Τα σκάνδαλα της Χούντας: Αυτή είναι η αλήθεια για την δικτατορία που "έφτιαξε και δρόμους"

Τα σκάνδαλα της Χούντας: Αυτή είναι η αλήθεια για την δικτατορία που "έφτιαξε και δρόμους"

Οικογενειοκρατία, σκάνδαλα, οικονομία, δικαιώματα: Ένα μικρό δείγμα από αυτά που έκανε η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τα «καθαρά χέρια»

 

Βάφτισαν αντιστασιακούς τους ταγματασφαλίτες που συνεργάστηκαν με τους ΝΑΖΙ την περίοδο της κατοχής, και έτσι τους μοίρασαν συντάξεις και άδειες ταξί, περιπτέρων, φορτηγών, κυλικείων κτλ.

 

Οι νοσταλγοί της θυμούνται μόνο τα καλά (όπως όλοι οι νοσταλγοί οποιουδήποτε πράγματος, ακόμα και της δραχμής) και ίσως δεν γνωρίζουν τα διάφορα σκάνδαλα ή τις ζημιές που προκάλεσε η χούντα. Πώς να τα γνώριζαν βέβαια όταν επί 7 χρόνια δεν υπήρχε η δυνατότητα ελεύθερης πληροφόρησης και κάθε αρνητικό γεγονός αποσιωπούνταν, λογοκρίνονταν ή και αυτολογοκρίνονταν. 

 

Να ένας ενδιαφέρων κατάλογος που αλίευσα απ' τα Νομικά Ανάλατα:

 

 

Χούντα και Παιδεία

1. Εκδίωξη των εκπαιδευτικών που είχαν αριστερό φρόνημα.

2. Επαναπρόσληψη συνταξιούχων εκπαιδευτικών με γνωστά φρονήματα.

3. Πρόσληψη νέων εκπαιδευτικών που διέθεταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

4. Οι μαθητές υποχρεώθηκαν να υμνούν τους συνταγματάρχες.

5. Απαγόρευαν στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν μέχρι και την λέξη κόκκινο επειδή παρέπεμπε στο κομμουνισμό.

6. Οι μαθητές που έγραφαν με το αριστερό υποχρεώνονταν να γράψουν με το δεξί, ακόμα και δια της βίας, επειδή η γραφή με το αριστερό ισοδυναμούσε με υποσυνείδητη ροπή προς τον κομμουνισμό και έπρεπε να παταχθεί!

7. Οι μαθητές έπρεπε να κάνουν ομιλίες και να διαγωνίζονται σε εκθέσεις υπέρ της χούντας.

8. Απαγορεύονταν-κατάσχονταν τα εξωσχολικά βιβλία με κόκκινο εξώφυλλο επειδή παρέπεμπαν στο κομμουνισμό!

9. Απαγορεύονταν-κατάσχονταν βιβλία από συγγραφείς που η κατάληξή του επώνυμού τους θύμιζε Ρωσία ή κομμουνισμό, όπως Τσέχοφ, Ντοστογιέφσκι, Ζερβό (ζερβά=αριστερά) κτλ.

10. Η εγκύκλιος 182 καθόριζε αυστηρώς την συμπεριφορά των εκπαιδευτικών και την καθημερινή εξύμνηση των συνταγματαρχών.

 

Η παρωδία του Υπουργικού Συμβουλίου

 

Θυρωροί, περιπτερούχοι, οδηγοί λεωφορείων, ταξί και ιδιοκτήτες καφενείων προσεγγίζονταν από την ασφάλεια για να γίνουν πληροφοριοδότες με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση από το καθεστώς.

 

Χούντα και Ανθρώπινα Δικαιώματα

1. Βασανιστήρια και εξορίες όσων δεν διέθεταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Τα βασανιστήρια ήταν απαραίτητα για την προστασία του πολιτισμού μας!

2. Κατάλυση του ασύλου της κατοικίας, ελεύθερη είσοδος οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στην οικία οποιουδήποτε θεωρούνταν ύποπτος.

3. Ο ΟΤΕ παρακολουθούσε μαζικά τις τηλεφωνικές συνομιλίες των πολιτών.

4. Από τα ΕΛΤΑ αφαιρούσαν την αλληλογραφία και την έλεγχαν στην κρατική ασφάλεια. Αν εγκρίνονταν το περιεχόμενο έφευγε για τον παραλήπτη.

5. Λογοκρισία σε κάθε έντυπο μέσο, στις τέχνες και τα γράμματα.

6. Από το δημόσιο εκδιώχθηκαν όσοι είχαν αριστερό φρόνημα ή δεν διέθεταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

7. Όσοι δεν τηρούσαν την επιβαλλόμενη συμπεριφορά περνούσαν στρατοδικείο.

8. Θυρωροί, περιπτερούχοι, οδηγοί λεωφορείων, ταξί και ιδιοκτήτες καφενείων προσεγγίζονταν από την ασφάλεια για να γίνουν πληροφοριοδότες με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση από το καθεστώς.

 

Εκδήλωση Αλκίμων νέων

 

Χούντα και Οικογενειοκρατία

1. Ο Παπαδόπουλος διόρισε όλα του τα αδέρφια σε επιτελικές θέσεις στο δημόσιο. Ο Κώστας Παπαδόπουλος Στρατιωτικός ακόλουθος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος από χαμηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης.

2. Οι χουντικοί διόριζαν τους συγγενείς τους στις δημόσιες υπηρεσίες. Όπως ο Μακαρέζος που διόρισε τον κουνιάδο του Α. Ματθαίου Υπουργό Γεωργίας και αργότερα Βορείου Ελλάδας από όπου και ακολούθησαν τα γνωστά σκάνδαλα με τα λεφτά των αγροτικών συνεταιρισμών. Ο Ι Λαδάς διοικητής της ΕΑΤ-ΕΣΑ, Γενικός Γραμματέας στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού και μετέπειτα Υφυπουργός Εσωτερικών - περιφερειακός διοικητής Θεσσαλίας και υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών ενεπλάκη σε δύο σκάνδαλα διαφθοράς: το ένα με τα θαλασσοδάνεια και το άλλο με τους διορισμούς δύο εξαδέλφων του. Συγκεκριμένα, ο ένας διορίστηκε στρατηγός και διοικητής της ΑΣΔΕΝ, ενώ ο έτερος τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.

3. Άλλαξαν οι διοικήσεις των Οργανισμών και πληρώθηκαν από τους λεγόμενους νομιμόφρονες και ευσυνείδητους δημοσίους υπαλλήλους που όλως τυχαίως ήταν συγγενείς τους.

4. Οι χουντικοί έδιναν τις εργολαβίες του δημοσίου σε δικά τους πρόσωπα. Από τα μεγαλύτερα έργα ανέλαβε ο γαμπρός του Παττακού, Α. Μεϊντάσης, με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων. Είναι τα γνωστά σκάνδαλα Μεϊντάση με τις μελέτες, τα υπόγεια γκαράζ στην πλατεία Κλαυθμώνος και την οδό Λιοσίων, το Πνευματικό Κέντρο στην Ακαδημίας, τις επαύλεις, τις κατασκηνώσεις του Δ. Αθηναίων και άλλα.

 5. Οι χουντικοί και οι συγγενείς τους έπαιρναν άτοκα δάνεια για να ανοίξουν επιχειρήσεις τις οποίες και δεν άνοιγαν ποτέ. Τα δάνεια της ΕΤΒΑ (1,5 δις δρχ) τα έδινε ο Παύλος Τοτόμης- πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Τομ Πάπας (Esso Pappas κτλ), Υπουργός Δημόσιας Τάξης των χουντικών και μετέπειτα Πρόεδρος της ΕΤΒΑ.

6. Οι χουντικοί τριπλασίασαν το μισθό του πρωθυπουργού και των υπουργών. Ενώ ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα ήταν 3.500 δρχ την ίδια εποχή ο μισθός του Παπαδόπουλου έφτασε και τις 55.000 δρχ και των Υπουργών τις 35.000 δρχ. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έπαιρναν εκτός έδρας αποζημίωση με φωτογραφική διάταξη. 1000 δρχ για τον Πρωθυπουργό και 850 δρχ για τους υπουργούς-υφυπουργούς τους για κάθε μέρα που βρίσκονταν εκτός Υπουργείου!

7. Ο Παπαδόπουλος άλλαξε το νόμο διαζυγίων για λίγες ώρες προκειμένου να χωρίσει και να μπορέσει να νομιμοποιήσει τον δεσμό του με την γραμματέα της ΚΥΠ Δέσποινα Γάσπαρη. Ο νόμος του αυτόματου διαζυγίου έλεγε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει για 7 συναπτά έτη τότε έβγαινε το διαζύγιο του αυθημερόν! Το βράδυ πέρασε το νόμο, τα ξημερώματα έκανε την αίτηση, το πρωί βγήκε η απόφαση και την ΙΔΙΑ ώρα κατήργησε το νόμο!

8. Με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έδιναν ασυλία στα μέλη της κυβέρνησης και παρέγραφαν όποιο αδίκημα και αν είχαν τελέσει τόσο οι υπουργοί - υφυπουργοί όσο και τα ανώτερα στελέχη του δημοσίου που ήταν συγγενείς τους! Αυτόν τον νόμο ουσιαστικά βελτίωσε ο Βενιζέλος...

9. Νομοθέτησαν με τρίμηνη θητεία σε υπουργική θέση να λαμβάνει ο χουντικός την ανωτάτη σύνταξη ανεξαρτήτως της συντάξεως που θα ελάμβανε ως στρατιωτικός... δηλαδή διπλή σύνταξη!

10. Νομοθέτησαν το 1970 τη στεγαστική αποκατάσταση όλων των αξιωματικών "διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον" στο πραξικόπημα!

 

Στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, παραβρίσκονταν το φιλοχουντικό εφοπλιστικό-βιομηχανικό-επιχειρηματικό-τραπεζικό κεφάλαιο όπως οι οικογένειες Λάτση, Κιοσέογλου, Βαρδινογιάννη, Νιάρχου, Ανδρεάδη, Θεοδωρακόπουλου (εφοπλιστής), Δρακόπουλου (διυλιστήρια), Ταβουλάρη (Ναυπηγεία), Μποδοσάκη, Κανελλόπουλου (τσιμέντα Τιτάν), Τομ Πάππα (Esso Pappas), Γ. Λύρα, Γ. Ταβλάριου (εφοπλιστής) και άλλοι.

 

Εορτασμός του Πάσχα, αποκλειστικά με δημοτικά τραγούδια

 

Χούντα, Πελατοκρατία και άλλα Σκάνδαλα

1. Στις 9 Μαΐου στου 1967 έκαναν άρση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, και με τις Επιτροπές κατά Νομαρχία προχώρησαν σε απολύσεις, προκειμένου να τοποθετηθούν στη θέση των απολυμένων τα δικά τους παιδιά.

2. Στα υψηλά αξιώματα μπήκαν απόστρατοι για να έχουν και δεύτερο μισθό.

3. Οι πληροφοριοδότες του καθεστώτος ετύγχαναν ασυλίας και προνομίων όπως άδειες ταξί, περιπτέρων, φορτηγών, κυλικείων κτλ.

4. Βάφτισαν αντιστασιακούς τους ταγματασφαλίτες που συνεργάστηκαν με τους ΝΑΖΙ την περίοδο της κατοχής, και έτσι τους μοίρασαν συντάξεις και άδειες ταξί, περιπτέρων, φορτηγών, κυλικείων κτλ.

5. Όσοι στρατιωτικοί στήριξαν το καθεστώς έλαβαν αυξήσεις μισθολογικές και γαλόνια. Οι αποστρατευμένοι διορίστηκαν δήμαρχοι, κρατικοί επίτροποι, σε διάφορες κρατικές θέσεις, ιδρύματα, μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, συλλόγους, σωματεία και αλλού, εξασφαλίζοντας ένα καλό μισθό παράλληλα με τη σύνταξή τους. Η χώρα έφτασε να έχει πιο πολλούς απόστρατους στρατηγούς από τις ΗΠΑ σε σχέση με τον πληθυσμό της!

6. Ο Παπαδόπουλος διέμενε σε βίλα στο Λαγονήσι που του παραχώρησε ο εφοπλιστής Ωνάσης. Η Δέσποινα Παπαδοπούλου μετακινούνταν στο εξωτερικό με τη λιμουζίνα που της παραχωρούσε ο Ωνάσης. Στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, παραβρίσκονταν το φιλοχουντικό εφοπλιστικό-βιομηχανικό-επιχειρηματικό-τραπεζικό κεφάλαιο όπως οι οικογένειες Λάτση, Κιοσέογλου, Βαρδινογιάννη, Νιάρχου, Ανδρεάδη, Θεοδωρακόπουλου (εφοπλιστής), Δρακόπουλου (διυλιστήρια), Ταβουλάρη (Ναυπηγεία), Μποδοσάκη, Κανελλόπουλου (τσιμέντα Τιτάν), Τομ Πάππα (Esso Pappas), Γ. Λύρα, Γ. Ταβλάριου (εφοπλιστής) και άλλοι.

7. Ο Παπαδόπουλος εγκαινίαζε έργα σε μακέτες όπως για παράδειγμα η Εγνατία Οδός, το εργοστάσιο της Peugeot. Πάνω από 100 έργα διαφημίστηκαν από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ ότι έχουν γίνει ενώ δεν είχαν γίνει ποτέ! Το ελληνικό δημόσιο έδωσε πάνω από 38 εκατ. δολάρια για την Εγνατία Οδό και δεν έγινε ποτέ! Ο Μακαρέζος υπέγραψε με τον εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ, σύμβαση για την Εγνατία Οδό (ΦΕΚ 1969/Α/15), ο Μακντόναλντ πήρε τα λεφτά (39 εκατ δολάρια) εξαφανίστηκε και η Εγνατία Οδός έμεινε στη μακέτα.

8. Ο Παπαδόπουλος διαφήμιζε επενδύσεις από το εξωτερικό που δεν ήρθαν ποτέ, ενώ το κράτος δαπανούσε χρήματα για την υποτιθέμενη έλευση των επενδύσεων. Χαρακτηριστικό το σκάνδαλο Λίττον, όπου έδωσαν στην αμερικανική εταιρεία Λίττον πλέον του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να φέρει επενδύσεις άνω των 850 εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν μια εικονική συμφωνία για να φαγωθούν χρήματα από τους χουντικούς όπως παραδέχτηκαν μετά τα στελέχη της εταιρείας.

9. Το σκάνδαλο των μαύρων-σάπιων κρεάτων της Αργεντινής με τη δωροληψία κατά συρροήν από μεγαλεμπόρους της Ροδεσίας για τη μονοπωλιακή εξασφάλιση αδειών εισαγωγής κρέατος, με αποτέλεσμα τις παράνομες ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών.

10. Τα σκάνδαλα με τον Τομ Πάππας όπου η χούντα τον απάλλαξε από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, για ανέγερση έξι αγροτοβιομηχανικών μονάδων σε διάφορα σημεία της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72). Του έδωσε και άδεια για τα εργοστάσια της Coca Cola, που οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις δεν ενέκριναν, ως ανταγωνιστικά προς τη ντόπια παραγωγή αναψυκτικών (ΦΕΚ 1968/Α/201).

11. Τα σκάνδαλα για την μοιρασιά των διυλιστηρίων σε Ωνάση, Νιάρχο, Βαρδινογιάννη, Ανδρεάδη, Λάτση και Πάππα για το 3ο και το 4ο διυλιστήριο της χώρας. Μετά την αποζημίωση του Ωνάση ακυρώθηκε η λεόντειος σύμβαση που είχε υπογραφεί και έτσι το 3ο διυλιστήριο μοιράστηκε μεταξύ Ανδρεάδη και Λάτση (ΦΕΚ 1972/Α/130) κι το 4ο παραχωρήθηκε στο Βαρδινογιάννη (ΦΕΚ 1972/Α/181).

12. Το σκάνδαλο με τη διασπάθιση των χρημάτων του Ειδικού Ταμείου για το "Τάμα του Έθνους". Το ταμείο στήθηκε και με χρήματα από δάνεια τραπεζών!Έκαναν φτερά το 90% των εσόδων, πάνω από 405 εκατ. δρχ.

13. Το σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων χωρίς διαγωνισμούς, στη Siemens, για τον εξοπλισμό της ΔΕΗ με υπερκοστολογήσεις και αδιαφανείς διαδικασίες.

14. Το σκάνδαλο χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Νίξον, μέσω του Τομ Πάππας, με 549.000 δολάρια!

 

 

Χούντα και Δικαιοσύνη

1. Απομακρύνθηκαν 30 δικαστικοί που δεν ήταν συνεργάσιμοι με το καθεστώς, με ένα νόμο διάρκειας 3 ημερών που απαγόρευε τις ενστάσεις και την προσφυγή στο ΣτΕ για την αναίρεση της απόλυσης.

2. Για να μην ασκήσουν την δικηγορία, και να εξοντωθούν οικονομικά οι απολυμένοι δικαστικοί, τους προσάπτουν την κατηγορία περί απολύσεως για πειθαρχικούς λόγους. Οι απολυμένοι δικαστικοί βλέπουν το κενό του νόμου και προσφεύγουν στο ΣτΕ, για το ότι απολύθηκαν δίχως να απολογηθούν για το παράπτωμα που τους κατηγορούσαν. Κερδίζουν την δίκη στο ΣτΕ, και ο Παπαδόπουλος βγάζει διάταγμα με το οποίο έκανε δεκτή την παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ, χωρίς όμως ο Πρόεδρος του ΣτΕ να έχει υποβάλλει ποτέ παραίτηση! Ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Στασινόπουλος, εξακολούθησε να αρνείται να υποβάλλει την παραίτησή του, και ο Παπαδόπουλος τον θέτει σε κατ' οίκον περιορισμό!

3. Έδιναν χάρη στους δικούς ανθρώπους, όπως για παράδειγμα η απονομή χάριτος (απ' τον Παπαδόπουλο) σ' ένα συντοπίτη της Ντέλλας Ρουφογάλη, πρώην μεγάλο ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας Βέροιας και εξαγωγέα, που είχε καταδικαστεί με αποδείξεις για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας.

4. Ο Παπαδόπουλος έκτισε "νόμιμα"!!! αυθαίρετη βίλα, με ελικοδρόμιο, φυλάκια για σκοπιές κτλ μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, αλλά και σαλέ στο όρος Μπέλες, για να κυνηγάει αγριογούρουνα!

 

Ο Παπαδόπουλος άλλαξε το νόμο διαζυγίων για λίγες ώρες προκειμένου να χωρίσει και να μπορέσει να νομιμοποιήσει τον δεσμό του με την γραμματέα της ΚΥΠ Δέσποινα Γάσπαρη. Ο νόμος του αυτόματου διαζυγίου έλεγε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει για 7 συναπτά έτη τότε έβγαινε το διαζύγιο του αυθημερόν! Το βράδυ πέρασε το νόμο, τα ξημερώματα έκανε την αίτηση, το πρωί βγήκε η απόφαση και την ΙΔΙΑ ώρα κατήργησε το νόμο!

 

Χούντα και Οικονομία

1. Το Δημόσιο Χρέος από 32 δις δρχ εκτοξεύτηκε στα 114 δις δρχ μέσα σε 7 χρόνια.

2. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έγινε 5 φορές μεγαλύτερο μέσα σε 7 χρόνια.

3. Υποδιπλασιάστηκε η αποταμίευση των πολιτών.

4. Οι εργολάβοι λάμβαναν δάνεια από το εξωτερικό με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και στη συνέχεια γίνονταν ανάδοχες των δηµόσιων έργων, µε παραχώρηση των δανείων στο ελληνικό δημόσιο (είπατε κάτι για τη δημιουργική λογιστική;).

5. Αυξήθηκε ο κρατικός δανεισµός µε έντοκα γραµµάτια.

7. Διπλασιάστηκε ο κρατικός δανεισμός σε συνάλλαγµα.

8. Μόνο το 1973 αυξήθηκαν οι τιμές κατά 45-50% (9% αυξήθηκαν το 1974) συρρικνώνοντας στην πραγματικότητα το διαθέσιμο εισόδημα σε επίπεδα προ του 1965.

9. Υποδιπλασιάστηκαν οι ξένες παραγωγικές επενδύσεις μέσα σε 7 έτη.

10. Τριπλασιάστηκε ο πληθωρισμός, και οι αυξήσεις των μισθών υστερούσαν κατά πολύ σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

11. Παρότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον εκείνη την περίοδο ήταν ευνοϊκό η χώρα δεν κέρδισε σε οικονομική βάση μέχρι την κρίση του 1973.

12. Υποδιπλασίασαν την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας από το 4.2% (το 1967) στο 1,8% (7ετία).

13. Το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα έπεσε από το 55% το 1970 στο 43% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος του 1970.

14. Με το διάταγμα 1078/1971 φοροαπάλλαξαν το μεγάλο κεφάλαιο μειώνοντας τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου και μετακύλησαν τις φοροαπαλλαγές αυτές στις πλάτες των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων.

15. Το σύνολο των επενδύσεων έπεσε από το 46% στο 39% παρότι οι δημόσιες επενδύσεις είχαν διπλασιαστεί.

16. Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν από το 63% του συνόλου των εξαγωγών το 1968 στο 48%.

17. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά οχτώ φορές μεταξύ του 1967 και 1972.

18. Ο λόγος της αύξησης του διακινούμενου χρήματος εκτινάχθηκε από 7,1% το 1969 σε 28,5% το 1973, ενώ η παροχή χρήματος, η οποία περιλαμβάνει το διακινούμενο χρήμα και τις προσωπικές καταθέσεις, αυξήθηκε από 8,2% το 1969 σε 22,7% το 1973 αντίστοιχα.

19. Το καθεστώς εισέπραττε το 55% τον φορολογικών εισοδημάτων του μέσω έμμεσων φόρων και το 36% μέσων άμεσων φόρων από τα νοικοκυριά. Οι κύριοι έμμεσοι φόροι απευθύνονταν στις χαμηλές και μεσαίες τάξεις μέσω φορολογίας σε προϊόντα και εισοδήματα. Ενώ το σύνολο των φόρων, ως ποσοστό, του μεικτού εθνικού εισοδήματος αυξήθηκε από 27,4% το 1966 σε 29,2% το 1972, οι κληρονομικοί φόροι μειώθηκαν ενώ οι φόροι επιχειρήσεων έδειξαν μείωση της τάξης του 10,9% την περίοδο 1972-73.

 

 

Χούντα και Εκκλησία

1. Νομοθέτηση στημένων ιεροδικείων για να εκδιώξουν όσους κληρικούς δεν συνεργάστηκαν μαζί τους (περί τους 200), με κατάργηση του ένδικου δικαιώματος της έφεσης, με αόριστη καταγγελία, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη υπαιτιότητας του κατηγορούμενου κληρικού και με μόνο την υποτιθέμενη στέρηση της έξωθεν καλής μαρτυρίας.

2. Ο πρώην χωροφύλακας και μετέπειτα κληρικός Κατινάς, πήγαινε μαζί με φωτογράφο και ένα στρατιώτη, στις οικίες των μη συνεργαζόμενων κληρικών τη νύχτα, χτυπούσε το κουδούνι, και μόλις άνοιγε η πόρτα, εφορμούσε ο στρατιώτης, αγκάλιαζε τον κληρικό και ο φωτογράφος απαθανάτιζε τη στιγμή για να χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο για την καταδίκη του κληρικού στο ιεροδικείο.

3. Αναβολή επ' αόριστον της εκλογής Μητροπολιτών έως ότου ξεκαθαριστεί ποιοί θα ήταν συνεργαζόμενοι.

4. Με φωτογραφική διάταξη ορίου ηλικίας καθαιρούν τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και ορίζουν την Σύνοδο των Αρίστων για να παρακαμφθεί η Ιερά Σύνοδος και να εκλεγεί ο αρεστός Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος. Για να διαθέτει τις προϋποθέσεις ενθρονισμού του ο Ιερώνυμος μέσα σε 3 μέρες έγινε Επίσκοπος και 3 μέρες αργότερα Αρχιεπίσκοπος!

5. Διορισμός μόνο των συνεργαζόμενων κληρικών για να ελέγχονται οι πιστοί διά άμβωνος.

 

Mικροπράγματα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
32 Σχόλια
123
sn07 17.11.2016 | 15:34
Απίστευτη οργάνωση πάντως για επιβολή του καθεστώτος σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Απ' ότι φαίνεται στον ολοκληρωτισμό έχουμε έφεση σαν λαός.

Το λέω επειδή είμαστε η χώρα που δεν μπορεί να εξορθολογιστεί-μεταρρυθμιστεί ούτε μετά απο 3 μνημόνια (παγκόσμιο ρεκόρ) ενώ έχει Δημοκρατία!
patsis 17.11.2016 | 17:31
Το ότι βρήκαν λίγους ή πολλούς δημοσίους λειτουργούς και αποφοίτους νομικής για να προσδώσουν επίφαση νομιμότητας στην άλωση του κράτους και του δημοσίου ταμείου δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός έχει έφεση στον ολοκληρωτισμό. Άλλωστε δεν είναι εξορθολογισμοί ούτε μεταρρυθμίσεις αυτές οι διατάξεις.
avatar
dinay 17.11.2016 | 16:17
Μπράβο Άρη για την έρευνα !!
avatar
Mono gia shmera mama sto yposxomai 17.11.2016 | 16:45
Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που λατρεύεις τον Α. Δημοκίδη.

Σε σχέση με το προηγούμενο άρθρο, βρίσκω πολύ "εύκολο" να κατηγορεί κανείς τους ανθρώπους που φοβήθηκαν να σταθούν απέναντι στα τανκς με κίνδυνο την ζωή τους.

Άλλο όμως αυτό, και άλλο να έχουμε φτάσει στο σημείο να ακούμε πως για όλα φταίει "η γεννιά του Πολυτεχνείου", "οι αριστεροί" ή να παραβλέπουμε το γεγονός πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας γούσταρε χούντα, ακριβώς όπως σήμερα παπαγαλίζει ένα "μια χούντα μας χρειάζεται".

Το να στοχοποιούν, εκείνοι που στην καλύτερη έκατσαν φοβισμένοι (ή αδιάφοροι) στο σπίτι τους, και στην χειρότερη συνεργάστηκαν με τους χουντικούς, εκείνους που αντιστάθηκαν (ναι, ακόμα και την Δαμανάκη).. πάει πολύ.

Στην τελική, τους μετέπειτα "σωτήρες του έθνους" που οι ίδιοι κατηγορούν (ως ένα βαθμό σωστά) πως κατέστρεψαν την χώρα.. εκείνοι τους ψήφιζαν.

Εκείνοι (που σε ποσοστό 90%+ ψήφιζαν Σημίτη/Καραμανλή), είναι άλλωστε έτοιμοι να ξαναψηφίσουν Κωστάκη μόλις εκείνος αποφασίσει να επιστρέψει να τους... ξανασώσει.

Και επειδή τελευταία σουλατσάρει ένα παράξενο είδος ανθρώπων που δηλώνουν "προοδευτικοί/φιλελεύθεροι Οπαδοί του Άδωνι" που ζητάνε δικαστήρια, φυλακίσεις και διώξεις σε αριστερούς (και κυρίως "αριστερούς"), καλό θα είναι να θυμόμαστε τι ακριβώς εξυμνούν και υποστηρίζουν.

Αναρωτιέμαι πως να νιώθουν... αν ας πούμε διαβάζουν αυτό το άρθρο και ταυτόχρονα βλέπουν αυτό το βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=GBipz7YG0TM
Citellus citellus 17.11.2016 | 21:09
Από που προκύπτει ότι οι φιλελεύθεροι ζητάνε φυλακίσεις (!) αριστερών ή "αριστερών" για πολιτικά "εγκλήματα"; Από που προκύπτει ότι ο Γεωργιάδης έχει υποστηρίξει τη Χούντα; Σίγουρα όχι από το αποσπασματικό βίντεο που παραθέτεις. Αυτά που άκουσα είναι μεν διανθισμένα με τις γνωστές Αδωνικές υπερβολές αλλά είναι απλά γεγονότα. Εγώ π.χ. δε συμπαθώ τον κομμουνισμό, αλλά αν με ακούσεις να αναφέρω μεταξύ άλλων ότι η ΕΣΣΔ επέφερε εντυπωσιακές αλλαγές στην οικονομία της χώρας θα με πεις κομμουνιστή;

Ο τρόπος που οικοδομείτε τα επιχειρήματά σας δε με έχει εντυπωσιάσει καθόλου. Μπορείτε να μου βρείτε ένα βίντεο με τον εν λόγω κύριο που να λέει "ένα Παπαδόπουλο χρειαζόμαστε" ή κάτι συναφές; Αν ναι, είμαι έτοιμος να αναθεωρήσω και να σας ζητήσω συγγνώμη.
avatar
Mono gia shmera mama sto yposxomai 18.11.2016 | 16:46
έλα ρε φίλε μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις...
Δεν μίλησα γενικά για τους φιλελεύθερους με ή χωρίς εισαγωγικά, δεν μίλησα καν για τον ίδιο τον Άδωνι, αλλά για τους οπαδούς του.
Κυκλοφορούν και εδώ, οπότε θα είναι εύκολο να διαβάσεις τα σχόλια τους.

Από κει και πέρα δε νομίζω να χρειάζεται να σου συστήσω τον Άδωνι.
Όταν υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που θεωρεί πως "έναν Παπαδόπουλο χρειαζόμαστε", επειδή "έφτιαξε δρόμους" και "έκανε καλό στην οικονομία", ενώ "δεν έκλεψε" και "οι νεκροί είναι μύθος και προπαγάνδα της αριστεράς", χρειάζεται να πει "ζήτω ο Παπαδόπουλος";
Δεν αρκεί που παρουσιάζει ΨΕΥΔΗ γεγονότα που (και καλά) αθωώνουν την χούντα;
Που εδώ και 20 χρόνια πουλάει βιβλία του Πλεύρη στο κανάλι του Καρατζαφέρη, ενώ έχει εμφανιστεί και σε εκπομπές μαζί του να δηλώνει έτοιμος να δώσει το αίμα του για να πάρουμε πίσω την Πόλη;
Που φωνάζει "θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη";
Που το 93, μέσα από την Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά μοίραζε φυλλάδια με αναφορές σε ότι χουντικό έχει περάσει από την χώρα;

Δεν είναι απλά γραφικός και υπερβολικός ο Άδωνις, είναι όσο φιλοακροδεξιός γίνεται να είναι κανείς.

Και ξαναλέω: Αυτό δεν έχει σχέση γενικά με τους φιλελεύθερους.
Δεν θα σου έλεγα τα ίδια για τον κυριάκο πχ, πολύ απλά γιατί Δεν έχει κάνει ανάλογα πράγματα.
Το γεγονός πως έχει τον Άδωνι δεξί του χέρι και τον Βορίδη ως ένα από τα μεγάλα στελέχη του κόμματος του βέβαια, θα έπρεπε να σε προβληματίζει (αν ψηφίζεις ΝΔ 2 φορές).
Citellus citellus 18.11.2016 | 19:12
Ακραίοι υπάρχουν και στα δύο άκρα του φάσματος και κατ'εμέ είναι κατακριτέοι.

Σχετικά με την περίπτωση Άδωνι όντως πολλά από αυτά που αναφέρεις είναι αλήθεια (όχι όλα, όπως ότι στηρίζει τη χούντα). Θα σταθώ μόνο στο "είναι όσο φιλοακροδεξιός γίνεται να είναι κανείς". Ενδιαφέρον είναι ότι δεν τον χαρακτηρίζεις ακροδεξιό αλλά φιλοακροδεξιό. Κατά τη γνώμη μου ο Άδωνις δεν είναι ούτε καν Δεξιός όπως διατείνεται.

Ο Άδωνις βασικά θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ως άριστος έμπορος διείδε ότι υπήρχε μια δεξιά πελατεία που περίμενε να εκφραστεί και την αξιοποίησε. Κατά δήλωσή του πήγε με το ΛΑΟΣ αν και νεοδημοκράτης ειδικά ώστε να εκλεγεί βουλευτής. Με το όνομα που απέκτησε επανήλθε στη ΝΔ και έθεσε υποψηφιότητα όχι για να εκλεγεί στη προεδρία του κόμματος, αλλά για να πιάσει σειρά. Εσχάτως τάχθηκε δημόσια υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια (αν και τη μέρα της ψηφοφορίας ήταν βολικά απών) και ψήφισε το νόμο για το τζαμί.

Ο Βορίδης και ο Πλεύρης μπορεί να είναι ακροδεξιοί, αλλά ο Άδωνις βασικά είναι Άδωνικός.
avatar
tktk 17.11.2016 | 17:00
Ό,τι αρνητικό και να γράψεις, τα ούγκανα ακόμα και νεαρής ηλικίας, θελουν πισω τη χούντα. Κανενα ανεπτυγμένο κρατος δεν εχει χούντα, αλλα αυτοί τη θέλουν. Ρίξτε μια ματια στα σχόλια στο fb γι αυτό το άρθρο.
Και περιμένουμε να βγούμε απ την κρίση. Όλα τα άλλα κρατη βγήκαν, επειδή ήταν ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ!
Ε ρε που πάνε οι φόροι μου....
Anonymous Guest 18.11.2016 | 01:23
Σε περιόδους κρίσεων είναι συχνό φαινόμενο. Οι περισσότεροι άλλωστε δεν το ψάχνουν ιδιαίτερα. Απ την Χούντα σχεδόν όλοι ανεξαρτήτως κόμματος κρατάνε το σβήσιμο των αγροτικών χρεών και τις Εθνικές και Επαρχιακές Οδούς συν το ρεύμα που φέραν απότομα σε πολλά μέρη και που έτσι και αλλιώς αν όχι τότε, μετά από λίγα χρόνια θα γίνονταν με πιο αργούς ρυθμούς απλά.
Διογένης Κυνικός 17.11.2016 | 17:40
Μήπως υπάρχουν πολλές ομοιότητες σε όσα περιγράφονται με όσα κάνει ο κ. Ερντογάν στην Τουρκία σήμερα;
Ashton Heston III 17.11.2016 | 19:59
Δυο (μέχρι στιγμής) χουντικοί αναγνώστες του site δεν γουστάρουν που συγκρίνεις τα έργα και της ημέρες ενός Τούρκου με την Επανάσταση της 21ης.
avatar
haralamposp 17.11.2016 | 17:46
Διαφωτιστικό άρθρο πραγματικά, ευχαριστούμε.
xouftalo 17.11.2016 | 19:41
Το μεγαλύτερο κακό που έκανε η χούντα ήταν ότι πλήγωσε μία ατελή ακόμη δημοκρατία, αναζοπυρώνοντας τα μίση του εμφυλίου και φέρνοντάς τα ως τις μέρες μας. Η Ελλάδα σίγουρα θα άλλαζε μέσα από την Άνοιξη του '68, όπως έγινε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και μια φιλελευθεροποίηση και πιο ομαλή ένταξη της αριστεράς θα ήταν αναπόφευκτη, κάνοντας την κοινωνία μας πιο ανοιχτή και την δημοκρατία δυνατότερη.

Εκεί που άλλες χώρες ζούσαν τους πολιτικούς και πολιτιστικούς Μάηδες τους, εδώ ξανάνοιγαν τα ξερονήσια και έπεφτε ξύλο και διώξεις. Αποτέλεσμα, όταν κατέρρευσαν από την ανικανότητα τους, άφησαν μια Ελλάδα, ακόμη πιο πληγωμένη από τα τριάντα χρόνια διώξεων της επάρατης δεξιάς και τα μίση του εμφυλίου, πιο ζωντανά από ποτέ.


Μπορεί έκτοτε να έχουμε απολαύσει την μακρότερη περίοδο σοβαρής -θεσμικά- κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, (ξεφορτωθήκαμε και το στέμμα-το μόνο καλό). Το πληρώνουμε όμως, με την κωμωδία της μεταπολίτευσης, όπου για μισό αιώνα διώξεων της αριστεράς, το ξεπληρώσαμε με την πλήρη ιδεολογική της κυριαρχία σε όλους τους τομείς, με έναν ρεμβασισμό, ευτυχώς όχι της βίας, αλλά της ιδεολογίας και του ξαναγραψίματος της ιστορίας, με αντάρτικα πόλης και βόμβες, και πάνω από όλα με ένα σωρό απωθημένα για την ήττα στον εμφύλιο. Πιστεύω ότι εάν δεν μεσολαβούσε το ξεχαρβάλωμα της πολιτικής και την κοινωνίας από την χούντα, αυτά τα τραύματα, θα επουλώνονταν πολύ πιο γρήγορα και ομαλά.

Τέλος, σε μία εποχή που γίνονταν υπέροχα πράγματα στην Ευρώπη, η χούντα μας παρέδωσε την αισθητική της, γεννώντας τον νεοέλληνα, με την μπουζουκοαισθητική του και την ιδιοτέλεια του, ο οποίος ενηλικιώθηκε και τα έσπασε όλα, επί πρώτου ΠαΣοΚ. Όπως έχει πει και ο Ραφαηλίδης που ανέφερε ο Άρης "Η αισθητική του σήμερα, είναι η ηθική του αύριο"
Citellus citellus 17.11.2016 | 21:13
Ίσως το πιο σοβαρό σχόλιο που έχω διαβάσει σήμερα.
Albert Pierrepoint 21.11.2016 | 20:40
Το μόνο που θα συνέβαινε κατά τη γνώμη μου, είναι ότι το Πασοκ θα ερχόταν στην εξουσία 4-5 χρόνια νωρίτερα.
Με έναν νεωτερο Ανδρέα, ενδεχομένως να μην είχαμε μπει στην ΕΟΚ και να μην είχαμε σήμερα απορίες του τύπου δραχμή ή ευρώ.
Η απορία μου όμως ή εξής:
Πώς παρόλη την καταστροφή που προκάλεσε η χούντα, η χώρα ήταν έτοιμη μόλις 7 χρόνια από την κατάρρευσή της χούντας, να μπει στο κλειστό club των προηγμένων χωρών της ευρώπης;
Ή ο γέρος Καραμανλής έκανε θαύματα στα 7 χρόνια της ΝΔ, ή το άρθρο δεν μας τα λέει καλά.
avatar
Tony 17.11.2016 | 22:05
Χούντα ξε-χούντα, απ'ότι βλέπω η φούστα ήταν πάνω από το γόνατο στις παρελάσεις :)

Σίγουρα όλα όσα αναφέρονται είναι μεμπτά, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλά μια λίστα με τα 10 σημαντικότερα θα επικοινωνούσε το μήνυμα αποτελεσματικότερα. Προσωπικά θεωρώ ότι, πέραν της φυλάκισης/βασανισμού αντιφρονούντων (δομικό στοιχείο απολυταρχικών καθεστώτων), το σημαντικότερο έγκλημα της χούντας έγινε επί των μελλοντικών γενεών.

Όπως εύστοχα αναφέρει ο/η xouftalo:
"...η χούντα μας παρέδωσε την αισθητική της, γεννώντας τον νεοέλληνα, με την μπουζουκοαισθητική του και την ιδιοτέλεια του, ο οποίος ενηλικιώθηκε και τα έσπασε όλα.." Πηγή: www.lifo.gr
Albert Pierrepoint 21.11.2016 | 20:29
Εμπεριστατωμένες και με έγκυρες μετρήσεις οι αναλύσεις του "Νομικά και Ανάλατα", τύπου ινστιτούτου Τζένοα.
Φυσικά φέρουν και την αντιστοίχη βαρύτητα και το κύρος των γραφόντων!!!!!
Κάθε χρόνο θα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για το παρελθόν, όσο πέφτουν μισθοί.
Ο κόσμος όλος προχωράει και εμείς μαζί, αλλά προς τα πίσω.
avatar
Ανώνυμος/η 21.4.2017 | 19:39
Αυτή είναι η αλήθεια κύριε Δημοκίδη, αλλά οι Έλληνες(ευτυχώς όχι όλοι) μια ζωή πίστευαν σε παραμύθια. Συγχαρητήρια για την έρευνά σας και το θαυμάσιο άρθρο σας.
123
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια