Ο πρωταθλητής βαρέων βαρών Muhammad Ali στέκεται πάνω από τον Sonny Liston και τον προκαλεί για να σηκωθεί να συνεχίσει τον αγώνα... Αυτό εδώ το νέο ντοκιμαντέρ του HBO αποτελεί ίσως την οριστική χρονολογική καταγραφή της πορείας του Κάσιους Κλέι/ Μοχάμεντ Άλι.
Media

«What's My Name: Muhammad Ali»: ένα υποδειγματικό ντοκιμαντέρ για τον θρυλικό πυγμάχο

Η αριστουργηματική ταινία του HBO για τον «Μεγαλύτερο» –και σίγουρα διασημότερο– πυγμάχο όλων των εποχών κυλάει σε απέριττους ρυθμούς, χωρίς «υποβλητική» και φλύαρη αφήγηση, ούτε «εκ των υστέρων» σχόλια και συνεντεύξεις

Έχουν γυριστεί κατά καιρούς αναρίθμητα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που υπήρξε όχι μόνο ο πιο διάσημος –και μάλλον «ο Μεγαλύτερος», όπως είχε αποκληθεί– πυγμάχος όλων των εποχών, όχι μόνο μια από τις πλέον επιφανείς –σε τόσα διαφορετικά πολιτισμικά επίπεδα– προσωπικότητες του 20ου αιώνα, αλλά και ένας από τους διασημότερους ανθρώπους στον πλανήτη μέχρι και τον θάνατό του, τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια.


Κάποιες από αυτές τις ταινίες μάλιστα έχουν καταξιωθεί και ως σημαντικές αφηγηματικές δημιουργίες πέρα από το ένδοξο «αντικείμενό» τους – όπως το βραβευμένο με Όσκαρ "When We Were Kings" του 1996 για τον περιβόητο αγώνα με την ονομασία "Rumble in the Jungle" ανάμεσα στον Άλι και τον Τζορτζ Φόρμαν το 1974 στο Ζαΐρ, ή το πιο πρόσφατο "I Am Ali" του 2014, στο οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον το πλούσιο υλικό μονολόγων του που ο ίδιος είχε ηχογραφήσει.


Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης την κινηματογραφική βιογραφία που είχε γυρίσει ο Μάικλ Μαν το 2001 με τίτλο "Ali" και πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμιθ, ο οποίος παρέδωσε μια συγκλονιστική και απολύτως αξιόπιστη ερμηνεία στον επώνυμο ρόλο, παρά το γεγονός ότι είχε να ανταγωνιστεί τον πραγματικό Μοχάμεντ Άλι και το ανεξάντλητο υλικό των τηλεοπτικών εμφανίσεών του σε όλη τη διάρκεια της πορείας του εντός και (κυρίως ίσως) εκτός ρινγκ.

 

 

Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια προσωπικότητα, ελπίζει όμως κανείς να υπάρξουν και στο μέλλον τέτοια ντοκιμαντέρ που είναι σα να δημιουργήθηκαν «από μόνα τους» και μπορούν δυνάμει να συναρπάσουν οποιονδήποτε θεατή, από τον πιο «ειδικό» μέχρι τον πιο «άσχετο».


Αυτό όμως εδώ το νέο ντοκιμαντέρ του HBO (σε παραγωγή της εταιρείας SpringHill Entertainment του μπασκετικού θρύλου Λεμπρόν Τζέιμς) που παρουσιάστηκε σε δύο μέρη, αποτελεί ίσως την οριστική χρονολογική καταγραφή της πορείας του Κάσιους Κλέι/Μοχάμεντ Άλι, από τους Ολυμπιακούς του 1960, όταν σε ηλικία 18 χρονών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, μέχρι τους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα όταν τον είδε συγκινημένος ολόκληρος ο πλανήτης να ανάβει τη δάδα των Αγώνων με εμφανέστατα πλέον τα συμπτώματα από τη νόσο του Πάρκινσον – τη μόνη δύναμη στον κόσμο που μπόρεσε τελικά να τον καταβάλει.

 

Aυτή η ταινία μοιάζει με μάννα εξ ουρανού, με τον ορισμό μιας ιδανικά αποστασιοποιημένης φιλμικής βιογραφίας ενός αναμφισβήτητου θρύλου.


Στο ενδιάμεσο, παρακολουθούμε τη θριαμβευτική διαδρομή του στον αφρό της κουλτούρας του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα –την καλλιέργεια από τον ίδιο της «φλύαρης» περσόνας του με τις φοβερές ρίμες και τις ιδιοφυείς ατάκες, τους τρεις παγκόσμιους τίτλους, τη ριζοσπαστικοποίηση, την προσχώρηση στους «Μαύρους Μουσουλμάνους», την «προκλητική» αλλαγή του ονόματός του, τον ακτιβισμό, την άρνηση να πάει στο Βιετνάμ, την τιμωρία, την επιστροφή– μέσα από ένα ανεξάντλητο οπτικοακουστικό υλικό, μέρος του οποίου παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

 

Ο τίτλος ("What's My Name") της ταινίας που σκηνοθέτησε ο γνωστός κυρίως για επιτυχημένες ταινίες δράσης όπως το "Training Day", Αντουάν Φούκουα, αναφέρεται στην ερώτηση που έθετε απειλητικά ο Άλι σε όποιον δεν ήθελε να χωνέψει για οποιονδήποτε λόγο ότι το όνομά του δεν ήταν πλέον Κάσιους Κλέι, και καλά θα έκανε να το σεβαστεί.

 

Εκτός από τον σκηνοθέτη, πάντως, θα πρέπει να τονιστεί η σημαντική συνεισφορά στον απέριττο ρυθμό της ταινίας, του μοντέρ της, Τζέικ Πουσίνσκι, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά συνδέοντας μοναδικά τόνους υλικού, έτσι ώστε να προκύψει μια αφήγηση που κυλάει σα νερό, παρασύροντας μαζί της τον θεατή, ο οποίος μένει απερίσπαστος από «εξωτερικές» αφηγήσεις, σχόλια και «εκ των υστέρων» συνεντεύξεις.

 

Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης του θρυλικού εξώφυλλου του Esquire


Έχουμε τόσο κακομάθει και τόσο ταλαιπωρηθεί από τη φόρμουλα των ντοκιμαντέρ που πάνε να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, χρησιμοποιώντας την υποβλητική φωνή του από μηχανής αφηγητή και τις ατέλειωτες «ομιλούσες κεφαλές» που καταθέτουν τις εμπειρίες και τις κρίσεις του, που αυτή η ταινία μοιάζει με μάννα εξ ουρανού, με τον ορισμό μιας ιδανικά αποστασιοποιημένης φιλμικής βιογραφίας ενός αναμφισβήτητου θρύλου.


Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια προσωπικότητα, ελπίζει όμως κανείς να υπάρξουν και στο μέλλον τέτοια ντοκιμαντέρ που είναι σα να δημιουργήθηκαν «από μόνα τους» και μπορούν δυνάμει να συναρπάσουν οποιονδήποτε θεατή, από τον πιο «ειδικό» μέχρι τον πιο «άσχετο».

 

 

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ

 

Media

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο

Media MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο

6.6.2020
Η Ζωή Είναι Πάντα Μπροστά: Η αληθινή ιστορία του Δημήτρη Χρόνη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

Media Η Ζωή Είναι Πάντα Μπροστά: Η αληθινή ιστορία του Δημήτρη Χρόνη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

5.6.2020
Το υπερθέαμα της εξέγερσης: Πώς ορισμένα media στέκονται στις φλόγες κι όχι στην αιτία που τις προκάλεσε

Media Το υπερθέαμα της εξέγερσης: Πώς ορισμένα media στέκονται στις φλόγες κι όχι στην αιτία που τις προκάλεσε

2.6.2020
«ZeroZeroZero»: Η διαδρομή μιας «καραβιάς» κοκαΐνης σε 8 συναρπαστικά επεισόδια

Media «ZeroZeroZero»: Η διαδρομή μιας «καραβιάς» κοκαΐνης σε 8 συναρπαστικά επεισόδια

2.6.2020
MasterChef: Η «Silver Week» που οδηγεί γοργά στον τελικό

Media MasterChef: Η «Silver Week» που οδηγεί γοργά στον τελικό

1.6.2020
Cinobo: Μια ελληνική streaming πλατφόρμα γεμάτη με εξαιρετικές ταινίες

Media Cinobo: Μια ελληνική streaming πλατφόρμα γεμάτη με εξαιρετικές ταινίες

31.5.2020
Lovelife: (Some) Sex and the City, για ρομαντικές ψυχές

Media Lovelife: (Some) Sex and the City, για ρομαντικές ψυχές

29.5.2020
#EUmemes: Ένα επεισόδιο με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά από τη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

Media #EUmemes: Ένα επεισόδιο με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά από τη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

27.5.2020
MasterChef: Ακόμα κι αν αποχώρησε, η Ντέμη κατάφερε να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό στον βιγκανισμό

Media MasterChef: Ακόμα κι αν αποχώρησε, η Ντέμη κατάφερε να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό στον βιγκανισμό

22.5.2020
#EUMemes: Οδηγίες για online shopping από την πρωτότυπη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

Media #EUMemes: Οδηγίες για online shopping από την πρωτότυπη σειρά της Ε.Ε. στο Youtube

21.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια