Mικροπράγματα

Ναι, χρειαζόμαστε ένα μαγαζί της Oxfam και στην Ελλάδα

Μια ιδέα για την εθελοντική δημιουργία ενός καταστήματος στην Αθήνα που θα βοηθούσε σε πολλά επίπεδα

Καλλιεργεί λαχανικά, γεμίζει σχολικές αίθουσες, χτίζει πηγάδια, ενδυναμώνει γυναίκες, πολεμά την φτώχεια.

 

Η φιλανθρωπική οργάνωση (υπηρεσία αρωγής) Oxfam είναι γνωστή για τα προγράμματα ανακούφισης σε αναπτυσσόμενες χώρες, όμως είναι επίσης γνωστή και για τα μαγαζιά στα οποία πουλάει μεταχειρισμένα αντικείμενα και ρούχα, με τα έσοδα να πηγαίνουν στους φτωχούς. 

 

Ο Max Lawson, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Oxfam, μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια: «Η Oxfam ιδρύθηκε το 1942 εξαιτίας του λιμού στην Ελλάδα. Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα ήμασταν εδώ μετά από 70 χρόνια λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση».

 

Ένα συγύρισμα στο σπίτι της, έδωσε μια ιδέα στην Μαρία Τσάκος (που είναι εκτός των άλλων συνιδιοκτήτρια του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Amagi Radio):

 

«Προσπαθώ να συγυρίσω το σπίτι, κάτι που είναι ένας ατέλειωτος γολγοθάς όταν έχεις ζήσει σε αυτό 25 χρόνια και έχεις γεμίσει λογής λογής πράγματα, και σκέφτομαι συνέχεια γιατί να μην υπάρχει εδώ μια OXFAM να μαζεύει πράγματα δεύτερο χέρι, πώς θα γινόταν να ξεκινήσουμε μερικοί φίλοι-φίλες κάτι τέτοιο εθελοντικά, σε ένα ξενοίκιαστο ισόγειο μαγαζάκι κάπου κεντρικά, να πουλάμε τα καλοδιατηρημένα μας άχρηστα (πια για μας) βιβλία, ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού, ηλεκτρονικά, ξέρω γω, να τα πουλάμε πολύ φθηνά και να διαθέτουμε τα χρήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη γύρω μας, και να αδειάσουμε και τη ζωή μας από όλο αυτό το clutter που μας βαραίνει και μας πνίγει και ψυχολογικά, χωρίς να το καταλάβουμε.»

 

 

Την βρίσκω τέλεια ιδέα. Είτε γίνει κάτι εντελώς καινούργιο ή απλώς ανοίξει ένα παράρτημα μαγαζιού της Oxfam στην Ελλάδα. Δυστυχώς, είμαστε σε φάση που κάτι τέτοιο θα μας ταίριαζε και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο. (Εννοείται πως υπάρχουν η Μέριμνα, η ΑΡΣΙΣ, κάποιες εκκλησίες κλπ που δέχονται μεταχειρισμένα ρούχα και αντικείμενα, όμως, όπως λέει η Τσάκος, «για δημιουργήσουμε αυτή την κουλτούρα πρέπει να κάνουμε κι άλλα τέτοια».)

 

Έψαξα πώς ακριβώς λειτουργούν τα μαγαζιά της Oxfam και παρουσιάζω τις πληροφορίες με την ελπίδα να εμπνεύσουν και τη Μαρία και όσους μπορεί να θέλουν να τη βοηθήσουν στην προσπάθεια. 

 

Η Oxfam έχει 1.200 σε όλο τον κόσμο που πωλούν πολλά fair-trade αντικείμενα αλλά και αντικείμενα από δωρεές πολιτών. Το πρωτο μαγαζί άνοιξε το 1948 στην Οξφόρδη. Τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν σε συγκεκριμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις ή χρησιμοποιούνται για τις δράσεις της Oxfam.

 

 

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του στοκ αποτελείται από μεταχειρισμένα πράγματα που δώρισαν οι πολίτες, ένα κομμάτι προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες της Αυστρίας, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής και είναι αυτό που λέμε fair trade. Ανάμεσα σ' αυτά βρίσκει κανείς χειροτεχνήματα, βιβλία, CD, όργανα, ρουχισμό, παιχνίδια, τρόφιμα. 

 

Τα 750 απ' τα 1200 καταστήματα βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία, και μάλιστα κάποια απ' αυτά είναι εξειδικευμένα, πουλώντας αποκλειστικά βιβλία, ή μουσική, ή έπιπλα - υπάρχει κατάστημα ακόμα και με νυφικά. Οι άνθρωποι που δωρίζουν αντικείμενα στο κατάστημα της γειτονιάς τους, πολλές φορές ψωνίζουν και από εκεί. Οι πολύ χαμηλές τιμές αλλά και ο καλός σκοπός έχει κάνει δημοφιλή τα μη-κερδοσκοπικά αυτά μαγαζιά, που βοηθούν και αυτούς που θέλουν να αδειάσουν το σπίτι τους από πράγματα που δε χρειάζονται πια, και αυτούς που θέλουν να αγοράσουν κάτι σε πολύ χαμηλή τιμή αλλά και τους ανθρώπους που ωφελούνται άμεσα απ' τα έσοδα των μαγαζιών. 

 

Η Τσάκος γράφει στο Facebook της: «Από αρχές Σεπτεμβρίου θα κανονίσουμε μια συνάντηση υποψηφίων εθελοντών». Μακάρι να προχωρήσει το θέμα. Όποιος ενδιαφέρεται ας μπει στο προφίλ της. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
3 Σχόλια
avatar
fal_prin 3.8.2016 | 14:30
αν και δεν είναι ακριβώς σε αυτή τη λογική, υπάρχει το streetbank που αφορά σε ανταλλαγή ή δωρεά ή προσφορά αγαθών ή/και υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης στα πλαίσια της γειτονιάς.
http://www.streetbank.com

Anonymous Guest 3.8.2016 | 14:51
Τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα......
Δεν ξέρω αλλά είναι λίγο λεπτό το ζήτημα, δεν ξέρεις αν όντως καταλήγουν εκεί, τόσο σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Ας ενισχυθούν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία κ Φαρμακεία των Δήμων, τα Παιδικά Ιδρύματα, τα Τμήματα Ερυθρού Σταυρού και οι Εκκλησίες που είναι όλα παντού στην Ελλάδα καλύτερα...να πηγαίνουν πιο πολλά άτομα δηλαδή. Τώρα ένα μαγαζάκι Oxfam δεν θαναι και μεγάλη διαφορά. Θετικό πάντως, ας το ξεκινήσουν άμα θέλουν.
avatar
Ανώνυμος/η 4.8.2016 | 00:23
Καλή ιδέα δε λέω αλλά σκέφτομαι το πιο απλο. Πετάει κανείς σήμερα πράγματα; Προσωπικά κάθε χρόνο που κάνω το ξεσκαρτάρισμα στα πράματα των παιδιών βρίσκω ένα σωρό καλά πραγματάκια/ρουχαλάκια που δε χρειάζονται πια και τα δίνω σε γνωστούς που έχουν μικρότερα παιδιά. Αν κάτι δεν το χρειαστούν ρωτάω τις νηπιαγωγούς που πάντα έχουν υπόψιν κάποιο παιδί που χρειάζεται.
Πέρσι που άλλαξα ψυγείο γιατί χρειαζόμουν πιο μεγάλο κ δεν είχα που να βάλω το παλιό το έβγαλε ο άντρας μου στο φβ και κάποιος γνωστός γνωστού που το χρειαζόταν ήρθε και το πήρε. Θέλω να πω πως όμορφες είναι τέτοιες κινήσεις αλλά νομίζω όλοι μας στο περιβάλλον ή στη γειτονιά ξέρουμε ανθρώπους που ίσως κάτι να χρειάζονται. Ας κάνουμε κ τον κόπο να μιλήσουμε και με αυτους. Και μη ντρέπεστε να ρωτάτε. Το πάρε δώσε πέρα απ τη χρηστική του σημασία και την ανθρώπινη διάσταση είναι κι ένας τρόπος να σταματήσει η ηλίθια υπερκατανάλωση πραγμάτων που χρησιμοποιούμε ελάχιστα κ αποσύρονται σχεδόν καινούρια
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια