Mικροπράγματα

Αυτό είναι το κόλπο με το οποίο ανάβει το Άγιο Φως

Ούτε ο Πατριάρχης δεν ισχυρίζεται πως πρόκειται για θαύμα

 

Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία θρησκευτική απάτη. Πληρώνουμε όμως κάθε χρόνο το «Άγιο Φως» ως κάτι το θαυματουργό που πρέπει επειγόντως να έρθει με το αεροπλάνο. (Οπότε πριν εφευρεθούν τα αεροπλάνα ο κόσμος έπαιρνε το ψεύτικο άγιο φως;)

 

Δεν είναι μυστικό ότι δεν πρόκειται για θαύμα αλλά τεχνούργημα. Ο Πατριάρχης ευλογεί το φως που που παίρνει απ' την ακοίμητη κανδήλα που είναι ήδη αναμμένη από ανθρώπινο χέρι - και αυτό δεν είναι λίγο. Ο αγιασμός των υδάτων γίνεται και είναι σημαντικός για την εκκλησία και τους πιστούς, κι ας μην εμφανίζει ο ιερέας νερά απ' το πουθενά. 

 

Άρα και το φως το οποίο αγιάζει και ευλογεί ο Πατριάρχης είναι σημαντικό και σπουδαίο από μόνο του. Γιατί πρέπει να υποκρινόμαστε όλοι ότι το φως εμφανίστηκε με θαυματουργό τρόπο (και αν τονίσουμε την απάτη «προσβάλλουμε τους πιστούς»); Και κυρίως γιατί η εκκλησία συνεχίζει, ακόμα και τώρα να υπονοεί ότι συμβαίνει κάθε χρόνο ένα θαύμα εκεί πέρα;

 

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο απ' το 1965, όπου κληρικός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων περιγράφει το κόλπο με το οποίο ανάβουν το άγιο φως.

 

 

Η αποκάλυψη της απάτης του «Αγίου Φωτός».
 (από το 1965).
Και το ξαναλέω: μη μπερδεύετε την θρησκευτική πίστη με την εμμονή στο ψέμα και την απάτη.
«Μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας απελευθερώσει». Ιησούς (Ἰωάν. η´ 32)
Τι σόι χριστιανός είναι αυτός που πιστεύει και αναπαράγει μια απάτη;
→ «Κι ούτε ένα στόμα ειλικρινείας από μέρους αυτών δεν βρίσκεται να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την μεγάλη απάτη»

 

 

Την ίδια μαρτυρία δίνουν φυσικά και άλλοι ειδικοί επί του θέματος.

Όπως οι αγιοταφίτες Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 

 

 Υπάρχει όμως και μια παραδοχή-αποκάλυψη (και δεν είναι η μόνη) που ελάχιστοι γνωρίζουν, είχε γράψει τέλος ο κ. Αλικάκος:

Από ποιον; Από κάποιον άθεο ή σκεπτικιστή ή αντικληρικαλιστή;

Όχι.
Από τον νυν Μέγα Πρωτοπρεσβυτέρο (και διδάκτωρα θεολογίας) του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Τσέτση. Τα λόγια που ακολουθούν είναι δικά του. Πρόκειται για άρθρο του υπό τον τίτλο «Θρύλος και πραγματικότητα για το Άγιον Φως» στην εφημερίδα "Το Βήμα", 21/4/2006.

 
Ας το διαβάσουμε. Λέει βαριές κουβέντες. Γι' αυτό αξίζει.

 

«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για "θαύματα" προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά "ουρανόθεν" για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου.
[...]
Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία.

Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος.

Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...».

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο.
[...]
Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας.

Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει "αυθεντικό ελληνικό Πάσχα".

Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο!»

 

Mικροπράγματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

Mικροπράγματα Η σύντομη και απλή ιστορία της υπέροχης Ειρήνης που ζει μόνη στην Κίναρο

2.1.2020
11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

Mικροπράγματα 11 τρίβια απ' το πρώτο (πρώτο!) τεύχος της LifO

23.11.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Mικροπράγματα Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

Mικροπράγματα Τα 13 πιο συνηθισμένα προβλήματα μεταξύ φίλων

28.10.2019
6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

Mικροπράγματα 6 ξεχωριστοί Δημήτρηδες της Ελλάδας

26.10.2019
Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

Mικροπράγματα Το τέλος του θρυλικού φωτογραφικού Studio Νικολέρη της Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν η ιστορία του.

14.10.2019
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

Mικροπράγματα Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 20 λόγοι που αγαπάμε τους σκύλους

27.8.2019
ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

Mικροπράγματα ΚΟΥΙΖ: Το είπε η Βίβλος ή το Κοράνι;

20.8.2019
«Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Mικροπράγματα «Ξινός, ευαίσθητος, αμυντικός, κλειστός, περίεργος» | O Αντίνοος Αλμπάνης απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

12.7.2019
20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

Mικροπράγματα 20 απ' τις πιο παράξενες, ρετροφουτουριστικές στάσεις λεωφορείων της Σοβιετικής Ένωσης

10.7.2019
125 Σχόλια
12345
avatar
Ανώνυμος/η 28.4.2016 | 23:21
Ειχα καθηγητή Φυσικό θυμάμαι που επέμενε ότι δεν υπάρχει ορθολογική εξήγηση και το δίχως άλλο προκειται για θαύμα...
avatar
tktk 29.4.2016 | 00:25
Η βλακεία στην Ελλάδα είναι ενδημική...
avatar
AthanBXL 15.4.2017 | 22:48
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε πολιτική απόγνωση για να στέκεται σκεπτικός μπροστα στον νεολογισμό του εξ Ιεροσολύμων ετήσιου "θαύματος" που μόλις στις αρχές τις δεκαετίας του '90 με τις γνωστές πολιτικές συγκυρίες άρχισε να τιμάται ως Αρχηγός Κράτους (σκέτη υποτίμηση για θαύμα δηλαδή)...
Δηλαδή εμείς που κάναμε Ανάσταση παλιότερα στο ξωκλήσι στο νησί και το Άγιο Φως το άναβε ο παπάς απ´το καντήλι που άναβε πρωτύτερα με το τσακμακι του παπού ήταν "άκυρη" η Ανάσταση... θα είστε παλαβοί μου φαίνεται...

Πιστός αν είναι κάποιος με αρχές και στοιχειώδη θρησκευτική μόρφωση, καταλαβαίνει τον σοβαρό αιρετικό κίνδυνο που κρύβει η καθιέρωση μιας σπέκουλας τύπου "θαύμα με ραντεβού" και το "Μυστήριο του Αγίου Φωτός": τα μυστήρια είναι 7 και ο θεός δεν κάνει θαύματα για πλάκα και με ραντεβού. Τέλος.

«Ότι εώρακάς με πεπίστευκας· μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες» (Ιωάν. κ΄ 20) είναι η πεμπτουσία του χριστιανισμού... τελεία και παύλα.

Αλλά για χάρη πολιτικών σκοπιμοτήτων την θυσιάζουν για την σπέκουλα με το εύπιστο φιλοθεάμον κοινό ελληνικό ιερατείο και έλληνες πολιτικοί...
Κρίμα....
Waggy 28.4.2016 | 23:33
Αφού έχετε διάθεση να μάθετε, καθώς και δημοσιογραφικό ζήλο να μας πληροφορήσετε, γιατί δεν πάτε να βιώσετε από κοντά την απάτη και να έρθετε να μας ενημερώσετε εκ νέου;
Άρης Δημοκίδης 28.4.2016 | 23:40
Απλούστατα επειδή ΔΕΝ σε αφήνουν να μπεις μέσα για να κάνεις έρευνα Δεν αφήνουν ούτε άλλο άνθρωπο, ούτε φυσικά κάμερα. Πίστευε και μη, ερεύνα. :)

Εκτός αν γίνω Μητροπολίτης της περιοχής (μου δώσατε ιδέα τώρα) και μάθω τα κόλπα από πρώτο χέρι. Μόνο οι αγιοταφίτες Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και οι σκευοφύλακες γνωρίζουν τον τρόπο που ανάβουν το φως και πολλοί απ' αυτούς τον έχουν πει, χωρίς να θεωρούν ότι κάνουν κάτι κακό. Εξάλλου ακόμα και το Πατριαρχείο ποτέ δεν έχει κάνει λόγο για θαυματουργή αφή του Φωτός και ούτε πρόκειται να κάνει για ευνόητους λόγους.

Για τον πιστό, όπως γράφω και στο άρθρο, δεν μειώνεται καθόλου η αξία και η αγιοσύνη του αγίου φωτός - το ευλογεί ο ίδιος ο Πατριάρχης.

avatar
tktk 29.4.2016 | 00:28
Μη τους το χαλάς... Θέλουν παραμύθα οι άνθρωποι!
Μετά λέει γιατί πιστεύουν τα ψέματα των πιο ανίκανων πολιτικών...είναι μαθημένοι από παιδιά!
(για όσους λένε: μα τι σας ενοχλούν οι θρήσκοι!!!)
Επηρεάζουν ΚΑΙ τις ζωές μας.
Waggy 29.4.2016 | 02:06
Έχω ακούσει και διαβάσει μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν έξω από τον Πανάγιο τάφο (που δεν σε αφήνουν να μπεις - μόνο την Ανάσταση- να ερευνήσεις, όπως σωστά παρατηρήσατε) κι όμως τα κεριά τους άναψαν χωρίς να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε πυρωμένο ή εύφλεκτο.

Επίσης, υπάρχουν βίντεο που απεικονίζουν τέτοια συμβάντα, και που παλιότερα σε μεσημεριανές εκπομπές, θυμάμαι να έχουν μαζευτεί επιστήμονες ώστε να τα αναλύσουν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επίσης θυμάμαι πως κανένας τους δεν είχε πάει ποτέ εκεί.

Το αναφέρω λοιπόν για 2 λόγους:

1. Ως τον αντίποδα της θεωρίας που παρουσιάζεται εδώ (η οποία θα μπορούσε να είναι και πρακτική),

2. Επειδή τέτοια περίοδο ήμουν εκεί, και γνωρίζοντας την αντικειμενικότητά σας στα θέματα που καλύπτετε, ειλικρινά σας προτείνω την επίσκεψη.

Σημ. Η φράση "Πίστευε και μη ερεύνα", η οποία κατά κόρον χρησιμοποιείται αναφερόμενη στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, δεν υφίσταται σε κανένα έγγραφο αυτής.
\\\'Dímis Spyros Hytíris 29.4.2016 | 18:58
Είσαι δημοσιογράφος και μου κάνει εντύπωση το οτι νομίζεις πως "πίστευε και μη, ερεύνα" είναι κακό,γιατί ξεκάθαρα λέει: πιστεύεις ή μη, ερεύνισε!. Σε αντίθεση με το: "Πίστευε, και μη ερεύνα" που εννοεί: πίστευε και μην ερευνάς. Λυπηρό δημοσιογράφος να αγνωεί τη γλώσσα...
Άρης Δημοκίδης 29.4.2016 | 19:14
@ \\\'Dímis Spyros Hytíris

Πώς σου ήρθε πως πιστεύω ότι το "Πίστευε και μη, ερεύνα" είναι κακό;

Χρησιμοποίησα τη ρήση ειρωνικά, για το ότι δεν αφήνουν κανέναν να ερευνήσει.

Αν δεν γνώριζα τι σημαίνει το "Πίστευε και μη, ερεύνα" δεν θα το είχα γράψει με κόμμα μετά το μη!

:)
avatar
AtheovobusBombastus_von_Googleheim 9.4.2017 | 22:41
Κύριε Δημοκίδη, συγγνώμη, αλλά είδα την απάντησή σας σε κάποιο σχόλιο για το "πίστευε και μή ερεύνα". Φυσικά δεν πρόκειται για τίποτα το σπουδαίο, αλλά είναι μια καλή περίπτωση αυτού που λέμε: "ένα λάθος κόμμα, μπορεί να σου καταστρέψει την σύνταξη"...
Είμαι της άποψης ότι γλωσσικά-φιλολογικά δεν στέκει η πρόταση με κόμμα, κι εξηγώ:
Αν η πρόταση "πίστευε και μή" έχει τη σημασία "κι αν πιστεύεις κι αν δεν πιστεύεις" τότε είναι δευτερεύουσα επιρρηματική εναντιωματική, που δηλώνει σχέση μη πραγματικού. Ως τέτοια δεν μπορεί να εκφέρεται με προστακτική. Τουλάχιστον έτσι λένε κάποιοι τυπικοί κανόνες του συντακτικού. Η παράβασή τους δεν καθιστά την πρόταση λανθασμένη τόσο, όσο το ότι η πρόταση δεν βγάζει κάποιο ξεκάθαρο νόημα για τον μέσο φυσικό ομιλητή, κάτι που οδηγεί σε συζητήσεις γύρω από το νόημα της φράσης. Η ορθή λοιπόν πρόταση δεν έχει κόμμα.
Αν τούτο ισχύει κι αν το θεωρήσουμε λάθος αυτό μπορεί να είναι μόνο σκόπιμο. Είτε από κάποιον αμόρφωτο, είτε από κάποιον μορφωμένο προς αμόρφωτους.

Αλλά τέρμα τα φιλολογικά, πάμε στα οικονομικά...
Ρε λεβέντες, τους δανιστάς τους ρωτήσαμαν; καθότι το μπαγιόκο δεν είναι και δικό μας δικό μας... διότι άμαν και πω του Γερούν, θα δώκομεν τόσα τάλαρα για τη μεταφορά του φώτου, θα μοι πει να υπάγω κάλλιο να τα φάω του ποτού και της π...! Με πιάνεις...
avatar
Alex.959 25.1.2018 | 11:24
Κύριε Δημοκίδη θέλω να σας πληροφορήσω ότι :
1)δεν χρειάζεται να μπεις μέσα στον Πανάγιο Τάφο για να διαπιστώσετε ("ιδίοις όμμασι")τα περί Αγίου Φωτός "λεγόμενα". Αρκεί να βρίσκεστε περιφερειακά του Ναού. Επίσης θα σας προτείνω να διαβάσετε ένα άρθρο του ProNews στο παρακάτω ιστοχώρο (http://www.pronews.gr/thriskeia/orthodoxia/429676_deite-vinteo-me-thayma-toy-agioy-fotos-se-argi-kinisi).
2) σωστά κάνετε και ερευνάτε, είτε πιστεύετε είτε όχι (κατά το "πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ"). Ελπίζω ότι θα μας δώσετε (και εσείς) τα αποτελέσματα των "εξ ιδίων" γνώσεων, που θα αποκτήσετε σε κάποια δική σας (επιτόπου) εμπειρίας.
xouftalo 29.4.2016 | 10:08
Βρε Waggy και αλήθεια να ήταν, πόσο σημαντικό θεωρείς εσύ το να ανάψει από μόνη της μια καντήλα για να κάτσει να ασχοληθεί μαζί της ο καλός θεούλης; Και αν ο καλός θεούλης ευφραίνεται να κάνει θαύματα μόνο για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, προφανώς γιατί μόνο με αυτό την βρίσκει, γιατί δεν πάει παραδίπλα στη Συρία να σώσει κανα παιδάκι από τις βόμβες; Έλα, λίγη σοβαρότητα σε παρακλώ. Η θρησκεία, για όποιον πιστεύει, είναι εσωτερική υπόθεση. Δεν χρειάζεσαι τον μάγο της φυλής γι αυτό.
avatar
boxer 29.4.2016 | 11:01
@waggy, μαρτυρίες θα υπάρχουν πάντα, αλλά ποτέ δεν άναψε μόνη της λαμπάδα έξω από το ναό. Είναι όπως τα θαύματα των αγίων: Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες αλλά τίποτα πραγματικά αποδεδειγμένο.
avatar
tktk 30.4.2016 | 15:50
Άνθωποι που συνεπαίρνονται απ τη φαντασία. Και δίνουν μαρτυρίες. Η κολώνα σχίστηκε απ το θεούλη, όχι από οποιοδήποτε άλλο λόγο στους αιώνες. Καποιος είπε κατι καποτε για θαύμα κι εμείς σκεφτόμαστε το 2016 αν ήταν αληθινό.
Και το συζητάμε και "λογικά".....
ΕΛΕΟΣ!!!
avatar
Μικές 10.4.2017 | 13:58
Ή σαν τα πέναλτι της παράγκας. Που τα βλέπουν μόνο διαιτητές και συγκεκριμένοι οπαδοί, και ακόμα και αν καταγραφούν με κάμερα, πάλι θα σου πουν πως ήταν πέναλτι.
Maggelan 29.4.2016 | 00:26
Αφή Ολυμπιακής Φλόγας - Άγιον Φως Ιεροσολύμων 1-0... Το γκολ της ομάδας των Ιεροσολύμων ακυρώνεται ως οφσάιντ.
Stepa 29.4.2016 | 01:47
Κάθε χρόνο αυτά λέω της μάνας μου και μου πετάει ως αντεπιχείρημα το ότι η φλόγα είναι ιερή αφού την αγγίζουνν κάποιοι πιστοί και δεν καίγονται. Εκεί ποια είναι η απάντηση;
Parisios 29.4.2016 | 02:57
Η απάντηση είναι "Pics or it didn't happen".
CRISH 29.4.2016 | 07:39
Σε ολες τις φλογες αν απλα τις αγγίξεις ή περασεις πανω τους το χερι σου ΔΕΝ καίγεσαι.Οσοι πιστευουν ότι το αγιο φως δεν καιει ας αφησουν τα δάκτυλα τους λιγο περισσοτερο!
avatar
Ανώνυμος/η 29.4.2016 | 16:49
καλε εμενα ειχαν παρει τα μαλλια μου φωτια απο το 'αγιο φως'
Νικόλας Αθεόφοβος 30.4.2016 | 21:49
CRISH μ'αρέσει που απαντάς λογικά.
Konstantinos Tagkoulis 29.4.2016 | 01:51
Το ζητούμενο δεν είναι να έχεις πίστη λόγω των θαυμάτων («μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες» - Ιωάν. κ΄ 20). Συνεπώς, αγαπητοί αμφισβητίες, μην "ιδρώνετε" τζάμπα. Όποιος ψάχνει την Αλήθεια στη ζωή του, θα τη βρει. Και δεδομένου ότι δεν υπάρχει "βολική" Αλήθεια, μην ξαφνιαστείτε όταν τον δείτε για χάρη της να υπομένει τα πάντα (όπως έκανε ο Χριστός - οι μαθητές- οι Χριστιανοί). Δεν είναι αφελείς οι άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο που συγκεντρώνονται στα Ιεροσόλυμα για να λάβουν το Άγιο Φως με πραγματικά θαυματουργικό τρόπο (βλ. ενδεικτικά το ακόλουθο link: http://www.matia.gr/7/72/7202/7202_1_4.html). Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να χωρέσουμε τον Θεό στο μυαλουδάκι μας...
avatar
Ανώνυμος/η 15.4.2017 | 22:18
Είναι πραγματικά αφελείς οι άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο που συγκεντρώνονται στα Ιεροσόλυμα για να λάβουν το Άγιο Φως, ακριβώς επειδή πιστεύουν πως ανάβει με πραγματικά θαυματουργό τρόπο.

Κανένα άλλο επιχείρημα;
avatar
stathis_man 29.4.2016 | 03:02
να σας πω κατι δεν σας εχει περασει απο το μυαλο σιγουρα ενα μεγαλο ποσοστο των ιερεων δεν ειναι και πολυ μορφωμενοι και περιγραφουν το γεγονος αυτο οπως πιστευουν μεσα απο το φτωχο τους μυαλο για αυτο παραυτα μπορει αρκετοι απο αυτους να προαγουν στερεότυπα με αυτα που σκεφτονται και στην συνεχεια λενε.
Parisios 29.4.2016 | 03:23
Εγώ περιμένω τον τελικό του Σαββάτου
Μερικά πλάνα από τον περσινό τελικό:
https://www.youtube.com/watch?v=s_E4haW1upw
avatar
Ανώνυμος/η 29.4.2016 | 10:55
Ένα πράγμα και μόνο είναι η θρησκεία: Ο πιο έξυπνος μηχανισμός της εξουσίας να χειραγωγήσει επιτυχημένα τη μη σκεπτόμενη μάζα.
avatar
Πάτριωτ 29.4.2016 | 14:50
Λακωνικός και περιεκτικός... Και σωστός φυσικά.
avatar
mspamas 29.4.2016 | 21:13
Ο δεύτερος πιο έξυπνος. Ο πρώτος είναι η δήθεν χειραφέτηση.
HASSAN89 29.4.2016 | 22:57
Και αν η θρησκεία το κάνει αυτό επιτυχημένα, τότε η δουλοπρέπεια στη τεχνολογία που θα έφερνε ευημερία και ευκολία στη διαβίωση, όπως έλεγαν μεταπολεμικά, γιατί δεν έγινε; Γιατί ο υπαρκτός σοσιαλισμός και ο καπιταλισμός δε φέρνει ευημερία; Φταίνε για τα δεινά της οικουμένης οι ανεπαρκείς διαχειριστές των θρησκειών ή οι άθεοι πολιτικάντηδες τύπου Ελληνικής "αριστεράς"; Στο κάτω κάτω καλώς ή κακώς στις περισσότερες χώρες του κόσμου άθεα καθεστώτα (κατ' όνομα και κατ' ουσία) κυβερνούν. (Εξαίρεση τα καθεστώτα των περισσοτέρων Ισλαμικών χωρών, όπου υπάρχει διαφορετικό ποσοστό υποκρισίας αναφορικά με την εκεί κυρίαρχη θρησκεία).
avatar
Ανώνυμος/η 30.4.2016 | 12:28
Οι διαχειριστές των θρησκειών μια χαρά τα πάνε. Επίσης, είναι οι ίδιοι που διαχειρίζονται και τον πλούτο. Το περιτύλιγμα φεουδαλισμός είδαμε πού οδήγησε, ο υπαρκτός σοσιαλισμός πάλι δε δούλεψε. Ο καπιταλισμός τους αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών είναι αλήθεια και στους από κάτω μια ψευδαίσθηση καλοπέρασης. Η θρησκεία τους δίνει το χάπι της ελπίδας και όλοι κοιμούνται-δεν ξέρω για πόσο ακόμα-καλά.
avatar
boxer 29.4.2016 | 10:59
Εχω παρακολουθήσει την τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα.
Η πολυκοσμία και οι αλαλαγμοί και τα τουμπερλέκια των Παλαιστινίων χριστιανών που χοροπηδάνε μέσα στο ναό, δεν σ'αφήνουν να προσέξεις αν πραγματικά έρχεται το Α.Φ. έτσι απόκοσμα όπως διατείνονται οι παπάδες.
Πέρα από κάτι λάμψεις σαν φλας μέσα στο ναό, δεν βλέπεις τίποτα άλλο.
Είναι και μέρα, υπάρχει παντού φως και δεν ξεχωρίζει αν υπάρχει ένα έξτρα φως στον τάφο ή όχι.
Εγώ πάντως παρ'όλο που το παρακολούθησα - και μάλιστα από κοντά - δεν με έπεισε.
Ήταν ολοφάνερα φλας φωτογραφικών μηχανών και όσο και να ήθελα να πείσω τον εαυτό μου ότι βρέθηκα μπροστά σε κάτι μοναδικό, δεν το κατάφερα.
Έβλεπα γεροντάκια να κλαίνε και να το βλέπουν, πεπεισμένα ότι οι αστραπές στις κολόνες και στους θόλους είναι το Α.Φ. Και οι Παλαιστίνιοι να ουρλιάζουν περισσότερο.
Και μια χαρούλα σε καίει το φως, αυτοί που ήθελαν με το ζόρι να πιστέψουν περνούσαν αστραπιαία το δάχτυλο τους από τη φλόγα και δεν καίγονταν, ότι κάναμε εμείς μικροί παίζοντας με τα κεριά. Φυσικά και δεν καίγεσαι έτσι!
Η λογική υπερισχύει των συναισθημάτων και το συμπέρασμα - για μένα πάντα - είναι ότι Α.Φ. δεν υπάρχει.
Κρίμα το ξενύχτι και η ορθοστασία για να πιάσω μια καλή θέση μέσα στο ναό, για να το δω!
\"Λαβρέντις\" 1.5.2016 | 15:20
όχι μη μετανιώνεις, ό,τι συμπεράσματα κι αν έβγαλες, ήταν μια υπέροχη εμπειρία!
Καλώς, μιλάμε. 10.4.2017 | 00:03
Ήταν υπέροχη εμπειρία επειδή...; Δεν ξέρω αν ο τύπος πέρασε καλά στο ταξίδι του γενικά αλλά το συγκεκριμένο σκηνικό δεν φέρνει τίποτα "υπέροχο".
Paroula 29.4.2016 | 11:58
Δλδ τώρα το συζητάμε στα σοβαρά όλο αυτο?
Anonymous Guest 15.4.2017 | 17:03
Ναι. Απ την στιγμή που είναι κάτι που επηρεάζει λαούς και κράτη ολόκληρα (μαζί και εμάς) και αποτελεί γεγονός με παγκόσμια επίδραση/απήχηση τότε ορθώς το συζητάμε σοβαρά.
12345