Απόψεις

Δέχονται στ' αλήθεια «άδικες, σεξιστικές επιθέσεις» οι κυρίες Αχτσιόγλου και Νοτοπούλου;

Μια διαφορετική άποψη, με αφορμή την πύρινη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Μην κοροϊδευόμαστε. Είτε μιλάμε για τους Σακελλαρίδη και Τζανακόπουλο ή για τις Νοτοπούλου και Αχτσιόγλου, τα νέα και όμορφα πρόσωπα πουλάνε και γι' αυτό ακριβώς τα έβαλε ο Πρωθυπουργός: για να πουλήσουν.

 

Σήμερα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών (δηλαδή της κυβέρνησης) έβγαλε μια ανακοίνωση στήριξης δύο στελεχών της κυβέρνησης. Το δελτίο τύπου έχει τίτλο: «Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας στα σεξιστικά σχόλια εναντίον των γυναικών σε θέσεις ευθύνης!»

 

Να ένα απόσπασμα:

Τα σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναικών που δραστηριοποιούνται στην πολιτική και εμφανίζονται στη δημόσια σφαίρα αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο και συχνή πρακτική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μια οποιαδήποτε περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από ανώνυμες και μη αναρτήσεις, αρκεί να αποδείξει ότι οι γυναίκες της πολιτικής κρίνονται για οτιδήποτε άλλο παρά για τον πολιτικό τους λόγο και το έργο τους. Άλλωστε, ζητήματα ανισότητας έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς ακόμη και στον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, υποβαθμίζοντας τις γυναίκες.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρέθηκαν η νέα Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Έφη Αχτσιόγλου και η επικεφαλής του νέου Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίες είχαν την «ευκαιρία» να ακούσουν ως γυναίκες από... συμβουλές για την ερωτική τους ζωή έως στυλιστικές παρεμβάσεις.
Και εάν δεν είναι ορατός ο σεξισμός, αρκεί να βάλουμε στη θέση τους έναν οποιοδήποτε νέο άνδρα Υπουργό ή επικεφαλής γραφείου Πρωθυπουργού και ας αναρωτηθούμε: Θα ακούγαμε ή θα διαβάζαμε ποτέ για τα παπούτσια του, το κοστούμι του ή το κούρεμά του; Θα μας απασχολούσε με ποιον ή ποια σχετίζονται;
Δεν αμφισβητούμε ότι ο κάθε πολιτικός και η κάθε πολιτικός και δημόσιο πρόσωπο υποβάλλονται σε πολυεπίπεδη κριτική. Ωστόσο, θα πρέπει να προσδιορίσουμε ότι οι γυναίκες συγκεκριμένα είναι εκείνες που μετατρέπονται σε βορά ενός αδηφάγου κιτρινισμού, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την παραγωγή και αναπαραγωγή σεξιστικών πρακτικών, που υπονομεύουν την πολιτική οντότητα και δράση τους μετατρέποντάς τις σε σεξουαλικά αντικείμενα.

 

Έχει δίκιο η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων; Κατά τη γνώμη μου βασικά ναι, αλλά και όχι. Στα κοινωνικά δίκτυα κυρίως τα σεξιστικά σχόλια σε βάρος γυναικών είναι υπαρκτά, όπως υπαρκτά είναι και χιλιάδες άλλου είδους απαράδεκτα αρνητικά σχόλια που στοχεύουν σ' αυτό που οι σχολιαστές θεωρούν «αδύνατο σημείο» του στόχου τους. Στην εποχή που το μίσος ξεχειλίζει δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα είναι άσχημη ή όμορφη, αν ένας άντρας είναι λεπτός ή παχύς, αν κάποιος είναι γκέι ή στρέιτ: Αν θέλουν να την/τον χτυπήσουν θα το κάνουν. 

 

Είναι σίγουρα άδικες οι επιθέσεις τύπου «πάνε να πλύνεις κανα πιάτο», και λένε περισσότερα γι' αυτούς που τις κάνουν παρά γι' αυτές που τις δέχονται. Όμως «Οι γυναίκες της πολιτικής κρίνονται για οτιδήποτε άλλο παρά για τον πολιτικό τους λόγο και το έργο τους»; Δεν θα συμφωνήσω.

 

Οι πράξεις και τα λόγια τους σχολιάστηκαν περισσότερο απ' την εμφάνισή τους, χωρίς να λείπουν βέβαια και οι άσχετες, χολερικές επιθέσεις

 

Ας πάρουμε την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Νίκο Φίλη -δύο αμφιλεγόμενους υπουργούς που δεν είναι πια στην κυβέρνηση. Σίγουρα επικρίθηκαν πολύ για την εμφάνισή τους και ειδικά ο άντρας («μούμια» η μεν, «τόφαλος» ο δε), όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι η κριτική σταμάτησε εκεί. Οι πράξεις και τα λόγια της κας Χριστοδουλοπούλου σχολιάστηκαν -και ορθώς- πολύ περισσότερο απ' το ότι είναι γυναίκα, και αντίστοιχα τα πεπραγμένα του κου Φίλη προκάλεσαν περισσότερες αντιδράσεις απ' το ότι ήταν εύσωμος ή ότι κοιμόταν στη Βουλή.

 

Μιλά η ανακοίνωση για τις κυρίες Αχτσιόγλου και Νοτοπούλου και την «κριτική» για το ντύσιμό τους και την εμφάνισή τους, μια «κριτική» που είναι όντως άσχετη και κατακριτέα. Βέβαια και το ντύσιμο και η εμφάνιση ανδρών υπουργών συζητιέται εξίσου -με αποκορύφωμα την εμμονή με το λουκ του Πρωθυπουργού. Θα διαμαρτύρονταν κι αυτοί για σεξισμό;  

 

Λέει η ανακοίνωση: «Και εάν δεν είναι ορατός ο σεξισμός, αρκεί να βάλουμε στη θέση τους έναν οποιοδήποτε νέο άνδρα Υπουργό ή επικεφαλής γραφείου Πρωθυπουργού και ας αναρωτηθούμε: Θα ακούγαμε ή θα διαβάζαμε ποτέ για τα παπούτσια του, το κοστούμι του ή το κούρεμά του; Θα μας απασχολούσε με ποιον ή ποια σχετίζονται;»

 

Ναι φυσικά και θα διαβάζαμε για την εμφάνισή του και θα μας απασχολούσε με ποιαν/ον τα έχει - θυμάστε τον Βαρουφάκη και τη γυναίκα του και τα πουκάμισά του; Σκεφτείτε τι τράβηξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ή θυμηθείτε τα ξελιγωμένα σχόλια για τον νέο εκπρόσωπο τύπου κ. Τζανακόπουλο. 

 

Γιατί; Γιατί αυτά πουλάνε και -καλώς ή κακώς- ενδιαφέρουν τον κόσμο. Πέρα απ' το βιογραφικό του ο κόσμος ψάχνει βασικά αν έχει σχέση ο κ. Τζανακόπουλος

 

 

και μετά ψάχνει Τζανακόπουλος - Γκαντώνα (who?) και μετά αναζητεί σκέτη την Γκαντώνα. 

 

Μην κοροϊδευόμαστε. Οι επιλογές του Πρωθυπουργού ήταν σε μεγάλο βαθμό επιφανειακές. Ήθελε να προσέξουμε τις εμφανίσεις τους και να συζητήσουμε γι' αυτές. Και όταν επέλεγε τον νέο και τρέντι Γαβριήλ Σακελλαρίδη ή τον Τζανακόπουλο με την συμβατικά ωραία εμφάνιση και τα μούσια που είναι της μόδας, αλλά και όταν επέλεξε τις δύο νέες και όμορφες γυναίκες, ο σκοπός του ήταν να ασχοληθούμε με την επιφάνεια και να ξεχάσουμε την πολιτική. Για πιο άλλο λόγο, πέρα απ' τον επικοινωνιακό, θα εγκαινίαζε αλλιώς ένα άχρηστο και κοστοβόρο γραφείο στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας ουσιαστικά σα γλάστρα την «σέξι» κα Νοτοπούλου; Τα νέα και όμορφα πρόσωπα πουλάνε κι ο Πρωθυπουργός τα έβαλε για να πουλήσουν. Το ερώτημα είναι: αυτά τι φταίνε;

 

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί αν τελικά τα κίνητρα του ίδιου του Τσίπρα ήταν σεξιστικά. Σίγουρα πάντως το «ότι οι γυναίκες [αυτές] μετατρέπονται σε βορά ενός αδηφάγου κιτρινισμού, με στόχο τον αποπροσανατολισμό» εξυπηρετεί τον ίδιο και την κυβέρνησή του που (όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση) επικοινωνιακά κάνει οτιδήποτε μπορεί για την επίτευξη του του πολυπόθητου αποπροσανατολισμού.

  

Το πρόβλημα είναι όταν, με το χαρτί του (υπαρκτού και κατακριτέου) σεξισμού, γίνεται προσπάθεια φίμωσης ή απόρριψης κάθε κριτικής στις κυρίες Νοτοπούλου και Αχτσιόγλου. Προσωπικά δεν έγραψα τίποτα για καμία απ' τις δύο, ούτε για την απειρία της μεν ούτε για τον υψηλότατο μισθό της δε, από φόβο μήπως θεωρηθεί σεξιστικό. Κι όμως τα ίδια θα τα έγραφα για νέους άντρες, όπως έκανα χτες για τον κύριο Δημήτρη Καραμάνη. Το σκεπτικό μου πάντως ήταν πως λίγες νέες γυναίκες τολμούν να μπουν στην πολιτική, ας μην τις αποθαρρύνουμε κατευθείαν.

  

Το ανώνυμο bullying δεν ξεχωρίζει φύλα. Γίνεται σε όλους ανεξαιρέτως. Ανάμεσα στους όλους, όπως είναι λογικό, είναι και οι πιο αδύναμοι. Οι γυναίκες στην πολιτική βρίσκονται εξαρχής σε μειονεκτική θέση - τουλάχιστον μέχρι να είναι αυτονόητη η πλήρης ισότητά τους με τους άνδρες, μέχρι να έχουμε μια γυναίκα Πρωθυπουργό και αυτό να μην θεωρείται είδηση. 

 

Πάντως όταν γυναίκες βρίσκονται στην επικαιρότητα και έχουν θέσεις ευθύνης δεν πιστεύω πως τρώνε πολύ χειρότερο βρίσιμο απ' τους άντρες - ρίξτε μια ματιά στα social media για το τι λέγεται για τον «ψυχάκια» Τσίπρα ή τον «γουρλωμένο» Μητσοτάκη (ενώ για την Φώφη Γεννηματά που δεν είναι στην επικαιρότητα και δεν θεωρείται δυνατός παίκτης, τα σχόλια είναι σαφώς πιο αδιάφορα). 

 

Οι άσχετες επιθέσεις σε γυναίκες και άντρες δεν πρέπει να σταματήσουν επειδή είναι σεξιστικές. Πρέπει να σταματήσουν επειδή είναι άσχετες. 

31 Σχόλια
12
avatar
hahar 1.12.2016 | 21:27
Σεξιστικές επιλογές έκανε ο Τσίπρας,όχι εμείς.Εμείς είπαμε ότι είναι κομματόσκυλα τού κομματικού σωλήνα,μηδέποτε εργασθείσες και καλοπληρωμένες
Maggelan 1.12.2016 | 21:33
Η άποψη μου είναι πως όταν κάποιος είναι διάσημος και αμοίβεται αδρά πρέπει να γράφει στα παλιά του παπούτσια όλες τις σεξιστικές επιθέσεις. Αν δεν του αρέσει, μπορεί να γυρίσει πίσω στην αφάνεια ώστε να μην του δίνει σημασία κανείς.
Δηλαδή αν εγώ είμαι διάσημος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, βγάζω 1.5 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, και κάθε Κυριακή με βρίζουν εμένα και την μάνα μου θα πρέπει να με νοιάζει; Ας πάω τότε να πιάσω δουλειά σε γυράδικο για 600 ευρώ το μήνα.
Οι εν λόγω κυρίες λοιπόν, αν δεν τις αρέσει μπορούν να πάνε σε μία άλλη δουλειά, ας πούμε ας γίνουν ρεσεψιονίστ σε ένα ξενοδοχείο με 800 ευρώ τον μήνα, εκεί που δεν θα τις ξέρει κανείς, άρα δεν θα ασχολείται κανείς δημόσια με αυτές και τα προσωπικά τους. Τα πράγματα είναι απλά.
Βάλτε εμένα σε μία θέση να παίρνω 5-6 χιλιάρικα τον μήνα και λέτε για μένα ότι θέλετε κάθε μέρα.
Anonymous Guest 2.12.2016 | 00:40
Αλήθεια δεν καταλαβαίνω γιατί πήρες τόσες αρνητικές, την αλήθεια είπες. Ούτε εμένα θα με ένοιαζε τόσο. Άλλωστε είναι καλοπληρωμένες θέσεις, όσο και να πεις είναι υψηλές θέσεις του Δημοσίου και σε κάθε κράτος πάντα είναι με καλή αμοιβή (λογικό).

Απλά να σου πω: οι ίδιες ξέρουν ότι καλά την βόλεψαν και δεν διαμαρτυρήθηκαν (αν και Υπουργός Εργασίας δεν θαθελα ναμαι τώρα, δεν την ζηλεύω), η Γ.Γ. βγήκε και πήρε θέση. Το ότι λόγω φύλου κ νεότητας τις έκραξαν πριν καν δώσουν δικαίωμα βέβαια είναι κάτι απαραδεκτο, αδικο αλλά ειναι μες στην ζωή των διάσημων. Αν πάμε σε ακραία τότε ας αντιδράσουν δικαίως.
avatar
Ανώνυμος/η 2.12.2016 | 03:54
Θα σου το εξηγήσω αφού δεν το καταλαβαίνεις: πήρε τόσες αρνητικές, επειδή τουλάχιστον οι μισοί από όσους ψήφισαν το σχόλιο του καταλαβαίνουν πως βασικά δικαιώματα δεν μειώνονται ή ακυρώνονται για όσους έχουν δημόσιο αξίωμα ή/και υψηλή αμοιβή.

Το ότι ο ίδιος κοστολογεί την αξιοπρέπειά του 5-6 χιλιάρικα το μήνα είναι δικό του πρόβλημα, και σίγουρα δεν αποτελεί το μέτρο με το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί τόσο η Γ.Γ. Ισότητας, όσο και ο καθένας/καθεμία που δέχεται ανάλογες άσχετες επιθέσεις και αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί...
avatar
ava lanche 2.12.2016 | 07:52
Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι το θέμα δεν είναι αν τις ένοιαξε η όχι. Αυτό δεν αλλάζει το ποιοί είμαστε εμείς που κάνουμε ή ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Το άν ένας γκέι ή αλλόθρησκος ή οτιδήποτε έχει τις αντιστάσεις να πορεύεται δεν μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε κάφροι!
Anonymous Guest 2.12.2016 | 15:06
Προς @G0OGamingLair και @ava lanche
Ναι το ξέρω πως δεν πρέπει ναμαστε κάφροι και πως το κύριο θέμα δεν ήταν άμα τις ένοιαξε ή όχι (απλά το είπα και αυτό) και "πως βασικά δικαιώματα δεν μειώνονται ή ακυρώνονται για όσους έχουν δημόσιο αξίωμα ή/και υψηλή αμοιβή". Ισχύουν όσα λέτε και μπράβο που σκέφτεστε έτσι. Παραδέχομαι πως ίσως εκφράστηκα κάπως λάθος. Αυτό που ήθελα να πω ήταν κυρίως πως ο από πάνω απλά περιέγραψε πως είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και όχι πώς πρεπει να είναι τα δικαιώματα και εγώ συμφώνησα. Κακά τα ψέμματα, δημόσια πρόσωπα είναι και θα τα υποστούν και αυτά εφόσον πνευματικά ως άνθρωποι υστερούμε ακόμα. Είναι μάλλον το τίμημα (ή ένα από αυτά) που πληρώνεις για την εξουσία, τα προνόμια και τα χρήματα! Το ότι αδικήθηκαν πάντως το είπα. Καλά και άνδρες ναταν κάτι θαέβρισκαν (γιατί οι πολιτικοί γενικά δεν είναι αρεστοί ακόμα και αν δεν προκαλούν κάποιοι ή και προσφέρουν κιόλας, είναι όμως γιατί απλά ανήκουν σε μια κατηγορία ατόμων μη αρεστή), απλώς δεν θαταν λογικά εξαιτίας φύλου και νεαρής ηλικίας αλλά για κάτι άλλο.
Double Helix 2.12.2016 | 09:33
Μα αγαπητέ οι σεξιστικού τύπου (και λοιπές) επιθέσεις δεν μειώνουν τόσο εκείνον που τις δέχεται αλλά πολύ περισσότερο εκείνον που τις κάνει. Το άν ο τάδε υπουργός μπορεί να αντέξει μια άκοψη, χυδαία επίθεση (στο φύλλο του, στο σωματικό του βάρος, στην κόμμωση, στην φαλάκρα κ.α.) είναι δικό του θέμα, το αν μια τέτοια επίθεση πρέπει να γίνεται, να επικροτείται και να αναπαράγεται όμως είναι θέμα όλων.
avatar
Ανώνυμος/η 2.12.2016 | 12:24
Δηλαδή, όταν εκτίθεσαι δημοσίως, επειδή έχεις έναν οποιονδήποτε ρόλο στη δημόσια ζωή, δικαιολογείται να δέχεσαι σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και κάθε είδους άσχετες με το αντικείμενό σου επιθέσεις... Δεν ξέρω αν το έχεις αντιληφθεί, αλλά αυτή η άποψη είναι εξίσου επικίνδυνη με την άποψη που πρεσβεύει ότι μια γυναίκα δικαιολογημένα βιάζεται, επειδή είναι προκλητικά ντυμένη...
avatar
"Σκιάς όναρ άνθρωπος" 2.12.2016 | 12:56
Α μάλιστα. Δηλαδή το νόημα είναι να μην επηρεάζεται η ψυχολογία μας από σεξιστικά σχόλια και όχι να μορφωθούμε ως κοινωνία ώστε εξαρχής να μη γίνονται τέτοια σχόλια. Και είναι γνωστό τοις πάσι ότι 1. οι ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο δε γίνονται στόχοι σεξιστικών σχολίων και 2. αν είσαι διάσημος πδοσφαιριστής είναι αποδεκτό να βρίζουν και να απειλούν άτομα του συγγενικού σου περιβάλλοντος. Ε ρε τι μαθαίνει κανείς...
Maggelan 2.12.2016 | 14:44
Εξαρτάται τι εννοεί κάποιος σεξιστική επίθεση. Στην Αμερική αν πάρεις κάποια κοπέλα τηλέφωνο και της προτείνεις να βγείτε το βράδυ για φαγητό μπορεί να σε καταγγείλει για σεξιστική επίθεση.
Οι ποδοσφαιριστές δεν απειλούνται από κανέναν, άσε ξέρω καλύτερα. Αν έχεις λερωμενη την φωλια σου, ΟΚ, και καντηλανάφτης να είσαι θα έχεις προβλήματα.
Δεν με ενδιαφέρουν οι αρνητικές ψήφοι. Ούτε κοστολογω την αξιοπρέπεια μου με 5-6 χιλιάρικα. Μιλάμε για δουλειά και λεφτά. Και όπως είπε και ένας φίλος παραπάνω, πιο πολύ ξεφτιλίζεται αυτός που βρίζει. Οπότε, βρείτε μου μία δουλειά να κονομάω κάνα πεντοχίλιαρο τον μήνα και βριζετε όσο θέλετε. Ξυδάκια.
avatar
ava lanche 1.12.2016 | 22:04
Νομίζω πως δεν είναι καλή επιλογή το να λειαίνουμε την επικινδυνότητα τέτοιων συμπεριφορών.

Και μάλιστα τη μέρα που με αηδία ακούσαμε τον κύριο Κατσίκη στη βουλή.

Όχι δεν είναι το ίδιο άσχημα όλα τα άσχετα σχόλια. Κατακριτέα όλα, αλλά όχι στην ίδια ζυγαριά τα σχόλια που γίνονται με όρους ατομικής γελοιογραφίας τονίζοντας κάποια χαρακτηριστικά με αυτά που αναπαράγουν στερεότυπα και διαιωνίζουν την κοινωνική αδικία σε βάρος ομάδων.

Ήδη με τον τίτλο προκαταβάλετε την απάντηση.

Στην συνέχεια λέτε, ε, τί να κάνουμε, συμβαίνει αλλά είναι γενικό φαινόμενο.

Έπειτα λέτε πως δεν έχει σημασία η εμφάνιση η ήλικία και το φύλο

“Στην εποχή που το μίσος ξεχειλίζει δεν έχει τόση σημασία αν μια γυναίκα είναι άσχημη ή όμορφη, αν ένας άντρας είναι λεπτός ή παχύς, αν κάποιος είναι γκέι ή στρέιτ: Αν θέλουν να την/τον χτυπήσουν θα το κάνουν”

όμως καταλήγετε ο ίδιος να δηλώσετε ότι η επιλογή τους οφείλεται σε τέτοια χαρακτηριστικά κρίνοντας προφανώς αποκλειστικά από αυτά (αποκλείετε a priori δηλ την πιθανότητα να έχουν προσόντα μόνο και μόνο από αυτά τα χαρακτηριστικά τους!).

“όταν επέλεγε τον νέο και τρέντι Γαβριήλ Σακελλαρίδη ή τον Τζανακόπουλο με την συμβατικά ωραία εμφάνιση και τα μούσια που είναι της μόδας, αλλά και όταν επέλεξε τις δύο νέες και όμορφες γυναίκες, ο σκοπός του ήταν να ασχοληθούμε με την επιφάνεια”

Ακολούθως ενώ παραδέχεστε πως ο σεξισμός είναι υπαρκτός και κατακριτέος στην πολιτική λέτε πώς δεν θα συμφωνήσετε πώς:

“Οι γυναίκες της πολιτικής κρίνονται για οτιδήποτε άλλο παρά για τον πολιτικό τους λόγο και το έργο τους”

Θα ήθελα τη γνώμη σας για σχόλια όπως:
"Τρεις γυναίκες στο Υπουργείο Εργασίας που έχει να σηκώσει όλο το βάρος της δεύτερης αξιολόγησης, ωραίοι είστε ρε μάγκες, μπράβο"
με το καλημέρα...
Άρης Δημοκίδης 1.12.2016 | 23:31
1. Δεν είναι ίδιες όλες οι προσβολές, το διευκρίνισα. Οι χειρότερες είναι αυτές προς τους «αδύναμους» άρα και τις γυναίκες που τολμούν να μπουν στην πολιτική σε μια περίοδο τεταμένη.

2. Τα έμμισθα ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ, οι σιχαμένοι ψεκασμένοι και οι χρυσαυγίτες είναι αυτοί που για χρόνια καλλιέργησαν την κουλτούρα μίσους και το αντιμνημονιακό bullying στο ίντερνετ (επειδή τύχαινε να είναι αντιπολίτευση - δεν μπορώ να πω ότι οι μουρούτηδες είναι καλύτεροι απλά δεν πρόλαβαν να γιγαντώσουν αυτοί το ιντερνετικό μπούλινγκ)

3. Ναι, όλους τους βρίζει ο κόσμος στο ίντερνετ ασχέτως φύλου και ηλικίας. Και ναι, ο Τσίπρας θεωρώ επέλεξε φωτογενείς και νέους για επικοινωνιακούς λόγους. Πού είναι η αντίφαση;

4. Αυτό δε σημαίνει αυτό ότι δεν έχουν προσόντα (ούτε και ότι έχουν). Απλώς από διάφορους ανθρώπους με τα ίδια προσόντα επέλεξαν αυτούς για κάποιο λόγο. Πού είναι η αντίφαση;

5. Λέω πως ο σεξισμός στην πολιτική είναι υπαρκτός αλλά ΔΕΝ συμφωνώ πως οι γυναίκες πολιτικοί δεν κρίνονται για ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ πέρα απ' το φύλο τους, κρίνονται και για ένα σωρό άλλα πράγματα. Πού είναι η αντίφαση;

Προσπαθείτε σχεδόν με κάθε τι που λέτε να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι φάσκω και αντιφάσκω, ενώ θεωρώ πως το κείμενο είναι αρκετά σαφές. Μπορεί να μην είναι όμως, γι' αυτό ένιωσα την υποχρέωση να κάνω αυτές τις διευκρινίσεις.
avatar
ava lanche 2.12.2016 | 07:24
Κύριε Δημοκίδη, ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε.

Χωρίς να έχω καμία διάθεση να κάνω δίκη προθέσεων, η γνώμη μου είναι πως σε μερικά θέματα όπως ο σεξισμός καλό είναι να απαντάμε με ένα ναι και με ένα όχι, γιατί αλλιώς καταλήγουμε στα γνωστά “δεν είμαι ρατσιστής, ΑΛΛΑ...” δίνοντας τον χώρο να δικαιολογηθούν τα πάντα.
(Αν δείτε άλλωστε τα σχόλια που υποτίθεται συμφωνούν με την προσέγγισή σας θα διαπιστώσετε σε τί ακριβώς δίνετε άλλοθι. Για παράδειγμα το ότι αυτοί είναι ξεφτίλες και κάναν μόκο στον πρέσβη δικαιολογεί την δική μας συμπεριφορά κλπ κλπ.)

2.
Το 2 δεν το κατάλαβα. Δηλαδή αν τα τρολλ που απεχθανόμαστε ή αυτά που ανεχόμαστε ασκούν αντιμνημονιακό ή άλλου τύπου bullying σε τί αλλάζει την στάση μας απέναντι σε σεξιστικές συμπεριφορές...

3.
Εσείς λέτε: δεν συμφωνώ με τις επιθέσεις που έχουν να κάνουν με την ηλικία, φύλο, κλπ, αλλά οι κυρίες είστε σίγουρος πως επιλέχθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους. Γιατί; μα δεν βλέπετε; Είναι νέες και όμορφες.... (Ναι βλέπω μια αντίφαση εδώ)
“Ναι, όλους τους βρίζει ο κόσμος στο ίντερνετ ασχέτως φύλου και ηλικίας " Και τι μ’ αυτό; Να μην αντιδρούμε;

5.
Μα ποιος ασχολήθηκε με τις άλλου είδους κριτικές που ασκούνται δικαίως ή αδίκως στις γυναίκες πολιτικούς; Και ποιος ζήτησε να μην κρίνονται; Αυτό στο οποίο ασκείται κριτική είναι τα αμιγώς σεξιστικά σχόλια.

Ήθελα το σχόλιό σας για το παράδειγμα που σας έφερα μπας και συνεννοηθούμε για το για τι πράγμα μιλάμε όταν λέμε σεξιστικό σχόλιο αλλά δεν πειράζει, καταλαβαίνω.

Καλημέρα
Albert Pierrepoint 2.12.2016 | 10:14
Απορώ γιατί ονομάζεις ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ (ή αντί για ΣΥΡΙΖΑ βάλε όποιο άλλο κόμμα θέλεις) έμμισθους επαγγελματίες διαφημιστές που κάνουν μια από τις πιο προσοδοφόρες εργασίες σήμερα.
Αυτό της συγγραφής περιεχομένου για ιστοσελίδες, blogs, forums κλπ (Web content creator).
Σαν editor φαντάζομαι ότι γνωρίζεις πόσο δύσκολο και ακριβό είναι να βρεις πρωτότυπο κείμενο σήμερα.
Έχοντας σχέση με το χώρο του ιντερνετ θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κατηγορούμε τους διαφημιστές, τη στιγμή που όλοι εξαρτιόμαστε από τη διαφήμιση.
Είναι επαγγελματίες που πιθανότατα θα έγραφαν με ευκολία τα ακριβώς αντίθετα εάν πληρωνόταν από άλλο κόμμα.
Η μετάταξή τους σε κυβερνητικές ή δημόσιες θέσεις έρχεται σαν επιστέγασμα μια καλής εμπορικής συνεργασίας ή και εκ των προτέρων συμφωνίας.
Δεν νομίζω κάποιος που πλασάρει ως καλή μια μάπα ταινία ή ένα cd, να αποκαλείται τρολ.

Άρης Δημοκίδης 2.12.2016 | 14:50
Τον σεξισμό τον καταδίκασα χωρίς αλλά.

Λέω ότι ΔΕΝ είναι σεξιστικές όλες οι κριτικές που γίνονται και πως απόψεις όπως η δική σας προσπαθούν να φιμώσουν ΚΑΘΕ κριτική, δημιουργώντας ενοχές σε όποιον την κάνει, πως είναι ρατσιστής, σεξιστής κλπ.

Δεν συμφωνώ με τις επιθέσεις που έχουν να κάνουν με την ηλικία, φύλο, και ΔΕΝ κάνω τέτοια επίθεση εικάζοντας ότι ο Πρωθυπουργός τους επέλεξε εκτός των άλλων για επικοινωνιακούς λόγους. Τα ρέστα ζητήστε τα απ' αυτόν.
avatar
ava lanche 3.12.2016 | 08:52
!
ο τίτλος του άρθρου σας είναι “Δέχονται ΣΤ’ ΑΛΗΘΕΙΑ «άδικες, σεξιστικές επιθέσεις» οι κυρίες Αχτσιόγλου και Νοτοπούλου;”
Η απάντηση σ’ ένα τέτοιο ερώτημα μπορεί να είναι: “ναι δέχονται” και “όχι είναι ψέματα”
Αν στο ερώτημά σας υπήρχε το ΜΟΝΟ δεν θα συζητάγαμε. Ευτυχώς δεν δέχονται ΜΟΝΟ και ίσως ούτε ΚΥΡΙΩΣ σεξιστικές επιθέσεις. Έτσι όμως όπως έχει τεθεί το ερώτημα δεν μπορεί παρά η απάντηση να είναι θετική. Εσείς στο “ναι” βάζετε ένα “αλλά” (περισσότερα από ένα για την ακρίβεια)
Αν κάποιος κύριος Κατσίκης αύριο ανακαλύψει κάποιον δημόσιο λειτουργό που παρανομεί με χίλιους τρόπους και του ασκήσει δίκαιη και πολλαπλά σωστή κριτική με δεδομένα, αποδείξεις κλπ, και παράλληλα σταθεί στην σεξουαλική του ταυτότητα και αναφωνήσει “αυτά παθαίνουμε όταν επιλέγουμε ομοφυλόφιλους σε δημόσιες θέσεις!” θα πούμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν δέχθηκε ομοφοβική επίθεση επειδή δέχθηκε και δίκαιη κριτική;
Και αν ασκήσουμε κριτική θα απολογηθούμε ότι τάχα προσπαθούμε να προκαλέσουμε ενοχικά συναισθήματα και να φιμώσουμε ΚΑΘΕ κριτική;
Έχει διαφορά το "Τρεις γυναίκες στο Υπουργείο Εργασίας που έχει να σηκώσει όλο το βάρος της δεύτερης αξιολόγησης, ωραίοι είστε ρε μάγκες, μπράβο"
Αν έτσι αισθάνεστε...
I rest my case.

Άρης Δημοκίδης 3.12.2016 | 14:23
Βρε Ava Lanche, δέχονται άδικες σεξιστικές επιθέσεις. Τελείωσε αυτό, είναι προφανές - αρκεί να δει κάποιος το Πρώτο Θέμα ή να μπει στο Facebook. Η απάντηση στον τίτλο είναι ότι δέχονται.

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα σε σχέση με το θέμα:

Η ντροπιαστική επιλεκτική κριτική που κάνει η ΓΓ. Ισότητας (όντως, το βούλωσε όταν ο Τσίπρας κάλυψε τον Πρέσβη της Βενεζουέλας!)

Η πίεση που δεχόμαστε να μην κριτικάρουμε κάποιους (μόνο της κυβέρνησης βέβαια).

Η λανθασμένη άποψή ότι μόνο οι γυναίκες πολιτικοί σχολιάζονται για το ντύσιμο ή τις σχέσεις τους.

Η επιφανειακή, επικοινωνιακή χρήση γυναικών απ' τον Πρωθυπουργό.

Και τέλος το μίσος που βγαίνει απ' τα social media προς όλους, άντρες και γυναίκες. Πάνω εκεί εξήγησα γιατί θεωρώ πως οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών πολιτικών είναι χειρότερες.


Νομίζω ότι αυτά τα θέματα (πέρα απ' το αυτονόητο Ναι στο ότι οι σεξιστικές επιθέσεις είναι βλακώδεις και άδικες) έχουν ενδιαφέρον να συζητηθούν.

Κι όμως με το που πήγα να τα θέσω, κατευθείαν μου είπατε (με πιο ευγενικά λόγια) «σουτ, μη λες τίποτα άλλο γιατί αθωώνεις και ενθαρρύνεις τους σεξιστές».

Αποθαρρύνω το μίσος, ενθαρρύνω τον πολιτισμένο διάλογο και την ελευθερία της γνώμης και το καλοπροαίρετο χιούμορ.

skeletor 3.12.2016 | 15:16
Άρη η ΜΟΝΑΔΙΚΗ μέριμνα των ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ είναι να να καλλιεργούν το μίσος, να κάνουν bullying και κομματική προπαγάνδα.

Για αυτό θέλουν να το βουλώσεις.

Μπράβο που τους έχεις χεσμένους.

._
skeletor 1.12.2016 | 22:15
Είναι φοβερό με τι υποκρισία βγαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων της κυβέρνησης να μιλήσει για σεξιστικά σχόλια, η ίδια γραμματεία που όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Πρέσβης της Βενεζουέλας παρενοχλούσε σεξουαλικά τις συντρόφισσες έκαναν μόκο. Τους έχω ικανούς να έδωσαν και οδηγία τύπου "σκάστε συντρόφισσες και μην προκαλείτε".

Μα τι ξεφτίλες.

===
avatar
Κόμης Δράκουλας 1.12.2016 | 22:40
Τρίχες κατσαρές. Αν τα σεξιστικά σχόλια τα έκανε κανένας πρέσβης της Βενεζουέλας ή της Κούβας (αυτοί δεν κάνουν μόνο σχόλια αλλά απλώνουν και χέρι...) δεν θα έβγαζαν τσιμουδιά οι κυρίες της γενικής γραμματείας.
avatar
Ανώνυμος/η 1.12.2016 | 23:13
Η Γενική Γραμματεία ισότητας των φύλων κάποτε λεγόταν ΓΓ Ισότητας των δύο φύλων. Το "δύο" έφυγε για ευνόητους λόγους που κάθε λογικός κι ευαισθητοποιημένος άνθρωπος κατανοεί. Μας συγκλόνισε το δελτιο τύπου να μη γίνονται οι γυναίκες σεξουαλικά αντικείμενα.
Σήμερα όμως μας έκανε να ανατριχιάσουμε και το ομοφοβικό παραλήρημα του κου Κατσίκη εκ μέρους των ΑΝΕΛ. Θα έχει τα ίδια αντανακλαστικά η ΓΓ Ισότητας ή μήπως όχι αφού αποτελείται από κομματικά στελέχη που καλύπτουν ανώτερες θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ;
Anonymous Guest 2.12.2016 | 00:31
Καλά γενικά συμφωνώ και γω με τν Άρη και την Γραμματεία (η οποία βέβαια είναι λίγο επιλεκτική μερικές φορές μπορώ να πω), όπως και με το ότι εφόσον είναι καλοπληρωμένα διάσημα πρόσωπα του κράτους (εντάξει δεν είπαν κάτι οι ίδιες βέβαια αλλά γενικά μιλάμε) δεν πρέπει να παραπονιούνται εφόσον δεν μιλάμε για κάτι πολύ ακραίο. Ωστόσο - ανεξάρτητα που ανήκει κανείς ή αν υποστηρίζει Σύριζα ή όχι - οφείλουμε να πούμε πως πράγματι η Νοτοπούλου και η Αχτσιόγλου επικρίθηκαν άδικα και κακοσχολιάστηκαν επειδή είναι γυναίκες (ωραίες για μένα και όχι για άλλους) και νεες πολύ. Ναι τέτοιες φάτσες πουλάνε και δεν ανήκουν σε παλιά λαμόγια που έφαγαν τα χρήματα και γιαυτό επιλέχθηκαν αλλά θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, σιγά σιγά αρχίζει μια ανανέωση, μπαίνουμε στα πράγματα και η Νέα Γενιά (20 -30 ετών πάνω κάτω) σε πολλούς τομείς και η πολιτική ανήκει και αυτή σαυτούς. Και στο Συριζα αρκετοι και στα άλλα κόμματα εξελεγησαν για πρώτη τους φορά αρκετά άτομα ακόμα και ηλικιών 29-35. Τους παλιούς τους ξέρουμε πια και συχνά μπορώ να πω έχουν πιο άσχημη-απολήτιστη αν θέλετε κ προκλητική συμπεριφορά ακόμα και στην Βουλή. Δεν είναι κάτι κακό αυτό απλά πολλοί καθετί νέο δεν το θέλουν στην Ελλάδα παρατήρησα.
xouftalo 2.12.2016 | 04:06
Το νέο δεν έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά με το φρέσκο, το καινοτόμο, το πρωτοποριακό. Η πλειοψηφία των στελεχών της κυβέρνησης είναι νεαρόγεροι. Τα νιάτα δεν είναι πανάκεια. Ο Μιχαλολιάκος υπήρξε κάποτε νέος. Ο Κασιδιάρης είναι νέος. Μη καταλήγουμε στις απλουστεύσεις που λέει ο Λαζόπουλος και χειροκροτάνε οι γιαγιάδες από κάτω για τα "υπεροχα νιάτα, το μέλλον μας"

Ο Εμμανουήλ Κριαράς πέθανε 18αρης στα 107 του. Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος στα 93 έχει πιο φρέσκο μυαλό από τους 24αχρονους ινστρούχτορες των αμφιθεάτρων.
avatar
fal_prin 2.12.2016 | 12:09
@Anonymous Guest το ότι κάτι είναι νέο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλό, ή ότι πρέπει να το δεχτούμε άκριτα. Ειδικά όταν η "Νέα Γενιά", όπως αναφέρεις είναι και προϊόν του κομματικού σωλήνα και ενδεχομένως "κόπι πάστε" η Παλιά Γενιά στο τετράγωνο.
Είναι αλήθεια ότι σχολιάστηκαν πολύ και ακόμα και το 2016, ναι οι γυναίκες δεν έχουν ίσα δικαιώματα (πχ πληρώνονται λιγότερο - # women, like men but cheaper), αλλά περισσότερο νομίζω κρίθηκαν για το ότι στην σημερινή Ελλάδα που μεταναστεύουμε με διδακτορικά προς χώρες με αξιοκρατία, κάποιοι άλλοι (άντρες - γυναίκες) ακόμα και τώρα συνεχίζουν να είναι τουρμποβύσματα. Κι αυτό όσο να ναι δημιουργεί έναν θυμό
avatar
pane 2.12.2016 | 09:25
είναι άλλο πράγμα να κράζεις τα ανεκδιήγητα που βγήκαν από το στόμα της κας Τασίας και άλλο να βάζεις κοντινό στο πρόσωπό της και να κράζεις τις ρυτίδες της, επειδή δεν έχει κάνει μπότοξ.
και σε κάθε ορκομωσία της βουλής, υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ για το πως ντύθηκαν οι κυρίες της βουλής, όλων των κομάτων, αλλά ούτε μια αναφορά στο ντύσιμο των αντρών.
Citellus citellus 3.12.2016 | 11:43
Συμφωνώ μέχρι τελείας στην πρώτη πρόταση. Πάντα πίστευα ότι οι Συριζανελίτες είναι τόσο ανίκανοι ώστε είναι άχρηστο να καταφεύγουμε σε χυδαίες επιθέσεις σχετικά με την εμφάνιση, την προφορά τους κλπ.

Στο δεύτερο, πραγματικά δε μπορώ να φανταστώ πως θα σχολιάζονταν η εμφάνιση των ανδρών, αφού όλοι ντύνονται το ίδιο! Εξαίρεση αποτελούσε φυσικά ο Βαρουφάκης ο οποίος μας χάρισε άφθονες στιγμές κλάματος.
avatar
Ανώνυμος/η 2.12.2016 | 10:43
Κ.Δημοκίδη πραγματικά για αυτου του επιπεδου την δημοσιογραφία σας διαβάζω, ουτε ξεπλύναντε την κοινωνία από την ασχήμια της αλλά ουτε και την κανιβαλίσατε, η αμεροληψία της δημοσιογραφίας σε όλο της το μεγαλείο.

Ομως! αυτό που με τσίνισε αλλά δεν μπορώ να μην θαυμάσω την ειλικρίνια είναι :προσωπικά δεν έγραψα τίποτα για καμία απ' τις δύο, ούτε για την απειρία της μεν ούτε για τον υψηλότατο μισθό της δε, από φόβο μήπως θεωρηθεί σεξιστικό. Πηγή: www.lifo.gr

Η ενημέρωση της κοινής γνώμης (στην οποία ανήκω) βασίζεται στην συμβαση εσεις να μην φοβάστε να αρθρώσετε λόγο και εμεις να υποστηρίξουμε το δικαίωμα σας να αρθώνωνεται λόγο. Και την μόνη υποστήριξη/υπεράσπιση που μπορουμε να δώσουμε είναι στις προσπαθειες λογοκρισίας από τρίτους....στην αυτολογοκρισία δεν μπορουμε να κάνουμε τίποτα περαν από το να έχουμε λιγότερη πολυφωνική ενημέρωση. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν γράψατε αρθρο για αυτές αλλά ο λόγος που δεν γραψατε, αλλό δεν θελω (δεκτο) αλλό φοβήθηκα (οπου πρέπει να δουμε τι είναι αυτό που φοβίζει δημοσιογραφους και ποιοι και μάλιστα με τη εμμεση μεθοδο του συναισθηματικου ενοχισμου, αυτά είναι προβληματα που επιρραζουν την ελευθεροτυπία)

Γνώμη μου, καλυτερα ενα ατελές ή ακόμη και προβληματικό αρθρο από ένα αρθρο που δεν γραφτηκε ποτε, γιατί ακόμα και το ατελές αρθρο έχει καποιες πιθανότητες να προβληματίσει ενω το ανυπαρκτό καμία.
avatar
foodinspector 2.12.2016 | 10:54
Η γενιά της Αχτσιόγλου είναι αυτή που πρέπει να πάρει στα χέρια της τη χώρα και να την πάει μπροστά. Μπορεί να μη μας αρέσει το πακέτο με το οποίο Τσίπρας κέρδισε δύο φορές της εκλογές (εγώ τον καταψήφισα και στις δύο). Είναι καιρός σήμερα να υποστεί τις συνέπειες, επειδή υποσχέθηκε ότι με πέντε ψωμιά και πέντε ψάρια θα χορτάσει 5.000 ανθρώπους (τέτοιο θαύμα έγινα μια φορά- αν έγινε). Φέρνοντας νέους, ακόμη και αν είναι ο Τζανακόπουλος, η Νοτοπούλου και η Αχτισόγλου από κομματικές οργανώσεις, σπρώχνει μπροστά ένα κομμάτι εξουσίας στη νέα γενιά. Ας μην είμαστε μίζεροι εμείς οι μεγαλύτεροι -το άρθρο βγάζει λίγη μιζέρια που δεν χαρακτηρίζει το συντάκτη του, ο οποίος έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μου- και ας δεχθούμε τουλάχιστον αυτό, να προωθούνται νέοι και οι νέοι είναι και όμορφοι και φωτογενείς. Αν τώρα κάποιοι ενδιαφέρονται για κουτσομπολιά, με ποιους τα έχουν οι κοπέλες και με ποιες οι νεαροί, είναι δείγμα υπερβολής, γιατί και οι πολιτικοί έχουν δικαίωμα να έχουν προσωπική ζωή.
Albert Pierrepoint 2.12.2016 | 14:37
Δεν νομίζω να χορταίνει κανείς με φωτογένεια όταν πεινάει.
Πάντως αυτή η "νέα γενιά" που μπολιάστηκε με τις ιδεοληψίες Λαλιώτη, φέρει ιδέες προηγούμενων αιώνων.
Ακόμη και ο Ζολώτας φαντάζει πιο προοδευτικός.
Εάν είναι σκάρτο το φρούτο, δεν έχει σημασία εάν είναι από νεό ή γέρικο δέντρο.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια