O Maarten Devoldere και το έτερον ήμισυ των Warhaus, η Sylvie Kreusch. Όπως λέει και ο ίδιος: «Γνωρίστηκα με τη Sylvie όταν περιόδευε με την παλιότερη μπάντα της, τους Soldier's Heart, ανοίγοντας για τους Balthazar. Όταν την άκουσα να τραγουδάει, ήξερα αμέσως πως θα γράψω τραγούδια γι' αυτήν»
Μουσική

Ποιοι είναι οι Warhaus που έχουν κατακτήσει την Ελλάδα με τη σαγηνευτική μουσική τους

Νουάρ αισθητική, jazzy ύφος και εξομολογητικοί στίχοι: O Maarten Devoldere του βελγικού duo μιλά στο LIFO.gr πριν από τα δύο live τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το ποιο ποπ/ρoκ τραγούδι θα γίνει επιτυχία στη χώρα μας είναι τόσο προβλέψιμο όσο και αναπάντεχο. Η ευαισθησία και η αγάπη του μέσου εγχώριου ακροατή για τις μινόρε μελωδίες, το μελόδραμα και την ατμόσφαιρα είναι γνωστές κι έχουν οδηγήσει καλλιτέχνες σε σημαντική αναγνώριση που θα απολάμβαναν μόνο σε ελάχιστα άλλα μέρη του πλανήτη.

 

Παράλληλα, τις μέρες της ψηφιακής κυριαρχίας, με τις αμέτρητες πηγές ενημέρωσης, τις υπηρεσίες music streaming και γενικότερα τα ανεξέλεγκτα κανάλια διάδοσης της μουσικής πληροφορίας, η τύχη παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο και οι παράγοντες που καθορίζουν τι θα κατακτήσει τα τοπικά ραδιόφωνα φαντάζουν πιο ρευστοί από ποτέ.

 

Σε αυτή την πραγματικότητα γεννιούνται τέτοια ακριβώς φαινόμενα, όπως οι Warhaus, δηλαδή το προσωπικό πρότζεκτ του Βέλγου Maarten Devoldere.

 

Μπορεί η νουάρ αισθητική, το cabare/jazzy ύφος και οι εξομολογητικοί του στίχοι να μην έχουν πείσει ιδιαίτερα το διεθνές ακροατήριο, αλλά στην πατρίδα του και σε μερικές ακόμα χώρες, με την Ελλάδα πρώτη και καλύτερη, το σαγηνευτικό τρικ με τις «καταραμένες» αναφορές και την ερωτική μουσική έχει αποδώσει τα μέγιστα.

 

Μιλήσαμε μαζί του για να μας λύσει ορισμένες απορίες λίγο πριν από τις εμφανίσεις του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αυτά είναι δέκα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για τους Warhaus πριν τους απολαύσετε live:

 

Οι στίχοι του Devoldere περιστρέφονται γύρω από την ιδέα της ερωτικής επιθυμίας και, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, «ο πόθος είναι το συναίσθημα που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου και με εμπνέει να γράφω μουσική»

 

1

O Maarten Devoldere σχημάτισε το 2004, μαζί με τον Jinte Deprez, τους Balthazar, με έδρα τις Βρυξέλες. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους εναλλακτικής πoπ/ρoκ, χωρίς όμως να έχουν σημειώσει κάποια σημαντική διεθνή επιτυχία.

 

Ο Βέλγος crooner θεωρεί τους Balthazar «ένα πιο προσιτό μουσικά σχήμα σε σχέση με τους Warhaus, που αποτελούν το μικρό, περίεργο αδερφάκι των Balthazar».

 

2

Έγραψε μερικά τραγούδια που δεν ταίριαζαν στο ύφος του σχήματός του κι έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παράλληλο πρότζεκτ και να τα κυκλοφορήσει μέσω αυτού. Το ονόμασε Warhaus, καθώς τα πρώτα τραγούδια ηχογραφήθηκαν σε ένα ρυμουλκό στα νερά της Γάνδης.

 

O Maarten Devoldere θεωρεί ότι ο Λέοναρντ Κοέν και ο Τζάρεντ Λέτο είναι οι καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του.

 

3

Το έτερον ήμισυ του γκρουπ είναι η Sylvie Kreusch. Τα femme fatale φωνητικά της δένουν ιδανικά με τα πιο μπάσα του Devoldere και μαζί δημιουργούν ένα ακαταμάχητο, αισθησιακό δίδυμο.

 

«Γνωρίστηκα με τη Sylvie όταν περιόδευε με την παλιότερη μπάντα της, τους Soldier's Heart, ανοίγοντας για τους Balthazar. Όταν την άκουσα να τραγουδάει, ήξερα αμέσως πως θα γράψω τραγούδια γι' αυτήν».

 

4

Η live εμπειρία είναι για τον Βέλγο ερμηνευτή εξίσου σημαντική με τον χρόνο που περνάει στο στούντιο, γι' αυτό προσπαθεί να συνδυάζει και τα δύο.

 

«Έγραψα τον πρώτο δίσκο μέσα σε μια βάρκα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Πάντα καλούσα κόσμο στις ηχογραφήσεις για να συμμετάσχουν στην εμπειρία. Στο τέλος φτάσαμε να έχουμε 50 άτομα στις ηχογραφήσεις και να παίζουμε, ενώ το βαρκάκι έγερνε».

 

5

Το ντεμπούτο του με τους Warhaus του χάρισε πολλές επιτυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με τα «Good Lie» και «Machinery» να τα τιμούν στα εκάστοτε τοπικά ραδιόφωνα. Τον τίτλο του άλμπουμ «We fucked a flame into being» τον εμπνεύστηκε από το βιβλίο «O εραστής της λαίδης Τσάτερλι» του D.H. Lawrence.

 

 

Warhaus - Love's A Stranger

 

6

Η μεγαλύτερη επιτυχία του, φυσικά, είναι το «Love's a stranger», το οποίο μοιράζεται τον ίδιο περίπου τίτλο με ένα χιτάκι των Eurythmics του 1981. Στο YouTube έχει πάνω από 1 εκατ. προβολές, ενώ είναι από τα πιο shazamed κομμάτια στην Ευρώπη το τελευταίο εξάμηνο.

 

7

Οι στίχοι του Devoldere περιστρέφονται γύρω από την ιδέα της ερωτικής επιθυμίας και, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, «ο πόθος είναι το συναίσθημα που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου και με εμπνέει να γράφω μουσική».

 

8

Ορίζει την επιτυχία ως «τη δυνατότητα να συνεχίσω ό,τι κάνω χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ για οτιδήποτε άλλο».

 

 

9

«Οι καλλιτέχνες που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή και στη δουλειά μου είναι ο Λέοναρντ Κοέν και ο Τζάρεντ Λέτο».

 

10

Όσο για την απρόσμενη αγάπη του ελληνικού κοινού, έχει να σχολιάσει το εξής: «H μουσική μου είναι πολύ ειλικρινής, ακόμη και αν πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί σκληρή κι επώδυνη. Αυτή η αντίφαση χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους και ίσως γι' αυτό στην Ελλάδα αρκετοί ταυτίζονται με τα τραγούδια μου. Νιώθω υπέροχα που θα παίξω στη χώρα σας».

 

Info:

Οι Warhaus παίζουν στο Gagarin την Παρασκευή 20 Απριλίου με είσοδο 18-20 ευρώ. Το live θα ανοίξουν οι Tango With Lions.

Μουσική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρίζα Ρίζου: «Υπάρχει περίπτωση να πιστεύω ότι είμαι σημαντική επειδή γράφω τραγούδια;»

Μουσική Μαρίζα Ρίζου: «Υπάρχει περίπτωση να πιστεύω ότι είμαι σημαντική επειδή γράφω τραγούδια;»

16.1.2020
To «Pop corn» (1969), είναι το πιο αναγνωρισμένο και το πιο αγέραστο electro-pop κομμάτι στην ιστορία της μουσικής

Μουσική To «Pop corn» (1969), είναι το πιο αναγνωρισμένο και το πιο αγέραστο electro-pop κομμάτι στην ιστορία της μουσικής

13.1.2020
Stormzy: Η βρετανική μουσική στα χρόνια του Brexit

Μουσική Stormzy: Η βρετανική μουσική στα χρόνια του Brexit

13.1.2020
«Οχτώ σκαλοπάτια κάτω από τη γη»: Το 1990, στο σπίτι του Γιώργου Μουφλουζέλη

Μουσική «Οχτώ σκαλοπάτια κάτω από τη γη»: Το 1990, στο σπίτι του Γιώργου Μουφλουζέλη

12.1.2020
Amalia & The Architects: μια νέα μπάντα που θα μας απασχολήσει

Μουσική Amalia & The Architects: μια νέα μπάντα που θα μας απασχολήσει

11.1.2020
Πολλή και καλή μουσική στην Αθήνα τον φετινό χειμώνα

Μουσική Πολλή και καλή μουσική στην Αθήνα τον φετινό χειμώνα

11.1.2020
O DJ Spector και ο Pepper 96.6 επιλέγουν το soundtrack του Σαββατοκύριακου

Μουσική O DJ Spector και ο Pepper 96.6 επιλέγουν το soundtrack του Σαββατοκύριακου

11.1.2020
Ούρος Λάγιοβιτς: «Η κριτική είναι το σημείο αναφοράς μου»

Μουσική Ούρος Λάγιοβιτς: «Η κριτική είναι το σημείο αναφοράς μου»

7.1.2020
Θάνος Μικρούτσικος: η συμβολή του στην προώθηση της τζαζ στην Ελλάδα

Μουσική Θάνος Μικρούτσικος: η συμβολή του στην προώθηση της τζαζ στην Ελλάδα

6.1.2020
Αντώνης Μαρτσάκης: Ο Κρητικός σταρ της παραδοσιακής μουσικής που έκανε μόδα ξανά τα πανηγύρια

Μουσική Αντώνης Μαρτσάκης: Ο Κρητικός σταρ της παραδοσιακής μουσικής που έκανε μόδα ξανά τα πανηγύρια

5.1.2020