Media

Πώς η Amazon προστατεύει και προωθεί την πειρατεία εις βάρος ενός Έλληνα γραφίστα

Η περιπέτεια του Χάρη Τσέβη που καταγγέλλει πωλήσεις κλεμμένων έργων του και το «κρυφτό» που του παίζει η Amazon.

Δεν είναι κάτι άγνωστο, αλλά η περίπτωση του Χάρη Τσέβη είναι χαρακτηριστική της συμπεριφοράς της Amazon. Ο Χ. Τσέβης είναι διεθνώς γνωστός γραφίστας του οποίου έργα έχουν μπει ως εξώφυλλα σε παγκόσμια media.


Διαπίστωσε ότι μέσω της Amazon πωλούνται έργα του, χωρίς καμιά άδεια και με προφανή παραβίαση κάθε έννοιας πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι ξεκίνησε από τις αρχές του Δεκέμβρη μια περιπέτεια, όταν ο Χ. Τσέβης έκανε την πρώτη καταγγελία στην ίδια την Amazon για την προφανή παρανομία.

 

Στην αρχή η απάντηση ήταν ότι «θα το δούμε, κάντε μια αναφορά εδώ, υποβάλετε μια αναφορά εκεί, συμπληρώστε την τάδε φόρμα κ.λπ.».

 

Αφού προσπάθησε με πολλούς τρόπους, στα τέλη του Δεκέμβρη ο Χ. Τσέβης έκανε καταγγελία στη βρετανική σελίδα Facebook της Amazon. Μπορείτε να δείτε στα σχόλια όλα τα τρικ, τις ντρίπλες και το «δούλεμα» που ρίχνει η –επίσημη– Amazon στον Έλληνα δημιουργό.

 

Αφού προσπάθησε με πολλούς τρόπους, στα τέλη του Δεκέμβρη ο Χ. Τσέβης έκανε καταγγελία στη βρετανική σελίδα Facebook της Amazon. Μπορείτε να δείτε στα σχόλια όλα τα τρικ, τις ντρίπλες και το «δούλεμα» που ρίχνει η –επίσημη- Amazon στον Έλληνα δημιουργό.

 

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η Amazon τον καθοδηγεί να κάνει αναφορά για συγκεκριμένο κωδικό προϊόντος που πωλείται μέσω της πλατφόρμας της. Κάθε φορά που το κάνει ο Χ. Τσέβης, μετά από λίγη ώρα η Amazon εμφανίζεται να διαθέτει προς πώληση το ίδιο καλλιτεχνικό έργο, αλλά με αλλαγμένο κωδικό.

 

Για όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω, η υπόθεση αυτή δεν είναι πρωτοφανής. Οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου (Amazon, Google/YouTube, Facebook) παραβιάζουν συχνά το δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων. Το χειρότερο είναι ότι στο όνομα της «ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης», χρησιμοποιούν κάθε τερτίπι, προκειμένου να μη διορθώνουν την παρανομία, ακόμα και όταν τους καταγγέλλεται.

 

Εικονογράφηση του Χ. Τσέβη για τον Observer
Εξώφυλλο του Χ. Τσέβη για το Time Out

 

Η στάση τους αυτή δεν είναι από αμέλεια ή από ατύχημα. Είναι συστηματική, το κάνουν με επίγνωση του τι πράττουν. Στην περίπτωση του Χ. Τσέβη, δεν πρόκειται για ένα τραγούδι που ακούμε εσύ και εγώ (χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι νόμιμο).

 

Κάποιος πουλάει τα έργα του καλλιτέχνη και βγάζει κέρδη. Η κερδοφορία των μεγάλων της τεχνολογίας, εκτός των άλλων, βασίζεται στο ότι αδαείς ή πονηροί, διακινούν μέσα από τις πλατφόρμες αυτές έργα με τρόπο που γίνεται παραβίαση δικαιωμάτων των δημιουργών.


Η Amazon εν προκειμένω θεωρεί ότι ένας δημιουργός όπως ο Χ. Τσέβης είναι δύσκολο να βρει το δίκιο του, παρόλο που αυτό που κάνει η Amazon είναι παράνομο και ανήθικο. Λειτουργεί δηλαδή με τη λογική του πανίσχυρου, που θεωρεί ότι έχει τη δύναμη να κάνει χτυπητή παραβίαση κάθε νόμου, γιατί είναι δυσβάσταχτο για τον αδικούμενο να προσφύγει σε πολυδάπανες νομικές ενέργειες στα διεθνή δικαστήρια.

Media
8 Σχόλια
Master Kenobi 3.1.2019 | 14:17
Με λίγα λόγια η Amazon κάνει ο,τι κάνει ο κάθε "ιδεολόγος" πειρατής στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς βολικά (και ηλίθια) επιχειρήματα.
"Ο,τι ανεβαίνει στον Ιστό ανήκει σε όλους κτλ"
14:17 4.1.2019 | 03:40
Οχι.
Ο πειρατης δε χρησιμοποιει ο,τιδηποτε κατεβασε για να βγαλει χρηματα, σε αντιθεση με την Amazon.
Tο τονιζει και το αρθρο αλλωστε.
Master Kenobi 4.1.2019 | 06:05
"Ο πειρατης δε χρησιμοποιει ο,τιδηποτε κατεβασε για να βγαλει χρηματα"

Πολύ "αθώο" σε βρίσκω.
14:17 4.1.2019 | 14:45
Για πες παραδειγμα λοιπον, πώς μπορει να κερδοσκοπησει καποιος χρησιμοποιωντας κατι που κατεβασε παρανομα;
CuteBoy 5.1.2019 | 12:28
lol, αν είσαι γραφίστας και κατεβάζεις πειρατικό το Photoshop και After Effects για να κάνεις δουλειά για κάποιον πελάτη δεν είναι κερδοσκοπία;

Επίσης διαφημίσεις στα πειρατικά sites και bitcoin miners στις εφαρμογές δεν είναι κερδοσκοπία από το ίδιο τον πειρατή;

Δεν υπάρχει κάτι θετικό στη πειρατεία λογισμικού παρά μόνο το preservation παλιών λογισμικών και παιχνιδιών
14:17 5.1.2019 | 13:46
Οχι, δεν ειναι κερδοσκοπια. Μπορει οντως να γλυτωνει λεφτα ο πειρατης αλλα δε χρησιμοποιει το παρανομα κατεβασμενο υλικο για να το μεταπωλησει ως δικο του προϊον, βγαζοντας κερδος απο τριτους.
Αλλο παραδειγμα;
avatar
Ανώνυμος/η 4.1.2019 | 08:18
O αγαπημένος Χάρης... Ένας εξαιρετικός γραφίστας, κι ακόμα πιο εξαιρετικός άνθρωπος, ο οποίος δεν αρνήθηκε ποτέ να μοιράσει απλόχερα τις γνώσεις και τεχνικές του σε όλους εμάς, από το vcdc ακόμα...
Του εύχομαι ολόψυχα να βγάλει άκρη. Είναι αισχρό να κλέβουν τη δουλειά σου, σε όλους τους τομείς.
avatar
ihateuall 4.1.2019 | 09:53
Βέβαια όλοι ακούμε τραγούδια παράνομα στο ιντερνετ. Αλλά αυτό μας βολεύει όποτε δεν το καταγγέλουμε
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια