Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας καπνίζουν όλοι όπου γουστάρουν. Τώρα όμως κάποιοι αντιδρούν
Mικροπράγματα

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας καπνίζουν όλοι όπου γουστάρουν. Τώρα όμως κάποιοι αντιδρούν

Αρχίζουμε επιτέλους να απαιτούμε όχι μόνο να τηρηθεί ο νόμος, αλλά να σέβονται και τα όχι μας;

«Στη σχολή οι μη καπνιστές έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την μη επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. Οπότε πάρτε και μια μάσκα οξυγόνου... (πραγματική προτροπή καθηγητή!)»

 

Αναγνώστης/αναγνώστριά με το ψευδώνυμο viridian σχολίασε πρόσφατα σ' ένα άρθρο για τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί η documenta 14:

 

«Χμ...
Αν οι θεατές πάντως μπουν στον Εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ στην Πειραιώς και μπερδευτούν νομίζοντας πως έχουν μπει σε τεκέ μην φύγουν, είναι στο σωστό μέρος.

Στη σχολή οι μη καπνιστές έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την μη επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οπότε πάρτε και μια μάσκα οξυγόνου...
(πραγματική προτροπή καθηγητή!)»

 

Και σήμερα σ' ένα άρθρο για την έλλειψη ευγένειας στην Ελλάδα, σχολίασε και πάλι:

 

«Το θέμα είναι πως όσα γίνονται στην τηλεόραση αντικατοπτρίζουν πλήρως αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία.

Για παράδειγμα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το να καπνίζεις μη σεβόμενος τους γύρω σου σε κλειστό χώρο εργασίας θεωρείται κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ακόμα και με τις ευλογίες του μη καπνιστή Πρύτανη, που στο θέμα αυτό υποστηρίζει πως «η σχολή δεν μπορεί να απαγορεύσει το κάπνισμα γιατί είναι φιλελεύθερη».

Στο όνομα αυτής της ελευθερίας λοιπόν, το να κοιτάει κάποιος μόνο την πάρτη του μη σεβόμενος τον διπλανό του, θεωρείται κατόρθωμα και μορφή επανάστασης. Τι πολίτες και καλλιτέχνες δημιουργεί λοιπόν ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όταν εκπαιδεύει τους φοιτητές του να υπακούουν μόνο στα προσωπικά τους θέλω;»

 

 

Στη σελίδα τους στο Facebook (Αντικαπνιστική κίνηση ΑΣΚΤ) διαβάζω αυτό που έγραψαν στο πρώτο τους στάτους:

 

Aς προσπαθήσουμε να σταματήσει το κάπνισμα μέσα στα εργαστήρια της σχολής, για το καλό όλων μας.

«Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων.»

 

Τις προάλλες έγραψαν κάτι ελπιδοφόρο, αλλά τελικά ήταν 'λάθος συναγερμός'...

 

Ως πρώην καπνιστής, μπορώ να καταλάβω αυτούς που θέλουν να καπνίσουν σε εσωτερικούς χώρους. Όταν είσαι εθισμένος, όσο σε αφήνουν τόσο θα τα κάνεις, κι εγώ το εκμεταλλευόμουν αυτό μια χαρά.

 

Ως πρώην καπνιστής πάλι όμως, θυμάμαι πολύ καλά πως παρότι ήθελα να καπνίζω όπου γουστάρω, όταν κάποιος/οι ενοχλούνταν και μου ζητούσε/αν να μην καπνίζω, έστω και με βαριά καρδιά, έβγαινα έξω ή κρατιόμουν. Εννοείται πως δεν το ξαναέκανα - τελεία και παύλα. 

 

Θυμάμαι τη μαμά μου στα τελευταία στάδια καρκίνου του πνεύμονα με δύσπνοια, να αναγκάζεται να παρακαλάει σε κλειστούς χώρους -όπου έτσι κι αλλιώς δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα- τους γύρω της. Παρακαλούσε μήπως καταφέρει να τους πείσει όχι απλά να τηρήσουν το νόμο, αλλά να σεβαστούν έστω τους λόγους υγείας της. Τους λόγους υγείας που έχουμε ή ενδεχομένως θα αποκτήσουμε όσοι εισπνέουμε με το ζόρι τον καπνό των άλλων.

 

Είναι τρελό, αλλά τελικά πρέπει οι πολίτες να νοιάζονται για να τηρηθεί ο νόμος όταν οι καπνιστές αδιαφορούν και οι υπεύθυνοι ή οι μαγαζάτορες κάνουν τα στραβά μάτια. Αναγκάζομαι να γίνομαι εγώ κακός όταν, καθώς τρώω, οι άλλοι ανάβουν τσιγάρα σε μικροσκοπικό μαγαζάκι με κλειστά παράθυρα και χωρίς εξαερισμό.  

 

Κι οι φοιτητές αναγκάζονται να γράφουν σχόλια σε σάιτ και να κάνουν σελίδες στο Facebook με memes μπας και ευαισθητοποιήσουν τους συμφοιτητές τους, ή έστω μπας και τηρηθεί ο νόμος. Και, τελικά, ούτε τους σέβονται, ούτε τηρείται ο νόμος. 

Mικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
17 Σχόλια
Da_Da 28.3.2017 | 18:47
Παρότι μανιώδης καπνίστρια συμφωνώ απόλυτα. Ο μοναδικός λόγος που με έκανε να αντιδράσω υπέρ του...ελεύθερου καπνισματος ήταν όταν έσκασε καθολική απαγόρευση στον εργασιακό μου χώρο, παρότι μεχρι τότε υπήρχε σεβασμός σε χώρους που είχαν προβλεφθεί ως χώροι καπνιζόντων.

Το ορθό είναι κάπου στη μέση και ιδιαίτερα σε χώρους εργασίας. Ένας χώρος, που αερίζεται καλά συνήθως είναι αρκετός. Οτιδήποτε άλλο -ειτε λιγότερο είτε περισσοτερο- είναι κατάχρηση και σε πολλές περιπτώσεις επίδειξη και αναισθησία.
mumu 28.3.2017 | 20:45
Σορρυ αλλά εν προκειμενω δεν υπάρχει ορθό. Υπάρχει σέβομαι και τηρώ το νόμο.
viridian 29.3.2017 | 01:06
Ευχαριστούμε για την δημοσίευση του θέματος, μας τονώνει λίγο το ηθικό.

Το πρόβλημα είναι πως καπνίζουν οι ίδιοι οι καθηγητές ακόμα και την ίδια στιγμή που μπορεί να παραδίδουν μάθημα εντός του εργαστηρίου, συνεπώς δεν μπορούν να απαγορεύσουν κάτι το οποίο θέλουν να κάνουν και οι ίδιοι.

Αυτό που έγινε μετά από παράπονα σε καθηγητές και γραμματεία ήταν τελικά να σταλεί μία επιστολή, που ζητείται η εφαρμογή του νόμου. Έγινε μάλιστα και συλλογή κάποιων υπογραφών, παρά το ότι πολλοί φοιτητές ενώ ενοχλούνται φοβούνται να υπογράψουν μήπως και στοχοποιηθούν (!!!).

Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει το υπουργείο, να κάνει μία σύσταση, να γίνει μία αναφορά για το θέμα σε κάποια εργαστήρια και τελικώς η απαγόρευση να μην εφαρμοστεί ουσιαστικά για ακόμα μία φορά.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, πως είναι δυνατόν σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με αντικείμενο μάλιστα τον πολιτισμό, να χρειάζεται να γίνει όλη αυτή η ιστορία για το πιο απλό πράγμα, να σεβόμαστε τον διπλανό μας.

Υ.Γ.
Πρόσφατα στη σχολή εγκαινιάστηκε η νέα βιβλιοθήκη για την οποία η σχολή καυχιέται. Ευτυχώς εντός της το κάπνισμα απαγορεύεται. Είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί.
avatar
Neverlander 29.3.2017 | 10:12
ΥΓ. Μπορεί να λέω και βλακείες, αλλά μήπως παίζει κάτι με το να μη λαμπαδιάσει η βιβλιοθήκη από απροσεξία ή/και θέμα με τη σωστή συντήρηση των βιβλίων;
Πάντως, εμένα ως μη καπνίστρια πάντα με εκνευρίζει που οι καπνιστές παίρνουν στις δουλειές 'απ' τη σημαία' 15 λεπτά διάλειμμα για τσιγαράκι ανά δίωρο το πολύ. Αράζουν αυτοί κι εμείς τιμωρούμαστε που δεν καπνίζουμε να χαλαρώνουμε κάθε λίγο και λιγάκι. ουφ!
avatar
sunny_side_up 29.3.2017 | 01:36
Όταν είχε ψηφιστεί ο νόμος θυμάμαι φίλους να αισθάνονται καταπιεσμένοι, ότι τους αναγκάζουν να κόψουν το τσιγάρο. Όμως αυτοί ποτέ δεν σκέφτηκαν πώς αισθάνονται οι μη καπνίζοντες σε ένα χώρο γεμάτο καπνό. Σκεφτείτε ότι πριν από λίγα χρόνια κάπνιζαν ακόμα και μέσα σε παιδότοπους!! Τώρα τουλάχιστον αυτούς τους χώρους τους σέβονται.
avatar
Ανώνυμος/η 29.3.2017 | 10:34
Το πρόβλημα είναι που από ένα όχι τελειο αλλά φυσιολογικό νόμο (με χωρους/μαγαζια για καπνιστες/μη καπνιστες κτλ) περάσαμε πολυ γρηγορα στο πουθενα, το πουθενα όπως ηταν φυσιολογικό ηττηθηκε κατα κράτος και τώρα έχεις μια κοινωνία με έναν νομο που πρακτικά κανεις δεν τηρει.

