Δέσποινα Μαρσέλου: Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Vegan Awards μιλά για τον βιγκανισμό ως τρόπο ζωής
Advertorial

Δέσποινα Μαρσέλου: Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Vegan Awards μιλά για τον βιγκανισμό ως τρόπο ζωής

Τα πρώτα Vegan Awards διοργανώνονται από την Boussias Communications.

ADVERTORIAL

Από την Άννα Μαρία Παπίρη

 

«Να εξελισσόμαστε σε καλύτερους, πιο φροντισμένους ανθρώπους που λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες των ενεργειών τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών φαγητού» τονίζει η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής κ. Δέσποινα Μαρσέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία και με Μετεκπαίδευση στη Φυτοφαγία.


Θα μπορούσε πράγματι να αλλάξει ο κόσμος μας και η δική μας αντιμετώπιση στη ζωή ακολουθώντας τις αρχές των vegan; Ποιες αλλαγές θα συμβούν σε εμάς αλλά και ποιες στο περιβάλλον; Η αλήθεια είναι ότι αυξάνονται ραγδαία οι άνθρωποι που ασπάζονται το βιγκανισμό και στη χώρα μας. Μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων πολιτών ασχολούνται με την εξάπλωση του βιγκανισμού και την ενημέρωση του κοινού προβάλλοντας το μοντέλο και την ομορφιά μιας ειρηνικής ζωής και διατροφής.

 

Αυτή ήταν και η αφορμή των πρώτων Vegan Awards τα οποία διοργανώνει η εταιρεία επιχειρηματικής επικοινωνίας Boussias Communications. Η κριτική επιτροπή στηρίζεται από την vegan κοινότητα και απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες που ζουν και δραστηριοποιούνται με την vegan στάση ζωής.

 

Τι πιστεύετε ότι επηρέασε τους ανθρώπους προς τον vegan τρόπο ζωής τα τελευταία χρόνια; Υπερισχύουν τα θέματα της υγείας ή η ηθική;

Έναυσμα είναι πρωτίστως τα δικαιώματα των ζώων, αλλά συνδυάζεται απόλυτα και με την προστασία του πλανήτη και της υγείας μας. Το vegan κίνημα υπήρχε ήδη, αλλά θεωρώ ότι η επιτυχία του ντοκιμαντέρ Cowspiracy ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιρροές παγκοσμίως. Η υποτιθέμενη συνωμοσία του τίτλου είναι ότι περιβαλλοντικές ομάδες όπως η Greenpeace, το Sierra Club και το Δίκτυο Δράσης Rainforest εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγνοώντας την πραγματική απειλή από την κτηνοτροφία.

 

Κρίσιμο σε αυτόν τον επαναπροσδιορισμό από την καλή διαβίωση των ζώων ως πρωταρχικό κίνητρο για τον βιγκανισμό ήταν μια έκθεση του 2006 που εκπονήθηκε από τον ΟΗΕ, το Long Shadow του Livestock, το οποίο χαρακτήρισε τον τομέα της κτηνοτροφίας ως έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μια έκθεση αξιολόγησης του ΟΗΕ το 2010 προειδοποίησε ότι η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, και ένας παγκόσμιος πληθυσμός που προβλέπεται να είναι 9,1 δισεκατομμύρια έως το 2050, σήμαινε ότι η στροφή προς τον βιγκανισμό ήταν ζωτικής σημασίας για να σώσει τον κόσμο από την κλιματική καταστροφή και τις ελλείψεις τροφίμων.

 

Επιπρόσθετα, το δελτίο τύπου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2015 που κατατάσσει για πρώτη φόρα το κόκκινο κρέας ως πιθανά καρκινογόνο και τα αλλαντικά καρκινογόνα, προκαλεί στροφή σε δίαιτες που βασίζονται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια προωθώντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη υγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο των πιο κοινών μας ασθενειών -καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρβαρου/παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων καρκίνων. Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν τη χειρότερη επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη

 

Πόσο ασφαλή είναι τα vegan προϊόντα διατροφής;

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, μια vegan διατροφή που βασίζεται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα, έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Ως ευγενική υπενθύμιση, η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεσογειακά φυσικά vegan τρόφιμα όπως ρεβιθοκεφτέδες, γεμιστά, πίτες γεμιστές με λαχανικά κ.ο.κ. Από την άλλη, πολλές εταιρίες έχουν ξεκινήσει μια εξαιρετική προσπάθεια για vegan–cruelty free προϊόντα, πολλές φορές δίνοντας έμφαση στη βιολογική τους προέλευση και την απαλλαγή τους από πληθώρα συντηρητικών που συχνά παρατηρούμε σε επεξεργασμένα προϊόντα, είτε είναι vegan είτε όχι.


Στη χώρα μας πόσο ανεπτυγμένη είναι αυτή η βιομηχανία;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ακόμα, αλλά πρέπει να γίνει βιομηχανία! Αναμένουμε καταστήματα με φρέσκα και τυποποιημένα προϊόντα, περισσότερα vegan μαγειρεία, ποικιλία σε παιδικά προϊόντα (σύντομα παρακαλώ!) με φυσικές πρώτες ύλες και ειδικά section σε καταστήματα καλλυντικών και ένδυσης για cruelty free επιλογές, όπως και stand για συμμετοχή σε δράσεις.


Πιστεύετε ότι τα Vegan Awards μπορούν να αναδείξουν τη βιομηχανία των vegan προϊόντων και υπηρεσιών;
Οπωσδήποτε. Μέσω των βραβείων, θα δοθεί κίνητρο σε εταιρίες να εμπιστευτούν την αγορά και να επενδύσουν στην ολοένα αναπτυσσόμενη βιομηχανία, ενώ μπορεί να ενισχυθεί και η υποστήριξη από περισσότερους επαγγελματίες υγείας και επιχειρηματίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης για καλύτερη υγεία, σε αρμονία με την βελτίωση συνθηκών του πλανήτη –κάτι στο οποίο πραγματικά ελπίζω. Πρέπει να αρχίσουμε να εξελισσόμαστε σε καλύτερους, πιο φροντισμένους ανθρώπους που λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες των ενεργειών τους, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών φαγητού.

 

Σίγουρα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε προϊόντα φτιαγμένα από φυτά, χωρίς να χρησιμοποιούν τη λέξη «vegan», αλλά τότε δεν θα ενθαρρύνουμε την αληθινή συνειδητοποίηση και συνείδηση. H Boussias Communications διοργανώνει βραβεία με ενσυναίσθηση και σας ευχαριστούμε γι' αυτό.

 

Living
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια