Αυτό που επίσης πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης είναι τι ήταν τελικά το «αγαπημένο» κανάλι της σύγχρονης τηλεόρασης, γιατί κέρδισε το κοινό και τι προκύπτει με το τέλος της ηγεμονίας του.
Απόψεις

Mega: Η μεγάλη εικόνα που σβήνει

Το τέλος ενός μεγάλου καναλιού που πήγε άκλαυτο

Πριν από πέντε χρόνια, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και η επαναλειτουργία της με άλλη διάρθρωση (ΝΕΡΙΤ) αντιμετωπίστηκε ως μεγάλο κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμά της το παρακολουθούσαν ελάχιστοι τηλεθεατές. Η επανίδρυση της γνωστής ΕΡΤ από τη σημερινή κυβέρνηση αποτέλεσε τη μοναδική ίσως προεκλογική εξαγγελία της που επιβεβαιώθηκε.

 

Αντίθετα, για την οριστική, όπως φαίνεται, παύση του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού σταθμού των τελευταίων τριών δεκαετιών δεν έγινε ιδιαίτερος πολιτικός θόρυβος ούτε στήθηκαν γκροτέσκα μνημεία. Εκτός από τους εργαζομένους του σταθμού και ορισμένα νοσταλγικά σχόλια στα social media, ελάχιστα έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη το κλείσιμο του πιο ισχυρού πόλου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των τελευταίων γενεών. Τα πολιτικά κόμματα ελάχιστα σχολίασαν τον αργό θάνατο του Mega, φοβούμενα ότι θα εκληφθούν ως απολογητές της διαπλοκής, αυτής της επάρατης νόσου που οι αμόλυντοι εξυγιαντές εκλέχθηκαν, μεταξύ των άλλων, να αντιμετωπίσουν ως «καναλοκτόνοι».


Μένουν πολλά να διερευνηθούν για τις πολιτικές και ιδιοκτησιακές ευθύνες που οδήγησαν σε αυτό το πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα γεγονός. Όμως αυτό που επίσης πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης είναι τι ήταν τελικά το «αγαπημένο» κανάλι της σύγχρονης τηλεόρασης, γιατί κέρδισε το κοινό και τι προκύπτει με το τέλος της ηγεμονίας του. Αν και οι απαντήσεις στους παραπάνω γρίφους δεν είναι καθόλου αυτονόητες, μπορούμε να σκεφτούμε ορισμένα στοιχεία πολύ σημαντικά.

 

Η μεγαλύτερη αμαρτία του Mega (όπως και του Ant1) είναι ότι πολλές φορές υπέκυψε στα κελεύσματα της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» και δεν προέταξε πιο δυναμικά τα σύγχρονα στοιχεία που εισήγαγε στο τηλεοπτικό σύμπαν.


Πρώτον, το Mega υπήρξε το σημείο αναφοράς της τηλεοπτικής ενημέρωσης όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, ακόμα και την περίοδο που οι κατηγορίες για τον «διαπλεκόμενο» ρόλο του κορυφώθηκαν (περίοδο ανάπτυξης της διαδικτυακής ενημέρωσης). Ακόμη και αυτοί που μισούσαν το Mega και τα σχόλια του Πρετεντέρη και των άλλων δημοσιογράφων του το παρακολουθούσαν διότι αυτός ο σταθμός έθετε σε μεγάλο βαθμό την ημερήσια διάταξη των ειδήσεων. Εδώ, η σημασία της άντλησης πρωταγωνιστών στο πεδίο της ενημέρωσης, κυρίως από τους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς του ΔΟΛ και του Πήγασου, δεν μπορεί υποτιμηθεί.


Δεύτερον, από τις τριάντα δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές από το 1993 κι ύστερα, οπότε έχουμε τα στοιχεία της AGB Nielsen, οι είκοσι τρεις παραγωγές ανήκουν στο Mega. Το «Νησί», οι «Ψίθυροι Καρδιάς», το «Παρά Πέντε», η «Ζωή της Άλλης» και η «Αναστασία» απαρτίζουν το top 5 των ελληνικών σειρών (έχουν φτάσει στη μεγαλύτερη τηλεθέαση μέσου λεπτού), όλες προβαλλόμενες από το «Μεγάλο» κανάλι. Σειρές που αν κάποιος κάτσει και τις αναλύσει ξεχωριστά θα διαπιστώσει το εντελώς διαφορετικό στίγμα τους, την εντελώς διαφορετική θεματολογία τους που κέρδισε το κοινό: από τους παράδοξους έρωτες μέχρι τις παράδοξες φιλίες, από την πραγμάτευση της κοινωνικής περιθωριοποίησης μέσα από το μελόδραμα μέχρι τον κωμικό ή δραματικό σχολιασμό συγκεκριμένων ταμπού.


Τρίτον, το Mega δεν είχε την ευθύνη μόνο για τις πιο ξεχωριστές, ίσως και καινοτόμες, στιγμές της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Συχνότατα υπέπεσε στη γνωστή παθολογία της «απορρυθμισμένης» δημόσιας σφαίρας της ύστερης Μεταπολίτευσης. Τυποποίηση και λαϊκισμός είναι τα δύο βασικά παρακλάδια της.

 

Δεν είναι καθόλου λίγες φορές που οι επιλογές του πρώτου καναλιού της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά το 1989 συνδύασαν και τα δύο, ενισχύοντας φοβικά ή ημιμαθή αντανακλαστικά της ελληνικής κοινής γνώμης, χαϊδεύοντας τα «μάτια» των τηλεθεατών με στερεοτυπικές εικόνες ενημερωτικού ή ψυχαγωγικού περιεχομένου μέσα στο κυνήγι του πρόσκαιρου κέρδους (βλ. τηλεθέαση).

 

Η μεγαλύτερη αμαρτία του Mega (όπως και του Ant1) είναι ότι πολλές φορές υπέκυψε στα κελεύσματα της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» και δεν προέταξε πιο δυναμικά τα σύγχρονα στοιχεία που εισήγαγε στο τηλεοπτικό σύμπαν. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μάλιστα, συνέβαλε τα μέγιστα στη συστηματοποίηση του εθνικολαϊκισμού και όχι στο αντίθετό της, όπως οι ορκισμένοι εχθροί του υποκριτικά του καταλογίζουν.

 

Το Mega, με άλλα λόγια, συγκρότησε το συμβολικό και φαντασιακό πλαίσιο της Ελλάδας της ύστερης Μεταπολίτευσης με όλα τα θετικά και αρνητικά του στοιχεία. Ένας πιο αναλυτικός απολογισμός της ιστορίας του ίσως να δείξει ότι τα εκσυγχρονιστικά στοιχεία έτειναν να αντιπαλέψουν επάξια τα αρχαϊκά και ίσως σε αρκετές περιπτώσεις να τα νίκησαν. Το γεγονός είναι ότι η οριστική του παύση σπάει τον πιο σημαντικό «καθρέφτη» του σύγχρονου εαυτού μας.

 

Όσο κι αν η σημασία της συμβατικής τηλεόρασης παρέρχεται στον κόσμο της ψηφιακής επανάστασης, όσο κι αν ο τηλεθεατής σήμερα έχει πολλές επιλογές που του δίνει η διαδικτυακή τηλεόραση (βλ. Netflix), αυτή η εμπειρία που είχαμε λόγω (και) του Mega, ένα κοινό σημείο αναφοράς όλων, θα λείψει. Ο κατακερματισμός και η πόλωση της σημερινής δημόσιας σφαίρας μάς κάνει πολύ συχνά να αναπολούμε αυτήν τη μεγάλη συλλογική εικόνα, την ευρύχωρη, την πολυσυλλεκτική, εν τέλει μοντέρνα και δημοκρατική, της οποίας το κανάλι που σβήνει ήταν σε μεγάλο βαθμό παραγωγός.

Απόψεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακά τα ψέματα, δεν είναι το ίδιο όταν οι συνεντεύξεις και τα ρεπορτάζ γίνονται μέσω μιας οθόνης

Απόψεις Κακά τα ψέματα, δεν είναι το ίδιο όταν οι συνεντεύξεις και τα ρεπορτάζ γίνονται μέσω μιας οθόνης

30.3.2020
Πανδημία: Προς την «ανέπαφη» κοινωνία;

Απόψεις Πανδημία: Προς την «ανέπαφη» κοινωνία;

30.3.2020
Οι μέρες στην κουζίνα μου

Απόψεις Οι μέρες στην κουζίνα μου

29.3.2020
Ο ιός ως συνωμοσία για να ξανακερδίσουμε τους/τις πρώην μας, ακόμα κι αν δεν βρεθούμε ποτέ ξανά μαζί

Απόψεις Ο ιός ως συνωμοσία για να ξανακερδίσουμε τους/τις πρώην μας, ακόμα κι αν δεν βρεθούμε ποτέ ξανά μαζί

28.3.2020
Μας κάνει ο ιός ξανά πολίτες που νοιάζονται;

Απόψεις Μας κάνει ο ιός ξανά πολίτες που νοιάζονται;

27.3.2020
Την εποχή του κορωνοϊου τα fake news μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές

Απόψεις Την εποχή του κορωνοϊου τα fake news μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές

26.3.2020
Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

Απόψεις Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

25.3.2020
Πώς ο Σωτήρης Τσιόδρας κέρδισε την εμπιστοσύνη ενός πολύ καχύποπτου λαού

Απόψεις Πώς ο Σωτήρης Τσιόδρας κέρδισε την εμπιστοσύνη ενός πολύ καχύποπτου λαού

25.3.2020
Η εξουσία του φόβου και το «μετά», που θα είναι διαφορετικό ( ; )

Απόψεις Η εξουσία του φόβου και το «μετά», που θα είναι διαφορετικό ( ; )

25.3.2020
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον

Απόψεις Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον

25.3.2020
7 Σχόλια
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 11.10.2018 | 15:34
Θλίβομαι πραγματικά με το επερχόμενο "μαύρο" του Mega. Αποτέλεσε ορόσημο για την τηλεόραση στην Ελλάδα και μάλιστα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Αφήνω κατά μέρους την ενημέρωση, μιας και για αυτήν πολλοί θα πουν ότι υπήρξαν και αλλες πηγές. Τα σίριαλ όμως. Αυτά τα σίριαλ που δε θα ξαναδούμε. Όπως φαίνεται πότε πια.

Έχω προετοιμαστεί αλλά παρόλα αυτά είναι σίγουρος πως θα πενθησω όταν πέσει το οριστικό μαύρο. Ακόμα και σήμερα οι επαναλήψεις πχ του "Ντόλτσε Βίτα" μου φαίνονται εξαιρετικά πιο ενδιαφέρουσες από οποιαδήποτε άλλη τηλεοπτική πρόταση.

Κρίμα που το κανάλι δε σώζεται. Κάποτε θα το αντιληφθούν όλοι αυτό. Ακόμα και οι φανατικοί υπέρμαχοι της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.
avatar
Ανώνυμος/η 11.10.2018 | 17:39
Θα λείψει σε αυτούς που άνοιγαν το κανάλι κι έβλεπαν ό,τι να 'ναι. Είκοσι τρεις παραγωγές σε πάνω από 2 δεκαετίες δεν το λες και καμιά σπουδαία παραγωγή. Να πούμε για τις ειδήσεις-κουτσομπολιά-σόου. Ε, όχι! Κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν άφησε το στίγμα του. Απλώς ήταν οι πρώτοι όλοι αυτοί οι καναλάρχες που είδαν μια πρώτης τάξεως μπίζνα και ένα μέσο πολιτικής πίεσης. Το χρήμα έτρεχε ποτάμι, πλούτισαν ακόμα περισσότερο με την έλλειψη ανταγωνισμού. Ο κοσμάκης πού θα βρει δουλειά μετά από τόσα χρόνια! Όσο για το τηλεοπτικό προϊόν, το πουλάνε κι άλλοι και με περιεχόμενο! Ο κοσμάκης ας κάνει ζάπινγκ. Δεν τον πολυνοιάζει έτσι κι αλλιώς.
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 12.10.2018 | 09:01
Το Μέγκα ήταν πρώτο σε τηλεθέαση σχεδόν πάντα. Δεν έγινε τυχαία αυτό, έγινε γιατί το παρακολουθούσε ο κόσμος. Μπορεί εσείς να βρίσκατε ανάξιο το τηλεοπτικό του προϊόν αλλά τι να κάνουμε που το ενέκριναν οι περισσότεροι. Υποθέτω πως είστε απ'αυτους που πενθησαν μόνο το μαύρο της ΕΡΤ. Ίσως πήγατε και στο μνημείο. Καλά κάνατε. Γιατί μνημείο για το Μέγκα δε θα στήσει κάνεις. Χρειάζεται πολύ λαμόγια και μεγάλες κομματικες οργανώσεις για κάτι τέτοιο....
avatar
βασιλης βασιλειαδης 11.10.2018 | 17:43
ξερει κανεις τί θα απογινουν τα σηριαλ του; θα υπαρχουν στο site του ή στο youtube; ή πουθενα;
ημίθεος 11.10.2018 | 18:00
τι φταίμε εμείς για το γεγονός ότι καμμία κοινωνική ομάδα δεν συμπαθούσε το Mega;
avatar
Άγνωστος Ψ 25.10.2018 | 01:50
Φαντάζομαι, εάν καποιος το έλεγε αυτο για την ΕΡΤ, θα ήσασταν έξαλλος. Κλασική αντίληψη ΣΥΡΙΖΑ. Οποίος δεν ειναι μαζι μας, ας εξαφανιστεί.
ημίθεος 1.11.2018 | 21:04
το έχει πει η κυρία Σαράφογλου για το δημοψήφισμα πριν εισπράξει την χλαπάτσα του 62%, πάλι αδιάβαστος πιαστήκατε... στο 2'40'' https://youtu.be/ppJEZRaDgDo