Η αποψή μου είναι σε ιδιωτικής προτωβουλίας δημοσιους χωρους διασκεδασης κτλ να υπάρχει νομιμη επιλογη καπνιστων/μη και στους δημοσιους οργανισμους καθολική απαγορευση με ειδικους χώρους καπνιστων αρτια εξοπλισμένους (εαν δεν είναι πολυ απλά θα ξανα "κατακτησουν" τους άλλους χώρους)

Δειτε τα τρένα...απο την ασυδοσία των μουτζουριδων στην καθολική απαγορευση των νεων...αποτελεσμα; το βαγονι-κυλικείο κανονικος τεκες και οι υπαλληλοι τα στραβα ματια, ουτε η ασυδοσία αλλά ουτε και η καθολική απαγορευση βοηθά στην συνύπαρξη με σεβασμο.

Κατα την αποψη μου ως καπνιστης που πηγαινει αραιά και που και σε πραγματικά μη-καπνιστων μαγαζια...ο προηγουμενος νόμος ήταν ρεαλιστικά καλητερος διότι ο μεσος καπνιστης εαν γνωρίζει πως το χ μερος δεν έχει δικαίωμα αλλά στο ψ έχει, καταλήγει να σεβεται το χ μερος. Επιλογες χρειάζονται και οι άνθρωποι θα κάνουμε το προσωπικό μας χρέος, θα επιλέγουμε (υ.γ. μην ξανα-αρχίσουμε τα σχολικά επιχειρήματα που ΄λεγανε υπερ της καθολικής απογορευσης σε σχεση με την επιλογη χωρων οπως λ.χ. μα οι παρεες μου πανε σε μαγαζια καπνιστων...δεν μπορώ, το είχα διαβάσει και αυτο).

Το καπνισμα είναι μια συνηθεια που ερχεται απο τα βαθη του χρόνου και συναντιεται σε όλους τους λαους, οπως το χασις είτε το απαγορευσεις είτε όχι θα υπάρχει...αρα η λυση είναι η ρυθμιση και όχι οι καθολικες απαγορευσεις.

Αντιλαμβάνομαι ότι στο ιντερνετι το καπνισμα είναι δαιμονοποιημένο για λόγους health and diet αλλά το χασις ωραιοποιημένο ως και τι δεν θεραπευει και κανενα προβλημα δεν δημιουργεί (οξυμωρο αλλά τι να κανουμε, όλα τα υποστηρικτικά αρθρα την προσπαθειας αποποινηκοποίησης στην αμερική) αλλά το καπνισμα φυτικων ουσιων είναι πραγματικότητα που απλά δεν νομοθετίται η απαγορευσή της αποτελεσματικα.

Πρέπει να βρεθει η χρυση τομή, και γνωμη μου είχε βρεθει και δεν της δόθηκε χρόνος να ωριμάσει, και την ευθυνη την έχουν οι αντικαπνιστες που πίεσαν για την καθολική απαγόρευση εις βάρος της επιλογης. Επαναφερεται την επιλογη και σε βάθος χρόνου θα βελτιωθει η ασυδοσία αλλά να ξέρεται πως δεν θα λάβετε την ψυχική ικανοποίηση του ακτιβιστικου αγώνα που προσφέρει η εδω και τώρα νικη.

Οσον δεν καθεστε στο τραπέζι ως ισότιμοι συνομιλητες με του καπνιστες έτοιμοι να κάνεται και εσεις υποχωρήσεις σε αυτά που ζητάτε...γραμμενους θα σας έχουν και "γεροντοκόρες" θα σας λένε.
alx3 4.4.2017 | 02:41
Εσύ τα λες σοφά και ψύχραιμα, δυστυχώς όμως (αν κρίνω από τις αρνητικές), η υστερία και ο γεροντοκορισμός υπερτερεί.
avatar
lotus 29.3.2017 | 14:13
Ο αντικαπνιστικος νόμος δεν είναι απλά ένας νόμος, είναι τρόπος ζωής.
Ως κάτοικος εξωτερικού και δη Ιταλίας, όχι κάποιας "πειθαρχημενης" βορειοευρωπαικης χωρας, ειναι αυτονόητο ότι όποιος θέλει να καπνίσει θα βγει ή θα κάτσει έξω από το δημόσιο χώρο που μπορεί να είναι μπαρ, καφετέρια, κλαμπ και να μην αναφερθώ καν στα πανεπιστήμια που είναι τοσο αυτονόητο που ούτε ταμπέλες βάζουν.
Δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης, ειναι θέμα δημόσιας υγείας
avatar
Ανώνυμος/η 29.3.2017 | 16:11
Λες είναι τροπος ζωής... εκ του αποτελεσματος είναι ενας τροπος ζωής που δεν ασπαζονται όλοι όμως, στις χώρες που πρωτοεισηχθει η καθολική απαγόρευση εχουν αρχισει και δίνουν ειδικές μεμονομενες άδειες για εξαιρεση, ποτε δεν καταλαβα (γιατί κανεις δεν εδωσε ικανοποιητικα επιχειρηματα) γιατί να μην υπάρχουν νομιμα καπνιστων/μη καπνιστων; (προσδιόρισα ήδη ότι στα κτηρια του δημοσίου σωστα υπαρχει καθολική απαγορευση γιατί εκει ο πολιτης δεν έχει την επιλογη να παει ή όχι, αλλα μπορουν να υπάρξουν χωροι-καπνιστηρια).

Γιατι π.χ. τα χασισοκαφε του αμστερνταμ δεν υπαγονται στην ίδια καθολική απαγορευση; εκει δεν είναι θεμα υγειας; ή μηπως ο τροπος ζωής είναι αλλος; οι αντικαπνιστες δεν αντιδρουν εκει, το έχουν δεχθει.

Τι θελω να πώ, τετοιου είδους καθολικες απαγορευσεις δεν προσφερουν τα καλυτερα πρακτικα αποτελεσματα, οι καπνιστες θελετε δεν θελετε θα καπνισουν στην διασκεδασή τους, εμεις επιλέγουμε εαν θα το κανουν παρανομα και ασυδοτα ή νομιμα και περιορισμενα και ο λόγος που τον νομο τον εχουν γραμμενο ακομα και σε δημοσιου χαρακτηρα υπηρεσίες προερχεται από το γεγονος ότι δεν τον δεχτηκαν στις διασκεδάσεις, δωσε επιλογες στην διασκεδαση και σταδιακα θα δεις συμμορφωση και στους υπολοιπους χωρους.

Αυτο που βλέπω είναι ότι οι πλειοψηφία των ενεργών αντικαπνιστων δεν είναι διατεθιμένοι για το νομιμα και περιορισμενα, την μαχη στο ιντερνετ και τους νομους την κερδίσατε αλλά την μαχη στην κοινωνια την έχεται χασει και έχεται χασει διότι το πάτε πολεμικα και όχι συνυπαρξιακα, μονο που εσεις είστε οι παθητικοι καπνιστες, εσεις δεν εξυπηρετηστε τελικά.

Βρειτε εναλλακτικες να καπνιζουν με αξιοπρέπεια και θα δειτε το υποχρεωτικο ασυδοτο παθητικό καπνισμα που σας επιβάλεται (γιατί όντως αδικήστε, αυτό δεν το αμφισβητω) θα ελλατωθει δραματικά και γρηγορα, παντως η καθολικη απαγόρευση έχει αποτυχει.
Ψυκτροειδής παρυφή 30.3.2017 | 10:01
Δεν κατάλαβα πώς ακριβώς συνδέεται το χασισοκαφέ στην Ολλανδία. Γιατί ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος στον οποίο πας για να καπνίσεις χασίς, πας γι'αυτό πρωτίστως οπότε αν είσαι μη καπνιστής μπαίνεις με δική σου ευθύνη. Όταν όμως πας για έναν καφέ ή ένα ποτό και πρέπει να υποστείς την καπνίλα είναι πάρα πολύ άσχημο και δεν θεωρώ πώς είναι εγωιστικό να θέλω να μην κάνω κάτι. Το κάπνισμα είναι κάτι που οι περισσότεροι το ξεκινάνε χωρίς να τους αρέσει ιδιαίτερα και το συνεχίζουν γιατί είναι μια συνήθεια και εθισμός. Εμςίς που δεν καπνίζουμε γιατί πρέπει να εισπνέουμε τον καπνό και μυρίζουμε από την κορυφή ώς τα νύχια. Υπάρχει λύση απλά οι (περισσότεροι) Έλληνες καπνιστές ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους. Ζω στην Ουγγαρία τα τελευταία 3+ χρόνια και οι Ούγγροι καπνίζουν πάραααααα πολύ, σέβονται όμως τον νόμο και βγαίνουν έξω (ακόμη και στους -10 ή και πιο κάτω). Και δεν είναι βορειο-Ευρωπαίοι...μπήκαν στην Ε.Ε. το 2004 και έπαψαν να είναι κομμουνιστική χώρς το 1989. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε στην Ελλάδα, τότε θα λυθούν και τα περισσότερα προβλήματά μας.
avatar
Ανώνυμος/η 30.3.2017 | 15:28
Γιατί ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος στον οποίο πας για να καπνίσεις χασίς, πας γι'αυτό πρωτίστως οπότε αν είσαι μη καπνιστής μπαίνεις με δική σου ευθύνη. Πηγή: www.lifo.gr

Δως μου έναν λόγο που αυτο ακριβως που αποδεχεσαι παραπάνω δεν μπορει να ισχύσει για καφε και μπαρ με μόνη αλλαγη "καπνίσεις χασίς" σε "καπνίσεις σκέτο"; δηλαδη ο προηγουμενος νόμος (με διορθώσεις, οι εργαζόμενοι να είναι στα βαρεα και ανθυγιηνα, μεγαλυτερα δημοτικά τελη για τα "καπνιζοντες" καταστηματα κτλ).

Κατανοείς την εξαίρεση του "καπνίσεις χασίς" αλλά όχι του "καπνίσεις σκέτο" είναι απλη αντικατάσταη μια λέξης και μάλιστα όχι αυτής που συζητάμε δηλαδη του "καπνιζω" αλλά του τι καπνιζω. Στην απαγόρευση παντου απαντάνε με ασυδοσία παντου και μαντεξε ή μαλλον μυρισε ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι αδικημενοι.

Και από εκει κάνω και την "προβλεψη" ότι ΕΑΝ διαμορφώσεις τετοιο κλιμα στην διασκεδαση οι καπνιστες θα αρχίσουν να σεβονται σταδιακα αλλά σταθερα τους μη καπνιστες εκει οπου πρεπει να υπάρχει καθολικη αποαγόρευση (κλειστοι χώροι δημοσιου συμφεροντος, νοσοκομεια, ΑΕΙ, ΤΕΙ, κλειστοι χώροι εργασίας κτλ, δηλαδη χώροι όπου η προσελευση του πολίτη είναι υποχρεωτικη) όπου ακόμα και εκει μπορείς να διαμορφώσεις ειδικους χώρους/καπνιστήρια .Μπορείς να έχεις μια win-win κατασταση αλλά παραμένετε σε μια πόλωση winner-loser.

Δεν αντιδρώ στον δραματικο περιορισμο των χώρων καπνισματος αλλά στην καθολική απαγόρευση, την στιγμή που ήδη αποδεχεστε εξαιρέσεις στην καθολικη απαγόρευση για μικροτερους μαλιστα πληθυσμους (αυτοι που καπνιζουν χασις, μονη σου το λές) και επιπλέον το μυαλό μου δεν είναι στην δυαδική νικη/ηττα αλλά στην συνύπαρξη με σεβασμο και αυτή η συνύπαρξη γίνεται μόνο με την αποδοχή ξεκάθαρων χώρων καπνιστων/μη-καπνιστων ωστε εαν ένας μη καπνιστης ΕΠΙΛΕΞΕΙ να μπει σε καφε/μπαρ καπνιστων γνωρίζει ότι θα έχει παθητικό καπνισμα και εαν έαν καπνιστης ΕΠΙΛΕΞΕΙ να μπει σε καφε/μπαρ μη-καπνιστων γνωρίζει ότι θα χαρμανιάσει, τα έχει όλα: συνυπαρξη με σεβασμο, προσωπική επιλογη, προσωπική ευθυνη κτλ.
Και επανερχομαι στην προταση που η ίδια παρεθεσες...το έχεις αποδεχθει ήδη για αλλους και το λες με τέτοιο αυτονόητο λόγο "μα αφου εκει πάνε για να καπνίσουν χασις", γιατί όχι και στους απλους καπνιστες; γιατί όχι;

Η καθολική απαγόρευση όπως και η ασυδοσία (που έχουμε σημερα) είναι και τα δύο αποτυχημένα μοντέλα.

Οντως δεν φταίτε σε τίποτα να είστε παθητικοί καπνιστες αλλά υπάρχουν λύσεις που ικανοποιουνται όλοι απλά δεν θέλεται να συζητήσετε αλλά να νικήσετε και προς το παρον χανετε κατα κράτος (κυριολεκτικά).

Είδες πως τελικά το "Γιατι ο συγκεκριμενος χωρος.....με δική σου ευθυνη" συνδέεται; το παράδειγμα των χασισοκαφε δεν το εφερα τυχαία αλλά γιατί ξερω ότι για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να κάνετε την συνδεση "χασισοκαφε"-"καπνιστοκαφε".

Βλέπεις ότι ο διαλακτικος της υπόθεσης που ψαχνει εναλλακτηκες να είμαστε οκ όλοι είμαι εγω ο καπνιστης και όχι εσεις .Εγω προτείνω 90 μπαρ μη-καπνιστων και 10 καπνιστων εσεις λέτε και τα 100 να είναι μη-καπνιστων και στην αδιαλλαξία σας οι άλλοι απαντανε "ετσι ε;" και τα 100 καπνιστων. Εγω προτείνω 90 τετραγωνικά δημοσιων υπηρεσιών μη-καπνιστων και 10 τετραγωνικά σαλονάκι καπνιστων και εσεις λέτε και τα 100 μη καπνιστων και οι αλλοι απαντάνε "ετσι ε;" και τα 100 καπνιστων.

Πλέον εσεις είστε οι αδιαλλακτοι της υποθεσης, δωστε νομιμους επιλεξιμους αξιοπρεπεις χωρους στους καπνιστες να καπνιζουν και σταδιακα θα περιοριστουν σε αυτους, ότι ακριβως δηλαδη ήδη έχετε αποδεχθει για τους καπνιστες χασις (προφανώς όχι από την μια μερα στην αλλη). Προσοχή όμως: Αξιοπρεπεις χωρους.
hermientjie 31.3.2017 | 22:15
Εδώ μια ευγενική διόρθωση από κάτοικο Ολλανδίας, για να μιλάμε σωστά. Στα χασισοκαφέ της Ολλανδίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το κάπνισμα καπνού (tobacco), όπως και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους - μόνο αγνό χασίσι επιτρέπεται! Μιας και κατά την γνώμη τους είναι εντελώς άκακο σε σχέση με τον κανονικό καπνό ;)
avatar
JorjeP 30.3.2017 | 01:11
ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΙΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ. ΨΟΦΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΦΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΟΥΓΑΡΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ
viridian 3.4.2017 | 21:12
Ήρθε μήνυμα στην σελίδα μας για την δημιουργία ενός συλλόγου κατά του παθητικού καπνίσματος.

https://www.facebook.com/groups/150914068630385/

Ενδεχομένως να μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία σας με τον σύλλογο μήπως βρεθεί κάποια άκρη.

Εδώ η κα Χρυσάνθη Κωστάρα τα λέει όπως πρέπει...
http://www.opensky.gr/phocadownload/radio1.m4a
avatar
elmmcha 30.3.2017 | 14:59
Γιατί παίρνουν αρνητικά σχόλια όσοι προτείνουν να υπάρχουν μαγαζιά μη καπνιστών και μαγαζιά καπνιστών; Επίσης ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ χώροι για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες; Δηλαδή πρέπει να υπάρχει το ένα άκρο ή το άλλο;
avatar
Μεταφοραί ο Μητσος 1.4.2017 | 18:26
Γιατι ξέρουμε ποιο ειναι το σωστό και πρέπει να επιβάλλουμε στους καπνιστές τι ειναι καλό για την υγεία τους.

Αν ήταν ειδικοί χώροι για να κάνουμε χασισάκι θα δίναμε θετικά σχόλια γιατι ειμαστε προχώ.

Απλο.
avatar
elmmcha 30.3.2017 | 15:00
Φυσικά είναι αυτονόητο το ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε σε πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.