Υπήρχαν πολλοί τότε, θυμάμαι, που ξίνιζαν και αντιδρούσαν έντονα όταν άκουγαν να γίνεται λόγος για εξέγερση αναφορικά με το «κάψιμο της Αθήνας» που ακολούθησε την εν ψυχρώ και δι' ασήμαντον αφορμή δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Φωτο: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ
Δ. Πολιτάκης

Δεκέμβρης του '08: Δέκα χρόνια μετά, όλα είναι χειρότερα

Οι δυσοίωνες «προφητείες» εκείνων των ημερών επιβεβαιώθηκαν, ειδικά σε σχέση με τις κοινωνικές συνθήκες, με την αστυνομία, με τα μέσα ενημέρωσης

Είναι κάποιες λέξεις, όπως η εξέγερση, που επειδή φέρουν ένα ιστορικό/πολιτικό/συγκρουσιακό βάρος ή επειδή συχνά έχουν χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά, κάνουν «τζιζ» σαν ηλεκτρικό φορτίο όταν τις ακουμπάμε. Ή απλώς κάποιοι επιθυμούν να τους προσδίδουν αποκλειστικά θετικό και ηρωικό πρόσημο, σύμφωνα με τη δική τους ατζέντα πάντα, αρνούμενοι να δεχτούν ότι δεν αποτελεί «καπηλεία» ή «παρεξήγηση» το να περιγράφεις γεγονότα ευρείας κλίμακας με το όνομά τους, χωρίς φόβο και πάθος.


Υπήρχαν πολλοί τότε, θυμάμαι, που ξίνιζαν και αντιδρούσαν έντονα όταν άκουγαν να γίνεται λόγος για εξέγερση αναφορικά με το «κάψιμο της Αθήνας» που ακολούθησε την εν ψυχρώ και δι' ασήμαντον αφορμή δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, Σάββατο βράδυ, στο λούνα παρκ αντιεξουσιαστικής ψυχαγωγίας των Εξαρχείων από αστυνομικό όργανο. «Δεν είναι εξέγερση, είναι ... [ακολουθούσε πανσπερμία υποτιμητικών χαρακτηρισμών για τα κίνητρα και την υπόσταση των διαδηλωτών]».


Και οι αρνητές της εξέγερσης εκπροσωπούσαν ένα ευρύτατο φάσμα που απλωνόταν από τη (νέο)δεξιά ως το τιμημένο ΚΚΕ. Ήταν μία από τις «πρωτιές», μία μόνο από τις πολλές δυσοίωνες «προφητείες» εκείνων των ημερών η σύσταση τέτοιων ανίερων συμμαχιών που έκτοτε έχουν γίνει καθεστώς σχεδόν στα πολιτικά πράγματα. Υπήρχαν, βέβαια, και οι υστερόβουλοι υμνητές και επίδοξοι νταβατζήδες της εξέγερσης, όπως σύσσωμος σχεδόν ο ΣΥΡΙΖΑ του τότε.

 

Και σήμερα όλα είναι χειρότερα. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων και πιο πολύ απ' όλα ίσως το χυδαίο επίπεδο, ο μεσαιωνικός συντηρητισμός και η χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» που ξερνάνε καθημερινά τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία, ενώ δεν έχουν σοβαρές παραγωγές ή στοιχειώδες πρόγραμμα, απομυζούν ακόμα το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής αγοράς.


Σαφώς και ήταν εξέγερση. Δεν ήταν λαϊκή εξέγερση, ούτε διαδήλωση του ΠΑΜΕ, ούτε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ήταν νεανική εξέγερση και μάλιστα μαζικού τύπου, στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, συνειδητοποιημένοι/ριζοσπαστικοποιημένοι και μη, ενταγμένοι, ανένταχτοι, φλώροι, χουλιγκάνια, χίπστερ κι ένα σωρό άλλες φυλές και υβρίδια.

 

Ήταν εξέγερση κατά πάντων και όχι απλώς το σημείο τήξης στο el clasico ντέρμπι ανάμεσα σε μπάτσους και μπάχαλα που πήρε φωτιά επειδή ένας λεβεντοψυχάκιας εκτέλεσε ένα παιδί που στα μάτια του εκπροσωπούσε όλα τα «προνομιούχα τσογλάνια» και τα «βολεμένα πουστράκια» που του τσιγκλούσαν καθημερινά τα πιο χαμερπή και φασιστικά του ένστικτα.

 

Σαφώς και ήταν εξέγερση. Δεν ήταν λαϊκή εξέγερση, ούτε διαδήλωση του ΠΑΜΕ, ούτε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ήταν νεανική εξέγερση και μάλιστα μαζικού τύπου.. Φωτο: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ

 

Πολλά γράφτηκαν εκείνες τις μέρες και ακόμα περισσότερα εκ των υστέρων και υπό το βάρος της κρίσης, το άγριο πρόσωπο της οποίας θα εμφανιζόταν αρκετά μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Σίγουρα, όμως, μπορούν να εκληφθούν τα βίαια και πρωτοφανούς κλίμακας γεγονότα (η παραχώρηση «ζώνης εκτόνωσης του πλήθους» από τις Αρχές έστειλε τις φωτιές μέχρι το βαθύ Κολωνάκι, που ως τότε θεωρούνταν εξίσου «άβατο» με τα Εξάρχεια, αλλά με την αντίστροφη έννοια) ως προειδοποιητικές βολές ή ως επαναλαμβανόμενες κλήσεις αφύπνισης μιας κοινωνίας που ακόμα ζούσε τη νιρβάνα της «επίπλαστης ευδαιμονίας».


Οι νεαροί εξεγερμένοι που έσπαγαν και έκαιγαν με οργή και χαρακτηριστική της ηλικίας τους μηδενιστική μέθεξη ήταν σαν να διαισθάνονταν αυτό που ερχόταν και που εμείς, οι πιο μεγάλοι, δεν βλέπαμε ή δεν θέλαμε να δούμε. Σαν να ήξεραν ότι εφεξής κάθε γενιά ‒με τη δική τους πρώτη και καλύτερη‒ θα είναι όλο και πιο πολύ στην απ' έξω απ' ό,τι η προηγούμενη και ότι θα εξαναγκαστεί να λειτουργεί και να επιβιώνει με όλο και πιο εξευτελιστικούς όρους. Τότε ήταν που βάθυνε απότομα το χάσμα γενεών, που εξακολουθεί φυσικά να μοιάζει δυσθεώρητο.

 

Σίγουρα, όμως, μπορούν να εκληφθούν τα βίαια και πρωτοφανούς κλίμακας γεγονότα ως προειδοποιητικές βολές ή ως επαναλαμβανόμενες κλήσεις αφύπνισης μιας κοινωνίας που ακόμα ζούσε τη νιρβάνα της «επίπλαστης ευδαιμονίας». Φωτο: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ


Και σήμερα όλα είναι χειρότερα. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων και πιο πολύ απ' όλα ίσως το χυδαίο επίπεδο, ο μεσαιωνικός συντηρητισμός και η χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» που ξερνάνε καθημερινά τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία, ενώ δεν έχουν σοβαρές παραγωγές ή στοιχειώδες πρόγραμμα, απομυζούν ακόμα το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής αγοράς.


Μέσα σε δύο μέρες είχε αλλάξει τότε είδος το «επίσημο» αφήγημα: από το μελόδραμα του «δολοφονήθηκε μικρό παιδί» στο έπος καταστροφής και ανομίας του «καίνε οι βάνδαλοι την Αθήνα, άχρηστο το κράτος». Και κατόπιν, πλήρης απελευθέρωση όλου του μικροαστικού συμπλέγματος, με συζητήσεις στα κανάλια για το εάν και πόσο ευθύνεται το μονογονεϊκό περιβάλλον του 15χρονου και η χωρισμένη μάνα του που είχε την ευθύνη και άφηνε τον μικρό να βολοδέρνει νυχτιάτικα σε «επικίνδυνες» γειτονιές.

 

Σχεδόν «light» μοιάζουν αυτά, πάντως, συγκριτικά με τον οχετό που παρακολουθούμε μουδιασμένοι σήμερα να μας κατακλύζει. Τα απόνερα της βαθιά συντηρητικής κουλτούρας μας έχουν ξεχειλίσει πια από παντού και κοντεύουν να μας πνίξουν.

Απόψεις
24 Σχόλια
12
avatar
Ramon Ramone 6.12.2018 | 14:32
Μια και ήρθε η κουβέντα στον οχετό που μας κατακλύζει, αρκεί να σκεφτεί κανείς τι γράφτηκε πρόσφατα, ποιά ήταν η γραμμή από τα ΜΜΕ και τους "νομοταγείς" πολίτες και πως αντιμετωπίστηκε τόσο το θέμα της δολοφονίας του Κωστόπουλου, όσο και αυτό του Κατσίφα.

Επίσης, μια και αναφέρθηκατε και στο "τιμημένο" ΚΚΕ, ορίστε ο οχετός του Ριζοσπάστη, 28 Δεκεμβρίου 2008:

https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28%2F12%2F2008&id=10422&pageNo=8
avatar
Γράφων 6.12.2018 | 14:39
Να αναρωτηθεί ο άσχετος ο αναγνώστης ποια είναι η βαθιά συντηρητική κουλτούρα ή είναι κακό;

Διότι είναι σαφές ότι πλέον η κοινωνία κατακερματισμένη τρέχει με παράλληλες κουλτούρες. Ο Διχασμός είναι εδώ. Ο φυλετισμός κέρδισε (σ.σ. η διάσπαση της κοινωνίας σε μικρές ομάδες που υπάρχουν παράλληλα και ποτέ δεν συναντιούνται). Ο Δεκέμβρης του ΄08 ήταν η αρχή της διάσπασης της κοινωνίας. Ήταν ο θυμός που έφερνε το ένστικτο "ότι οι μέρες της αφθονίας μας ήταν μετρημένες"...

Και απλά κάποτε πρέπει να κάνουμε μια ειλικρινή κουβέντα γιατί "οι μέρες της αφθονίας μας ήταν μετρημένες". Και μια κουβέντα αν θέλουμε να υπάρχουμε ως παράλληλες ομαδούλες ή ως ένα σύνολο.
Βαγγέλης 6.12.2018 | 14:40
Τον Δεκέμβρη του '08 πολλοί τον είδαν σαν μια νεανική κραυγή για μια καλύτερη Ελλάδα. Όπως αποδείχτηκε, ήταν η αρχή του τέλους της ελληνικής φούσκας. Στις 18 Δεκεμβρίου 2008, ο κ Σημίτης προειδοποιούσε στη Βουλή για τον κίνδυνο προσφυγής μας στο ΔΝΤ, αλλά ο λαός προτίμησε το σενάριο πως ήμασταν μία ή δύο διαδηλώσεις μακριά απ' το να γίνουμε Γερμανία. Άλλωστε η διεθνής κρίση δεν θα μας άγγιζε (Καραμανλής) και λεφτά υπήρχαν (Παπανδρέου).
avatar
Ανώνυμος/η 7.12.2018 | 20:09
Άσχετο, αλλά ο κ. Σημίτης τον κίνδυνο του ΔΝΤ τον έβλεπε, για αυτά που έκαναν οι Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσουκάτος, Ανθόπουλος όταν ήταν υπουργοί και στελέχη του που είχε τα μάτια του;
Βαγγέλης 8.12.2018 | 11:45
Έχετε δίκιο για τη διαφθορά, αν και δεν νομίζω να αποτέλεσε αρνητική εξαίρεση σ'αυτό ο Σημίτης, ενώ στα άλλα αποτέλεσε θετική εξαίρεση. Ειδικά ο Τσοχατζόπουλος είναι λίγο άδικο να του χρεώνεται.
avatar
σαλιγκάρι 6.12.2018 | 15:11
Σαν να ήξεραν ότι εφεξής κάθε γενιά ‒με τη δική τους πρώτη και καλύτερη‒ θα είναι όλο και πιο πολύ στην απ' έξω απ' ό,τι η προηγούμενη και ότι θα εξαναγκαστεί να λειτουργεί και να επιβιώνει με όλο και πιο εξευτελιστικούς όρους. Τότε ήταν που βάθυνε απότομα το χάσμα γενεών, που εξακολουθεί φυσικά να μοιάζει δυσθεώρητο. Πηγή: www.lifo.gr

δεν ξέρω βρε παιδί μου... εγώ έχω την εντύπωση ότι οι νέοι είναι καβατζωμένοι από μαμά και μπαμπά αλλά και από παππού και γιαγιά, δεν νομίζω ότι μυριζόντουσαν ότ θα είναι στην απ'έξω καθώς μέχρι και σήμερα στηρίζονται στο πόσο θα τους καβατζώσουν οι γονείς τους (να βάλουν μέσο, να τους βρουν δουλειά, να τους δώσουν λεφτά, να τους χτίσουν σπίτι, να τους μαγειρεύουν φαγητό, να τους σιδερώνουν τα ρούχα, να τους καθαρίζουν το σπίτι)
όσον αφορά το χάσμα γενεών... ούτε και αυτό βλέπω. πιστεύω ότι στην ελλάδα οι γονείς έχουν κάνει 'φίλους' τα παιδιά τους (για ιδιοτελείς λόγους φυσικά) και τα παιδιά δεν λένε όχι γιατί και αυτά έχουν τους ιδιοτελείς λόγους τους. είναι μία σχέση δούναι και λαβείν, σχέση με αντίτιμο. εν ολίγοις είναι κάτι σαν συνεργασία, πολύ κακή δεν λέω. πάντως χάσμα δεν είναι. και αυτό το λένε και κάποιοι γνωστοί που ανήκουν στην διανόηση. ότι δηλ η πληγή είναι η ελληνική οικογένεια που κάνει πειθήνιους ενήλικες.
δεν ξέρω... προσωπικά πιστεύω ότι ήταν δικαιολογημένο ξέσπασμα για τον άδικο θάνατο ενός παιδιού γιατί στην ελληνική κοινωνία η αδικία είναι παντού και σπάει κόκκαλα. οι νέοι καταλαβαίνουν την απίστευτη διαφθορά της κοινωνίας, είναι σε ηλικία που οι δικαιολογίες δεν τους έχουν ακόμα κάνει νοικοκυραίους. ας βάλουμε και την βία που υπάρχει μέσα στην ελληνική οικογένεια (που είναι μεγάλη) και τότε το άθροισμα που βγαίνει εξηγεί το ξέσπασμά τους.
δεν πιστεύω ότι υπήρχε η εντύπωση πως είναι στην απ'έξω..
η ελληνική κοινωνία εξάλλου είναι παιδολάγνα.
avatar
Achilleas73 6.12.2018 | 17:29
Οι οικονομικες συνθηκες δεν ειναι χειροτερες, ειναι ελαχιστα καλυτερες.

Τα υπολοιπα ειναι ακριβως ιδια, πχ η υποκρισια των μεν και των δε.

Αυτο απο μονο του δεν ειναι θετικο βεβαια, διοτι η μη βελτιωση συνιστα χειροτερευση.
SMURFakos 6.12.2018 | 18:42
Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί έγινε ό,τι έγινε τις επόμενες εβδομάδες. Διοτι σιγά μην τα πήρε η «γενιά των 700 EUR» με την δολοφονία ενός παιδιού στα Εξάρχεια. Αυτό ήταν μόνο η αφορμή.
Ένα είναι όμως σίγουρο: αποτέλειωσε το κέντρο που ήδη απ’το 2005-6 βρισκόταν σε μια άνευ προηγουμένου παρακμή. Στα ΜΜΜ (και στην μεγάλη μερίδα του κόσμου) βεβαίως εξακολουθούσε να κυριαρχεί το αφήγημα της «δυνατης και ευημερούσας Ελλαδας» και την παρακμή του κέντρου την ανακάλυψαν ξαφνικά το 2010 αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία
avatar
atman 6.12.2018 | 22:08
το κεντρο οντως ηταν σε καθοδικη πορεια, με τα επεισοδια του μηδενισμου να το αποτελειωνουν απο πιο πριν.
Για τον ιδιο ακριβως λογο που καποιος ενδιαφερθηκε και το κεντρο ανεκαμψε προσωρινα τα τελευταια χρονια απο πλευρας ασφαλειας (αυτο που ο αλλος ελεγε κεκτημενο δενδια) για τον συμμετρικο του λογο ειχε παρακμασει.
η μνημειωδη αδιαφορια Παυλοπουλου Καραμανλη και σια για οτιδηποτε δεν ειχε σχεση με διορισμους και βυσματα. ο δολοφονος Κορκονεας ειναι απλα δειγμα ποσο πολυ αδιαφορια δειχναν σε θεματα ασφαλειας του πολιτη - ενας τραμπουκος σε δυσμενη μεταθεση.
Συνεπικουριμενο απο το νεοπλουτισμο των Μαλλ κλπ
Network 6.12.2018 | 22:19
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κίνημα και τα συγκοινωνούντα δοχεία του κατάφεραν να μετατρεψουν την "γενιά των 700€" σε "γενιά των 300 €".....
Citellus citellus 7.12.2018 | 09:26
Ε, φυσικά, όταν το κυρίαρχο σύνθημα ήταν "και τι φοβάσαι, να χάσεις τα 700 πωποευρω;" τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
Citellus citellus 6.12.2018 | 19:30
Το 2008 ίσως ήταν η τελευταία ευκαιρία που η ελληνική κοινωνία θα μπορούσε να ανασκουμπωθει, να αλλάξει ή έστω να μπαλωσει κάποια πράγματα και να αποφύγει τα χειρότερα που ήρθαν την περίοδο 2010-2015. Αντ' αυτου κάναμε αυτό που κάνουμε καλύτερα: χωσαμε το κεφάλι στην άμμο και καθομασταν να βλέπουμε τη χώρα να αποσυντιθεται αργά. Αλλά βέβαια με κυβέρνηση του Κωστάκη του Ανικανου, αντιπολιτευση Γιωργάκη του Ασχετου και έναν Τσιπρα να δίνει πολιτική κάλυψη σε κάθε παραβατικο, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
avatar
Δ.Τ. 6.12.2018 | 21:26
«Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων και πιο πολύ απ' όλα ίσως το χυδαίο επίπεδο, ο μεσαιωνικός συντηρητισμός και η χειραγώγηση της «κοινής γνώμης» που ξερνάνε καθημερινά τα τηλεοπτικά κανάλια..»
Είναι «βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας έναντι «περιθωριακών» και αδυνάτων ..» ενώ οι περιθωριακοί και αδύνατοι έχουν υποδειγματική συμπεριφορά απέναντι σε κείνους που τους επικρίνουν. Και η κοινή γνώμη χειραγωγούμενη γιατί επικρίνει το μπάχαλο, την έλλειψη ασφάλειας. Μόνο που προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι να νοιώθει ο πολίτης ασφαλής. Είναι χυδαίο το αίσθημα της ανασφάλειας , είναι «μεσαιωνικός συντηρητισμός» η αστική δημοκρατία.
Θλίψη, μόνο θλίψη και όποιος μεσαιωνικοσυντηρητικοπολίτης μπορεί, μακριά από τον τόπο ετούτο.
Αλέξανδρος Α. 6.12.2018 | 22:25
Για να μην έχουμε κενά:

Σύμφωνα με τους αριστερούς και λοιπούς 'προοδευτικούς' η 'εξέγερση του Δεκέμβρη' στην οποία οι μπαχαλάκηδες και λοιποί αναρχοαριστεροί έκαιγαν την Αθήνα και κατέστρεφαν την περιουσία του κοσμάκη ήταν 'δικαιολογημένη' οργή της νεολαίας για τον 'συντηρητισμό' και την 'βία των αστυνομικών' (οι οποίοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν).

Αντίθετα τα γυμνασιόπαιδα που κάνουν ειρηνικές καταλήψεις για το όνομα της Μακεδονίας είναι 'φασίστες', 'νεοναζί' και 'απειλή για την δημοκρατία'. Καταλάβαμε...
avatar
Ramon Ramone 7.12.2018 | 01:42
Αντίθετα τα γυμνασιόπαιδα που κάνουν ειρηνικές καταλήψεις για το όνομα της Μακεδονίας είναι 'φασίστες', 'νεοναζί' και 'απειλή για την δημοκρατία'. Καταλάβαμε... Πηγή: www.lifo.gr

Όχι, δεν είναι φασίστες και νεοναζί τα γυμνασιόπαιδα, αν και κάποια όντως μπορεί να προέρχονται ή να έχουν επηρεαστεί από οικογενειακά περιβάλλοντα που είτε δεν ενοχλούνται, είτε πρόσκεινται σε ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Όπως και να ‘χει, ακόμα κι αν δεν συμβαίνει αυτό ούτε κατ’ ελάχιστον, στην σημερινή συγκυρία (που λέει και ο κ. Σεβαστάκης) με τις κινητοποιήσεις αυτές παίζουν ξεκάθαρα το παιχνίδι των φασιστών και των νεοναζί που είναι εξ ορισμού απειλή για την Δημοκρατία. Μάλλον δεν καταλάβατε λοιπόν. Αν και είναι αρκετά απλό.
Αλέξανδρος Α. 7.12.2018 | 04:00
Δηλαδή όποιος είναι ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών είτε είναι 'φασίστας' ή 'παίζει το παιχνίδι των ναζί'; Δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνεί κανείς με την συμφωνία βάσει πατριωτικών αισθημάτων ή/και ορθολογικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων της;

Αυτές οι λογικές μου θυμίζουν την (προ-2015) ρητορική αριστερών περί 'Γερμανοτσολιάδων μνημονιακών' και 'Μερκελιστών'.

Η αριστερά είναι αυτή που απειλεί την δημοκρατία με την συνεχή προώθηση διχαστικών διπόλων: 'κακοί μνημονιακοί' - 'ήρωες αντιμνημονιακοι', 'φασίστες εθνικιστές' - 'πεφωτισμένοι προοδευτικοί'.

Προσέξτε μόνο γιατί καμιά φορά οι διχασμοί γυρνούν μπούμερανγκ σε αυτούς που τους σπέρνουν αν επικρατήσει τελικά η άλλη πλευρά...
avatar
Ramon Ramone 7.12.2018 | 14:12
Δεν είπα ποτέ ότι "όποιος είναι ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών είτε είναι 'φασίστας' ή 'παίζει το παιχνίδι των ναζί". Ούτε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνεί κανείς με την συμφωνία βάσει πατριωτικών αισθημάτων ή/και ορθολογικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων της". Μην διαστρεβλώνετε τα λόγια μου. Αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο. Διαβάστε αν έχετε τον χρόνο το τελευταίο άρθρο του κ. Σεβαστάκη. Ίσως να σας βοηθήσει να καταλάβετε την ένσταση μου.
avatar
Ανώνυμος/η 7.12.2018 | 20:12
"7.12.2018 | 04:00
Δηλαδή όποιος είναι ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών είτε είναι 'φασίστας' ..."
Όχι βέβαια, αλλά όποιος γράφει έξω από λύκεια "Η δημοκρατία σας πούλησε τη Μακεδονία", ναι είναι φασίστας.
avatar
Γράφων 10.12.2018 | 16:42
@ F1.8 7.12.2018 | 20:12

Λιγότερο ή περισσότερο από αυτόν που γράφει "τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα", "ή με τις κουκούλες ή με τις γραβάτες", "ήταν και Ζακ ήτανε και Τζάκι στους νοικοκυραίους θα βάλουμε γκαζάκι", "τα γκαζάκια δεν είναι μόνο για καφέ" κτλ;

Ξέρεις κάποτε αυτό το κρυφτούλι πρέπει να σταματήσει.

Ευελπιστώ να το γνωρίζεις ότι υπάρχουν δικηγόροι που πληρώνονταν από τον Σύριζα για να βγάζουν έξω "τα παιδιά" μετά από μπάχαλα. Αυτό το μεταφέρω από προσωπική πείρα. Οι δικηγόροι αυτοί ανταμείφθηκαν μετά τις εκλογές με status νομικού συμβούλου σε υπουργεία.

Αυτό το παρακράτος θα το κόψουμε; Τα κόμματα να βγάζουν έξω όσους πιάνει η αστυνομία.

Γιατί τα καθίκια της ΧΑ είναι στο σκαμνί. Και δικαίως. Τα καλόπαιδα τα άλλα το παίζουν και ότι κόπτονται για δικαιώματα και δημοκρατία και είναι όξω. Άπαντα. Από τους εμπρηστές στις Σκουριές στους δολοφόνους της Μαρφίν μέχρι τους δολοφόνους του ανώνυμου μικρού Αφγανού στα Κάτω Πατήσια στους επί εξαετία καταστροφείς της Αθήνας (2008-2014).

Πόσο πια θα διυλίζουμε τον κώνωπα και θα καταπίνουμε την κάμηλο;

Κούρασε αυτή η ανηλικότητα. Το κρυφτούλι κούρασε. Έχουν περάσει 45 χρόνια από το Πολυτεχνείο. Πότε θα αποδεχθούμε ΕΜΕΙΣ ότι έχουμε δημορκατία και ότι οφείλουμε να παίζουμε με τους κανόνες διότι ΕΜΕΙΣ τους έχουμε θεσπίσει;
avatar
Ανώνυμος/η 11.12.2018 | 21:35
@Γράφοντα
Έχω ακούσει και εγώ αυτό που λέτε και για να μεταφέρετε προσωπική εμπειρία δεν έχω ιδιαίτερο λόγο να την αμφισβητήσω. Η προφανής εξήγηση είναι ότι ο "μικρός" τότε συριζα αλίευε (αμφίβολες;) ψήφους στις τάξεις των αντιεξουσιαστών -όπως έχουμε δει να κάνει και η νδ στις παρυφές της ακροδεξιάς ή όπως έχουμε δει προβοκάτορες ροπαλοφόρους να μπαίνουν ή να βγαίνουν από τις κλούβες των ματ.
Και σε μένα φαίνονται αντιδημοκρατικά όλα τα συνθήματα που παραθέτετε.
Που διαφωνούμε; Επειδή έγραψα μόνο για τις πρόσφατες υποκινούμενες κινητοποιήσεις στα σχολεία;
Ξέρετε, με όλα όσα έχουν κάνει οι μπαχαλάκηδες, από τα τρικάκια του Ρουβίκωνα μέχρι και το έγκλημα της Μαρφιν, παραμένουν ένα θλιβερό περιθώριο.
Οι γνωστοί άγνωστοι εδώ και δεκαετίες.
Οι άλλοι, με τη μαύρη φανέλα και τη μαύρη μπότα, κέρδισαν την υποστήριξη του 8,5% των πολιτών. Επιτρέψτε μου βγαίνω απέναντί τους περισσότερο επιθετικά.
Την άνοδο της δικής τους απεχθούς ιδεολογίας παρατηρούμε μέρα με τη μέρα στην Ευρώπη, όχι των άλλων.
Και δεν είναι κακό να στηλιτεύει κανείς μια αντιδημοκρατική, επικίνδυνη ιδεολογία χωρίς να γράφει "ναι αλλά και οι άλλοι..." για να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

avatar
Γράφων 12.12.2018 | 09:52
@ F1.8

Πρώτα και πάνω απ' όλα ευχαριστώ που δεν κάνετε την κουβέντα ξεμάλλιασμα επί προσωπικού, άσχετα της δεδομένης διαφωνίας μας. Αυτό είναι πιο σπάνιο από ό,τι νομίζουμε στις μέρες μας.

Ο "μικρός" Σύριζα αλίευε σε θολά νερά; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (2012-2014); Να αφήσουμε και την ΧΑ τότε να γίνει κυβέρνηση και να ζήσει και η ίδια τις δικές της "αυταπάτες";

Ειλικρινά, θα ήθελα να βάλουμε μεζούρα και να μετρήσουμε από το 1974 και εντεύθεν (στην περίοδο της νεότερης αβασίλευτης δημοκρατίας δηλαδή) κόστος σε υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες, ανθρώπινες απώλειες αλλά και διαφυγόντα κέρδη (δηλ. πόσες επιχειρήσεις φύγανε εξαιτίας "πολιτικού ακτιβισμού") και το ποια πολιτική παράταξη τα προξένησε.

Αν και πάλι βρούμε ότι στην Ελλάδα το βασικό μας πρόβλημα είναι η ακροδεξιά τότε μαζί σου. Ειλικρινά.

- Είναι κακό πράγμα η ακροδεξιά και η ΧΑ;
- ΝΑΙ. Κάκιστο. Χωρίς κόμμα ή αστερίσκο.

- Από τι έχουμε υποφέρει περισσότερο εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια;
- Από την ακροαριστερά και τις πλάτες που της κάνουν κόμματα εντός βουλής (Σύριζα, κατά καιρούς ΠΑΣΟΚ και σπανίως ΚΚΕ) και mainstream δημοσιογράφοι (πχ Ψαρραδαίοι και Δελαστίκ).

Το ξεχαρβάλωμα έχει ονοματεπώνυμο. Ο Τσίπρας έχει κάνει υπουργούς τους μισούς καθηγητές του που τον βοήθησαν να πάρει πτυχίο, έχει βάλει στην κυβέρνηση ΝΑΡίτες (σήμερα το ΝΑΡ συμπορεύεται με τον Ανταρσύα), κρατάει ζωντανή την επαφή με την άκρα αριστερά (πχ Λάμπρου) ενώ κάνει ευθέως ρουσφέτια σε τρομοκράτες (νόμος Παρασκευόπουλου υπέρ Ξηρού). Βγαίνει και υπερασπίζεται, ως μη όφειλε, την Ηριάννα ενώ δεν ύπάρχει τελεσίδικη απόφαση παρεμβαίνοντας ευθέως στα χωράφια της δικαστικής εξουσίας. Ο ΠτΒ (βουλευτής Σύριζα) και η υπουργός προστασίας του πολίτη (βουλευτής Σύριζα) αποδέχονται να δοθεί πολιτική χροιά σε ένα ποινικό θέμα (θάνατος/ανθρωποκτονία Κωστόπουλου). Παράλληλα πολιτευτές Σύριζα (Κοσυφολόγου, Σακελλαρίδης) ελέγχουν θεωρητικά ουδέτερα κομματικά πόστα (Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, Διεθνής Αμνηστία).

Τα ανωτέρω όντας κυβέρνηση. Όχι τότε που ήταν "μικρός" και άμαθος.
avatar
Ανώνυμος/η 12.12.2018 | 16:14
Θέλω να απαντήσω στο εισαγωγικό τμήμα του σχολίου σας μόνο, ότι στα σχόλιά σας που συχνότερα διαφωνώ αλλά και ενίοτε συμφωνώ διακρίνω πάντα προσπάθεια βάσιμης επιχειρηματολογίας, απουσία υπερβολών και σεβασμό στην αντίθετη άποψη.
Πράγματα που όντως σπανίζουν και που αποτελούν εκτός των άλλων απαραίτητα συστατικά για υγιή διάλογο και όχι τοξικούς παράλληλους μονολόγους.
Αντιλαμβάνομαι ότι μερικές φορές η πηγή της διαφωνίας μας δεν είναι τόσο η ουσία των γεγονότων όσο η στάθμιση που τους κάνουμε.
Καλή συνέχεια.
Ashton Heston III 7.12.2018 | 00:52
"...Οι νεαροί εξεγερμένοι που έσπαγαν και έκαιγαν με οργή και χαρακτηριστική της ηλικίας τους μηδενιστική μέθεξη ήταν σαν να διαισθάνονταν αυτό που ερχόταν και που εμείς, οι πιο μεγάλοι, δεν βλέπαμε ή δεν θέλαμε να δούμε. Σαν να ήξεραν ότι εφεξής κάθε γενιά ‒με τη δική τους πρώτη και καλύτερη‒ θα είναι όλο και πιο πολύ στην απ' έξω απ' ό,τι η προηγούμενη και ότι θα εξαναγκαστεί να λειτουργεί και να επιβιώνει με όλο και πιο εξευτελιστικούς όρους. Πηγή: www.lifo.gr..."

Δεν "διαισθάνονταν" τίποτα. Εγώ θυμάμαι να σπάνε μαγαζί με γυαλία ηλίου και να τα προβάρουν και να τα κλέβουν μετά. Καλοντυμένοι κιόλας (μαζί με τους "λούμπεν").

Οι ίδιοι "νεαροί εξεγερμένοι" που δύο χόνια πριν ξεκινήσανε από την αρχή (μετά το hiatus των Ολυμπιακών--και του ξηλώματος της 17Ν που ρεζίλεψε τις "επαναστατικές ιδέες") τις μαθητικές/φοιτητικές κοινητοποιήσεις που οδήγησαν σε νέο κύκλο αντεκδικήσεων με την ομολογουμένως προβληματικότατη αστυνομία που είχαμε και έχουμε. Η οποία βεντέτα κατά την γνώμη μου οδήγησε έμμεσα στην δολοφονία του Γρηγορόπουλου από τον ανισόρροπο τραμπούκο αστυνομικό (η αντιπάθεια του οποίου για τους νεότερους--και "καλομαθημένους"--ίσως και να διατρέχει το ηλικιακό του γκρουπ στο Σώμα, και συμβάλλει στην προβληματικότητα).

Κακά τα ψέμματα, πιό πολλά λεφτά για κατανάλωση ήθελε ο κόσμος, και ο νεαρόκοσμος τότε (που μετά ένιωσε ιερή αγανάκτηση και οργή, όταν τελείωσαν τα εύκολα φράγκα). Και γυαλιά ηλίου.

Φυσικά δεν λέω πως ευθύνεται μόνο ο λαός για την λιγούρα του, τότε, για κατανάλωση--άλλοι του βάλανε αέρα στα μυαλά του, και αυτοί ευθύνονται περισσότερο, καθότι ηγέτες (υποτίθεται).
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια