Πού πήγαν οι γονείς των Ντακ;
Mικροπράγματα

Πού πήγαν οι γονείς των Ντακ;

Έχετε προσέξει πώς δεν υπάρχουν γονείς στη Λιμνούπολη; Είναι άραγε συνωμοσία εναντίον του προτύπου της οικογένειας; Όχι ακριβώς

Όχι, δεν κρατάει κάποιο τεστ πατρότητας DNA ο Ντόναλντ. Ακόμα κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο μπαμπάς των Χιούι, Λιούι και Ντιούι.

 

Δεν υπάρχουν γονείς στη Λιμνούπολη. Τα παιδιά μένουν με τον θείο τους, ο θείος έχει έναν άλλο θείο, η Νταίζη έχει τρία ανιψάκια και πάει λέγοντας. Πού είναι οι γονείς του Ντόναλντ; Ποιοι και πού είναι οι γονείς των Χιούι, Λιούι και Ντιούι; Γιατί πέρα από τα μισόλογα στο πρώτο τους, παμπάλαιο καρτούν, στο οποίο υποτίθεται τα παιδιά πήγαιναν μόνο για μια μέρα στο θείο τους μέχρι να βγει ο πατέρας τους απ' το νοσοκομείο, ποτέ δεν αναφέρεται ο πατέρας κι η μητέρα τους; Γιατί δεν νοιάζονται καθόλου γι' αυτά; Μήπως είναι συνωμοσία εναντίον του προτύπου της οικογένειας; Όχι ακριβώς. 

  

Άλλοι λένε πως είναι η σεμνοτυφία που αποκλείει το ζευγάρωμα των παπιών, άλλοι πως ένα κόμικ δεν χρειάζεται να διαπαιδαγωγεί τους αναγνώστες σε θέματα σχέσεων και να γίνεται χρωματιστή σαπουνόπερα. Διάβασα επίσης πως η επιλογή του Ντίσνεϊ για αυτές τις συγγενικές σχέσεις, ήταν εσκεμμένη για να μην νιώθει κανένα παιδί ότι υστερεί εφόσον δεν έχει κάποιον ή και τους δύο γονείς του. Το σίγουρο όμως είναι πως η έλλειψη γονιών λύνει τα χέρια των σεναριογράφων και επιτρέπει στα παιδιά της Λιμνούπολής (αλλά και γενικότερα σε όλους τους χαρακτήρες) να εκφράσουν εχθρικά συναισθήματα προς τους κηδεμόνες τους, να τους κάνουν φάρσες κλπ, πράγματα που δεν θα μπορούσαν να κάνουν στους γονείς τους – ή καλύτερα πράγμα δεν θα ήταν επιτρεπτό να παρουσιάζεται σε παιδικά κόμικς.

  

Ένα σύμπαν γεμάτο κυρίως από θείες και ανίψια, κι από θείες και ανιψιές.

 

Φανταστείτε τους Χιούι Λιούι και Ντιούι να παγιδεύουν και να εξευτελίζουν τον πατέρα τους ή τη μητέρα τους. Θεωρείται πλήρως αντιπαιδαγωγικό, ενώ τώρα είναι κάπως ΟΚ όταν το κάνουν στον Ντόναλντ που είναι ένας εκκεντρικός θείος. Αν η Λιμνούπολη ήταν μια απόλυτα ρεαλιστική πόλη και παρουσιάζονταν τόσο διαταραγμένες οι συγγενικές σχέσεις (που θα αφορούσαν όχι οποιουσδήποτε συγγενείς, αλλά γονείς και παιδιά) οι αντιδράσεις που θα υπήρχαν όταν ο Καρλ Μπαρκς ξεκίνησε τη σειρά θα ήταν μεγάλες –και ίσως θα οδηγούσαν σε έμμεσο μποϊκοτάζ των γονιών που με τα δικά τους λεφτά αγόραζαν το περιοδικό στα παιδιά τους.

 

Οι Simpsons είχαν κατηγορηθεί στα '90s απ' τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Νταν Κουέιλ επειδή ο Bart και η Lisa δεν φέρονταν με σεβασμό στους γονείς τους. Τα Μίκυ Μάους, παρ' ό,τι ξεκίνησαν μισό αιώνα πριν και σε συνθήκες πολύ πιο συντηρητικές δεν κατακρίθηκαν ποτέ για τέτοια λανθασμένα πρότυπα σχέσεων - μιας και αυτές οι σχέσεις δεν υπήρχαν. Και έτσι έγιναν αποδεκτά ως τα απόλυτα οικογενειακά κόμικς. Σατανικό;

 

Οι δημιουργοί του Ντισνεϊκού σύμπαντος ήθελαν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Δεν ήθελαν να σκέφτονται το κάθε καρέ μη τυχόν και αυτό εξαγριώσει τους γονείς, δεν ήθελαν να είναι υπεύθυνοι για ασέβεια παιδιών προς αυτούς...

 

Στη Λιμνούπολη τα παιδιά μπορούν να είναι πιο έξυπνα απ' τους κηδεμόνες τους, να τους εξουσιάζουν ή να συγκρούονται χοντρά μ' αυτούς χωρίς να δημιουργούνται στις παιδικές ψυχές περίεργα συναισθήματα. Οι μικροί αναγνώστες θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τα παιδιά που είναι πιο ικανά απ' τους μεγάλους, χωρίς όμως να επεκτείνουν αυτή τη σκέψη και στην πραγματική τους ζωή, χωρίς να χάνουν κάθε ιδέα για τους δικούς τους γονείς. Όπως έχει πει ο Μπαρκς που ως παιδί ταλαιπωρήθηκε πολύ απ' τους γονείς του, στο μυαλό του όλες οι σχέσεις αφορούσαν γονείς και παιδιά και απλώς άλλαζε τους βαθμούς συγγένειας. Οι μεγάλοι γενικώς είναι γελοίοι και ανεύθυνοι και θύματα - οι μεγάλοι, αλλά όχι οι γονείς μας. Έτσι, όχι μόνο δεν αμαυρώνεται ο θεσμός της οικογένειας, αλλά περίτεχνα προστατεύεται.

 

Τα ανιψάκια κι οι ανιψούλες

 

Οι δημιουργοί του Ντισνεϊκού σύμπαντος ήθελαν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Δεν ήθελαν να σκέφτονται το κάθε καρέ μη τυχόν και αυτό εξαγριώσει τους γονείς, δεν ήθελαν να είναι υπεύθυνοι για ασέβεια παιδιών προς γονείς (τα παιδιά θα έλεγαν «το διάβασα στο Μίκυ Μάους και το έκανα»). Επίσης αν ο Ντόναλντ ήταν γονιός θα έπρεπε να είναι πιο υπεύθυνος, αλλιώς οι γονείς πάλι θα προσβάλλονταν με την ανεύθυνη παρουσίαση και γελοιοποίησή τους.

 

Ταυτόχρονα όμως με τη δημιουργική ελευθερία ήθελαν να αποφύγουν το διδακτισμό. Οι ήρωες είναι φιλάργυροι ή τεμπέληδες, ή παμπόνηροι, χωρίς κανέναν γονιό να τους κρίνει και να τους κουνάει το δάχτυλο. Και παρ'όλα τα μειονεκτήματα του χαρακτήρα τους μας είναι συμπαθητικοί.

 

Με την πανέξυπνη ντρίπλα που έκαναν, αφήνοντας έξω τους γονείς, οι δημιουργοί της Ντίσνεϊ κατάφεραν να φτιάξουν έναν υπέροχο πλανήτη που είναι ταυτόχρονα και απόλυτα ρεαλιστικός αλλά και απόλυτα φανταστικός.

 

To οικογενειακό δέντρο που ίσως λύνει κάποιες απ' τις απορίες (πάντως όχι το ποιος ήταν ο πατέρας των Χιούι, Λιούι και Ντιούι)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
11 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 21.8.2016 | 13:41
Δεν ακούω τίποτα, εμάς στο Λύκειο (όταν ήδη παριστάναμε πως τα "παιδικά" δεν ήταν πια για μας, κι ας ξυπνούσαμε Σάββατο πρωί για να δούμε Ducktales με μεγαλύτερη όρεξη από όσο ξυπνούσαμε καθημερινές για να πάμε σχολείο) η θρησκευτικού μας μάς είπε πως ο Walt ήταν Μασόνος και ήθελε να απαξιώσει την έννοια της οικογένειας για τους σκοτεινούς μασονικούς σκοπούς του - freemasons gonna freemason.

Αρνούμαι να πιστέψω πως σπουδαγμένη θεολόγος, επιφορτισμένη με την τεράστια ευθύνη της διαμόρφωσης θρησκευτικής συνείδησης της Ελληνικής νεολαίας, μπορεί να έλεγε μπούρδες. Δεν την ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας τη μασονία της Λιμνούπολης.
Shady_forest 21.8.2016 | 14:01
Για κάποιο λόγο θρησκευτικούδες και αγγλικούδες είναι περιπτωσάρες σε κάθε σχολείο ανα την Ελλάδα
avatar
nekkal 21.8.2016 | 16:21
Οι αγγλικούδες ήταν χαλαρά τυπάκια συνήθως. Απ' την άλλη πλευρά, στα θρησκευτικά είχαμε μια τύπισσα που μας έλεγε ότι δεν χρειάζεται να γίνουμε όλοι γιατροί και δικηγόροι, μπορούμε να γίνουμε και σκουπιδιάριδες. Σου έδινε ισχυρό κίνητρο για να διαβάσεις.
επιπλέω 21.8.2016 | 16:42
Η Βολκάνα ΜακΝτακ, αδερφή του Σκρουτζ, παντρεύτηκε τον Μπαρούτη Ντακ και έκαναν δύο παπάκια: τον Ντόναλντ και την Ντέλλα Ντακ. Η Ντέλλα αργότερα με τον άγνωστο σε εμάς σύντροφό της έκανε τα τρίδυμα Χιούι, Λούι και Ντιούι... (η ελληνική εκδοχή του οικογενειακού δεντρου)
anistoritos_istorikos 21.8.2016 | 17:37
Μολις λυθηκε η απορια που ειχα τοσα χρονια. Αλλα μια ερωτηση. Ο γκουφυ ισχυει οτι ειναι χηρος και εχει και γιο; το χω δει νομιζω σε κινουμενο σχεδιο ( ο μκρος που λεγεται μαξ νομιζω) αλλα δεν το χω διαβασει ποτε σε καποιο κομικ
rider on the storm 21.8.2016 | 18:38
Το 1992 στην τηλεοπτική σειρά Goof Troop, μας αποκάλυψε για πρώτη φορά το πλήρες όνομά του, Γκούφυ Γκουφ, αλλά και τον νεαρό βλαστό του, τον Μαξιμίλιαν Μαξ Γκουφ. Η μητέρα του παιδιού του παραμένει μυστήριο, που μένει να απαντηθεί από την Ντίσνεϋ. Έτσι, ο Γκούφυ είναι ένας από τους ελάχιστους χάρτινους ήρωες με απογόνους.
anistoritos_istorikos 21.8.2016 | 23:56
Ευχαριστωωωωω...
rider on the storm 21.8.2016 | 18:38
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%86%CF%85
rider on the storm 29.8.2016 | 00:22
παρακαλω!!
Lewton 21.8.2016 | 19:01
Από μικρός το είχα προσέξει και μου είχε κάνει εντύπωση, αλλά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι!!

Φωτεινή εξαιρεση ο Κακός Λύκος με το Λυκόπουλο
Ashton Heston III 24.8.2016 | 08:33
Εγώ λίαν προσφάτως έλυσα άλλη απορία μου, τι θα πει η ηρωική κραυγή του Σούπερ Γκούφυ, ΤΑΝΤΑΧ:

exclamation: ta-dah
an imitation of a fanfare, used typically to call attention to an impressive entrance or a dramatic announcement.

https://m.youtube.com/watch?v=1oqHXSegArI

Πολύ βαριούνταν να μεταφράζουν τα επιφωνήματα εκεί στου Τερζόπουλου
μου φαίνεται (βλέπε πχ Μούμπλε Μούμπλε = Mumble Mumble, σκέφτεται και μουρμουρίζει, δηλαδή)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια