Ελληνίδα ομοιοπαθητικός (;) υποστηρίζει πως ο Τραμπ έκανε έφοδο σε φαρμακευτική λόγω εμβολίων που προκαλούν αυτισμό
Mικροπράγματα

Ελληνίδα ομοιοπαθητικός (;) υποστηρίζει πως ο Τραμπ έκανε έφοδο σε φαρμακευτική λόγω εμβολίων που προκαλούν αυτισμό

Ποια είναι η αλήθεια, και ποιο το πρόβλημα με τις αναρτήσεις που μιλούν για θέματα ζωής και θανάτου.

 Με αφορμή το παραπάνω στάτους,
 ήθελα απλώς να πω ότι στην εποχή Τραμπ -που πέτυχε την εκλογή του χάρη σε fake news- θα πρέπει να διπλοψάχνουμε κάθε είδηση προσεκτικά πριν τη μεταδώσουμε άκριτα. Ακόμα και για κάτι μικρό -όπως το βιντεάκι με τη Μελάνια Τραμπ που παγώνει το χαμόγελο στο στόμα της- χρειάστηκε να το τσεκάρω πολλές φορές μη τυχόν και ήταν παιγμένο ανάποδα, πριν επιβεβαιώσω ότι ήταν κανονικό. 

 

Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για θέματα ζωής και θανάτου. Τα Ellinika Hoaxes για άλλη μια φορά εντόπισαν μια ψεύτικη είδηση. Το πρόβλημα είναι πως έχει ήδη μοιραστεί παντού, κι αυτοί που θέλουν να πιστέψουν ότι τα εμβόλια είναι κακά κι η ομοιοπαθητική η λύση, δεν νοιάζονται για τη διάψευση. Αντιθέτως, πείθονται ακόμα περισσότερο. Αυτός δεν είναι λόγος όμως για να μη προβληθεί η αλήθεια. Tα παρακάτω δημοσιεύτηκαν στα Ellinika Hoaxes: 

  

Η επιδρομή του FBI στο CDC και επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις

Κυκλοφόρησε και στα ελληνικά »αφυπνισμένων» ιστολόγια, είδηση προερχόμενη από το εξωτερικό σχετικά με επιδρομή του FBI στα γραφεία του CDC (κάτι σαν το αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ), λόγω απόκρυψης και καταστροφής στοιχείων που συνέδεαν την παραγωγή εμβολίου με φερόμενη σύνδεση του με τον αυτισμό,

Η είδηση είναι τραγικά ψευδής και όταν λέμε τραγικά, εννοούμε πως μια φάρσα προερχόμενη από το εξωτερικό, κατάφερε για μια ακόμη φορά να γίνει viral στο παγκόσμιο ίντερνετ, με επικίνδυνες δυστυχώς συνέπειες. 

(Το είδαμε στο pentapostagma.gr και triklopodia.gr)

 

«Θα εφαρμόζονταν και στην Ευρώπη!»

 

Σύμφωνα με το snopes.com, αρχική πηγή της πληροφορίας, είναι το drwilliammount.blogspot.com, και στη συνέχεια το whatdoesitmean.com που τη διάνθισε με περισσότερες φανταστικές λεπτομέρειες. Ο αυτοαποκαλούμενος Dr. Mount, είναι γνωστή φιγούρα του περιθωριακού ίντερνετ με βαρύγδουπους ισχυρισμούς περί θεραπείας του AIDS, αεροψεκασμούς κτλ.

 

Όσον αφορά το whatdoesitmean.com, κάθε άρθρο της σελίδας, μοιάζει με είδηση, αλλά τίποτα δεν είναι πραγματικό. Κάτω από τον συγκλονιστικό τίτλο του κάθε άρθρου, παρουσιάζει συνήθως κάποιες έγκυρες πηγές, αλλά άσχετες με την ιστορία που δημοσιεύει. Δηλαδή «παντρεύει» πραγματικές αξιόπιστες πηγές ή ειδήσεις με την φαντασία του και με αυτό το τρόπο κατασκευάζει απίστευτες και ταυτόχρονα ψευδείς ειδήσεις. Η σελίδα είναι τόσο γνωστή για τα απίστευτα ψεύτικα άρθρα της, που ούτε οι συνωμοσιολόγοι πια, δεν παίρνουν στα σοβαρά τα άρθρα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. 

 

Η σελίδα στην αποποίηση ευθυνών, αναφέρει:

Κάποια από τα γεγονότα που απεικονίζονται σε ορισμένα άρθρα σε αυτή την ιστοσελίδα είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα με οποιοδήποτε πρόσωπο ζωντανός ή νεκρός, είναι εντελώς συμπτωματική. Κάποια άλλα μπορούν να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τα περιστατικά, οι χαρακτήρες και τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει για λόγους δραματοποίησης. Ορισμένοι χαρακτήρες μπορεί να είναι σύνθετοι, ή εντελώς εικονικοί.

 

Έτσι, το παραπάνω δημοσίευμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από αχαλίνωτη φαντασία 2 γνωστών hoaxer του διαδικτύου με ψευδώνυμα Dr. Mount και Sorcha Faal.

 

Μια τόσο μεγάλη είδηση θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα μεγάλα μέσα πληροφόρησης, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα, εκτός από τις αναπαραγωγές των δύο hoaxer από blogs που δεν ελέγχουν την αξιοπιστία των άρθρων που δημοσιεύουν.

 

.
 

 

Οι συνέπειες

Αν και το διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο άντλησης πληροφοριών, η δυνατότητα που παρέχει στον οποιονδήποτε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα τεράστιο κοινό, έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη διασπορά ψευδών ειδήσεων, με τραγικές, πολλές φορές, συνέπειες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Pizzagate.

 

 Η περίπτωση των αρνητών των εμβολιασμών είναι ακόμη σοβαρότερη. Από τη στιγμή που ξέσπασε η αντιεμβολιαστική φρενίτιδα, έχουμε επανεμφάνιση επιδημιών και θανάτων από αυτές σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, ακόμη και στην Ελλάδα. Δύο ιδιαιτέρως αξιόλογες αναλύσεις για τους μύθους που περιβάλλουν τα εμβόλια, θα βρείτε εδώ και εδώ.

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το facebook είναι το κύριο μέσο από το οποίο διαδίδονται τα αντιεμβολιαστικά ψεύδη από τους ίδιους τους διαχειριστές σχετικών ομάδων που είναι ενάντια στα εμβόλια. Κάποιες από αυτές τις ομάδες, έχουν χιλιάδες μέλη και τεράστια απήχηση, παραπληροφορώντας ανυποψίαστους γονείς. Η ψεύτικη είδηση της επιδρομής του FBI στο CDC, έχει τη τιμητική της αυτές τις ώρες.

 

Η δυσπιστία μεγάλης μερίδας των Ελλήνων απέναντι στα εμβόλια είναι δεδομένη και σε μεγάλο βαθμό, φταίει για αυτό η εγκληματική παραπληροφόρηση που διακινείται μέσω κοινωνικών δικτύων. Οι συνέπειες είναι συντριπτικές. Το ποσοστό για την Ελλάδα εκτιμάται περίπου στο 25%, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

 

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως η ελευθερία που δίνει το διαδίκτυο στη διακίνηση πληροφοριών, έχει και τη σκοτεινή της πλευρά. Η εγκληματική επιμονή ορισμένων (γνωστών) κύκλων, να διαδίδουν ψεύδη, δεν προέρχεται από τα αγνά αισθήματα ορισμένων »ακτιβιστών» αλλά έχει πιο σκοτεινά κίνητρα όπως βλέπουμε εδώ και εδώ.

Mικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
6 Σχόλια
PharmChem 26.1.2017 | 20:52
Φεστιβάλ ψευδοεπιστήμης και κομπογιαννιτισμού! Απαράδεκτο να μπορούν όλοι αυτοί να διασπείρουν συνεχώς ψευδές ειδήσεις και ψευδείς μύθους σχετικά με τα εμβόλια, τρομοκρατώντας τον κόσμο και θέτοντας τον σε κίνδυνο, με σκοπό το κέρδος! Ο κόσμος πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τις ειδήσεις που βλέπει στο διαδίκτυο και αφορούν την υγεία. Να συμβουλεύεται τους ειδικούς και όχι τον καθένα που κάνει ψευτοισχυρισμούς χωρίς ΚΑΜΙΑ επιστημονική απόδειξη, μόνο και μόνο επειδή κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα!
avatar
Ανώνυμος/η 27.1.2017 | 01:06
Αφού δεν τους κλείνει τα ματζουνομαγαζα το κράτος καλά κάνουν και κουνιούνται. Για την ιστορία πιστεύω αν τα εμβόλια ΔΕΝ ήταν δωρεάν θα τα έκαναν δέκα δέκα όλοι οι αρνητές τους. (δες τι ποσά σκάνε για αμοιβές στους ματζουνοπωλητες και τα ματζουνια και τι χαμό έκαναν για το μόνο εμβόλιο που δεν είναι στον εθνικό εμβολιασμο -ένα πανάκριβο για τη μηνιγγίτιδα ) μπιπ στο τετράγωνο
patsis 27.1.2017 | 01:13
Ευχαριστώ για την επιμονή σας σε τέτοιες περιπτώσεις και χαρά στο κουράγιο σας.

Μια επισήμανση, αν δεν είναι ηθελημένο: στο κείμενο αναφέρονται κάποιες πηγές κάτω από τη λέξη "εδώ", χωρίς να υπάρχουν οι σύνδεσμοι.
giorgosnystazos 27.1.2017 | 10:33
Πατώντας τη λέξη δημοσιεύτηκαν, που είναι υπογραμμισμένη με κίτρινο, σας παραπέμπει στο Ellinika Hoaxes. Από εκεί μπορείτε να δείτε τις παραπομπές των εδώ.
Άρης Δημοκίδης 27.1.2017 | 17:19
Είχαν χαθεί τα λινκς λόγω της μορφοποίησης, τα έβαλα και κανονικά. Ευχαριστώ :)
avatar
Κακιασμενος 27.1.2017 | 04:51
Αν ήταν κάποιο εμβόλιο που θα έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι στον εαυτό τους τότε οκ! Θα επιβεβαιωνοταν και η θεωρία του Δαρβίνου και όλα καλά... Τα καημένα τα παιδιά τι φταίνε;;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια