Μία άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστές τον ηθοποιό Γιάννη Τότσικα και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο
Απώλειες

Μία άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστές τον ηθοποιό Γιάννη Τότσικα και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού

Ο ηθοποιός Γιάννης Τότσικας που έφυγε χθες από τη ζωή στα 82 του χρόνια ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους παροικούντες τα εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά και τους σινεφίλ θεατές.

 

Δεν ήταν μόνο η συμμετοχή του στην ασπρόμαυρη οριακή «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ήταν και αυτό που απέπνεε: Μία λαϊκότητα και μία φυσική ευγένεια ταυτόχρονα από έναν γλυκύτατο άνθρωπο και καλλιτέχνη που αν είχε δράσει την ίδια ακριβώς περίοδο στη γειτονική Ιταλία, σήμερα θα τον μνημονεύαμε ως έναν ηθοποιό εφάμιλλο του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.


Ελάχιστοι γνωρίζουν πως ο Τότσικας πέρασε σε σχετικά μεγάλη ηλικία από το Θέατρο Τέχνης, όπου για να τα φέρνει βόλτα οικονομικά, εργαζόταν και ως ελαιοχρωματιστής.

 

«Μα, είναι πολλά, κύριε μου» τόλμησε να πει για να λάβει την απάντηση του ποιητή: «Δεν είναι πολλά, εσείς οι καλλιτέχνες πρέπει να πληρώνεστε καλά...».

 

Μια μέρα θα έβαφε το σπίτι του Νίκου Γκάτσου στην Κυψέλη. Έχοντας ήδη κάνει την «Αναπαράσταση», ο ποιητής της «Αμοργού» τον αναγνώρισε. Πιθανώς να τον είχε δει σε ανύποπτο χρόνο σε κάποια πρόβα με τον Κουν, ερήμην του.

 

Όταν τελείωσε την εργασία του, τον ρώτησε ο Γκάτσος: «Πόσα λεφτά θέλετε;». «Είκοσι χιλιάδες δραχμές» απάντησε ο Τότσικας. Τότε είδε τον Γκάτσο να του δίνει ένα άλλο ποσό, που άγγιζε το αστρονομικό νούμερο των διακοσίων χιλιάδων δραχμών.

 

«Μα, είναι πολλά, κύριε μου» τόλμησε να πει για να λάβει την απάντηση του ποιητή: «Δεν είναι πολλά, εσείς οι καλλιτέχνες πρέπει να πληρώνεστε καλά...».

 

Για όλα τα επόμενα χρόνια, ο Τότσικας αναρωτιόταν αν το «εσείς οι καλλιτέχνες» του Γκάτσου πήγαινε στη δουλειά του ως ηθοποιός ή ως ελαιοχρωματιστής.

 

Είναι μία ιστορία που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ενδεικτική του ήθους των δύο ανδρών. Αφιερώνεται στη μνήμη του Γιάννη Τότσικα.

1 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 1.5.2018 | 09:32
Κατ' αρχήν, συγχαρητήρια που προβάλλετε τέτοια περιστατικά.

"Είναι μία ιστορία που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, ενδεικτική του ήθους των δύο ανδρών. Αφιερώνεται στη μνήμη του Γιάννη Τότσικα".

Και επίσης, είναι ενδεικτική του ήθους μιας προγενέστερης γενιάς αλλά και εποχής, που το αξιακό σύστημα της ζωής στην Ελλάδα απείχε παρασάγγας από το νάϋλον και κωστοπουλικό ξεβλαχιασμένο - υποτίθεται - σημερινό χυλό του Survivor και του Power of Love.

Γιατί, είχε διαμορφωθεί από τα βιώματα του παγκόσμιου πόλεμου, του εμφύλιου, της δικτατορίας.

Και τελικά, όπως λέει και ο Θεοδόσης Τάσιος, η σημερινή Ελλάδα πάσχει από έλλειμμα ηθοπαιδείας.

Γιατί, μόνον αυτή μεταφέρει - με την γραμματική παιδεία και τις τέχνες - την σοφία στις επόμενες γενιές, ώστε να γνωρίζουν μεν οι νέοι, αλλά να μεριμνούν να μην ζήσουν όσα δύσκολα και τραγικά έζησαν οι προηγούμενοι.


Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια