Είναι στ' αλήθεια υπερβολικά τα μέτρα ασφαλείας για τη βόμβα στο Κορδελιό;
Mικροπράγματα

Είναι στ' αλήθεια υπερβολικά τα μέτρα ασφαλείας για τη βόμβα στο Κορδελιό;

Καθώς τα meme δίνουν και παίρνουν, να η αλήθεια από τα Ελληνικά Hoaxes

 

Όπως με όλα, έτσι έχουμε πάρει στο ψιλό και την υπόθεση του Κορδελιού - ευκαιρία να σπάσουμε πλάκα, και γιατί όχι. Τα memes είναι ωραία, αρκεί μόνο να μη γίνει κανά μπαμ.

 

 


Ένας γνωστός με σχετική εκπαίδευση μού είπε πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος - ποτέ δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί μια βόμβα και μάλιστα τόσο παλιά. Και μπορεί το πιθανότερο να είναι να μην κάνει και πολλά, όμως η εκκένωση είναι απαραίτητη. 

 

Αρκετοί κάτοικοι σκέφτονται να μείνουν, άλλοι φοβούνται μήπως κατά την εκκένωση τους ληστέψουν το σπίτι. Ο Θόδωρος Δανιηλίδης, ιδρυτής και συντονιστής της σελίδας Ελληνικά Hoaxes, συνήθως διαψεύδει τις κινδυνολογίες, όμως η έρευνά του τώρα δείχνει πως δεν πρόκειται για κινδυνολογία. Ξανατονίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εκκενώσουν όλοι οι κάτοικοι την περιοχή. Γράφει λοιπόν:

 

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα και διάφορες γνώμες που έχουν μεταδοθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, σχετικά με τη βόμβα που βρέθηκε στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

 

Οι πολίτες ακούγοντας όλα αυτά, λογικά αναρωτιούνται αν τα μέτρα ασφαλείας που θα παρθούν αύριο είναι υπερβολικά.

 

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πως ΔΕΝ είναι υπερβολικά.

 

Σύμφωνα με την Πάγια Διαταγή 2-11 του 2014 σε περιστατικά επιπέδου 3, όπου κινδυνεύουν άμεσα περιουσίες και ζωές πολιτών από εκρηκτικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνουν την εξουδετέρωση οι ειδικοί EOD (Explosive Ordnance Disposal) του ΤΕΝΞ που έχουν εκπαιδευτεί στην Αμερική ή στο ειδικό σχολείο EOD του Μηχανικού, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η εξουδετέρωση γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα και ακολουθούν κατά γράμμα τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται στο AEDOPS (Advanced Explosive Ordnance Disposal Publication System). Με απλά λόγια το AEDOPS είναι το ευαγγέλιο σε θέματα εξουδετερώσεων που ακολουθεί το ΝΑΤΟ.

 

Όταν αναγνωριστεί ο τύπος της βόμβας, το AEDOPS δίνει στους ειδικούς EOD όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, όπως την τεχνική εξουδετέρωσης που θα πρέπει να ακολουθήσουν, την απόσταση ασφαλείας και οποιαδήποτε άλλη τεχνική λεπτομέρεια χρειάζεται για το συγκεκριμένο τύπο εκρηκτικού μηχανισμού και αυτό προβλέπει ο κανονισμός του Ελληνικού Στρατού.

 

Αυτοί οι σύγχρονοι κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται στο AEDOPS έχουν στόχο να μηδενίσουν τον κίνδυνο για τους πολίτες και όχι να απλά να τον μειώσουν. Έτσι διάφορες γνώμες που ακούγονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τις σύγχρονες τεχνικές εξουδετέρωσης, τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και το τι προβλέπει ο κανονισμός του Ελληνικού Στρατού, έχουν μπερδέψει τους πολίτες.

 

Η βόμβα που βρέθηκε είναι τύπου AN- M64 και σύμφωνα με το AEDOPS η απόσταση ασφαλείας είναι 1900 μέτρα.

 

 

Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της βόμβας από το αεροσκάφος, η έλικα στα πτερύγια περιστρέφεται και μετά από έναν ορισμένο αριθμό περιστροφών, η βόμβα οπλίζει.

 

Πιθανότατα είναι μία από τις βόμβες, από το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης το 1943.

 

 

Πώς θα εξουδετερωθεί. 

Η τεχνική που θα ακολουθήσουν οι ειδικοί EOD του ΤΕΝΞ για ξεβιδώσουν, αφαιρέσουν τους πυροδοτικούς μηχανισμούς και να εξουδετερώσουν τη βόμβα, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο.

 

 

Συμπέρασμα. Η τεχνική εξουδετέρωσης που θα ακολουθηθεί είναι από τις πιο σύγχρονες και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί, ορίζονται από το AEDOPS, με στόχο να μηδενίσουν τον κίνδυνο για τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
10 Σχόλια
Shady_forest 12.2.2017 | 01:35
Απλά να πω οτι ο τύπος που τρέχει τα Ελληνικά Hoaxes είναι απόστρατος πυροτεχνουργός και ξέρει τι λέει στο συγκεκριμένο θέμα, δεν διάβασε ένα άρθρο στο ιντερνετ ξερω γω
avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2017 | 01:56
Αγνοω ιστορικα, γιατι βομβαρδιστηκε η υπο γερμανικη κατοχη Θεσσαλονικη το 1943.
αμύριστο λουλούδι 12.2.2017 | 08:50
Βομβαρδίστηκε από συμμαχικές δυνάμεις
avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2017 | 15:33
Δεν έμεναν Γερμανοί πολίτες όμως στην Θεσσαλονίκη...
Poet_of_Silence 12.2.2017 | 18:42
Παράπλευρες απώλειες.
pistolero 12.2.2017 | 08:09
Υπερβολές..
Η βόμβα αυτή από αεροπλάνο έπεσε και δεν κατάφερε να σκάσει, θα σκάσει τώρα 60 χρόνια μετά;
Θα τη βγάλω εγώ και θα την πετάξω. Κρατήστε λίγο τη μπίρα μου
avatar
άτιμο αυτονόητο 12.2.2017 | 10:30
Αν δεν κάνω λάθος συμμαχικά και συγκεκριμένα βρετανικά αεροσκάφη χτυπούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές των Γερμανών. Με επιφύλαξη.
avatar
Ανώνυμος/η 12.2.2017 | 15:31
Έξυπνοι είστε μάλλον όλοι!!! Ή βόμβα αυτή ειναι εξαιρετικά επικίνδυνη Γιατί 1ον μέσα σε αυτό τον διάολο περιέχει ΤΝΤ και νιτρικο αμμωνιο (Τι νομίζατε ότι έχει ημερομηνία λήξης;) 2ον ο οπλισμός της γίνετε μέσο δύο "προπελων" που περιστρέφονται κατά την διάρκεια της πτώσης από την αντίσταση του αέρα και η έκρηξη Όταν γίνει η επαφή με στέρεο αντικείμενο 3ον το ασφαλές ύψος ρίψεις ήταν τα 2500 πόδια Δηλαδή 762 μέτρα (βάση χρόνου επαφής με το έδαφος και την ταχύτητα του αεροπλάνου όποτε κάτσε σκέψου εξυπνάκια) 4ο υπάρχει μεγάλη φθορά (σκουριά και υγρασία) και το κάνει επικίνδυνο... Επειδή ξέρω από πρώτο χέρι τα περι εκρηκτικών μέσων και σχετικά με την εξουδετέρωση τους εγώ θα έλεγα αν ήταν στο χέρι μου εκκένωση τουλάχιστον 2300 μέτρα μακριά γιατί ήταν θαμμένη 5 μέτρα και μικρό πεδίο (η τρύπα) εκτόνωσης δηλαδή μεγαλύτερη δύναμη έκρηξης... οπότε πριν πεις κάτι σκέψου το ή απλά ψαχ το λίγο...
Poet_of_Silence 12.2.2017 | 18:46
Όπως διάβασα σχετικά η βόμβα αυτή προοριζόταν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τις εκεί Γερμανικές εγκαταστάσεις και πλοία αλλά οι Βρετανοί τις έριξαν πάνω στις τότε προσφυγικές παράγκες του Κορδελιού. Οι λαμαρίνες από τις παράγκες μέσα στη νύχτα γιάλιζαν και νόμισαν οι Βρετανοί πιλότοι ότι είναι η θάλασσα στο λιμάνι. Μέχρι να καταλάβουν το λάθος τους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 πρόσφυγες που έμεναν στις παράγκες.
AlexisColby 15.2.2017 | 04:04
Και εγώ απλά να πω , καθυστερημένα λίγο, ότι κ ο γνωστός κος Καπράλος πυροτεχνουργός είναι και τα είπε αλλιώς στα κανάλια. Πολλές φορές βρέθηκαν τέτοιες βόμβες σε όλη την Αθήνα και ποτέ δεν έγινε τέτοια εκκένωση. Τωρα γιατί έγινε στο Κορδελιό ο Καμμένος κ η ψυχή του!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια