Παρά τα αρκετά κακά αστεία της σειράς, μέσα σε 12 χρόνια είχε πολλές καλές στιγμές και οι ηθοποιοί κάνουν τόσο καλά τη δουλειά τους, που είναι απολαυστικό μόνο και μόνο να τους βλέπεις και χωρίς σενάριο.
Media

The Big Bang Theory: Το τέλος της μεγαλύτερης sitcom σειράς της Αμερικής και γιατί δεν θα μας λείψει

Κατ΄αρχάς, υπάρχουν σεξιστικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζονται ως άκακες...

-

Μετά από 12 σεζόν, 279 επεισόδια, 6.138 λεπτά –θα σταματήσει εδώ αυτό γιατί σε αντίθεση με τους παραγωγούς της σειράς, εμείς ξέρουμε πού κουράζεστε– το Big Bang Theory ολοκληρώθηκε και κέρδισε τον τίτλο του μακροβιότερου sitcom.

 

Η σειρά ξεπέρασε κατά 4 επεισόδια την προκάτοχο του τίτλου, το Cheers, με την οποία εκτός από την ανικανότητα να αναγνωρίσει ότι πάνω από 10 σεζόν θεωρείται υπερβολή μοιράζεται και το ίδιο αρχέτυπο του «σπασίκλα» ως πρωταγωνιστή, με τον οποίο θα ασχοληθούμε.

 

Για να διαχειριστούμε τον χωρισμό μας με την σειρά θα ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα ενός χωρισμού. Θα καταγράψουμε ό,τι δεν θα μας λείψει στην σειρά, θα αναπολήσουμε τις καλές στιγμές της και τελικά θα αποδεχτούμε το τέλος της, μέχρι να την ξαναδούμε από την αρχή.

 

Για πολλούς η κωμωδία δεν πρέπει να έχει όρια ή να είναι πολιτικά σωστή, από την στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι γελάς με την καρικατούρα που πρεσβεύει ο σεξιστής χαρακτήρας και όχι γιατί ταυτίζεσαι μαζί του.


Κακή αντιπροσώπευση της nerd υποκουλτούρας

 

Tο κακό με την φιλοσοφία του Big Bang Theory είναι ότι βασίζεται κυρίως στη γελοιοποίηση των ίδιων του των χαρακτήρων για των στοιχείων που κανονικά θα έπρεπε να εξυμνεί. Ένα show για την ασυνήθιστη ζωή των χαρισματικών «σπασίκλων» που εκπροσωπούν μια διαφορετική εκδοχή ανδρισμού δεν πρέπει να τους κοροϊδεύει επειδή ακριβώς δεν ανήκουν στο πρότυπο «καθεστωτικής αρρενωπότητας». Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Michael Kimmel, σε αυτό ανήκει ο άντρας που προσπαθεί συνεχώς να είναι πρώτος στην κοινωνική κυριαρχία είτε αποκρύπτοντας τα συναισθήματα και την παιδική αθωότητά του, είτε όντας σωματικά ανώτερος, είτε κάνοντας αστεία εις βάρος των άλλων.


Ειδικότερα στην αρχή, οι σεναριογράφοι της σειράς τείνουν να χρησιμοποιούν συνέχεια το τελευταίο χαρακτηριστικό για χάρη της δικής μας ικανοποίησης, χλευάζοντας το σώμα των χαρακτήρων, τα ενδιαφέροντά τους και την απήχησή τους στις γυναίκες. Ακόμα και αν αυτά προσφέρουν γέλιο, αφού μας αρέσει να γελάμε εις βάρος των άλλων, το show καταστρέφει την geeky πλευρά των πρωταγωνιστών του και την κοινότητα που εκπροσωπούν.

 

Εφόσον ασχολείται με comics και d&d (Dungeons & Dragons) θα μπορούσε να μην κοροϊδεύει απλά την ιδέα των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά, αλλά να χτίσει περισσότερες ιστορίες πάνω στον κόσμο τους και όχι εις βάρος τους.

 

 

Τεμπέλικο σενάριο

Η παραπάνω τακτική, «κοροϊδεύω την ιδέα», χρησιμοποιείται και στο χιούμορ της σειράς. Παρά τα πολλά επιστημονικά αστεία που έχει προσφέρει, στο σύνολό της η σειρά βασίζει τα αστεία της στην ιδέα ότι κάποιος μιλάει για επιστήμη και όχι στην επιστήμη καθ' αυτή. Κάνει αναφορές σε ορισμούς και σπανίως αστεία βασισμένα σε ορισμό.

 

Τις περισσότερες φορές το κοινό γελάει επειδή ένας από τους χαρακτήρες της σειράς εξηγεί καθημερινά φαινόμενα με επιστημονικό τρόπο και πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν σπαταλάται καθόλου ενέργεια για να ειπωθούν αστεία για χάρη του κοινού που αγαπά τα κεντρικά θέματα της σειράς, όπως τη φυσική και τα μαθηματικά.

 


Για παράδειγμα στη δημοφιλή σειρά Rick and Morty, οι αναφορές στις ταινίες της pop culture γίνονται σωστά και απολαυστικά επειδή βασίζουν ολόκληρα επεισόδια και δημιουργούν ιστορίες εμπνευσμένες από αυτές και όχι κάνοντας μια απλή αναφορά στην ταινία.

 

Σεξιστικές συμπεριφορές  που αντιμετωπίζονται ως άκακες

Αντιλαμβανόμαστε ότι το χιούμορ της σειράς είναι πολιτικά λάθος και υπερβολικό όσον αφορά θέματα σεξισμού, ρατσισμού και σεξουαλικότητας για χάρη του αστείου, αλλά στην διάρκεια 12 σεζόν καταντάει κουραστική και ξεπερασμένη η ανακύκλωση των ίδιων θεμάτων με τον ίδιο τρόπο.

 

Το κανάλι Pop Culture Detective στο YouTube έχει κάνει μία ενδελεχή ανάλυση στον μισογυνισμό της σειράς, η οποία τον προβάλλει ως άκακο γιατί προέρχεται από ανθρώπους που δεν θεωρούνται απειλή, επειδή όπως είπαμε εκπροσωπούν μια διαφορετική κατηγορία αντρών. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτοί οι άντρες συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά ότι οι σεναριογράφοι της σειράς συνεχίζουν και χρησιμοποιούν το ίδιο αρχέτυπο του «σπασίκλα», που είναι κοινωνικά προβληματικός και σεξιστής γιατί δεν έχει μάθει να περιβάλλεται από το αντίθετο φύλο.

 

Οι geeky άνθρωποι δεν αντικατροπτίζονται σωστά σε αυτήν τη σειρά γιατί παρουσιάζονται όλοι με μια προσωπικότητα που έχει χτίσει ο κόσμος των μέσων και δεν αντιπροσωπεύει τα πραγματικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα πλέον υπάρχει έντονη παρουσία γυναικών στη nerd και geek υποκουλτούρα, που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχουν σεξιστικές συμπεριφορές δεν υπάρχουν λόγω άγνοιας.


Το φαινόμενο «Adorkable Misogyny», όπως το ονόμασε και το κανάλι του Pop Culture Detective, υπάρχει σε όλες τις ταινίες που χρησιμοποιούν geeky χαρακτήρες. Μάλιστα επειδή ευαίσθητα θέματα όπως ο σεξισμός και ο ρατσισμός συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για χάρη εύκολων αστείων ο κινηματογράφος έχει δημιουργήσει μια έννοια για να συνεχίζει να το κάνει ανενόχλητος. Λέγεται «lampshading». Οι συντελεστές της σειράς αντί να γράψουν καλύτερα punchlines κάνουν οι ίδιοι κριτική στο κακό αστείο τους. 

 


Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η συμπεριφορά του «horny μηχανικού», όπως ονομάζει τον εαυτό του ο Howard, είναι σεξουαλική παρενόχληση. Αλλά επειδή δεν είχε ποτέ κοπέλα το κοινό πρέπει να λυπάται και να δικαιολογεί αυτές τις συμπεριφορές ως άγνοια και απόγνωση. Μάλιστα όταν μετά από μήνες σεξουαλικών ενοχλητικών σχολίων του η Penny των αποδοκίμασε για τη συμπεριφορά του, την ανάγκασαν να του ζητήσει συγγνώμη.

 

 

Δεν είναι όλα τόσο χάλια

Αυτός είναι όμως ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι αυτά τα αστεία. Για πολλούς η κωμωδία δεν πρέπει να έχει όρια ή να είναι πολιτικά ορθή, από τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι γελάς με την καρικατούρα που πρεσβεύει ο σεξιστής χαρακτήρας και όχι γιατί ταυτίζεσαι μαζί του.


Παρά τα αρκετά κακά αστεία της σειράς, μέσα σε 12 χρόνια είχε πολλές καλές στιγμές και οι ηθοποιοί κάνουν τόσο καλά τη δουλειά τους, που είναι απολαυστικό μόνο και μόνο να τους βλέπεις και χωρίς σενάριο. Εδώ είναι κάποιες από τις φορές που το Big Bang Theory απέδειξε ότι δεν είναι ένα βαρετό show για ενδιαφέροντα άτομα.

 

 

 

 

 

 

 

Media

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπερθέαμα της εξέγερσης: Πώς ορισμένα media στέκονται στις φλόγες κι όχι στην αιτία που τις προκάλεσε

Media Το υπερθέαμα της εξέγερσης: Πώς ορισμένα media στέκονται στις φλόγες κι όχι στην αιτία που τις προκάλεσε

2.6.2020
«ZeroZeroZero»: Η διαδρομή μιας «καραβιάς» κοκαΐνης σε 8 συναρπαστικά επεισόδια

Media «ZeroZeroZero»: Η διαδρομή μιας «καραβιάς» κοκαΐνης σε 8 συναρπαστικά επεισόδια

2.6.2020
MasterChef: Η «Silver Week» που οδηγεί γοργά στον τελικό

Media MasterChef: Η «Silver Week» που οδηγεί γοργά στον τελικό

1.6.2020
Cinobo: Μια ελληνική streaming πλατφόρμα γεμάτη με εξαιρετικές ταινίες

Media Cinobo: Μια ελληνική streaming πλατφόρμα γεμάτη με εξαιρετικές ταινίες

31.5.2020
Lovelife: (Some) Sex and the City, για ρομαντικές ψυχές

Media Lovelife: (Some) Sex and the City, για ρομαντικές ψυχές

29.5.2020
#EUmemes: Ένα επεισόδιο με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά από τη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

Media #EUmemes: Ένα επεισόδιο με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά από τη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

27.5.2020
MasterChef: Ακόμα κι αν αποχώρησε, η Ντέμη κατάφερε να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό στον βιγκανισμό

Media MasterChef: Ακόμα κι αν αποχώρησε, η Ντέμη κατάφερε να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό στον βιγκανισμό

22.5.2020
#EUMemes: Οδηγίες για online shopping από την πρωτότυπη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

Media #EUMemes: Οδηγίες για online shopping από την πρωτότυπη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

21.5.2020
«Have a Good Trip» στο Netflix: Σπαρταριστές αφηγήσεις διάσημων από τα τριπάκια τους στην χώρα του LSD

Media «Have a Good Trip» στο Netflix: Σπαρταριστές αφηγήσεις διάσημων από τα τριπάκια τους στην χώρα του LSD

19.5.2020
The Great: Μια σκαμπρόζικη σάτιρα για τα νεανικά χρόνια της Αικατερίνης της Μεγάλης

Media The Great: Μια σκαμπρόζικη σάτιρα για τα νεανικά χρόνια της Αικατερίνης της Μεγάλης

15.5.2020
15 Σχόλια
12
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 29.5.2019 | 09:28
Στην πραγματικότητα πλέον υπάρχει έντονη παρουσία γυναικών στην nerd και geek υποκουλτούρα, που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχουν σεξιστικές συμπεριφορές δεν υπάρχουν λόγω άγνοιας.

Κανετε λαθος, ναι μεν οι περισσοτερες απο παλια αλλα εντονη; σε cosplay σιγουρα που ολως τυχαιως ανηκει στον χωρο της μοδας αλλα ο χωρος του "σπασικλα" εξακολουθει να είναι ανδροκρατουμενη σε τεραστιους αριθμους.

Αυτο φαινεται και απο το σινεμα, video games, επιτραπεζια (περαν του σκραμπλ, μονοπολι κτλ), rpg κτλ. Μπορει να κανουμε ολοκληρη αναλυση το γιατι συμβαινει αυτο αλλα τα μαθηματικα λενε ότι η παρουσια των γυναικων καθε αλλο παρα εντονη δεν είναι (και όταν ειναι είναι τυπου τρομολαγνικου bully hunters με εμμονη στην διακριση των φυλων και τεντ τοκς και όχι στην αγαπη για το αντικειμενο).

Οταν η κυριαρχη clickbait αφηγηση είναι ότι ο χωρος των "σπασικλων" είναι η 9η κολαση για τις γυναικες μαντεξτε τι; αποθαρυνωνται!
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 29.5.2019 | 09:48
Ααα επισης σκεφτικατε ότι η σειρα εκανε επιτυχια σε αντιθεση με τις πολιτικα ορθες σειρες γιατί ηταν πολιτικα "λαθος"; Τι κανει αντρες και γυναικες να προτιμουν τα πολιτικα "λαθη" απο τα πολιτικα "ορθα"; παραδειγμα είναι επισης το Supernatural με 14 νομιζω σεζον και πραγματικα εντονη γυναικεια παρουσια στο κοινο.

Το προβλημα με τους υποστηρικτες της πολιτικης ορθοτητας είναι ότι πραγματικα δεν καταλαβαινετε τους συνανθρωπους σας αντρες και γυναικες ανταμα. Τι εννοω ο λογος που η συγκεκριμενη συνταγη δουλεψε δεν είναι "μπραβο ρε μηχανικε με τις σεξουαλικες σου παρενοχλησεις" αλλα με το "πως μπορεις και είσαι τοσο λαθος κοινωνικα", εξαιτιας της πολιτικης παθογενειας δεν μπορεσατε να διαβασετε "ορθα" την σατηρα, η σατιρα χρησιμοποιει την υπερβολη, εσεις το λαθος που κανεται είναι ότι θελεται μια κοινωνικα ορθη κοινωνικη σειρα βλεπωντας μια σατιρα, είναι σαν διαμαρτηρυθω εγω γιατί το grey's anatomy δεν είναι κωμωδια ενω είναι μια σειρα με ανθρωπους που επιχειρουν να κανουν group therapy ενω είναι στα ορια ψυχολογικης καταρευσης χωρις εναν ψυχολογο....

Η σατιρα διακωμωδει τα πραγματικα κακως κειμενα ενω εσεις θελετε να δειτε το θεωριτικα και ιδεατα "ορθο". Ενω το κυριαρχο θυμα τις σατιρας είμαστε εμεις εσεις για αλλη μια φορα καταφερατε να ντυθητε το θυμα. Σατιριζει τους "σπασικλες" ρατσιστες, τους "σπασικλες" σεξιστες κτλ αλλα και παλι τα θυματα της σατιρας είστε εσεις, κυριολεκτικα σατιριζει αντρες και παλι βαζεται τους εαυτους σας πρωταγωνιστες του θυματος......αυτο λεγεται και εγωκεντρισμος. Υποτιθεται ότι βασικη προυποθεση της ενσυναισθησης είναι να μπορει κανεις να βγαινει απο τον εαυτο του/της και να κατανοει, ενα περιεργο πραγμα οι πολιτικα "ορθοι" είναι ανικανοι να βγουν απο τον εαυτο τους. Ειναι κριμα.
anira 30.5.2019 | 00:32
Για το supernatural τι εννοείς;
avatar
Γράφων 29.5.2019 | 10:02
https://www.youtube.com/watch?v=HVhDRtzwRF8
depon_maximum 29.5.2019 | 10:10
Τραγικό να αρχίσουμε να κατηγορούμε τέτοιες σειρές για μισογυνισμούς, δικαιώματα κτλπ. Είναι κωμωδία ας ξεκινήσουμε από εκεί. Δηλαδη διακωμωδεί...Μου θυμίζει μερικούς millenials που έκραξαν το Ace Ventura για σεξισμο και τρανσφοβισμό.

Αν είναι, να κράξουμε και το “Friends” που ο Τζόι πάει με πολλές γυναίκες, τρώει κρέας και η Μόνικα δουλεύει ως μαγείρισσα ενώ ο Τσάντλερ είναι στο γραφείο και εκφράζει την πατριαρχία ή το Κωνσταντίνου και Ελένης που ο ένας είναι επίκουρος καθηγητής και η άλλη αγράμματη γκαρσόνα...
avatar
Ramon Ramone 29.5.2019 | 12:53
Υπάρχει μια παροιμία για την μύγα και το ξύγκι...
Albert Pierrepoint 29.5.2019 | 14:10
Με κλίμακα το 10 για τα "Φιλαράκια", το Big Bang παίρνει χατιρικώς ένα 5.
Το Cheers είναι στο 9. Ακόμη θυμάμαι αστεία του και γελάω.
Ο αρχικός πρωταγωνιστής του Cheers δεν ήταν ο νευρωτικός Fraser (Kelsey Grammer) o ψιλοαχώνευτος ραδιοφωνικός ψυχίατρος του μετέπειτα spin-off Fraser, αλλά ο χαρισματικός κωμικός Ted Danson, ο οποίος έδωσε χώρο και σε άλλους ηθοποιούς και κωμικούς που μεγαλούργησαν. βλ. Woody Harrelson, Pearlman, Neuiith (Lilith) κλπ.
Το Cheers έζησε όλη τη μετάβαση από την ανέμελη εποχή του ποτού, των ναρκωτικών και των ελεύθερων σχέσεων, στην εποχή της μοντέρνας ψυχανάλυσης και του προβληματισμού.
Albert Pierrepoint 29.5.2019 | 14:15

προσθήκη στο παραπάνω post.
Στα + του Cheers (μπαράκι) το υπέροχο τραγούδι τίτλων
https://www.youtube.com/watch?v=h-mi0r0LpXo
Μόνο το Barney Miller είχε καλύτερη μουσική.
https://www.youtube.com/watch?v=roHYXrLhmHc
και το Hill Street Blues
https://www.youtube.com/watch?v=Je2fGzKiqRM
που μας θύμιζε την ώρα του ύπνου.
Αριάνα Γράνδε 29.5.2019 | 17:21
Πάρτε λίγο χρόνο και φανταστείτε πόσο βαρετή θα ήταν κάθε σειρά αν όλα περνούσαν από κόσκινο. Ευτυχώς πάντως που μας υποδείξατε αν θα μας λείψει ή όχι η σειρά διότι από μόνη μου εγώ δε μπορώ να σκεφτώ.
avatar
βασιλης βασιλειαδης 29.5.2019 | 19:58
Την λατρεύω την σειρά. Είναι η αγαπημένη μου sitcom.Για μένα,είναι ανώτερη από το friends(αυτό ούτε εγώ περίμενα πως θα το έλεγα κάποτε). Στο τέλος είναι αλήθεια πως άρχισε να αποδομεί η ίδια αυτό που οικοδομούσε για 9 περίπου σεζόν,αλλά,ευτυχώς,η άρνηση του jim parsons για 14 σεζόν,απέτρεψε την ολοκληρωτική απομυθοποίηση.
Τι κατάφερε η σειρά για μένα;
Δημιούργησε έναν από τους δύο καλύτερους χαρακτήρες στο είδος της,τον Sheldon Cooper(πάντα πρώτος ο αξεπέραστος Al Bundy,μην γίνω και ιερόσυλος!). Και δεν σταμάτησε εκεί: δημιούργησε και το τέλειο "συμπλήρωμα"/θηλυκό αντίστοιχό του,την Amy Farrah Fowler.
Ας εξετάσουμε πρώτα τον Sheldon:δεν το αναγνωρίζουν πολλοί,πιθανόν να μην το έχουν καταλάβει καν,αλλά οι βασικοί geek της σειράς είναι το απολαυστικό duo των raj & howard(αυτοί θα άξιζαν δική τους spin-off σειρά).
Ο Sheldon ένας είναι υπερόπτης,αντικοινωνικός και ψυχαναγκαστικός άνθρωπος, χαρακτηριστικά τα οποία εκδηλώνονται προς τα έξω(στους άλλους ανθρώπους,δηλαδή)μέσω της θριαμβευτικής ενασχόλησής του με την επιστήμη και της υιοθέτησης της nerd συμπεριφοράς και κουλτούρας.Οι σεναριογράφοι κατάφεραν αυτό ακριβώς: του έκαναν ένα πλήρες ψυχογράφημα,ξεσκέπασαν την αλαζονεία του και τις πηγές αυτής και τον οδήγησαν σε μία κάποια κάθαρση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση αρνητική κριτική στους δημιουργούς. Έκαναν πολύ καλή δουλειά.
Και πάμε στο έτερον ήμισυ,την αξιολάτρευτη Amy. Είναι ένα μνημείο υπομονής,η φωνή της λογικής,το ανάχωμα στον οδοστρωτήρα εγωισμού που αντιπροσωπεύει ο Sheldon και εν τέλει η σωτήρας του.Εάν δεν υπήρχε αυτή,πιθανόν να μην είχε σκεφτεί την υπερασυμμετρία που τους έδωσε το Νόμπελ. Και σίγουρα θα είχε παραμείνει ο ακραία συμφεροντολόγος και χαριτωμένα παλιάνθρωπος που γνωρίσαμε στην αρχής της σειράς.
Αυτοί οι δυο φτιάξανε το καλύτερο ζευγάρι που έχω δει στην αμερικάνικη τηλεόραση,καλύτεροι και από τους Ross & Rachel(ναι,το είπα!). Ακόμη ένας άθλος των δημιουργών.
Και πάμε τώρα στο "αγκάθι": το φινάλε. Δεν θέλω να γίνω απ' αυτούς τους φαν που υπαγορεύουν στους συντελεστές ενός έργου τέχνης πώς να σκέφτονται και τί να κάνουν,αλλά,ειλικρινά,θα μπορούσαν να είχαν σκεφτεί κάτι καλύτερο,δεν ξέρω τί,κάτι άλλο κι όχι αυτό το θλιβερό πράμα που είδα. Δεν γίνεται να κλαίω στο φινάλε του friends(που δεν μ' αρέσει και τόσο η σειρά) και στο Stokholme syndrome όχι μόνο να μην πονάει η καρδιά μου από την συγκίνηση,όχι μόνο να μην κλαίω,αλλά να νοιώθω ένα κενό μέσα μου και να σκέφτομαι τί να φάω μετά. Στις τρεις τελευταίες σεζόν η σειρά είχε γίνει ρομαντική κωμωδία,όπως το how i met your mother και μάλιστα ένα κακέκτυπο αυτής,έχασε την ιδιαιτερότητά της,την προβολή της nerd κοσμοθεωρίας,δηλαδή. Μ'αρέσει που έλεγε ο Lorre πως θα μας χαρίσουν το καλύτερο δυνατό φινάλε. Άκυρο! Αλλά επειδή,αγαπώ πολύ την σειρά,δεν την ακυρώνω ολόκληρη,λόγω ενός ολισθήματος στο τέλος.
Sheldon forever!!
avatar
MariaThessaloniki 29.5.2019 | 19:59
Τεμπέλικο σενάριο. Προσπάθησα, δε κατάλαβα τι θελει να πει η ποιήτρια Κωνσταντίνα. Μιλώντας για τεμπελιά, τα ξαναδιάβασε καθόλου όσα έγραψε ή έτσι απλά τα ανήρτησε; δε ξέρω, ρωτάω.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια