Mικροπράγματα

«Πρόσφυγες αρνούνται τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού εξ΄αιτίας του... χριστιανικού σταυρού!»

Είναι ψέμα. Να γιατί

 

Μπορεί να μη συμπαθεί κάποιος τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες για χίλιους, πολιτισμικούς, λόγους, όμως είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιεί εν γνώσει του ψέματα για να τους παρουσιάσει ως αγνώμονες. 

 

Να τι κυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε εκατοντάδες ελληνόφωνες ιστοσελίδες:

 

Το βίντεο που θα δείτε έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στα Σκόπια. Μουσουλμάνοι πρόσφυγες, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, αρνήθηκαν να παραλάβουν δέματα με βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό επειδή δεν ήταν «χαλάλ».

Στα αραβικά «χαλάλ» σημαίνει το επιτρεπόμενο, το σύννομο, το κατάλληλο. Η διατροφή των μουσουλμάνων πρέπει να περιλαμβάνει μόνον είδη «χαλάλ».
Οτιδήποτε δεν είναι «χαλάλ» για τους πιστούς μουσουλμάνους θεωρείται «ακάθαρτο». Θα απορήσετε; Μα όλοι οι μουσουλμάνοι τρώνε μόνο «χαλάλ»; Όχι φυσικά. Αλλά από ό,τι φαίνεται, οι πρόσφυγες που έρχονται από τη Συρία (όσοι τουλάχιστον είναι Σουνίτες στο θρήσκευμα), έχουν αυστηρές θρησκευτικές παραδόσεις και προτιμούν να πεινάσουν παρά να δεχθούν «ακάθαρτη» βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό.


Κι εάν απορήσετε ξανά πώς ήξεραν ότι η βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό δεν ήταν «χαλάλ», η απάντηση είναι απλή. Είδαν τον... σταυρό στα δέματα και αυτό αρκούσε. Η αμηχανία των Σκοπιανών αστυνομικών στο βίντεο είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, που έχουν μείνει με τα δέματα στα χέρια και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν...
Αυτά οφείλουν όλους να μας προβληματίσουν... 

 

Αυτή την επινοημένη είδηση που μεταδίδουν τώρα πολλά μέσα, την είχε μεταδώσει πριν καιρό και το ΧΩΝΙ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πριν προσληφθεί ο εκδότης του ως σύμβουλος της Όλγας Γεροβασίλη

 

 

Έγραφε τότε η "αντι-μνημονιακή" εφημερίδα: «Ένα βίντεο που παγώνει το αίμα κάνει το γύρο του διαδικτύου, το οποίο δείχνει Σκοπιανούς, να προσεγγίζουν μουσουλμάνους μετανάστες, με σκοπό να τους παράσχουν βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό.

Εκείνοι όμως αρνούνται με κάθε τρόπο τη βοήθεια, γιατί, όπως θα δείτε, τα κουτιά της βοήθειας φέρουν τον... χριστιανικό σταυρό!

Προτιμούν να πεθάνουν, παρά να λάβουν βοήθεια από τον... ορθόδοξο, χριστιανικό σταυρό!»

 

 

Η αλήθεια, από τα Ellinika Hoaxes

 

Στο βίντεο όντως βλέπουμε να αρνούνται βοήθεια που τους προσφέρουν οι αστυνομικοί, τα πακέτα είναι από τον Ερυθρό Σταυρό αλλά οι μετανάστες δεν τα αρνούνται εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως τεχνηέντως αναφέρεται και αφήνεται να εννοηθεί στο άρθρο.

Στις 22 Αυγούστου 2015 στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου a1onmk εμφανίζεται για πρώτη φορά το επίμαχο βίντεο στο οποίο υπάρχει και το λογότυπο, μια μικρή παρένθεση, το λογότυπο απουσιάζει από τα βίντεο που μας δείχνουν τα ελληνικά ιστολόγια, κλείνω τη παρένθεση. Στο άρθρο της ιστοσελίδας του a1onmk γίνεται απλά λόγος για άρνηση των μεταναστών να δεχτούν την βοήθεια που τους πρόσφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις δίχως να αναφέρονται τα όσα μας μεταφέρουν τα εγχώρια ιστολόγια. 

Ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου  Predrag Petrovic και η Corinne Ambler, συντονίστρια επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού ξεκαθάρισαν ότι, η άρνηση της βοήθειας δεν έχει να κάνει με θρησκευτικούς λόγους, το βίντεο γυρίστηκε στα σύνορα κοντά στη πόλη Γευγελή, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν την είσοδο, το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ των αστυνομικών και των μεταναστών, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια ως αντίδραση στο ότι δεν τους επετράπη η διέλευση των συνόρων και στη χρήση βίας από την αστυνομία.

Για τα συγκεκριμένα επεισόδια υπήρχαν ρεπορτάζ και στον ελληνικό τύπο από τις 21 Αυγούστου 2015 επισημαίνοντας ότι μετά τα επεισόδια τα σύνορα άνοιξαν επιτρέποντας την διέλευση 300 ατόμων ανά δύο ώρες, τυχαίο παράδειγμα δείτε ΕΔΩ.

 

*Ο Ερυθρός Σταυρός, σημειώνει η Corinne Ambler, διανέμει 3000-4000 κουτιά την εβδομάδα στους πρόσφυγες και πάντα γίνονται δεκτά με ευγνωμοσύνη δίχως να σημειώνονται επεισόδια.

 

Το ίδιο, φυσικά, και στην Ελλάδα. 

 

GREECE Lavrio Distribution of Hygienekits to refugees in Lavrio from René Schulthoff on Vimeo.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
16 Σχόλια
avatar
degafunf 16.3.2016 | 22:39
Το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού δεν προήλθε πάντως απο τον χριστιανισμό. Ήταν έμπνευση του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν, ο οποίος, Ελβετός στην καταγωγή, σκέφτηκε να αναστρέψει τα χρώματα της ελβετικής σημαίας.
avatar
Vardaris 17.3.2016 | 11:44
..η οποια εχει βαση τον Σταυρο. Τρομερη συμπτωση ρε παιδι μου..
avatar
carryplot 16.3.2016 | 22:41
Για την ιστορία, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέλινος, είναι η ίδια οργάνωση.

Στις χριστιανικές χώρες το σύμβολο είναι ο σταυρός, στις μουσουλμανικές χώρες η ημισέλινος, στο Ισραήλ το κόκκινο Άστρο του Δαβίδ, ενώ στις χώρες που δεν ακολουθούν καμία απ' αυτές τις τρεις θρησκείες (π.χ. Άπω Ανατολή), χρησιμοποιείται ο σταυρός.
avatar
Sophiaph 16.3.2016 | 23:12
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να δεχθεί η να αρνηθεί την οποία βοήθεια. Παραταύτα, στο Ισλάμ κατα την έκτακτη ανάγκη παραμερίζονται όλοι οι θρηςκευτικοι περιορισμοί. Η επιβίωση του ανθρώπου είναι προτεραιότητα. Ακόμα και κατα την διάρκεια του μήνα Ραμανταν οι ασθενείς και οι ταξιδιώτες απαλλάσσονται από τη νηστεια. Όπως και στο χριστιανισμό. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η οποιαδήποτε θρησκεία για να στιγματίζονται άνθρωποι· ποσό μάλλον αδύναμοι άνθρωποι.
avatar
Sophiaph 18.3.2016 | 01:02
Λυκισκε...

Προφανώς δεν εννοώ ότι κάποιος δεν μπορεί να επιλέξει να αλλάξει θρησκεία. Λέω το αυτονόητο: σπανίως κάποιος θα μπει στον κόπο να αφιερώσει χρόνο στη μελέτη ξένων προς αυτόν θρησκειών γιατι συνήθως επικρατεί μια θρησκεία στον άμεσο κοινωνικό περίγυρο του κάθε ανθρώπου. Εξ'ου και σε γεωγραφικό επίπεδο παρατηρείται θρησκευτική ομοιογένεια. Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Είναι γεγονός.

Τώρα, εγώ θα επιχειρήσω να σου απαντήσω επι της ουσίας, αλλά δεν τρέφω την ελπίδα πως θα κάνει την οποιαδήποτε διαφορά καθώς φαίνεται να έχεις σαφείς απόψεις για τις πεποιθήσεις μου και τη θέση μου σε θέματα όχι μόνο θρησκείας αλλά και ανθρωπισμου.

Λοιπόν... Θα σου αναγνωρίσω ότι είσαι σε καλό δρόμο. Συμφωνώ ότι η θρησκεία από ανάγκη (την εποχή που άνθρωπος δεν μπορούσε να εξηγήσει τον κεραυνό) μετατραπηκε σε μέσο χειραγώγησης, παντοδύναμο και καταστροφικό. οντως, τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί στο όνομα της ή εναντίον της. Είμαστε λοιπόν πια -εμείς οι μορφωμένοι, πι ανοιχτόμυαλοι- ικανοί να δούμε ξεκάθαρα ότι η μια και μόνη χρησιμότητα της είναι πολιτική. Και τον πεθάναμε τον Θεό. Και είμαστε καλά χωρίς αυτόν, γιατι ξεφορτώθηκαμε την υποχρέωση να τον παρακαλάμε να ρίξει τον κεραυνό παραδίπλα. Τώρα πια ξέρουμε πως θα πέσει όπου θέλει και είναι δουλειά μα να έχουμε τοποθετήσει αλεξικέραυνο. Τώρα πια είμαστε σε θέση ισχύος.
Απο εδώ και πέρα προκύπτει η διαφωνία μας. Έχω την πεποίθηση ότι η θέση ισχύος επισύρει ευθύνες. Γιά εμένα μια βασική ευθύνη που έχει ο καθένας που δεν αναγκάζεται να σκέφτεται μέσα στα στενά όρια που θα υπαγόρευε η πίστη σε κάποια θρησκεία, είναι να σέβεται την ανάγκη του άλλου να πιστεύει σε κάτι. Αυτό συμβαίνει γιατι δεν θίγεται από τις πεποιθήσεις του άλλου, όπως θα συνέβαινε εάν ανήκε σε "αντίπαλη" θρησκεια. Απορεί ίσως. Αλλά πάντα με σεβασμό. Ο θυμός είναι περιττός.
Δεν ξέρω πως συμπερανες ότι είμαι υπέρμαχος του βασανισμού ή της ψυχολογικής βίας στο όνομα της θρησκείας. Μάλλον το αντίθετο. Δυστυχώς δεν μπορώ να αλλάξω τις απάνθρωπες πρακτικές που εφαρμόζονται σε διάφορες ισλαμικές και καθολικές χώρες. Αλλά μπορώ να κάνω τον άνθρωπο που θα συναντήσω να αισθανθεί πως είναι ασφαλής μαζί μου, και δεν πρόκειται να στοχοποιηθεί λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, οποίες κι αν είναι αυτές. Αισθάνομαι δε αυτή την ευθύνη πολύ πιο έντονα όταν αντιμετωπίζω ανθρώπους σε απόγνωση, που ίσως το μόνο στο οποίο στηρίζονται για να αισθανθούν ασφάλεια είναι ένας σταυρος, ή ένα μαντήλι στο κεφάλι. Προτείνω, λοιπόν, να μην εξαντλήσουμε εκεί όλη την αυστηρότητα μας. Γιατι ανόητο είναι να τιμωρούμε κάποιον επειδή πιστεύει σε κάτι που άλλοι χρησιμοποιούν για να τον τιμωρούν... Εμένα κι αυτό μου θυμίζει προηγούμενους αιώνες, κατα τους οποίους έβαζαν τα κεφάλια των ψυχασθενών σε φούρνους για τους απαλλάξουν από την ασθένεια.

Φαντάζομαι ο λόγος που φάνηκα "ανόητη" και θρησκόληπτη στα μάτια σου είναι πως ανέφερα ότι σύμφωνα με το κοράνι στην ανάγκη οι περιορισμοί ακυρώνονται. Δηλαδή, ότι έχω γνώση του Κορανίου. Υποθέτω αυτό είναι το λάθος μου... Το αντεπιχείρημα μου είναι ότι εάν δεν γνωρίζεις κάτι δεν μπορείς ούτε να το δεχτείς ούτε να το απορρίψεις. Και επιπλέον πιστεύω πως εάν ο καθένας από εμάς ήταν πιο εξοικειωμένος με την κουλτούρα του άλλου θα ζούσαμε σ'εναν πολύ καλύτερο κόσμο.

Επι της ουσίας, λοιπόν, θα συμβούλευα λιγότερο θυμό και περισσότερη ανοχή. Και (παρότι γίνεται σαφές από το άρθρο πως οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε αρνήθηκαν τη βοήθεια λόγω θρησκείας, και είναι εξίσου σαφές πως η θρησκεία τους δεν απαιτεί να αρνηθούν τη βοήθεια!!!!) είναι καλό όταν θέλουμε να βοηθήσουμε να γνωρίσουμε τα κίνητρα μας. Δεν το λέω σ'εσενα προσωπικά. Με προβληματίζει η όλη τάση... Βοηθάς για να βοηθήσεις τον άνθρωπο που έχει την ανάγκη σου. Όχι για να αισθανθείς σημαντικός, θέτοντας κανόνες για το πως πρέπει να συμπεριφερθεί ώστε να τον ανταμείψεις...

Κλείνοντας, φαντάζομαι πως η αβρότητα του υστερογραφου δεν είναι ειλικρινης βάσει των όσων προηγούνται. Ίσως ειςαι επιθετικός/η επειδή θεώρησες πως χαρακτήρισα εσένα ημιμαθή... Δεν ισχύει. Γενικά δεν μου αρέσουν τα επι του προσωπικού όταν δεν ξέρω σε ποιον μιλάω. Πραγματικά μου το χάλασες το όλο πράγμα.
avatar
zero-gravity 17.3.2016 | 11:17
Αυτό που με τρελαίνει περισσότερο είναι οταν διαδίδονται ειδήσεις οπως η παραπάνω απο στόμα σε στόμα,χωρις καμιά τεκμηρίωση,ανώνυμα και αυτοι που τις μεταδίδουν δεν αμφιβάλλουν ούτε στιγμή γι'αυτο που άκουσαν προφανώς γιατι θέλουν να τις πιστέψουν. Καθαρή συκοφαντία.
AlliPenelope 17.3.2016 | 12:19
Ο καθένας έχει δικαίωμα να δςχτεί ή να απορρίψει τη βοήθεια που του προσφέρεται αλλά αν την αρνηθεί δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει άλλη βοήθεια πιο ράμμενη και κομμένη στα μέτρα του.Αυτή τη βοήθεια μπορώ να σου προσφέρω την θέλει έχει καλός δε τη θέλει βγάλτα πέρα μόνος σου
Poet_of_Silence 17.3.2016 | 13:43
Εγώ έχω παράδειγμα φίλης μου που βρίσκεται στη Γερμανία και απέκτησε μια φίλη πρόσφυγα από τη Συρία που εγκαταστηθηκε πρόσφατα εκεί. Όταν η φίλη μου τους φώναξε αυτή και τον άντρα της να κάνουν μπάρμπεκιου στην αυλή τους, η κοπέλα από τη Συρία τους είπε ότι δέχονται ευχαρίστως αλλά θα έφερναν οι ίδιοι τα κρέατα που θα έτρωγαν ώστε να είναι σύμφωνα με το χαλάλ. Η φίλη μου το δέχτηκε,έκαναν το μπάρμπεκιου και πέρασαν ωραία όπως μου είπε. Ίσως η αλήθεια λοιπόν στα πράγματα να είναι κάπου στη μέση.
avatar
peleas 17.3.2016 | 14:09
Για ποιο λόγο άραγε κ. Δημοκίδη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όταν επισκέφθηκε καταυλισμό στις 6/3 φορούσε μόνο ένα απλό ράσο, χωρίς να φέρει πάνω του κανένα σταυρό;

avatar
Magicnumbers 17.3.2016 | 19:43
Αντικειμενικα τέτοιες συμπεριφορες με μαντιλες κ χαλαλ δε χωράνε στον 21ο αιώνα κ σε σύγχρονα δυτικά κράτη,είναι κατάλοιπα ισχυρού φονταμενταλισμου κ αμορφωσιας που διεπει τον αραβικό κόσμο με τη στάση που έχει απέναντι στις γυναίκες κ στον υπόλοιπο "απιστο" κόσμο.παρόλα αυτά δείχνουμε ντε φακτο κατανόηση,πολύ περισσότερη απότι σε μας τους ίδιους όταν περνάμε πχ εξω απο εκκλησία κ ενώ είθισται κάποιος να κάνει το σταυρό του,αν είναι μαζί με άλλους σκέφτεται μη τον κοιτάξουν περίεργα -που τον κοιτανε-κ δε τον κάνει.μη χαρακτηριστει θρησκοληπτος κ οπισθοδρομικος καταλάβατε..αν βρεθεί κάποιος "θαραλεος" κ τον κάνει,θα ακολουθήσουν κ άλλοι ένας δύο μαζί.τυπικο παράδειγμα σε λεωφορείο μέσα πχ.
Μικρό παράδειγμα αλλά με δύο λόγια ξεβρακωνει την υποκρισία μας κ ότι υπάρχουν ατυπα δύο μέτρα κ δύο σταθμα.
avatar
ΜΠΟΣΚΟ 17.3.2016 | 21:46
Εύγε, Άρη, πραγματικά!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια