H Rue και η Jules θα προσπαθήσουν μαζί να ξεπεράσουν τους πολλαπλούς κλονισμούς τους ως προσωπικότητες και να αναζητήσουν κάποια κάθαρση ή λύτρωση.
Media

Euphoria: Sex & Drugs & HBO

Η νέα δραματική σειρά του έγκριτου καναλιού φιλοδοξεί να καταγράψει με πρωτοφανή ρεαλισμό και τόλμη την καταβύθιση της ευάλωτης εφηβείας στους αντιπερισπασμούς της σεξουαλικότητας και των ναρκωτικών.

Άπειρες οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές που έχουν κατά καιρούς αποπειραθεί να παρουσιάσουν με «συγκλονιστικά ωμό» τις καταβυθίσεις της ευάλωτης εφηβείας στους αντιπερισπασμούς της σεξουαλικότητας και των ναρκωτικών. Συχνά, τέτοιες απόπειρες διείσδυσης στις πιο ακατάλληλες για ανηλίκους πτυχές της νεολαίας, μοιάζουν είτε ψεύτικες, επιπόλαιες και «εκμεταλλευτικές» είτε εκνευριστικά στεγνές και διδακτικές.


Υπάρχουν όμως για κάθε γενιά και οι περιπτώσεις όπως η νέα δραματική σειρά του HBO με τον χαρακτηριστικά ψυχοτρόπο τίτλο "Euphoria" όπου το αποτέλεσμα προκαλεί σοκ και δέος με τον ρεαλισμό και την τόλμη του στη διαχείριση ζητημάτων που έτσι κι αλλιώς προκαλούν κόκκινο συναγερμό στους γονείς «προβληματικών» και μη εφήβων.


Και επειδή πρόκειται για παραγωγή του συγκεκριμένου καναλιού, το οποίο έχει κατοχυρώσει το δικαίωμά του να δείχνει πράγματα που άλλα κανάλια και άλλες πλατφόρμες δεν μπορούν, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην απεικόνιση, βίαιων συχνά, σεξουαλικών περιπτύξεων (τα πέη περιφέρονται ελεύθερα δεξιά κι αριστερά) και τρόπων αποτελεσματικής χρήσης (και κατάχρησης) μιας ευρύτατης γκάμας ναρκωτικών ουσιών.

 

Αν κάτι αναδύεται ως απόλυτο Κακό στη σειρά δεν είναι οι ουσίες, αλλά οι νοσηροί τρόποι με τους οποίους διεξάγεται στις μέρες μας (μέσω και της βοήθειας της τεχνολογίας) το "bullying", το "shaming" και ο τελετουργικός κατακερματισμός της ευάλωτης εφηβικής ψυχοσύνθεσης.


Πρωταγωνίστρια και βασικότατο ατού της λουσμένης σ΄ ένα αχνό πλην θερμό λυκόφως σειράς που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες αλλά ήδη έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην Αμερική, είναι η Zendaya (ναι, ένα όνομα μόνο), πρώην ανήλικη σταρ του Disney Channel, η οποία υποδύεται την Rue, μια 17χρονη εκπρόσωπο της «Γενιάς Ζ» από «καλό σπίτι», που την συναντάμε όταν ολοκληρώνει την θεραπεία της σε μονάδα απεξάρτησης όπου βρέθηκε μετά από παραλίγο μοιραία υπερβολική δόση, και προσπαθεί να επιστρέψει στο σχολείο όπου όλοι την αντιμετωπίζουν σαν ζωντανή νεκρή. Το θέμα είναι ότι στην πραγματικότητα, η Rue δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να κόψει τα drugs.

 

Πρωταγωνίστρια είναι η Zendaya (ναι, ένα όνομα μόνο), πρώην ανήλικη σταρ του Disney Channel, η οποία υποδύεται την Rue, μια 17χρονη εκπρόσωπο της «Γενιάς Ζ» από «καλό σπίτι».


Όπως διαπιστώνουμε μέσω φλασμπάκ το οποίο αφηγείται η ίδια, γεννήθηκε την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου (οι γονείς της την κρατούν αγκαλιά στο μαιευτήριο ενώ συγχρόνως βλέπουν ξανά και ξανά τις εικόνες καταστροφής και ζόφου στην τηλεόραση). Φυσικά, δεν μπορεί να θυμάται εκείνες τις πρώτες μέρες έξω από την μήτρα, η αφήγησή της όμως υπονοεί ότι το συνταρακτικό γεγονός διαμόρφωσε κατά κάποιον περίεργο και μη αναστρέψιμο τρόπο την ύπαρξή της που επιδεινώθηκε περαιτέρω στην πορεία από έναν συνδυασμό ιδεοψυχαναγκαστικής και διπολικής διαταραχής.


Αναζητώντας σύντροφο στη διάβαση του ναρκοπεδίου που είναι η εφηβική καθημερινότητα με τις εφήμερες σχέσεις, τα πάρτι, τα ξεσαλώματα και το μόνιμο κίνδυνο να γίνεις εντελώς ρόμπα στα social media επειδή κάποιος βρέθηκε να σε τραβήξει σε στιγμή αδυναμίας, βρίσκει μια ακόμα πιο ιδιαίτερη και προβληματική περίπτωση. Η Jules, ένα trans κορίτσι είναι καινούρια στο σχολείο και προσπαθεί να εξορκίσει το ζοφερό παρελθόν της (νοσηλείες με το ζόρι σε ψυχιατρικά ιδρύματα, τον κλονισμό της μητέρας της που δεν μπορούσε να διαχειριστεί την αναζήτηση σεξουαλικής ταυτότητας του παιδιού της) δημιουργώντας περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις με ώριμους και μάλλον σκάρτους άντρες.

 

Η Jules, ένα trans κορίτσι είναι καινούρια στο σχολείο και προσπαθεί να εξορκίσει το ζοφερό παρελθόν της.


Οι δύο τους θα προσπαθήσουν μαζί να ξεπεράσουν τους πολλαπλούς κλονισμούς τους ως προσωπικότητες και να αναζητήσουν κάποια κάθαρση ή λύτρωση, ενώ πλάι τους κυκλοφορεί ένας ολόκληρος θίασος χαρακτήρων που αποτελείται από γονείς, δασκάλους αλλά κυρίως συμμαθητές τους, επίσης βεβαρημένοι με ένα κάρο θέματα.


«Το ξέρω ότι δεν κάνει να το λέμε, αλλά τα ναρκωτικά είναι cool – μέχρι να σου γαμήσουν το δέρμα και τη ζωή» ακούγεται σε μια φάση να μας λέει η φωνή της Rue, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάποιου είδους δίδαγμα, παρότι το σενάριο του Σαμ Λέβινσον (γιου του διάσημου σκηνοθέτη Μπάρι Λέβινσον) έχει βασιστεί στην προσωπική του οδύσσεια με τις εξαρτήσεις. Αν κάτι αναδύεται ως απόλυτο Κακό στη σειρά δεν είναι οι ουσίες, αλλά οι νοσηροί τρόποι με τους οποίους διεξάγεται στις μέρες μας (μέσω και της βοήθειας της τεχνολογίας) το "bullying", το "shaming" και ο τελετουργικός κατακερματισμός της ευάλωτης εφηβικής ψυχοσύνθεσης.

 

Δείτε το τρέιλερ της σειράς

 

Media

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς εταιρείες όπως το Goop της Γκουίνεθ Πάλτροου έφτασαν να ιδιοποιούνται τα ψυχεδελικά ναρκωτικά;

Media Πώς εταιρείες όπως το Goop της Γκουίνεθ Πάλτροου έφτασαν να ιδιοποιούνται τα ψυχεδελικά ναρκωτικά;

18.2.2020
Το YouTube έγινε 15 χρονών - Δείτε τα βίντεο που έγραψαν ιστορία

Media Το YouTube έγινε 15 χρονών - Δείτε τα βίντεο που έγραψαν ιστορία

17.2.2020
MasterChef: Ε, λοιπόν, το αυγό είναι δύσκολη υπόθεση

Media MasterChef: Ε, λοιπόν, το αυγό είναι δύσκολη υπόθεση

16.2.2020
Λάμψη, σπατάλη και κατάχρηση ουσιών στην τελευταία «χρυσή» περίοδο των περιοδικών

Media Λάμψη, σπατάλη και κατάχρηση ουσιών στην τελευταία «χρυσή» περίοδο των περιοδικών

14.2.2020
Πώς να δείτε τις ταινίες που πήραν Oscar τη φετινή χρονιά από την άνεση του σπιτιού σας

Media Πώς να δείτε τις ταινίες που πήραν Oscar τη φετινή χρονιά από την άνεση του σπιτιού σας

13.2.2020
Το Netflix ανακοίνωσε τις ταινίες και τις σειρές του που έχουν απαγορευτεί σε διάφορα μέρη του πλανήτη

Media Το Netflix ανακοίνωσε τις ταινίες και τις σειρές του που έχουν απαγορευτεί σε διάφορα μέρη του πλανήτη

11.2.2020
MasterChef: Θες να περάσεις στο bootcamp. Γιατί κάνεις τα ίδια λάθη με όλους τους προηγούμενους;

Media MasterChef: Θες να περάσεις στο bootcamp. Γιατί κάνεις τα ίδια λάθη με όλους τους προηγούμενους;

9.2.2020
11 συμπεράσματα για τον μικρόκοσμο της μόδας από το «Next in Fashion»

Media 11 συμπεράσματα για τον μικρόκοσμο της μόδας από το «Next in Fashion»

9.2.2020
TΗΛΕΟΡΑΣΗ 2020: Τι παίζει τώρα

Media TΗΛΕΟΡΑΣΗ 2020: Τι παίζει τώρα

8.2.2020
Από το Joker στο 1917: Πού θα δείτε τις ταινίες που κυριάρχησαν στα φετινά βραβεία

Media Από το Joker στο 1917: Πού θα δείτε τις ταινίες που κυριάρχησαν στα φετινά βραβεία

7.2.2020