Πολλοί από τους θεατές των ASMR συνηθίζουν να περιγράφουν αυτό το αίσθημα ως «εγκεφαλικό οργασμό» και τα ίδια τα βίντεο ως «ψιθυριστό πορνό».
Media

ASMR: Γιατί αυτά τα βίντεο με τους ψιθύρους έγιναν τόσο δημοφιλή;

Η νέα μόδα των βίντεο στο YouTube μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να μειώσει το άγχος και την αϋπνία

Ίσως έχετε ήδη ακούσει τα "ASMR", δηλαδή εκείνα τα βίντεο που παρακολουθούν αρκετοί σε λάπτοπ και τάμπλετ και τα οποία τούς βοηθούν να χαλαρώσουν, συνήθως λίγο πριν ξαπλώσουν το βράδυ ή όταν θέλουν να ηρεμήσουν ένα απόγευμα Κυριακής. Τα βίντεο αυτά τυπικά προβάλλουν ένα άτομο που μιλάει ψιθυριστά, τον λεγόμενο "ASMRtist" (όρος-νεολογισμός για τους δημιουργούς τος) και εστιάζουν στη δημιουργία ενός αισθήματος οικειότητας με τον θεατή, δίνοντας έμφαση σε ήχους χαμηλού τόνου, όπως οι απαλές κινήσεις των χεριών. Αλλά τι είναι ουσιαστικά τα ASMR και κυρίως γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα επιλέγουν;

 

Το αρκτικόλεξο ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτό το αίσθημα που θέλουν να δημιουργηθεί στους θεατές. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ευχάριστο μυρμήγκιασμα, που συνήθως ξεκινάει από το κεφάλι και σταδιακά εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα.

 

Πέρα από το ότι προσφέρουν ένα ευχάριστο αίσθημα στους θεατές, πολλοί επιλέγουν να τα παρακολουθήσουν γιατί ισχυρίζονται ότι τους βοηθάνε να μειώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ASMR δεν ανήκουν στη μειοψηφία των βίντεο που αναρτώνται καθημερινά, δεδομένου ότι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ASMRtists έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές, ενώ τα βίντεο αυτά μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τις 20 εκατομμύρια προβολές. 

 

Πολλοί από τους θεατές των ASMR συνηθίζουν να περιγράφουν αυτό το αίσθημα ως «εγκεφαλικό οργασμό» και τα ίδια τα βίντεο ως «ψιθυριστό πορνό». Οι όροι αυτοί, όμως, είναι αρκετά παραπλανητικοί, επειδή η φύση των ASMR δεν είναι σεξουαλικού χαρακτήρα, αλλά κατά βάση προσφέρουν την ίδια απόλαυση με την αντίστοιχη του διαλογισμού. 

 

Ποια είναι η επιρροή των ASMR στον εγκέφαλό σας;

Ένα μέρος της επιτυχίας που έχουν αυτά τα βίντεο ίσως να οφείλεται και σε πιθανά οφέλη που έχουν στην υγεία. Πέρα από το ότι προσφέρουν ένα ευχάριστο αίσθημα στους θεατές, πολλοί επιλέγουν να τα παρακολουθήσουν γιατί ισχυρίζονται ότι τους βοηθάνε να μειώσουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι άνθρωποι που παρακολουθούν βίντεο ASMR αισθάνονται μεγαλύτερη ηρεμία και πέφτουν αισθητά οι καρδιακοί τους παλμοί. Επίσης, η ίδια έρευνα επιβεβαίωσε ότι πράγματι η παρακολούθηση αυτών των βίντεο έχει όφελος στην πνευματική υγεία, καθώς βοηθάει στον ύπνο και στη μείωση του άγχους. 

 

Παρά την απήχηση που καταγράφουν τα συγκεκριμένα βίντεο, η επιστημονική κοινότητα πολύ πρόσφατο ξεκίνησε να θεωρεί αυτό το φαινόμενο ως άξιο μελέτης. Αν και υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε για τα ASMR, με βάση τα τελευταία ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για τους ανθρώπους που βιώνουν έντονο άγχος λόγω της ψηφιακής εποχής. 

 

Πηγή: The Conversation

Media
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια