ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ: Ο γιος του δολοφονημένου Κασόγκι σφίγγει σήμερα το χέρι του πρίγκιπα Σαλμάν στο παλάτι του Ριάντ

Δεν σου επιτρέπω ούτε να πενθήσεις

Η εικόνα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από το παλάτι του Ριάντ, με τον γιό του Κασόγκι να κάνει χειραψία με τον πιθανό δολοφόνο του πατέρα του, είναι ένα ανατριχιαστικό σύμβολο της βίας και ανηθικότητας των ανελεύθερων καθεστώτων.

Η εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο από το παλάτι του Ριάντ.

 

Ο γιός του δολοφονημένου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δίνει σήμερα το  χέρι του στον πιθανό ενορχηστρωτή του φόνου. Τον διάδοχο πρίγκιπα του Ριάντ. 

 

Τα μάτια του γιού είναι υγρά, σαν κλαμμένα. Κοιτάει σταθερά τον δυνάστη. Τη μια στιγμή νομίζεις ότι είναι έντρομος, την άλλη ότι έχει την αψηφισιά εκείνου που τα έχει δει όλα.

 

Ο διάδοχος, έχει κάτι πέραν του στερεοτυπικού, χαζοχαρούμενου στυλ που πουλάει στη Δύση. Πάλι χαμογελά, αλλά και κοιτάει με νόημα.

 

Ακόμα και του καμέραμαν η κελεμπία είναι σιδερωμένη κι άσπιλη. Η κελεμπία του γιού είναι τσαλακωμένη, ασιδέρωτη. Ποιός ξέρει από πού τον πήρανε, πώς τον μπουζούριασαν, τι προηγήθηκε από αυτό το στιγμιότυπο.

 

Αυτό το κακό, ανήθικο θέατρο είναι σαφές ότι έχει στηθεί για τις κάμερες. Ο γιός έχει συρθεί παρά την θέλησή του να πιάσει το χέρι εκείνου που πιθανόν κατακρεούργησε τον πατέρα του. Εκείνου που ίσως αύριο κατακρεουργήσει και τον ίδιο, αν δεν φερθεί σεμνά κι υπάκουα. Αν δεν παίξει αυτό το θέατρο της σκληρότητας.

 

 

Ο πρίγκιπας είναι ζάμπλουτος. Ο πρίγκιπας είναι δυνατός. Δέκα λεπτά αργότερα, απλώνεται κι ανοίγει τα παχουλά μπούτια του, καφενειακά, στην κακόγουστη χλιδή των αιθουσών του Future Investment Initiative (FII). Φέτος, υπέγραψε 12 "μεγα-συμβάσεις" συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας. 

 

Όχι μόνο μπορεί να κλείσει όλα τα στόματα της Δύσης (αν προηγηθεί το κατάλληλο ντιλ -μηδενός εξαιρουμένου!), αλλά μπορεί ακόμη και να τσαλαπατήσει το πένθος που προκάλεσε, να μην επιτρέψει στον άλλον ούτε να πενθήσει.

 

Ούτε καν να  παραλάβει το πτώμα του πατέρα του, να το θάψει.

 

Γιατί μπορεί! Γιατί είναι η απέραντη, κτηνώδης δύναμη της εξουσίας που πάντα εκτροχιάζεται  όταν δεν υπάρχουν  θεσμοί να την συγκρατήσουν. Που μεθάει, αφηνιάζει, ξεφεύγει όταν δει πόσο εύκολα οι κορυφαίες κατακτήσεις της Δύσης (το πνεύμα, ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία, το Λούβρο) υποκλίνονται κι εξαγοράζονται με το αναλογούν ποσό.

 

Το πένθος ενός γιού είναι ψιλά γράμματα. «Φέρτε το σκύλο να φωτογραφηθεί μαζί μου!»

 

Δεν είναι κάτι αναπάντεχο, από έναν αναχρονιστικό δυνάστη που αιματοκυλά την Υεμένη, στηρίζει την τρομοκρατία και αποκεφαλίζει όποιον τού κάνει κριτική. Περιέργως όμως, αυτό είναι η πιο ανατριχιαστική απόδειξη της αθλιότητάς του.

 

 

 

 

 

 

Απόψεις
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
4 Σχόλια
Citellus citellus 24.10.2018 | 13:42
Πολύ εύστοχο σχόλιο.

Αυτά γίνονται όταν οι Πολακηδες παίρνουν στα χέρια τους την (απόλυτη) εξουσία. Αυτό επιζητουν οι και οι πληβειοι εκ δεξιων και εξ ευωνυμων όταν ζητούν έναν κάποιον να τους σώσει.
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 25.10.2018 | 08:50
Και στον καπιταλισμό, την απόλυτη εξουσία την έχει όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα. Στον καπιταλιστικό κόσμο όπου, αυτή την στιγμή, σχεδόν όλος ο πλανήτης ζει, ο πλούσιος θα σου σκοτώσει το παιδί σου και την επόμενη μέρα θα του σφίξεις το χέρι για να μην σου σκοτώσει και το άλλο σου παιδί. https://youtu.be/-kgHx7909zg ΥΓ. Δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ.
Citellus citellus 26.10.2018 | 14:48
Χμμμ... άλλο ο καπιταλισμός τύπου Κίνας ή Νιγηρίας, άλλο η φιλελεύθερη αστική δημοκρατία, η οποία εμένα μου αρέσει. Μπορείς να μου υποδείξεις μία χώρα όπου υπάρχει ανεπτυγμένος καπιταλισμός, ένας αστός να πριονίζει κάποιον (κυριολεκτικά) και να μη τρέχει κάστανο; Και μη μου πεις ότι μια βιομηχανία μπορεί να ρυπαίνει ένα ποτάμι και μετά από 15 χρονια που πίνω το νερό να πάθω καρκίνο, θέλω μια αντίστοιχη πράξη.

Στον καπιταλισμό ο πλούσιος έχει φυσικά πολύ μεγαλύτερη επιρροή από τον καθένα άλλο, αλλά ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Απόλυτη εξουσία σημαίνει εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία να υπάγεται απευθείας σε ένα πρόσωπο. Αυτό το πράγμα ο Πολάκης, ο Τσίπρας ή ο Βαρδινιγιάννης δε το έχουν, ούτε είναι εύκολο να το αποκτήσουν, όσο και αν το επιθυμούν.
Anonymous Guest 24.10.2018 | 21:59
Εύστοχο κείμενο
Για κατανάλωση δυτική δική μας βέβαια καθώς εκεί στο Ριαντ η βασιλική οικογένεια αδιαφορεί. Δεν την ενδιαφέρει ακόμα και εάν ΌΛΑ τα κράτη της Γης τους καταδίκαζαν σε υψηλούς τόνους. Διότι έχουν ένα σημαντικότατο πράγμα: αναρίθμητο χρήμα (σε μία χώρα μη δημοκρατική και άρα όλα και όλοι ελέγχονται από μία οικογένεια). Και ξέρουν και το άλλο: όλα και όλοι έχουν την τιμή τους (για τους δυτικούς παράγοντες πάει αυτό)

Όσο για το φονικό το πολύ να συλλάβουν ένα μέλος της ομάδας των 15 ατόμων (που τους ξέρουν και σιγά μην ενήργησαν εναντίον της πατρίδας τους δίχως εντολή) των Μυστικών Υπηρεσιών τους που ήσαν οι φονιάδες, για ξεκάρφωμα εάν η υπόθεση τραβήξει πολύ. Εν τω μεταξύ είναι 101% υποκρισία ο Ερντογάν να αναστατώνεται για την πράξη αυτή και να υπόσχεται πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ποιός μιλάει... Και φυσικά τα καπρίτσια της Γερμανίας είναι καπρίτσια της Μέρκελ (σταματάει την εξαγωγή όπλων προς την χώρα τους). Κάτσε να περάσει κάνα δίμηνο και αμέσως θα εξάγουν πάλι.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια