Ο κοσμηματοπώλης που σκότωσε έναν ληστή στη Νίκαια και καταδικάστηκε φέτος σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή
Απόψεις

Με ληστεύεις, σε σκοτώνω: Πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή

Το πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στις αξίες στις οποίες διατείνονται ότι πιστεύουν...

Η υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, αν και είναι πολύ πιο "αιμοσταγής", θυμίζει την περίπτωση του κοσμηματοπώλη στη Νίκαια της Γαλλίας που, το 2013, πυροβόλησε πισώπλατα (και σκότωσε) τον 19χρονο από τους δύο ληστές που μπήκαν στο μαγαζί του και του απόσπασαν εμπόρευμα απειλώντας τον με όπλο.

Ο κοσμηματοπώλης της Νίκαιας "έφαγε" (τον Μάιο φέτος, που εκδικάστηκε η υπόθεση) ποινή 5 ετών με αναστολή -επειδή το δικαστήριο ΔΕΝ του αναγνώρισε "νόμιμη άμυνα" όπως εκείνος βάφτισε την μη νόμιμη εκδίκησή του. Όπως καυχήθηκε στην ετυμηγορία του, το δικαστήριο επέβαλε την βαρύτερη των ποινών. 

 

Εν τω μεταξύ, σε ειδική σελίδα στο facebook είχαν συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο μηνύματα δικαίωσης και υπογραφές συμπαράστασης στον κοσμηματοπώλη από την Νίκαια. 

 

Αυτό προβλέπω ότι θα συμβεί κι εδώ.

 

Εχθές διαδήλωσαν οι πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι, που έχουν καλύτερα αντανακλαστικά για το τι εστί δίκαιο και τι όχι. Αλλά από σήμερα, θα ξυπνήσουν από τον ύπνο του δικαίου οι "νοικοκυραίοι" που θα δικαιώσουν τον κοσμηματοπώλη της Γλάδστωνος. Θα υποστηρίξουν την αυτοδικία του, επιθυμώντας στην πραγματικότητα να υποστηρίξουν το νόμο και την τάξη.

 

Εχθές διαδήλωσαν οι πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι, που έχουν καλύτερα αντανακλαστικά για το τι εστί δίκαιο και τι όχι. Αλλά από σήμερα, θα ξυπνήσουν από τον ύπνο του δικαίου οι "νοικοκυραίοι" που θα δικαιώσουν τον κοσμηματοπώλη της Γλάδστωνος.

 

Τόσο βαθιά θα είναι η διανοητική και ψυχική σχάση τους. 

 

Και θα επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά τον Σλάβοϊ Ζίζεκ που, μέσα σε όλα τα παραληρηματικά του, λέει και κάτι πολύ σωστό (το οποίο μάλιστα το είχε αναφέρει και στη διάλεξη του στο Πολυτεχνείο το 2013) : "το πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ότι οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στις αξίες στις οποίες διατείνονται ότι πιστεύουν".

 

Τι θα μπορούσε άραγε να σώσει από τη γοητεία της αυτοδικίας αυτούς που ζουν τόσο "οριακά" τη σχέση τους με το νόμο, όσο οι εν λόγω κοσμηματοπώλες-δολοφόνοι;

 

Ίσως η "σβελτάδα" στην αποκάλυψη της παρουσίας του νόμου - ο νόμος να φτάνει προτού ο άλλος αυτοδικήσει. 

 

Αλλά και πάλι, πόση είναι αυτή η σβελτάδα που απαιτείται; Είναι εφικτή σε πρακτικό επίπεδο; Ίσως όχι γιατί ο κοσμηματοπώλης της Νίκαιας πυροβόλησε σε διάστημα 7 δευτερολέπτων. Οπότε τι;

 

Απόψεις
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια