΑμεΑ, ThessΔΙΚΤΥΟ, Thessaloniki Rainbow Youth, Proud Seniors Greece, ΑΜΚΕ Κλίμακα και Generation 2.

 

Αν επιθυμείτε να ενισχύσετε οικονομικά τη λειτουργία της γραμμής 11528, μπορείτε να μπείτε εδώ.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Lgbtqi+

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρίνα Γαλανού: Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αφηγείται τη ζωή της

Lgbtqi+ Μαρίνα Γαλανού: Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών αφηγείται τη ζωή της

10.7.2020
ΝΔ και ΛΟΑΤΚΙ+: Ιστορική τομή ή ένα ακόμη «πλυντήριο»;

Lgbtqi+ ΝΔ και ΛΟΑΤΚΙ+: Ιστορική τομή ή ένα ακόμη «πλυντήριο»;

28.6.2020
«Γάμος για όλους τώρα! Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην αγάπη!». Από την Μίνα Κακανιά

Lgbtqi+ «Γάμος για όλους τώρα! Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην αγάπη!». Από την Μίνα Κακανιά

25.6.2020
Η διαφορετικότητα μπαίνει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Lgbtqi+ Η διαφορετικότητα μπαίνει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

23.6.2020
Podcast: «Το ξέρετε, ο γιος σας είναι ανώμαλος»

Lgbtqi+ Podcast: «Το ξέρετε, ο γιος σας είναι ανώμαλος»

6.6.2020
Iστορίες μπούλινγκ: «Δέκα άτομα με έκραζαν μέσα στο λεωφορείο, σε όλη τη διαδρομή»

Lgbtqi+ Iστορίες μπούλινγκ: «Δέκα άτομα με έκραζαν μέσα στο λεωφορείο, σε όλη τη διαδρομή»

4.6.2020
Όταν η ομοφοβία είχε τη σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Lgbtqi+ Όταν η ομοφοβία είχε τη σφραγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

24.5.2020
Ομοφοβία στην παραλιακή; Ζευγάρι ανδρών που έμεινε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας καταγγέλλει ιδιοκτήτη πανσιόν

Lgbtqi+ Ομοφοβία στην παραλιακή; Ζευγάρι ανδρών που έμεινε στην Ελλάδα λόγω πανδημίας καταγγέλλει ιδιοκτήτη πανσιόν

19.5.2020
Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση»

Lgbtqi+ Μενέλας Σιαφάκας: «Να δούμε την πανδημία σαν πρόκληση»

18.5.2020
Πώς η τεχνολογία βοήθησε τους μουσικούς να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους και να διαλύσουν τα στερεότυπα

Lgbtqi+ Πώς η τεχνολογία βοήθησε τους μουσικούς να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους και να διαλύσουν τα στερεότυπα

16.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια