Αυτό νομίζει η Νέα Δημοκρατία ότι είναι η «κοινωνία»;
Mικροπράγματα

Αυτό νομίζει η Νέα Δημοκρατία ότι είναι η «κοινωνία»;

3 σχόλια για την πολυσυζητημένη εκδήλωση της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος

Πάνω που έχεις την αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό, έχει μετατραπεί σε σαφώς πιο φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα, έρχεται κάποια εκδήλωση σαν αυτήν, για να θυμίσει την παλιά, κακή Δεξιά. 

 

 

3 σκέψεις: 

1) Το πρώτο που με ξένισε ήταν το λιβανιστήρι για την Εκκλησία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σα να πρέπει να τιμήσουν ό,τι συμβολίζει την παλιά Δεξιά. (αλλά τώρα πια συμβολίζουν την Πρώτη Φορά Αριστεροδεξιά των Τσίπρα και Καμμένου) 

Όταν όμως θες να κάνεις μια κοινωνική εκδήλωση-επιβράβευση γι' αυτούς που βοηθούν στην κρίση, είναι περίεργο να σου έρχεται πρώτα απ' όλα στο μυαλό η Εκκλησία. Η Εκκλησία έχει τεράστια περιουσία και έχει ως επίσημο σκοπό να βοηθάει τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Το κάνει με όποιο τρόπο το κάνει -υποστηρίζω ότι θα μπορούσε να κάνει τα δεκαπλάσια- επειδή το θέλει και είναι ο σκοπός της κι όχι για να της πούμε μπράβο.

Αν νοιάζεται η ΝΔ για την κοινωνία, ας τιμήσει ανθρώπους που απ' το υστέρημά τους βοηθούν τους άλλους (συλλογικές κουζίνες, ο Άλλος Άνθρωπος - υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα).  

 

2) Αν όμως θέλουμε να μιλήσουμε για τη στάση της Εκκλησίας μέσα στην κρίση ας μιλήσουμε. Συνέχισε να μαζεύει χρήματα και τρόφιμα από πολίτες και Δήμους και να τα μοιράζει ως «δική της μεγαλόψυχη προσφορά», δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο την τεράστια περιουσία της -αυτήν ντε, που την έχει για μια ώρα ανάγκης, αλλά μάλλον εννοεί δικής της ανάγκης κι όχι δικής μας-, και κορόιδεψε τους πολίτες δια στόματος Αρχιεπισκόπου, ο οποίος πριν δυο χρόνια δήλωσε ότι χαρίζει την εκκλησιαστική περιουσία για την αποπληρωμή του χρέους. Ο Τσίπρας ενθουσιάστηκε, τα είπαν τα συζήτησαν, πέρασαν 2.5 χρόνια, και φυσικά η Εκκλησία δεν χάρισε ούτε ένα ευρώ. Και ούτε θα χαρίσει, όσες ώρες ανάγκης κι αν έρθουν. 

 

3) Ο Στρατός, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους και μπράβο τους, αλλά τι σχέση έχουν με την «Κοινωνία»; Αν η Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης εκπροσωπούν το Κόμμα, ποιος στην ευχή εκπροσωπεί την Κοινωνία; Ο Πρωτοπρεσβύτερος; Ο Στρατηγός; Ο Πρόεδρος των Αξιωματικών; 

 

 

Στην αφίσα διαβάζουμε στον τίτλο της εκδήλωσης: «Η προσφορά της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα της κρίσης. 

 

Ποιες είναι λοιπόν οι Κοινωνικές Ομάδες στην εκδήλωση (και στο μυαλό της ΝΔ); Και γιατί δεν τις κάλεσε κανένας εκεί;

Μιλώντας για σχέσεις Κόμματος - Κοινωνίας είναι δυνατόν στ' αλήθεια να νοιάζεται το Κόμμα βασικά να αναδείξει την προσφορά Στρατού και Εκκλησίας; 

 

Και, τελικά, πες ότι έχουν προσφέρει τρομερά πράγματα όλοι αυτοί οι θεσμοί στην κοινωνία τον καιρό της κρίσης (κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο μιας και είναι η δουλειά τους), είναι δυνατόν να γίνεται μια συζήτηση για την προσφορά τους και καλεσμένοι να είναι οι ίδιοι για να ευλογήσουν τα γένια τους; Ας αφήναν να τα πούνε άλλοι: Ας είχαν ως ομιλητές μια οικογένεια που σώθηκε απ' την Εκκλησία ή κάποιους που βοηθήθηκαν απ' τις Ένοπλες Δυνάμεις! 

 

Ένας εκ των ομιλητών, ο πατήρ Βασιλείος Καλλιακμάνης

 

Αλλά βέβαια, αν δεν ήταν εκεί ο Πρωτοπρεσβύτερος με τα ράσα του κι οι Στρατηγοί με τις στολές και τα γαλόνια (αλλά απλοί άνθρωποι και πραγματικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας), δε θα μπορούσε να δοθεί τόσο ανάγλυφα ο συμβολισμός αλλά και το σύνθημα απ' το Κόμμα σε όλους τους παλαιοκομματικούς, συντηρητικούς ψηφοφόρους ότι η Νέα Δημοκρατία τους αγαπάει ακόμα τρελά και τους θέλει μαζί της...

Mικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
30 Σχόλια
12
Albert Pierrepoint 14.9.2017 | 17:50
Ωραία, ας πούμε ότι εξαιρούνται όλοι αυτοί.
Μπορείς να μου πεις ποιά κοινωνική ομάδα μένει;
Μιλάμε για ομάδα με πραγματική προσφορά, όχι στα χαρτιά. Οι ΜΚΟ ή οι αλληλέγγυοι; Στη Σουηδία ίσως.
Εδώ, πλην ορισμένων δημόσιων φορέων που υπολειτουργούν από χρόνια, δεν υπάρχει κανένας με κοινωνική δράση.
Άρης Δημοκίδης 14.9.2017 | 20:15
Δηλαδή για σένα «κοινωνικές ομάδες» είναι η Εκκλησία, ο Στρατός και η Πυροσβεστική, κι αν τις βγάζουμε δε μένει τίποτα;

Ανέφερα στο άρθρο κάποιους που θα άξιζε να τιμηθούν γιατί δεν έκαναν απλώς τη δουλειά τους κι ούτε δίνουν απλώς απ' το περίσσευμά τους.

Εθελοντικές ομάδες, απ' το ΜΠΟΡΟΥΜΕ (που μαζεύουν κανονικά φαγητά που θα πετιόντουσαν απ' τα εστιατόρια και τα δίνουν στους άστεγους), και τον Άλλο Άνθρωπο που μαγειρεύει ο ίδιος για τους φτωχούς, μέχρι την Praxis ή τις οργανώσεις που βοηθούν στη στέγαση των αστέγων. Από την Εταιρία Σπαστικών και τις υπόλοιπες ομάδες που προστατεύουν τους κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους με αναπηρία (που χτυπήθηκαν αλύπητα απ' την κρίση), μέχρι τις εθελοντικές ομάδες ατόμων που φροντίζουν ανήμπορους και ηλικιωμένους. Και πάει λέγοντας.
avatar
tktk 14.9.2017 | 21:38
Βρε Άρη, του απαντάς σοβαρά τώρα; Αφού θελει να ζει σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Μόνο για τα έργα της χούντας δε μας είπε...
avatar
patatasc 15.9.2017 | 17:25
Εν μέρει συμφωνώ με το άρθρο, αλλά επίσης συμφωνώ ότι αν εξαιρέσεις αυτούς οι υπόλοιποι είναι δύσκολο να βρεθούν. Οι περισσότερες δράσεις από αυτές που αναφέρεις είναι κρατικοδίαιτες ΜΚΟ που δρουν όπως η εκκλησία. Αντί να φτάσεις στις ΜΚΟ, καλύτερα ξεκίνα από την πηγή του χρήματος, που συχνά είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και το θέμα ΜΚΟ, και αν το έργο είναι ανάλογο των (κυρίως κρατικών) χρημάτων που δέχονται.
avatar
Agapoulas 15.9.2017 | 09:45
Εξαρταται τι εννοεις κοινωνια. Απο τα γραφομενα σου, μονο η παρτη σου σε σενδιαφερει, τι θα βαλεις στην κοιλιτσα, τετοια.. Μπορω να σου πως 100 ομαδες που εχουν κανει αψογη δουλεια στα ασεσποτα, αλλα μαλλον δεν εισαι αυτος ο τυπος. Υποθετω οτι απο κατι τετοιους σαν εσενα επιβιωνει πλεον η Νεα Δημοκρατια..
kosko 14.9.2017 | 18:04
Αυτο ειναι το ελλαδισταν ανεξαρτητα απο το ποιος κυβερναει. Η εταιρια εκκλησια ΑΕ εχει ολα τα λεφτα και ολοκληρο στρατο απο προβατα ωστε να συνεχιστει αυτη η κατασταση για παντα.
avatar
Leontios 14.9.2017 | 18:07
Όλα τα κόμματα είναι -δυστυχώς- καθρέφτης του πυρήνα, της βάσης των υποστηρικτών τους. Αυτό το γεγονός ακριβώς είναι και το εξαιρετικά στενάχωρο της Ελληνικής πραγματικότητας εν έτει 2017 πια...
Βαγγέλης 14.9.2017 | 18:38
Η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ δεν σημαίνει πως το κόμμα θα γίνει ξαφνικά Ποτάμι. Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί διαφορετικά θα προέκυπτε ένα κενό το οποίο πιθανότατα οι ψηφοφόροι θα αναπλήρωναν με ριζοσπαστικότερες επιλογές. Μέχρι και η Χρυσή Αυγή που κάποτε ήταν δωδεκαθεϊστές, φιλοδοξούν να παίξουν στο γήπεδο της πίστης. Παρακαλώ, ας μην βλέπουμε τα πράγματα μόνο από τη δική μας πλευρά.
avatar
tktk 14.9.2017 | 21:40
Όχι. Απλώς μας θύμισε ότι η ΝΔ παραμένει μια λαϊκή τριτοκοσμική δεξιά, που απέχει έτη φωτός απ την Ευρώπη.
Μνημόνια 100 χρόνια.
Βαγγέλης 15.9.2017 | 11:44
Στη Βρετανία (και όχι μόνο) έχουν βασίλισσα, πολλές σημαίες στην Ευρώπη έχουν τον σταυρό, ενώ στη Γερμανία τη χώρα κυβερνά ένα κόμμα που λέγεται Χριστιανοδημοκράτες. Είμαστε πιο πίσω, αλλά κόψτε κάτι από τα έτη φωτός. Βγείτε από τη φούσκα σας.
Φερόμενος 15.9.2017 | 15:17
@Βαγγέλης
«Έτη φωτός πίσω», «Ελλάδιστάν», «Μεσαίωνας», «παπαδαριό», «πρόβατα», «Εκκλησία Α.Ε.» κλπ είναι χαρακτηριστικά σημεία μοντέρνου αντι-κληρικαριστικού Ελληνικού λόγου. Θα μπορούσαμε μάλιστα άνετα να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα τεχνητής αναγνώρισης τέτοιου λόγου από τους υπολογιστές μιας και συνήθως τέτοιες εκφράσεις επαναλαμβάνονται μηχανικά και μονότονα, δίχως να μεσολαβεί κάποιο άλλο ουσιώδες στοιχείο ανάμεσα στις λέξεις, πλην των απαραίτητων άρθρων/σημείων στίξης κλπ…
Φερόμενος 14.9.2017 | 19:56
Η ενορία της γειτονιάς μου δίνει καθημερινά 160 μερίδες φαγητό. Ενορίτες μαγειρεύουν με πρόγραμα εναλλαξ. Ενορίτες δάσκαλοι-καθηγητές επίσης παραδίδουν δωρεάν μαθήματα αντι φροντιστηριων. όλα υπο την καθοδήγηση και την οργάνωση του ιερέα(ο οποίος επίσης μαγειρεύει). Αυτό είναι ΜΙΑ μόνο περίπτωση ενορίας. Και ξέρω πολλές. Κύριε δημοκίδη εκκλησία δεν είναι μόνο ο Ιερώνυμος. Όλοι αυτοί είναι εκκλησια. Θα ενδιέφερε ίσως ένα ρεπορτάζ για το τί γίνεται αθόρυβα εκεί έξω απο ανθρώπους της εκκλησίας και μία υποτυπώδης απόδειξη εκείνου του ''δεκαπλάσιου'' που λέτε έτσι ελαφρά τη καρδία...
Άρης Δημοκίδης 14.9.2017 | 20:03
Πολίτες προσφέρουν λεφτά, δωρεές και κληρονομιές στην Εκκλησία, πολίτες πληρώνουν τους μισθούς των παπάδων, πολίτες δίνουν στα σούπερ μάρκετ τρόφιμα για τους φτωχούς, και όπως μας ενημέρωσες τώρα πολίτες μαγειρεύουν, πολίτες δάσκαλοι-καθηγητές παραδίδουν δωρεάν μαθήματα κλπ κλπ.

Στην καλύτερη περίπτωση η Εκκλησία είναι ο συντονιστής εθελοντών. Δεν είναι λίγο αυτό, είναι όμως κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να τη συγχαίρουμε λες και μας κάνει κάποια τεράστια χάρη.
Βαγγέλης 14.9.2017 | 20:46
Πειράζει τώρα που αυτό το "πολίτες" επί πέντε φορές σε μια φράση, μου θύμισε ΕΣΣΔ;

Το αν η μερίδα φαγητό που παίρνουν οι άνθρωποι είναι αυτονόητο, είναι απλώς μια θεωρητική συζήτηση για μας που δεν χρειαζόμαστε αυτή τη μερίδα.
Φερόμενος 14.9.2017 | 20:48
Στην καλύτερη περίπτωση η Εκκλησία είναι ο συντονιστής εθελοντών Πηγή: www.lifo.gr

Έχει ένα ενδιαφέρον που (όποτε βολεύει) μιλάμε για «εκκλησία», λες και είναι ένας άσαρκος και αόρατος θεσμός που απλώς κινεί τα νήματα και όχι μία κοινότητα υπαρκτών καθημερινών προσώπων με ή χωρίς ράσα.
Αυτοί οι «εθελοντές» και οι πολίτες λοιπόν , πλάι σε ιερείς (ΚΑΙ «άμισθους» πλέον) που γυρνάνε τα βράδια σε ομάδες μοιράζοντας φαγητά σε αστέγους (υπαρκτές περιπτώσεις σε μητροπόλεις ανατολικής αττικής που γνωρίζω προσωπικά), είναι μία μερίδα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και -καλώς ή κακώς, δεν το κρίνω- βραβεύτηκε ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ του Πρωτοπρεσβύτερου.
Σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί εκεί δίπλα και ο «Άλλος άνθρωπος». Και θα έπρεπε. Αλλά και αυτός δια «αντιπροσωπείας» θα ήταν εκεί…
Άρης Δημοκίδης 14.9.2017 | 23:25
Θα προτιμούσα να τιμηθούν άνθρωποι που δεν πληρώνονται έτσι κι αλλιώς απ' το κράτος για να κάνουν αγαθοεργίες.

Απλώς πίστεψα ότι η ΝΔ θα μπορούσε να ξεφύγει λίγο απ' το Πατρίς Θρησκεία Στρατός, αλλά απ' ό,τι φαίνεται είναι λίγο δύσκολο...
Haifischnet 15.9.2017 | 11:27
Ακόμη κι ο ιερέας που μαγειρεύει δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία (με το Ε κεφαλαίο ή Α.Ε. στο τέλος, αν προτιμάτε). Το πολύ πολύ να εκπροσωπεί την ενορία του και μέχρι εκεί.
avatar
ΕΛΠΟ 14.9.2017 | 20:58
Οι πολίτες περιμένουν από τον Μητσοτάκη και τους άλλους σχετικά νέους ηλικιακά πολιτικούς αρχηγούς, να ασχολούνται με την κρίση και την εύρεση τρόπων να την ξεπεράσουμε.

Να εκπονούν μελέτες και τεκμηριωμένα προγράμματα, ένα επιχειρησιακό πλάνο για την χώρα, με αρχή-μέση-τέλος.

Όχι να "λιβανίζουν" πανάρχαιους "θεσμούς" στην χώρα μας, προφανώς εύκολη και εξ ίσου πανάρχαια μέθοδο των κομμάτων για άγρα ψήφων.

Αν συνεχίσουν έτσι, δεν υπάρχει σωτηρία για την χώρα και όλοι μαζί - "θεσμοί" και πολίτες - σε λίγα χρόνια θα είμαστε - αν είμαστε - στην Ευρώπη μόνο κατ' όνομα.


avatar
tktk 14.9.2017 | 21:45
Επίσης είναι μια υπενθύμιση στους "ταμένους" των σωμάτων ασφαλείας, τί πρεπει να ψηφίσουν. Αν αντί για τους ναζιστές δολοφόνους ψηφίσουν ΝΔ στις επόμενες, ο Μητσοτάκης θα το θεωρήσει επιτυχία.
Και η εκκλησία θα χαρίσει από ένα τέμπλο σε καθε αστυνομικό τμήμα γιατί όλες αυτές οι εικόνες στους τοίχους πρέπει να μπουν σε μια σειρά. Ίσως και κανένα καντήλι.
Αλήθεια, αναρωτιέμαι μπορώ να προσφύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για να μην πληρώνω φόρους για τα ποικίλα ... αυτής της χώρας; Μπα....
avatar
alexisphoto 14.9.2017 | 21:50
Μα σοβαρά τώρα, περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό;
Είναι πολύ φυσιολογικό να προσπαθούν να προσελκύσουν το παραδοσιακό τους κοινό. Πολύ παραπάνω τώρα που ο κόσμος τους έχει βαρεθεί και τους απαξιώνει όλους.
Πολύ φοβάμαι ότι προεκλογικά θα πέσουν ακόμα πιο πολύ οι μάσκες...
Ξεχάσαμε το Σαμαρά που υποσχέθηκε (τότε) να μοιράσει μέρος του πλεονάσματος στους ένστολους -τρομάρα του-;
Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τον ΚΜ.
Ευχαριστώ
avatar
AltReality 14.9.2017 | 22:05
Παρεξήγηση! Η ΝΔ ιδεολογικά είναι ένα τυπικό συντηρητικό κόμμα. Στην Ελλάδα για να πεις πως είσαι φιλελεύθερος φτάνει να είσαι fiscal conservative. Έτσι έχουμε τους κρυπτο-συντηρητικούς «φιλελευθερους», που είναι κατά του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας, των δικαιωμάτων ομοφυλοφιλων, της αποποινικοποιησης κάποιων ναρκωτικών κα.

Το ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα είναι το ALDE, δεν εκπροσωπείται από κανένα κόμμα στην Ελλάδα και είναι fiscal conservatives και social liberals.
avatar
Ανώνυμος/η 14.9.2017 | 22:18
Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν η εκκλησία, ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Χωρίς την εκκλησία, οι εκλογές είναι ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια