ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΚΑΛΟΠ: Σχεδόν 6.000 άτομα απάντησαν για την επένδυση στις Σκουριές (και η πλειοψηφία έχει συγκεκριμένη άποψη)
Mικροπράγματα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΚΑΛΟΠ: Σχεδόν 6.000 άτομα απάντησαν για την επένδυση στις Σκουριές (και η πλειοψηφία έχει συγκεκριμένη άποψη)

Να τι απάντησαν οι αναγνώστες μας για το αν ζημιώνεται ή κερδίζει η Χαλκιδική από τυχόν φυγή της El Dorado Gold

Στην αρχή της εβδομάδας όλοι μιλούσαμε για τη φυγή της ElDorado απ' την Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που της έβαζε η κυβέρνηση καθυστερώντας άδειες για την Ολυμπιάδα και τη Σκουριά. 

 

Πόσα έγιναν από τότε: Ο Καρανίκας τους είπε χαρούμενος στα "τσακίδια", οι κομματικοί στρατοί φανατίστηκαν υπέρ και κατά, και τελικά η κυβέρνηση άρχισε, ελαφρώς αναστατωμένη, να δίνει τις άδειες στην ElDorado, σε μια προσπάθεια να την κρατήσει τελικά στην Ελλάδα. 

 

Είχαμε ρωτήσει τη γνώμη των αναγνωστών, σε μία πρόχειρη, προφανώς μη επιστημονική δημοσκόπηση που έτρεχε όλη την εβδομάδα. Και να τα αποτελέσματα:

 

Πρώτα ρωτήσαμε για την Ελληνική Οικονομία

 

Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία την θεωρεί κακή εξέλιξη για την οικονομία, ενώ ένα σχετικά υψηλό 14% δεν ταυτίζεται με καμία απ' τις δύο απαντήσεις.  

 

Έπειτα ρωτήσαμε για το περιβάλλον

 

Αντιστρέφονται τα πράγματα όταν μιλάμε για το περιβάλλον. 

 

Και έπειτα, ζυγίσαμε και τα δύο 

 

Στην πιο σημαντική -για τη Χαλκιδική- ερώτηση, βλέπουμε πως η πλειοψηφία με διαφορά 15% θεωρεί πως το τελικό πρόσημο της παύσης των εργασιών θα είναι θετικό.  

 

Ρωτήσαμε και για τις δηλώσεις Καρανίκα

 

Σχετικά λίγοι είναι αυτοί που ικανοποιήθηκαν με τις δηλώσεις Καρανίκα, ενώ το 76% τις αποδοκιμάζει. 

 

Τέλος ρωτήσαμε και κάτι για την κυβέρνηση. 

 

 

Να και μερικά σχόλια αναγνωστών:

 

*Εγω δε θα υποκριθω ότι ειμαι ειδικος στα μεταλευτικα θεματα, όπως πολλοι πολέμιοι της επενδυσης διατεινονται ότι είναι. Απλα θα αναρωτηθώ γιατι ο κλεφτοπολεμος με την εταιρεια οσον αφορα τις αδειες , κλπ. Αν η επενδυση είναι βλαπτικη για το περιβαλλον, τοτε θα επρεπε να ειχε ηδη φυγει. Αν όχι, θα επρεπε να μην υπαρχουν προσκομματα. Τοσο απλα. Όλα τα αλλα είναι εκ του πονηρου, οπως εκ του πονηρου είναι και οι αντιδράσεις των οψιμων οικολογων της Ιερησσου με τις αυθαιρετες εγκαταστασεις τους. (Spyridon)

 

*Ποια ακριβώς είναι τα οφέλη στην ελληνική οικονομία από την παρουσία της εταιρίας στην Ελλάδα. Ρίξτε μια ματιά στους δημοσιευμένους ισολογισμούς
Πληρώνει μήπως φόρο εισοδήματος; Οχι γιατί μέχρι τώρα είχε ζημιογόνες χρήσεις. Μήπως ρε παιδιά οι ζημίες είναι λόγω αρχικού κόστους επένδυσης (αποσβέσεις κλπ); Οχι, γιατί χωρίς να λάβουμε υπόψη τις αποσβέσεις, χωρίς να λάβουμε καν υπόψη τα βαρβάτα έξοδα διοικητικής λειτουργίας (για τα οποία θα ήθελα πολύ να ήξερα τι ακριβώς περιλαμβάνουν), τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης (πωλήσεις, μείον κόστος πωλήσεων) δηλαδή το αμιγώς επιχειρησιακό κομμάτι της εταιρίας βγαίνει οριακά συν ή ακόμα και μείον (τελευταία δημοσιευμένη χρήση). Χρυσό εξορύσουν ή σκατά; Μεγάλη πρεμούρα για μια εταιρία που μπαίνει μέσα. Θα πίστευε κάποιος κακοπροαίρετος οτι στην πραγματικότητα βγάζουν κέρδος το οποίο το φορτώνουν σε ένα Ντάτσουν (που γράφει στο πλάι "καρπούζια, πεπόνια, transfer pricing, όλα με το μαχαίρι!) και το στέλνουν μέσω Ολλανδίας (λέμε τώρα) σε κάποιο από αυτά τα νησάκια τα όμορφα με τους εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
"Ναι αλλά ρε φίλε δίνουν δουλειά σε 2500 νοματαίους, αυτό που το πας;" Ναι, οκ θα δίνουν 2500 μεροκάματα (5000 σου λέω εγώ) για όσο καιρό διαρκεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος και θα στείλουν οριστικά και αμετάκλητα στην ανεργία και τη μετανάστευση πολλαπλάσιους ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό, την αλιεία, την μελισσοκομεία και πάει κλαίγοντας. Για την οικολογική καταστροφή καθ'αυτή δε μιλάω καν. (nearxos)

 

*Μια και μιλάμε για οικολογική συνείδηση ποια είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εναντίον της ΔΕΗ μετά την τεράστια (και τετελεσμένη) καταστροφή στο Αμύνταιο όπου κατέρρευσε ορυχείο και βούλιαξαν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώμα. Που ήταν οι διαμαρτυρίες και οι πορείες; Που ήταν οι μηχανικοί περιβάλλοντος; Αλλά εκεί πρόκειται για μια κρατική εταιρεία και όχι για ιδιώτες που πίνουν το αίμα των εργαζομένων με το μπουρί της σόμπας, οπότε όλα οκ.

Πόση υποκρισία πια; Σε μια χώρα που έχει γεμίσει αυθαίρετα τα οποία νομιμοποιούνται με αλλεπάλληλους νόμους, που αφήνει τα δάση της να καίγονται, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια της που,που,που ... ε είναι υποκρισία να ξεσηκώνονται και οι πέτρες για μια εταιρία που εξορύσσει χρυσό στη Χαλκιδική,ένα μέρος όπου υπήρχαν ορυχεία χρυσού απ' την αρχαιότητα.

Και ναι, αν όντως ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον δείξτε το παντού, όχι όπου εξυπηρετεί τις ιδεοληψίες μας. (Δον Ιδιώτης)

 

*Δεν εχω αποψη. Αλλα την εξελιξη θα την βρω ουδετερη αν μαζι με την Ελντοραντο μειωθουν και τα εξοδα του δημοσιου κατα το ιδιο ποσο με αυτο που περιμεναν απο την επενδυση.

Πχ απολυστε 2500 μετακλητους και προσλαβετε τους μεταλορυχους. (atman)

 

*Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: Ότι η εταιρία αφενός αρνείται να τηρήσει τα προσυμφωνημένα όσο αφορά το περιβάλλον κι αφεταίρους χρωστά εκατομμύρια ακόμη στο κράτος τα οποία έπρεπε να έχει ήδη καταβάλλει. Στόχος της εν τέλει δείχνει να είναι η πλήρης απομύζηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής την οποία θα εγκαταλήψει ρημαγμένη κακήν κακώς όταν πλέον δεν τη συμφέρει. Όσο για την "αποχώρησή" της, τα ίδια είχε ανακοινώσει και το 2016 και το 2015. (TheJuggernaut)

 

*Την δεκαετία του 80 άρχισε να κατασκευάζεται ο περιφερειακός της Θεσ/νίκης. Ήμουν φοιτητής και θυμάμαι το πάθος με το οποίο αγωνίζονταν οι αριστερές οργανώσεις για να ματαιωθεί το έργο. Συμμετείχα κι εγώ σε πορείες εναντίον της κατασκευής (δύο φορές τουλάχιστον, αν θυμάμαι καλά). Η σταθερή δικαιολογία από τότε ήταν η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Τριάντα τόσα χρόνια μετά, είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος την Θεσ/νίκη, χωρίς τον περιφερειακό της. Ολόκληρος ο νομός Χαλκιδικής θα ήταν αποκομμένος από την υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά το περιβάλλον δεν έπαθε τίποτα. (apdm)

*Καμια εμπιστοσυνη στην Κυβερνηση (ποσο μαλλον στον Καρανικα) και καμια εμπιστοσυνη στην El Dorado που εχει σακατεψει το περιβαλλον, δεν τηρει τις προδιαγραφες και καθε χρονο ανακοινωνει οτι φευγει προκειμενου να δεχομαστε την ανευ ορων εκμετελλαυση της γης. (Toolio)

 

*Τι σχόλιο να γράψουμε βρε παιδιά. Είμαστε καταδικασμένοι. Τα έλεγαν και προεκλογικά οτι δεν ήθελαν καμια επένδυση κι εμείς δεν τους πιστέψαμε και τους ψηφίσαμε. Ειμαστε υπεύθυνοι για όλους αυτους που αυτη τη στιγμη μας κυβερνούν. (mo1983)

Mικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
2 Σχόλια
cooluser 17.9.2017 | 22:17
κάποιος είπε κάτι πολύ σωστό, το οποίο ήταν το πρώτο που σκέφτηκα όταν άρχισα να διαβάζω για τις δήθεν περιπλοκές.

όλο αυτό ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν.

ή θα έπρεπε να έχουν κανονιστεί όλα πριν ξεκινήσει η επέμβαση στο περιβάλλον ή θα έπρεπε να μην έχει υπάρξει κάποια συμφωνία.
avatar
Jostms 17.9.2017 | 22:53
Η "εταιρεία" έσκαβε κ θα συνεχίσει να σκάβει για να βγάζει ό,τι έβγαζε τόσα χρόνια μπεντονίτη κλπ.
Αν μας τελείωσαν αυτά τα κοιτάσματα, ό,τι κ να λέει ο καθένας, επένδυση τέλος.
Το ερώτημα είναι αν θα ξεζουμισει τα πάντα για να βγάλει χρυσό.
Κάποιοι έχουν τις επιφυλάξεις τους για τη διαδικασία.
Κάποιοι άλλοι θα βρουν δουλειά από αυτή, όπως κ τόσοι άλλοι στα μεταλλεία αμιαντου.
Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια