Φτιάξτε τη δική σας χριστουγεννιάτικη παράδοση
Advertorial

Φτιάξτε τη δική σας χριστουγεννιάτικη παράδοση

Δημιουργήστε γιορτινές συνήθειες που θα απολαύσει όλη η οικογένεια και χαρίστε περισσότερα δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, κάνοντας τις αγορές σας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο πρόγραμμα €πιστροφή.

ADVERTORIAL

Κάθε λαός έχει τα δικά του έθιμα και γιορτινές παραδόσεις. Σε κάθε χώρα, κάθε γεωγραφική περιοχή ακολουθεί τις δικές της γιορτινές συνήθειες. Και σε κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια ανυπομονεί να έρθει η μέρα για να κάνει τη δική της τελετουργία. Δεν είναι όλες οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις δεμένες με την ιστορία και τα έθιμα ενός τόπου, ωστόσο. Είναι όλα όσα δένουν την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι και κάνουν μικρούς και μεγάλους να ανυπομονούν να έρθουν οι μέρες των Χριστουγέννων. Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξετε κι εσείς τις δικές σας γιορτινές παραδόσεις; Αυτές που τα παιδιά σας θα υιοθετήσουν και θα εφαρμόζουν και στις δικές τους οικογένειες μετέπειτα; Παρακάτω, θα βρείτε μερικές ιδέες:


Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

Το αιώνιο debate. Δεν έχει σημασία τι θα προτιμήσετε, αλλά μπορείτε να το κάνετε οικογενειακή παράδοση, στην οποία να συμμετέχουν όλοι. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου, που θα προσπαθείτε να μένει σταθερή (π.χ. την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου ή τη μέρα που στολίζετε το δέντρο). Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν στο πλάσιμο, ώστε να ανυπομονούν περισσότερο για την ώρα που το ταψί θα βγει από τον φούρνο.


Τα δικά σας στολίδια

Ο στολισμός του δέντρου αποτελεί για τα περισσότερα νοικοκυριά μια παράδοση από μόνος του. Άλλοι βάζουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες να παίζουν, άλλοι ετοιμάζουν ένα γεύμα για τους φίλους που θα έρθουν να βάλουν ένα χέρι. Ό,τι κι αν προτιμάτε, μπορείτε να προσθέσετε μια ακόμη παράδοση στο τελετουργικό: να φτιάχνετε κάθε χρόνο μερικά χειροποίητα στολίδια. Τη μια χρονιά μπορεί να είναι από ζύμη (και να τα ζωγραφίσετε όταν στεγνώσουν), την άλλη χρονιά από ύφασμα, στο οποίο θα ράψετε χρωματιστά κουμπιά, κορδέλες και χάντρες, την επόμενη από πηλό – η λίστα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Κρατήστε μερικά από τα πρώτα στολίδια που θα φτιάξετε με τα παιδιά σας, θα γίνουν ένα υπέροχο νοσταλγικό δώρο μια μέρα.


Η αντίστροφη μέτρηση

Όλοι μετρούν ανάποδα μέχρι να έρθει η τελευταία μέρα του χρόνου, γι' αυτό και έχουν μεγάλη πέραση τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης (advent calendars), όπου κάθε μέρα αντιστοιχεί σε ένα κουτάκι, το οποίο κρύβει μια μικρή έκπληξη. Φτιάξτε το δικό σας, με μικρά πουγκάκια που θα κρεμάσετε σε σπάγκο ή μικρά χάρτινα κουτιά, και βάλτε μέσα σοκολατάκια, καραμέλες, μικρές φιγούρες παιχνιδιών και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε ότι θα προκαλέσει έκπληξη. Ο κανόνας: κάθε ένα να κοστίζει το ελάχιστο δυνατό, ώστε να εξοικονομήσετε περισσότερα για τα δώρα που θα μπουν κάτω από το δέντρο.


Επιλέγοντας δώρα

Αν τα παιδιά έχουν πλέον μάθει πως τα δώρα δεν έρχονται με έλκηθρο, είναι καιρός να σας ακολουθήσουν στις γιορτινές αγορές. Ψωνίστε μαζί για τους άλλους συγγενείς και φίλους, δίνοντάς τους μαθήματα γενναιοδωρίας συναισθημάτων. Χαρίστε περισσότερα δώρα σε περισσότερα αγαπημένα πρόσωπα, κάνοντας τις γιορτινές αγορές σας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο πρόγραμμα €πιστροφή. Κατεβάζοντας στο κινητό σας το €πιστροφή app μπορείτε να δείτε το όφελος που έχετε αυτές τις γιορτές, αφού κερδίζετε 10% Επιστροφή κάνοντας αγορές από τα attica, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Cosmote, IKEA, Marks & Spencer, Intersport, Village Cinemas, αλλά και 3% €πιστροφή στα σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, από 15 έως 31 Δεκεμβρίου.


Επιπλέον, από τις 15 έως τις 24 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται κληρώσεις μεγάλων δώρων αξίας 500€ το καθένα, με νικητές που αναδεικνύονται την ίδια στιγμή της κλήρωσης σε επιλεγμένα σημεία των καταστημάτων attica, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Cosmote, IKEA, Marks & Spencer, Intersport, Village Cinemas. Όλοι οι πελάτες που πραγματοποίησαν αγορές από 15/12 έως 31/12 από τους παραπάνω συνεργάτες (εκτός των σουπερμάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ), θα συμμετέχουν σε μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος του έτους. Βρείτε το πότε αλλά και τα σημεία όπου θα γίνουν οι κληρώσεις των δώρων στην εφαρμογή και το site της Eurobank, και δείξτε την απόδειξη αγοράς σας για να δείτε στη στιγμή αν κερδίσατε.


Το γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Μπορεί να λειτουργεί μόνο στις μικρές ηλικίες, αλλά μην το περιφρονείτε – το γράμμα είναι μια δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη: το παιδί, με τη δική σας καθοδήγηση, μαθαίνει να κάνει έναν απολογισμό της χρονιάς του, να εξασκεί τη γραπτή έκφραση, αλλά και να μπαίνει στη λογική να σκεφτεί και άλλους (εκτός από τη λίστα επιθυμιών του, ζητήστε του να ευχηθεί κάτι για άλλα παιδιά).


Κάτι παίρνεις, κάτι δίνεις

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αναμφίβολα μια περίοδος προσφοράς. Είναι ευκαιρία να προσφέρετε και σε άλλους ό,τι μπορείτε. Ζητήστε από τα παιδιά να διαλέξουν ποια παιχνίδια, βιβλία και ρούχα δεν θέλουν πια, και βάλτε τα σε έναν σάκο (κατά προτίμηση κόκκινο), τον οποίο θα αφήσετε δίπλα στο δέντρο. Το βράδυ που ο Άγιος Βασίλης θα έρθει να αφήσει τα δώρα, θα πάρει και τον σάκο μαζί του, για να μοιράσει τα περιεχόμενα σε άλλα παιδιά. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, διατηρήστε την παράδοση πηγαίνοντας μαζί τους σε μια φιλανθρωπική οργάνωση.


Το γιορτινό τραπέζι

Μήπως δεν σας αρέσει και τόσο η γεμιστή γαλοπούλα ή το χοιρινό στον φούρνο; Δεν είναι ανάγκη να μαγειρέψετε κάτι συγκεκριμένο απλά και μόνο επειδή συνηθίζεται. Διαλέξτε μια ιδιαίτερη συνταγή που αγαπά η οικογένεια, την οποία αποφεύγετε να μαγειρεύετε συχνά. Έτσι, όλοι θα ανυπομονούν για το γιορτινό γεύμα. Και μην ξεχνάτε το γλυκό, το οποίο επίσης πρέπει να είναι ιδιαίτερο, και οπωσδήποτε στολισμένο κατάλληλα.


Βραδιά ανάγνωσης

Αγοράστε ένα καινούριο βιβλίο κάθε χρόνο, που θα διαβάζετε κάθε μέρα, παρέα με τα παιδιά σας, μέχρι την παραμονή. Ή, αν έχουν κάποια πολύ αγαπημένη τους γιορτινή ιστορία, κάντε το συνήθεια να τη διαβάζετε κάθε παραμονή Χριστουγέννων μπροστά από το δέντρο, λίγο πριν βάλετε τα παιδιά για ύπνο. Η προσμονή για τη μέρα που ακολουθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Θεματική βραδιά

Αν δεν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι και περνάτε τις γιορτές με φίλους, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τηρείτε τις δικές σας, ξεχωριστές παραδόσεις. Οργανώστε ένα θεματικό πάρτι παραμονής όπου οι καλεσμένοι θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες, όπως να φέρουν μαζί τους κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο, να ντυθούν με συγκεκριμένο τρόπο ή να αγοράσουν δώρα με συγκεκριμένη θεματική. Φυσικά, το θέμα θα πρέπει να είναι διαφορετικό κάθε χρόνο – αρκεί να υπάρχει φαντασία και όρεξη.

Living
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια