Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν πού είναι το πρόβλημα. Δεν κοιτάζουν γύρω τους αλλά εστιάζουν μόνο σ' έναν κόσμο ραμμένο πάνω τους, ηλιόλουστο, γαλήνιο, πλασμένο γι αυτούς και για τα σπουδαία έργα τους, με τις γυναίκες στο ρόλο της φτωχής υποσημείωσης, αποκλεισμένες και εκτός, σιωπηλές εργάτριες του ανδρικού μεγαλείου, χορηγούς υποστήριξης, "χαζές", αθέατες και υπό.
Βίβιαν Στεργίου

Η αιώνια λιακάδα του προνομιούχου, σεξιστικού μυαλού

Η ορθόδοξη, πατριαρχική, καταπιεστική και μη ανεκτική προς το διαφορετικό ελληνική οικογένεια έγινε πάλι μόδα και βγήκε εκτός, ως μη cool, ο αναστοχασμός για τις συνθήκες καταπίεσης που καθόρισαν τη ζωή των γιαγιάδων και των μανάδων μας.

Μία από τις απολαύσεις των προνομιούχων είναι η γαλήνη τους. Μια μορφή γαλήνης είναι να θεωρείς αχρείαστη γκρίνια τη συζήτηση για την ισότητα. Μου έτυχε πρόσφατα να τη ζήσω σ' ένα φιλικό τραπέζι. Η κουβέντα πήγε σε μια φίλη μας δικηγόρο που έχει επιτυχία στον κλάδο της.


Κάποιος πετάχτηκε αμέσως: «Αυτή δεν δουλεύει με τον τάδε;». Πράγματι, αλλά τι σχέση είχε με ποιον άντρα συνεργάστηκε; Αμέσως μου λύθηκε η απορία. Το τραπέζι αποφάνθηκε και ότι έχει σχέση με τον συνεργάτη της και ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας της.


Έφριξα, όχι επειδή με ένοιαζε αν έχουν σχέση ή όχι, αλλά επειδή κατάλαβα πού μας τοποθετούν ως νέες γυναίκες (γυναικούλες), επιστήμονες (παραρτήματα των ανδρών του κλάδου μας), επαγγελματίες (επιτυχείς μόνο ως γραμματείς) και καλλιτέχνες (σε κάποιον καθίσαμε), εν έτει 2018.


Εννοείται, κάποιες τοποθετούνται μόνες τους και ανατροφοδοτούν την εικόνα. Το είπα. Πήρα απάντηση τη γλυκιά μακαριότητα του ανθρώπου που δεν τον αμφισβητούν εκατό φορές τη μέρα, δεν τον μειώνουν επειδή έχει ή δεν έχει στήθος και που μπορεί να αρνηθεί ευγενικά το φλερτ (που ποτέ δεν βλάπτει), χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει πως δεν είναι «ξινή»: «έλα, μωρέ».

 

Κάνουμε όλες τις δύσκολες δουλειές, ακούμε πως αυτό που γουστάρουμε δεν είναι για μας, τρώμε σφαλιάρες και καταπίνουμε αστειάκια, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ξανά και ξανά την αξία μας και μόλις διεκδικούμε ή μιλάμε ή ακουγόμαστε, ακούμε πως η ένταση μας, το metοo μας, οι απαιτήσεις μας για ισότητα κι ελευθερίες είναι αχρείαστα. Η γαλήνη τους είναι αυτή η ίδια ένα κακό αστείο για μας, χωρίς εμάς, στα μούτρα μας.

Πρόσφατα, πάλι, με μια φίλη συζητούσαμε για τις φράσεις «δημόσιος άνδρας» και «δημόσια γυναίκα». Ο δημόσιος άνδρας μάς φέρνει στον νου τον Περικλή ή τον Ανδρέα Παπανδρέου, τοποθετείται, τα «λέει καλά», είναι μάγκας. Η δημόσια γυναίκα είναι ένα κοινόχρηστο πράγμα, μπορείς ν' απλώσεις τη χερούκλα σου και να την απολαύσεις, στο μπαρ και στο καφέ μπορείς να την πειράξεις, στη δουλειά να «παίξετε».

 

Το ίδιο και η «πιτσιρίκα» με την οποία συνεργάζεσαι είναι το σύμβολο του επαγγελματικού μεγαλείου σου, το μέτρο του μεγέθους σου ως δικηγόρου, μεγαλοκαθηγητή, γιατρού, συμβούλου, ο όμορφος δορυφόρος που σε ακολουθεί στη δύσκολη αντρική καθημερινότητα όπου πρέπει να κυριαρχήσεις ανάμεσα σε άλλους άντρες.

 

Το θέμα μας δεν είναι «φεμινιστικό» ούτε κάνουμε θεωρητική συζήτηση. Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να μάθουν από κάπου τις δυσκολίες του να είσαι γυναίκα. Δεν χρειάζεται να γίνουν φεμινίστριες.

 

Ανεξάρτητα απ' το σχέδιο ευτυχίας που θα διαλέξουν να ακολουθήσουν μαμάδες, πιλότοι, οδηγοί τρακτέρ ή διευθύντριες πολυεθνικών, στον δρόμο τους θα βρουν την καταπίεση της ανδροκρατίας, την αυθαιρεσία του να σε υποτιμούν γιατί έχεις χοντρά πόδια, στήθος, ρυτίδες, όμορφα μαλλιά, καθόλου μαλλιά, καθόλου στήθος ή πολύ αδύνατα χέρια, πολλές γνώσεις ή λίγες, επειδή πέτυχες ή απέτυχες.

 

Στην ίδια πορεία θα βρουν πλάι τους τούς άνδρες που δεν ταιριάζουν στο μοντέλο άνδρα που οριοθετούν τα έμφυλα στερεότυπα, απ' αυτούς που γουστάρουν να ζυμώνουν ή να κλαίνε μέχρι τους γκέι.

 

Αν, λοιπόν, όλα πάνε καλά γιατί ατενίζεις ένα σύμπαν σχεδιασμένο στα μέτρα σου, το πρόβλημα είναι πού κοιτάζεις. Μια αυτόματη εκδήλωση υπεροχής είναι η γαλήνη. Όταν λέω «εμένα δεν με νοιάζουν, μωρέ, αυτά, δεν τα καταλαβαίνω», ταυτόχρονα τα απορρίπτω και τα υπερβαίνω.

 
Πριν φύγει το 2018, ας δούμε πάλι γιατί καμία γαλήνη και καμία ηρεμία δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Χαμηλότεροι μισθοί για ίδια εργασία, «σκέφτεσαι να κάνεις παιδί;» ή «θα χτενίζεσαι;» ως ερώτηση σε συνέντευξη, σκληρές πρακτικές στις εργαζόμενες στα μπαρ και στα εστιατόρια, μόνιμο «πέσιμο» από παντού και εντολές από τ' αφεντικά («να το αφήνεις να γίνεται») και ελάχιστες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας (η κ. Θάνου δεν μετράει για πολλές γυναίκες, παρά τις πολλές θέσεις που έπιασε).

 

Ακόμα ελάχιστες στη Βουλή, ανύπαρκτη πρόνοια για τις μόνες μαμάδες ή τους μόνους μπαμπάδες, βία, ξύλο, επιθέσεις στον δρόμο και στο σπίτι και σκληρός αποκλεισμός των γυναικών από τις επιστήμες και την τέχνη ‒ για εργάτριες στο σπίτι και σκλάβες του νοικοκυριού κάνουν, στα δημιουργικά το χάνουν. Την ίδια ώρα ανακαλύπτουμε τη σπουδαία συμβολή των γυναικών στις επιστήμες και στις τέχνες κατά το παρελθόν, που «θάφτηκε» απλώς γιατί προήλθε από γυναίκες, και η οργή μας μεγαλώνει.


Παράλληλα, λίγη αντρίλα, λίγη επιστροφή στην αγαπημένη οικεία πατριαρχία, λίγο χαστουκάκι, λίγο χιούμορ του παλιού καλού καιρού των μπαμπάδων μας, έρχεται και κάθεται πάνω μας ως στυλ μέσα από τη σαχλαμάρα της δημόσιας συζήτησης.


Η ορθόδοξη, πατριαρχική, καταπιεστική και μη ανεκτική προς το διαφορετικό ελληνική οικογένεια έγινε πάλι μόδα και βγήκε εκτός, ως μη cool, ο αναστοχασμός για τις συνθήκες καταπίεσης που καθόρισαν τη ζωή των γιαγιάδων και των μανάδων μας.


Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν πού είναι το πρόβλημα. Δεν κοιτάζουν γύρω τους αλλά εστιάζουν μόνο σε έναν κόσμο ραμμένο πάνω τους, ηλιόλουστο, γαλήνιο, πλασμένο γι' αυτούς και για τα σπουδαία έργα τους, με τις γυναίκες στον ρόλο της φτωχής υποσημείωσης, αποκλεισμένες και εκτός, σιωπηλές εργάτριες του ανδρικού μεγαλείου, χορηγούς υποστήριξης, «χαζές», αθέατες και «υπό».


Κάνουμε όλες τις δύσκολες δουλειές, ακούμε πως αυτό που γουστάρουμε δεν είναι για μας, τρώμε σφαλιάρες και καταπίνουμε αστειάκια, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ξανά και ξανά την αξία μας και μόλις διεκδικούμε ή μιλάμε ή ακουγόμαστε, μας λένε πως η έντασή μας, το «metοo» μας, οι απαιτήσεις μας για ισότητα και ελευθερίες είναι αχρείαστα. Η γαλήνη τους η ίδια είναι ένα κακό αστείο για μας, χωρίς εμάς, στα μούτρα μας. 

 


 

Απόψεις
111 Σχόλια
12
avatar
Harlan 28.12.2018 | 12:49
Εγώ μαζί σας. Σε όλα. Χωρίς κανένα ναιμεναλλά.

Ξεχνάτε όμως να αναφέρετε ένα πράγμα, το πιο σημαντικό:
Οτι η ελευθερία και τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, κατακτιώνται.

Πόσες γυναίκες βλέπετε γύρω σας πρόθυμες να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους; Πόσες γυναίκες βλέπετε έτοιμες να αρνηθούν τα πιο απλά, απλούστατα πραγματάκια; Π.χ. τα ηλίθια προστάγματα της μόδας που σας έχουν μετατρέψει σχεδόν όλες σε κλώνους με στολές.

Οταν δεν θέλετε να αντισταθείτε ούτε στις πιο απύθμενες βλακείες του λαιφσταιλ και της μόδας, πως θα αγωνιστείτε για ισότητα, αναγνώριση, ριζικές αλλαγές κοινωνικών δομών; Με τα δωδεκάποντα και τα στριγκ; Με δαύτα ποτέ καμία επανάσταση δεν έγινε.

Μη μου δικαιολογηθείτε ότι "μας εμποδίζουν οι άντρες". Γιατί αν περιμένετε από τους άντρες το πότε θα σας επιτρέψουν να επαναστατήσετε, θα περιμένετε για πολύ ακόμα.

Και - παρακαλώ - μην μου αναφέρετε το metoo σαν κίνημα απελεθέρωσης γυναικών. Εγώ το θεωρώ κατευθυνόμενη (από άντρες) και χρηματοδοτούμενη (από άντρες) πολιτική προπαγάνδα.
Το θεωρείτε σύμπτωση οτι το metoo είναι ανύπαρκτο έξω από τις ΗΠΑ; Αν όντως έκφραζε τα συμφέροντα των γυναικών, δεν θα το είχαμε και στην Ελλάδα;

Αν εσάς σας αρκεί το metoo, αν νομίζετε ότι αυτό το πράγμα θα βοηθήσει τις γυναίκες καθ' οιονδήποτε τρόπο, δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Σας εύχομαι μόνο καλή τύχη.
TasosFff 28.12.2018 | 14:18
Μα εννοείται πως με τα στρινγκ δε θα σε πάρει κανείς σοβαρά. Τι εννοείς είναι απλά ένα εσώρουχο;
βλαχάκι (το) 28.12.2018 | 16:02
"Εγώ μαζί σας. Σε όλα. Χωρίς κανένα ναιμεναλλά ...ΌΜΩΣ (...)"

(Δεν είναι αλλά είναι όμως. Δεν είναι γιάννης, είναι γιαννάκης)

Ειλικρινής απορία: σε ποιο/υς χώρο/υς κινείσαι, βρε harlan, που θεωρείς πως η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών ασχολείται (σε βάση τόσο συστηματική, ούτως ώστε να καθίσταται ικανή να απαλείψει τις καίριες εκφάνσεις του ατόμου) με τα "δωδεκάποντα και τα στρινγκ";

Σα να λέμε ότι όλοι οι άνδρες είναι μαγκιά, κλανιά, μπύρα, μπάλα και μπουρδολογία, ένα πράγμα. Μα, είναι δυνατόν;
avatar
Ramon Ramone 28.12.2018 | 23:48
Η μπύρα και η μπαλίτσα τι σου φταίνε ρε βλαχάκι; Απαιτώ επανόρθωση...
βλαχάκι (το) 29.12.2018 | 12:05
one man's meat is another man's poison
:-)
βλαχάκι (το) 28.12.2018 | 16:07
Επίσης, λίγο το τσουλό-shaming να το προσέχουμε λίγο.
https://www.vice.com/gr/article/neg8xq/me-posoys-exeis-paei-gynaikes-sthn-ellada-miloyn-gia-to-slut-shaming-poy-exoyn-dextei
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 28.12.2018 | 17:04
Άλλες γυναίκες τα λένε πολύ καλύτερα από μένα, γι αυτό παραθέτω λινκς. Για το γιατί δεν έχουμε στην Ελλάδα το κίνημα #metoo διαβάστε αυτό: https://ampa.lifo.gr/apantiseis/agapiti-a-mpa-giati-to-kinima-metoo-den-aggixe-tin Για το ότι οι γυναίκες ακολουθούμε: "τα ηλίθια προστάγματα της μόδας που σας έχουν μετατρέψει σχεδόν όλες σε κλώνους με στολές." και για το ότι: "Με τα δωδεκάποντα και τα στριγκ; Με δαύτα ποτέ καμία επανάσταση δεν έγινε." διαβάστε αυτό:
https://naieisaimisogynis.com/2018/12/19/h-epanastash-tha-ginei-me-h-xwris-kragion/
αμύριστο λουλούδι 28.12.2018 | 18:15
Γιατί τα δωδεκαποντα και τα στρινγκ ειναι αντίθετα με την επανάσταση;;;; Γιατί πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο ντρες κοουντ για να θεωρούμαστε αξιόπιστες; Γιατί οι άνδρες θεωρούνται αξιόπιστοι ανεξαρτήτως αν φοράνε σώβρακο, μποξεράκι ή σλιπ;
Ναιμεναλλας είσαι δυστυχώς
avatar
mspamas 13.11.2019 | 14:01
"Γιατί οι άνδρες θεωρούνται αξιόπιστοι ανεξαρτήτως αν φοράνε σώβρακο, μποξεράκι ή σλιπ;"

Εσύ δηλαδή θεωρείς ότι θεωρείται το ίδιο αξιόπιστος ένας με κουστούμι και ένας με t-shirt, ή ένας ντυμένος απλά ή ένας με αμάνικο και χαίτη;
avatar
Μαύρος Γάτος 13.11.2019 | 16:20
Προς mspamas :
κανονικά θα έπρεπε, αλλά για να πω την αλήθεια οι κουστουμαρισμένοι που νομίζουν ότι έγιναν κάποιοι επειδή φοράνε κουστούμι μου φαίνονται λιγότερο αξιόπιστοι
Scotland for Holidays 28.12.2018 | 19:38
Αγαπητε Harlan

Ξεκινησα να γραφω καποιες σκεψεις πανω στο ποστ σου αλλα πατησα ο,τι να ναι στο πληκτρολογιο (γραφω απο κινητο) και χαθηκαν ολα. Αρχιζω παλι λοιπον.

Δυστυχως, ελευθεριες και δικαιωματα δεν χαριζονται στις γυναικες με τον τροπο που χαριζονται στους αντρες. Εχεις δικιο σε αυτο. Οι γυναικες πρεπει να το παλεψουν για καποιο λογο. (Που φυσικα ολοι ξερουμε ποιος ειναι.)

Διαφωνω λιγο με την αναφορα στο λαϊφ σταϊλ και τη μοδα ως αιτιες απροθυμιας για αγωνα. Υπαρχουν παρα πολλοι παραγοντες οι οποιοι επηρεαζουν τη δυνατοτητα (ή μη) μιας γυναικας να παλεψει για να αλλαξει τη θεση της αλλα και τη θεση αλλων γυναικων. Τα δεωδεκαποντα σιγουρα δεν ειναι ενας απο αυτους τους παραγοντες. Αυτη ειναι μια κοινη παρανοηση την οποια επισης προσπαθει να αντιμετωπισει ο φεμινισμος -εκτος απο ολα τα αλλα. Το να φοραει μια γυναικα δωδεκαποντα δεν την κανει χαζοβιολα, ουτε αναιρει το ενδιαφερον της για κοινωνικα φαινομενα και προβληματα. Το ρασο δεν κανει τον παπα. Οπως εγραφα και πριν αλλα χαθηκε δυστυχως, ολες αυτες οι κατηγοριοποιησεις που κανουμε στα κεφαλια μας πιο πολυ αποσυντονιζουν παρα εξυπηρετουν καπου. Μπορεις να εισαι φεμινιστρια και να θελεις το στιλ σου να ειναι παντα σεξι και στιλατο οπως μπορεις να εισαι μεταλλας/μεταλλου και να φορας συνεχεια κοστουμια και ταγιερ. Το στιλ δεν ειναι ενδεικτικο κανενος αλλου πραγματος περα απο την αισθητικη του ατομου. Και την οικονομικη δυνατοτητα ισως.

Ο λογος που το metoo ειναι ανυπαρκτο (ειναι;) εξω απο τις ΗΠΑ ισως εχει να κανει με τη νομοθεσια και το τι αυτη οριζει για ιστοριες που βγαινουν σε μεσα ενημερωσης και social media. Αναφερονται οντως πολλες ιστοριες για harassment και abuse στην Αμερικη συγκριτικα με αλλες χωρες, ισως γιατι τουλαχιστον νομικα, εχουν κατοχυρωμενο το Freedom of Speech και Freedom of Press. Σε αλλες χωρες ενδεχομενως να χρειαζονται αποδειξεις πριν αναπαραχθει μια ιστορια βιασμου σε καναλι, σαϊτ, πλατφορμα, οποτε τελικα δυσκολα θα βγει, αν δεν υπαρχουν ατρανταχτα στοιχεια. Δεν πρεπει δηλαδη να μας διαφευγει το νομικο πλαισιο μεσα στο οποιο λειτουργει η ενημερωση ανα χωρα. Επειδη ομως το metoo δεν αναφερεται αυστηρα σε ενημερωση, περισσοτερο εχει να κανει με ενδυναμωση των γυναικων και με ξεσκεπασμα ανηθικων συμπεριφορων εναντιον τους, δεν πρεπει να μας διαφευγει ουτε το ψυχολογικο πλαισιο μεσα στο οποιο οι πολιτες μιας χωρας εχουν μαθει να υπαρχουν. Στην Ελλαδα πχ, πολλα απο αυτα που σε αλλα σημεια του κοσμου θεωρουνται παρανομα, ανηθικα, εγκληματικα, θα ακουσεις παρα πολλες γυναικες (!) να τα κανονονικοποιουν με αντιδρασεις του τυπου "ε, αντρας ειναι θα πει μια κουβεντα παραπανω", "ε τα θελε κι αυτη ομως" και τα λοιπα και τα λοιπα. Ενημερωση χρειαζομαστε και θαρρος. Ενημερωση για το τι ειναι αποδεκτο και τι ειναι παρανομο (περα απο ανηθικο) και θαρρος για να αλλαξουμε αυτα που μας κρατανε πισω αλλα εχουμε βολευτει μεσα τους.
avatar
Ramon Ramone 28.12.2018 | 23:39
Harlan, είσαι λίγο φάουλ. Ειδικά εκεί με τα δωδεκάποντα και τα στρινγκ το έχασες τελείως. Αδικείς τον εαυτό σου νομίζω...
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 28.12.2018 | 16:39
Βιβιαν Στεργιου, λετε : "Παράλληλα, λίγη αντρίλα, λίγη επιστροφή στην αγαπημένη οικεία πατριαρχία, ( λίγο χαστουκάκι ), λίγο χιούμορ του παλιού καλού καιρού των μπαμπάδων μας, έρχεται και κάθεται πάνω μας ως στυλ μέσα από τη σαχλαμάρα της δημόσιας συζήτησης.
Η ορθόδοξη, πατριαρχική, καταπιεστική και μη ανεκτική προς το διαφορετικό ελληνική οικογένεια έγινε πάλι μόδα και βγήκε εκτός, ως μη cool, ο αναστοχασμός για τις συνθήκες καταπίεσης που καθόρισαν τη ζωή των γιαγιάδων και των μανάδων μας."

- Απο που βγαζετε αυτο το συμπερασμα ;;;
Εχετε καποια στοιχεια 'η προσεγγιζετε το θεμα εμπειρικα εδωπερα ;

Τρεις στους δέκα άντρες κακοποιούνται σωματικά από τη γυναίκα στην Ελλάδα, ενώ επτά στους δέκα πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη, της οργάνωσης Domestic Violence in Europe. https://www.cnn.gr/news/ellada/story/25836/treis-stoys-deka-antres-kakopoioyntai-somatika-apo-ti-gynaika-stin-ellada

'The View' Takes Aim at Hillary Clinton for Saying Bill's Lewinsky Affair Wasn't Abuse of Power
http://toofab.com/2018/10/15/the-view-takes-aim-at-hillary-clinton-for-saying-bills-lewinsky-affair-wasnt-abuse-of-power/?utm_source=zergnet.com&utm_medium=referral&utm_campaign=zergnet_3393862&adid=zergnet-main-lp

Sean Penn says spirit of much of #MeToo movement is to 'divide men and women'
https://www.aol.com/article/entertainment/2018/09/17/sean-penn-says-spirit-of-much-of-metoo-movement-is-to-divide-men-and-women/23529875/

Ο φεμινισμος ειναι εδω και χρονια reified απο τον καπιταλισμο και χρησιμοποιειται για αλλους σκοπους οχι τοσο για τη χειραφετηση των γυναικων. Ο φεμινισμος να το πω απλα λιγο εχει να κανει με το αριστερο κινημα των late sixties, mid-seventies. Και βοηθαει βεβαια οτι ο κοσμος ( αρα και οι γυναικες ) δε διαβαζει οσο στο παρελθον, τουλαχιστον να ξερει πεντε-δεκα πραγματα για το ζητημα.
Παρατηρηστε την μιμ "you go girl" που για δεκαετιες εχει περασει στο συλλογικο υποσυνειδητο του κοσμου ’'η προγραματα οπως το "Sex and the City". Φανταζεσται τι θα γινοταν αν στη θεση των γυναικων ηταν αντρες ; Η πρωην υπουργος εξωτερικων των ΗΠΑ και εγκληματιας πολεμου Χιλαρι Κλιντον, ειναι υπερηφανη φεμινιστρια. Το γεγονος οτι ειναι γυναικα, το επαιζε συνεχεια στην προεκλογικη της εκστρατεια λες και αυτο επαιζε καποιο ρολο. Αυτα λεει ο φεμινισμος ;;
Οχι μονο δεν ακουσα καποιο απο τα περιοδικα σα το LIFO να το κανει θεμα αλλα οταν εχασε πολλοι επιχειρηματολογησαν οτι εχασε απο τον Τραμπ επειδη ηταν…γυναικα !
Ο φεμινισμος σημερα ειναι οτι ηταν ο σοσιαλισμος του μεσου ελληνα την εποχη της πασοκικης μεταπολιτευσης.
Αναφερομαι στα δηθεν φιλελευθερα ID politics-based μηντια.
Διχως φεμινισμο ( δηλαδη μερικο διπλασιασμο των εργατικων χεριων στις δυτικες κοινωνιες ) ο καπιταλισμος θα ειχε κολοσσιαια προβληματα.
Ενα απο τα προβληματα που εχω με τον φεμινισμο ως πολιτικο κινημα ειναι η ιστορικη του σχεση με τον καταναλωτισμο. Θεωρω δηλαδη οτι - ιστορικα - το περιβοητο reification του αριστερου κινηματος του φεμινισμου απο τον καπιταλισμο, εγινε μοναχα οταν η μερικη χειραφετηση των δυτικων γυναικων τριπλασιασε τον καταναλωτισμο ( με την καταστροφη του θεσμου της οικογενειας και τον παραδοσιακο ρολο των γονιων ). Ηταν βουτηρο στο ψωμι του.

Επειδη ειμαι 1000% υπερ της ισοτητας των δυο φυλων τι θα προτεινα. Θα προτεινα φεμινισμο με μια παραμετρο : εναν γονιο στο σπιτι ( αντρα 'η γυναικα σε ) ! Τοτε ο φεμινισμος θα κρατιοταν αυτονομος και πιστος στις πολιτικες του ριζες.

Τυχαιο ειναι που ο Χιτσενς κατηγορουσε θεοκρατικα καθεστωτα οπως τα ισλαμικα ( και οχι μονο ) ως συστηματα που ΔΕ θελουν ισα δικαιωματα μεταξυ γυναικων και αντρων ; Κι αυτο δε το λεω για να υποδειξω τα αυτονοητα περι θρησκειων γιατι παροτι η χριστιανοσυνη εχει κανει καποια βηματα προοδου απ τα σεξιστικα κειμενα του αγιου Παυλου, σε συγκριση με το μετριοπαθες Ισλαμ, συνεχιζει να τροφοδοτει μεταψυχροπολεμικα - με την "επιστροφη της θρησκειας στην Ελλαδα ως "παραδοση" και μεταφυσικη "διεξοδο" - και μια lite σεξιστικη ατμοσφαιρα εναντια στις ελληνιδες. Το λεω για να προτεινω οτι ισως υπαρχει και μια πρακτικη διασταση στην θεοκρατικη ανισοτητα των φυλων : τον αντικαπιταλισμο των ιμαμηδων. Πως μπορουν να εξηγησουν δυτικες φεμινιστριες το πιο κατω : «Σεξ αντί για ενοίκιο» - Σοκαριστική έρευνα του ΒΒC με τη μέθοδο της κρυφής κάμερας
https://www.lifo.gr/now/world/207411/seks-anti-gia-enoikio-sokaristiki-ereyna-toy-vvc-me-tin-methodo-tis-kryfis-kameras , οπου στα σιγουρα, εκατομμυρια γυναικων, γιατι εδω μιλαμε για μια πλουσια χωρα οπως η Βρετανια ( φανταστειτε δηλαδη τι γινεται σε φτωχοτερες !) εκδιδονται με τη θεληση τους, για να πληρωσουν νοικι. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΑΠΟ ΑΝΤΡΕΣ ΙΔΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, μια ηλικια που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μεγαλη διαφορα σε οικονομικα μεγεθη ;

Πως εξηγηται αυτο το φαινομενο ;;;

avatar
Ramon Ramone 28.12.2018 | 23:34
"...οπου στα σιγουρα, εκατομμυρια γυναικων..."
Πηγή: www.lifo.gr

Αν μου επιτρέπετε, και επειδή το λινκ που δίνετε δεν μιλάει για εκατομμύρια, εσείς από που βγάζετε αυτό το συμπέρασμα; Σε ποιά στοιχεία βασίζεται η σιγουριά σας;
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 29.12.2018 | 05:21
Αν στη Βρετανια - μια χωρα πλουσια με χαμηλη ανεργια - το νουμερο ειναι 250.000 ( σιγουρα συντηρητικο νουμερο αν σκεφτει κανεις για τι πραγμα μιλαμε ), απλα φανταστειτε τι γινεται σε χωρες φτωχοτερες, οπως πχ ολες οι χωρες της πρωην Σοβιετιας, νοτιας Ασιας κλπ, οπου γυναικες δεν εκδιδονται μοναχα για το νοικι αλλα και για φαγητο, πρασινη καρτα κοκ. Υπαρχουν ιστοσελιδες για γαμους δυτικων αντρων με ρωσιδες, ουκρανες, νοτιο-ανατολικες ασιατισες απο τους επτα δρακους κοκ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ.
Γιατι ;

Επιμενω ομως για μια απαντηση απο μια φεμινιστρια για αυτο το - συντηρητικα μιλωντας παντα - τεραστιο νουμερο 250.000 γυναικων που εκδιδονται με τη θεληση τους στη Βρετανια παροτι βρισκονται στην ιδια οικονομικη θεση με συνομιλικα τους αγορια. Περιμενω μια εξηγηση !


avatar
Ramon Ramone 29.12.2018 | 13:25
Είναι άλλο το "απλά φανταστείτε" και άλλο το "στα σίγουρα". Δεν αντιλέγω πως είναι ίσως πιθανόν να συμβαίνει αυτό και εκτός Μεγάλης Βρετανίας και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, απλώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, όπως και όλες οι συνθήκες και παράμετροι (γεωγραφικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές. θρησκευτικές)που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να δεχθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και εντός Μεγάλης Βρετανίας, παρά την χαμηλή ανεργία. Μπορεί ας πούμε να είναι ευκολότερο να συμβεί στο Λονδίνο όπου το κόστος ζωής έχει ξεφύγει για τα καλά τα τελευταία χρόνια, αλλά στο Πλύμουθ να είναι αδιανόητο. Μπορεί ο ίδιος άνθρωπος να το δεχόταν στο Λονδίνο, αλλά να έκανε καταγγελία στο Γιόρκσαϊρ. Επειδή λοιπόν τα στοιχεία αφορούν την Μεγάλη Βρετανία, ίσως να ήταν καλό νομίζω να κρατήσουμε την σιγουριά μας σε ότι την αφορά.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 29.12.2018 | 18:03
Ramon Ramone - Η Βρετανια δε φημιζοταν για τετοια συμπεριφορα. Εχω γεννηθει βρετανος, εχω ζησει εκει και ξερω. Δεν υπαρχει πιθανοτητα να μη γινεται και σε αλλες χωρες. Στην Αμερικη, για την οποια δε μιλησα, και στην οποια ζω εδω και δεκαετιες, η κυβερνηση αναγκαστηκε να αυστηροποιησει τους ελεγχους για πρασινη καρτα οταν επεσε η Σοβιετικη Ενωση. Σε αντιθεση με τη Βρετανια, Υπαρχουν δεκαδες ιστοσελιδες για ευρεση γυναικας απο τις χωρες της πρωην Σοβιετιας. Επισης μιλαμε για την πρωην Σοβιετια, οπου μισθοι δε διαφεραν απο αντρες σε γυναικες! Στις ασιατικες χωρες η εκπορνευση γυναικων ειναι βιομηχανια, ως τμημα του νεοσυστατου τουρισμου των τελευταιων δεκαετιων. Μιλαμε για εκατομμυρια γυναικες σε ολο τον κοσμο αν η Βρετανια εχει ενα τεταρτο του εκατομυριου στα "κρυφα" που επαναλαμβανω λογω της ευαισθησιας του ζητηματος, το νουμερο ειναι συντηρητικο. Κατανοω τις συνθηκες στην Ταυλανδη ( εκει ισχυουν αυτα που αναφερεις ), ομως στην περιπτωση της Βρετανιας ( λογω του δημογραφικου ) 'η της πρων Σοβιετιας ( λογω μισθων ) δε μπορω να καταλαβω γιατι δε βλεπουμε αντιστοιχα νουμερα σε αντρες. Ειναι κοινη λογικη αυτα που αναφερω. Πηγαινε στο youtube σε οτι αφορα την Ασια και google για Ρωσια και τις χωρες -δορυφορους για γυναικες που κανουν αγγελιες για γαμο με δυτικο αντρα, και θα τα δεις.

Scotland for Holidays 29.12.2018 | 13:14
Νικο Νικολαΐδη

Θελω απλως να ρωτησω αυτο το νουμερο
(250,000) ποσο ακριβες ειναι. Δευτερον, απο το "εκδιδονται με τη θεληση τους" μεχρι "δεχονται να παραχωρησουν σεξ με ανταλλαγμα το ενοικιο τους" υπαρχει μια μικρη αποσταση. Ξερουμε ακριβως (οχι με εικασιες, ακριβως!) τις συνθηκες κατω απο τις οποιες γινεται η "προταση" απο τον landlord και η "αποδοχη της προτασης" απο τις γυναικες; Τριτον, αυτη η διαφοροποιηση στα νουμερα εκδιδομενων γυναικων και εκδιδομενων ανδρων τι δειχνει για εσας; Το οτι υπαρχουν τοσες σελιδες γαμου (για αντρες) με Ρωσιδες Ουκρανες Ασιατισσες ενω αντιθετως σελιδες γαμου για γυναικες δεν υπαρχουν (;) επισης τι δειχνει;

Γιατι εγω αναρωτιεμαι μηπως ολα αυτα αποδεικνυουν οτι κοινωνικα η σεξουαλικη δραστηριοτητα των ανδρων ή εστω η δημοσιευση εικονων/υπηρεσιων που απευθυνονται σε αντρες ειναι πολυ μεγαλυτερη προτεραιοτητα και πολυ μικροτερο ταμπου απο την αντιστοιχη δραστηριοτητα - τις αντιστοιχες αναγκες των γυναικων.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 29.12.2018 | 18:14
Θελω απλως να ρωτησω αυτο το νουμερο (250,000) ποσο ακριβες ειναι.

- Μου απαντας με ερωτηση ;;; Δε γνωριζω ποσο ακριβες ειναι, ειναι ομως λογω της ευαισθησιας του ζητηματος, σιγουρα συντηρητικο. Αυτο λεει η κοινη λογικη.

Δευτερον, απο το "εκδιδονται με τη θεληση τους" μεχρι "δεχονται να παραχωρησουν σεξ με ανταλλαγμα το ενοικιο τους" υπαρχει μια μικρη αποσταση. Ξερουμε ακριβως (οχι με εικασιες, ακριβως!) τις συνθηκες κατω απο τις οποιες γινεται η "προταση" απο τον landlord και η "αποδοχη της προτασης" απο τις γυναικες;
- Θες να πεις οτι somehow φταινε οι οικοδεσποτες που οι αλλες απαντανε θετικα για σεξ με ανταλλαγμα νοικι ;; Ελα τωρα...Ομοφυλοφιλος φιλος, κανοντας κριτικη στο #Και σε μενα κινημα, μου ειπε " πριν τριαντα χρονια ; Και δε ξεραν που ναι η πορτα ;;;!!!! Ελα τωρα......

Τριτον, αυτη η διαφοροποιηση στα νουμερα εκδιδομενων γυναικων και εκδιδομενων ανδρων τι δειχνει για εσας; Το οτι υπαρχουν τοσες σελιδες γαμου (για αντρες) με Ρωσιδες Ουκρανες Ασιατισσες ενω αντιθετως σελιδες γαμου για γυναικες δεν υπαρχουν (;) επισης τι δειχνει; Γιατι εγω αναρωτιεμαι μηπως ολα αυτα αποδεικνυουν οτι κοινωνικα η σεξουαλικη δραστηριοτητα των ανδρων ή εστω η δημοσιευση εικονων/υπηρεσιων που απευθυνονται σε αντρες ειναι πολυ μεγαλυτερη προτεραιοτητα και πολυ μικροτερο ταμπου απο την αντιστοιχη δραστηριοτητα - τις αντιστοιχες αναγκες των γυναικων.

- Μα εγω εσενα ρωτω να μας πεις τι σημαινει. Το σεξουαλικο ενστικτο, νομιζω συμφωνεις, δε διαφερει και πολυ απο γυναικα σε αντρα. Αρα ποιος ειναι ο λογος ;;;;

βλαχάκι (το) 29.12.2018 | 21:42
-ποιος είναι πιο εκνευριστικός από έναν ετεροφυλόφιλο σεξιστή;
-ένας ομοφυλόφιλος σεξιστής.
Scotland for Holidays 30.12.2018 | 04:57
@ Νικος Νικολαΐδης

Σας απανταω με ερωτηση γιατι δεν ειδα πουθενα στο αρθρο που παραθεσατε να δινονται περισσοτερα στοιχεια. Ποια ειναι αυτη η ερευνα που εδειξε οτι ενας τετοιος αριθμος γυναικων εχει δεχτει να κανει σεξ με το σπιτονοικοκυρη προκειμενου να γλιτωσει το ενοικιο; Σε τι ψυχολογικη κατασταση βρισκονταν αυτες οι γυναικες; Ποιο ηταν το στατους παραμονης τους στη χωρα; Υπηρξαν εκβιαστικες και εκφοβιστικες συμπεριφορες; Τα νουμερα απο μονα τους δεν λενε τιποτα οταν δεν γνωριζουμε τις λεπτομερειες. Κραταω αυτο που λεει η αστυνομια του Avon και Somerset, οτι δεν ειναι δυνατον ο καθενας να διαφημιζει δωρεαν διαμονη με ανταλλαγμα το σεξ.

Για το τριτο σκελος (τι σημαινει για εσας η διαφοροποιηση στα νουμερα εκδιδομενων γυναικων και εκδιδομενων αντρων) σας απαντησα ηδη αλλα μαλλον δεν ηταν σαφες. Η διαφοροποιηση εγκειται στο οτι η σεξουαλικη δραστηριοτητα και ουσιαστικα ελευθερια των αντρων ειναι κοινωνικα αποδεκτη. Ο κοσμος ειναι φτιαγμενος, δομημενος, ορισμενος με τετοιο τροπο ωστε να μην υπαρχει ταμπου γυρω απο το αντρικο σεξουαλικο ενστικτο. Στην πραγματικοτητα ομως, και εδω οντως συμφωνουμε, δεν υπαρχει διαφορα αναμεσα στο γυναικειο και το αντρικο. Ολοι και ολες το εχουν, ευτυχως. Απλως η κοινωνια μας αντιμετωπιζει αλλιως το ενα και αλλιως το αλλο.

Θα θελατε τωρα να μου πειτε για εσας ποιος ειναι ο λογος που υπαρχουν τετοιου ειδους αποκλισεις;
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 31.12.2018 | 03:50
Το νουμερο ειναι συντηρητικο μεν, σχετικο δε, δεν εχει τοσο σημασια στο επιχειρημα. Για το νουμερο αναφερω καποια πραγματα πιο πανω στον αγαπητο Ραμον. Ομως δεν ειναι η ουσια ουτε του επιχειρηματος, ουτε της ερωτησης "γιατι οχι οι αντρες", η οποια μενει αναπαντητη.

Με ρωτας τι πιστευω.

Πιστευω στην ισοτητα 1000% !

Αναγνωριζω οτι οι ελληνιδες αντιμετωπιζουν μπολικο σεξισμο. Υπαρχουν χωρες που τα πραγματα ειναι ακομη χειροτερα, αλλες που ειναι πολυ πολυ καλυτερα.

Και αναφερεις την λεξη προτεραιοτητα για να εξηγησεις την αναντιστοιχια. Ομως η προτεραιοτητα, εαν συμφωνησουμε οτι ειναι τεχνητη' απο καπου προερχεται 'η καλυτερα απο καπου εχει κατασκευαστει.

Ηθελα να τα ακουσω απο καποια γυναικα αυτα, ( γι αυτο εγραφα καπως προκλητικα ) αλλα αφου αυτο δε συνεβει θα προσπαθησω να προτεινω καποιους ενοχους εδω, ετσι για το ρεκορντ.

1 ) Ομηρικα Επη. Για εκατονταδες χρονια η βιβλος των αρχαιων προγονων μας, εξιστορουσε οτι για τα ματια μιας γυναικας, πολεις-κρατη πηγανε σε πολεμο !
Πως θα εκανε να νοιωσει μια Κορη απ την αρχαια Λαμια 'η την πανεμορφη εκεινη την εποχη Κορινθο, η απαγγελια μιας τετοιας ποιησης ; Πως διαμορφωσε την υποσταση αυτου του ανθρωπου που λεγεται γυναικα στο μυαλο ενος αρσενικου συντοπιτη της ;

2 ) Θρησκεια.
Η καταπιεση των γυναικων εχει να κανει πολυ με την θρησκεια. Χριστιανοι παπαδες σκοτωσανε την Υπατια, καψανε ζωντανες γυναικες που επαναστατησαν εναντια στον σεξιστη ( και αποστολο του Ιησου ) Παυλο.

Πολυ πριν τον γαλλικο διαφωτισμο και κεινον τον ιστορικο Οκτωβρη του 1789, γυναικες οργανωνονταν σε κολεκτιβες για να ρεφορμαρουν τον λογο και την ιερη φαλλοκρατια του "ανδρα θεου του πολεμου" - ( αυτα στο βιβλιο του Δανιηλ ), οπως οι Bequines και η Μαργαριτα Πορετε στη Γαλλια. Η Καθολικη Εκκλησια τις κατεστρεψε τον 14 και 15 αιωνα, 'η μετετρεψε σε μοναστηρια υπο την - ανδρικη - "επιβλεψη" της. Το βιβλιο "Καθρεπτης απλων ψυχων" της Μαργαριτας ειναι η μονη κληρονομια που μας εχει μεινει απο κεινη την μεσαιωνικη ιστορια αυτονομιας των γυναικων.

Βεβαια η χριστιανοσυνη παιρνοντας μεσα απο τον Διαφωτισμο, εκμοντερνισε το προταγμα της, ομως αλλες θρησκειες απο τον ορθοδοξο ιουδα'ισμο μεχρι τον μουσουλμανισμο εξακολουθουν και αντιμετωπιζουν τις γυναικες ως υποδυεστερες των αντρων.
Η θρησκεια εχει παιξει μεγαλο ρολο να παρουσιαζεται η γυναικα ως ενα υποκειμενο για παραγωγη και ορισμενες φορες ως ενας ερωτικος πειρασμος ( πχ Εσθερ ).

3 ) Καπιταλισμος. Το κλασσικο πολιτικο συστημα οπου η γυναικα γινεται objectified. Ο νικητης ( που τις περισσοτερες φορες ειναι ο ανδρας ) τα παιρνει ολα ! Στην Αμερικη, οπως αναφερει ο Αλ ο Πατσινο στη γνωστη ταινια, "πρωτα βγαζεις τα λεφτα και μετα παιρνεις τις γυναικες"! Ερωτωμενη η Μελανια αν παντρευτηκε τον ουρακοταγκο για τα λεφτα, απαντα : " θα με παντρευοταν αν δεν ημουν ομορφη" ;;! Οχημα του συστηματος αυτου και του objectification των γυναικων ειναι η βιομηχανια της Διαφημισης. Θα γινοταν το αυτοκινητο ερωτικο εαν δεν υπηρχε το objectification των γυναικων που ποζαρουν διπλα στο σιδερενιο του σωμα ; Οχι βεβαια !

4 ) Χολιγουντ ! Ειναι ειρωνικο, αλλα την ιδια στιγμη που χυδαια, αμορφωτα και οπορτουνιστικα ατομα οπως η Αζια Αρτζεντο, υποτιθεται αντιπροσωπευουν των αγωνα των γυναικων εναντια στο φαλλοκρατικο χαρακτηρα του κορπορατισμου, ο τελευταιος δεν εχει δεχτει ΠΟΤΕ καμια δημοσια κριτικη για τα απειρως σεξιστικα εναντιον των γυναικων του προιοντα, εδω και εναν ολοκληρο αιωνα ! Η γυναικα αποτελει ΚΑΙ το κομοδινο ΚΑΙ το τροπαιο που το στολιζει, ΚΑΙ τον πειρασμο ΚΑΙ το δολωμα στη κρεβατοκαμαρα του καθε ανδρικου πρωταγωνιστη.

Πως θα μπορουσε ο κοσμος μας να ειναι διαφορετικος με τετοιους "δασκαλους" ;

Σου ευχομαι Καλη Χρονια σε σενα προσωπικα και στους υπολοιπους συναναρτητες του πανελ εδωπερα..

Scotland for Holidays 31.12.2018 | 22:17
Νικο Νικολαΐδη

Συμφωνω με οσα προτεινετε ως ενοχους ή ως παραγοντες που διαμορφωσαν μεσα στους αιωνες την ανισοτητα των φυλων. Χαρηκα που ειδα και αναφορα στην Υπατια, το ονομα και η παρακαταθηκη της οποιας βρεθηκαν στο δρομο μου οταν εκανα την πτυχιακη μου πριν αρκετα χρονια και απο τοτε το ονομα αυτο εχει μεινει μαζι μου. Δεν θα μπορουσα επισης να συμφωνησω περισσοτερο με την αναφορα στο Χολιγουντ. Μαλιστα οταν πριν ενα περιπου χρονο (;) αναφερθηκα στα προτυπα που καλλιεργει το Χολιγουντ μεσω των ταινιων του, με σχολιο μου κατω απο αρθρο εδω στη Lifo, εφαγα εκτεταμενο κραξιμο απο αλλους σχολιαστες. (Που αναφερθηκα στο τι προβαλλει το Χολιγουντ και στο ποσο λιγη εκπροσωπηση υπαρχει απο γυναικες σκηνοθετες.)

Αυτο με το οποιο δεν συμφωνω μαζι σας, και δυστυχως δεν υπαρχει τροπος να το δω θετικα, ειναι που γραψατε πως θα θελατε να ακουσετε ολους αυτους τους παραγοντες που εκθεσατε ως ενοχους, απο μια γυναικα. Για ποιο λογο μπηκε αυτη η υποσημειωση; Ελπιζω να μη θεωρειτε πως οι γυναικες δεν μπορουν να κατανοησουν ή δεν γνωριζουν αυτα τα φαινομενα...

Ευχομαι σε ολους καλη χρονια. Αντρες και γυναικες, παιδια και ηλικιωμενους. Καλη φωτιση (οχι με τη θρησκευτικη εννοια) σε αυτους που δεν θελουν να δουν την πραγματικοτητα. Καλη υγεια και καλη τυχη σε ολους.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 1.1.2019 | 11:28
Καλημερα και Καλη Χρονια απο το Σαν Φρανσισκο.

Δεν υπαρχει καμια υποσημειωση, δε ξερω γιατι το πηρες στραβα, ανεφερα γυναικες γιατι μιλαμε για τα δικαιωματα τους, με τον ιδιο τροπο που θα ελεγα μαυρους για τα δικαιωματα των μαυρων. Φυσικα και δε θεωρω οτι υπαρχει διαφορα μεταξυ αντρων και γυναικων στην κατανοηση και γνωση, αυτο θα ηταν γελοιο ! Γνωριζω ομως οτι σα λαος στερουμαστε και τα δυο ( αφου δε διαβαζουμε - μονο PHDs παιρνουμε ).

Πιο συγκεκριμενα και σε προσωπικη συνεντευξη που εκανα στον γενικο γραμματεα του συχωρεμενου εθνικου κεντρου βιβλιου τον Απριλιο του 2012 ( τελευταια φορα που ημουν Ελλαδα και σε επισκεψη μου να συζητησω για ενα πιθανο αμαζον στα βαλκανια ) εμαθα οτι διαβαζουμε λιγοτερο απ ολους τους ευρωπαιους λαους ( 7% οι συστηματικοι αναγνωστες με 7 βιβλια το χρονο ). Το ΕΚΕΒΙ το εκλεισε ο Τζαβαρας το 13. Επισης, πιο προσφατα απο προσωπικη μου ερευνα σε ολες τις λεσχες αναγνωσης στην Ελλαδα ( που ειχαν εγκαινιαστει με προγραμμα το 2008 ), διαπιστωσα οτι λογω κρισης ενα 60% εχει κλεισει ( τα στοιχεια τα εδωσα τηλεφωνικα σε ενα σημαντικο μελος του πρωην ΕΚΕΒΙ που τωρα βρισκεται στο Υπ. Πολιτισμου). Θυμαμαι επισης μια μεταφραστρια του Εκεβι που μου ειχε πει με πικρο χιουμορ, οτι ισως οι αμερικανοι να διαβαζουν περισσοτερο απο μας !!! Οταν την ρωτησα πως μπορει και λεει μια τετοια πατατα, μου ειπε οτι το ποσοστο μπορει να ειναι το ιδιο ( 6-7% ), ομως το νουμερο συστηματικης αναγνωσης ειναι δεκα βιβλια ετησιως για τους αμερικανους, οχι επτα.

Με μεγαλη χαρα ειδα λιγο πριν μπει ο καινουργιος χρονος αρθρο των Νιου Γιορκ Ταιμς για το σημειο 4 που αναφερω που αφορα το Χολιγουντ. Ειναι της πασιγνωστης Manohla Dargis και δινω τον τιτλο της σε περιπτωση που θες να το διαβασεις : The Steady Affront of Casual Sexism με υποτιτλο : The portrayal of female characters in movies mimics the pervasive inequities women face in everyday life. Καλημερα.Scotland for Holidays 2.1.2019 | 22:12
Νικο Νικολαΐδη

Θα ψαξω να βρω το αρθρο των NYT, φαινεται ενδιαφερον.

Στο θεμα της γνωσης και κατανοησης που εχουμε ή δεν εχουμε ως λαος, νομιζω οτι απο πλευρας γνωσεων, εχουμε περισσοτερες σε σχεση πχ με τους Βρετανους, τους οποιους παρακολουθω δια ζωσης οποτε ισως μπορω να μιλησω για αυτο που βλεπω - με μια μικρη επιφυλαξη παντα. Συγκριτικα με εμας, τους λειπουν ιστορικες γνωσεις, γραμματικης και συντακτικου της γλωσσας τους, δεν μιλανε -στην πλειοψηφια τους- δευτερη γλωσσα και αλλα πολλα. Η κατανοηση τωρα των ιστορικων δεδομενων και η συνδεση τους με πολιτικα και κοινωνικα φαινομενα σιγουρα εξαρταται απο το ποσο ενδιαφερεται κανεις προσωπικα για αυτα, και ποση ενεργεια μπορει να διαθεσει για να παει πιο κει απο αυτα που εμαθε (ή δεν εμαθε, ή εμαθε διαστρεβλωμενα) στο σχολειο. Και σε αυτο ναι, το ενδιαφερον για το βιβλιο (ή η ελλειψη του) ειναι ο παραγοντας που κανει τη διαφορα. Ισως ομως το ενδιαφερον για τα βιβλια να ειναι τοσο χαμηλο γιατι πια απο ακρη σε ακρη του κοσμου οσοι εχουν την οικονομικη δυνατοτητα βρισκονται μονιμως με μια οθονη στα ματια και ενα πληκτρολογιο στα δαχτυλα. Εχουμε συνηθισει στην παροχη αμεσης πληροφορησης και στη γρηγορη εναλλαγη σελιδων και θεματων. Πια ο εγκεφαλος μας ειναι σα να ζηταει τετοιου τυπου ταχυτητες οταν ψαχνει για ορισμους, πληροφοριες, διευκρινισεις. Δεν ειναι λοιπον τοσο παραδοξο να εχει μειωθει το ενδιαφερον για τα βιβλια οταν πια μπορει κανεις διαδικτυακα να βρει απαντησεις σε πολυ λιγοτερο χρονο απο οσο θα του επαιρνε να διαβασει ενα βιβλιο, ενα λημμα σε εγκυκλοπαιδεια ή ενα αρθρο. Αυτο ως προς την ταχυτητα. Ως προς την ποιοτητα, υπαρχουν και δωρεαν πηγες πληροφορησης εκει εξω και σαϊτς που θεωρουνται και σε ενα βαθμο ειναι αμεροληπτα και αξιοπιστα. Για αυτους που ξερουν τα τρικς της Google και πώς να τη χρησιμοποιησουν σωστα για να αποκλεισουν σκουπιδοσελιδες, ακομα καλυτερα. Δεν λεω οτι ειναι καλη αυτη η εξελιξη. Ισα ισα που η μοιρα των βιβλιων με αφορα, αν δεν υπηρχαν αυτα ή αν εκλειψουν μια μερα (χλωμο) θα πρεπει να βρω αλλο τροπο να βγαλω τα προς το ζην. Αναρωτιεμαι ομως αν η τοσο ευκολη προσβαση στην πληροφορηση ηταν αυτο που αλλαξε τη διαθεση ολων μας απεναντι στα βιβλια.
avatar
kstefi 29.12.2018 | 20:51
Ως γυναίκα δεν διαφωνώ σε όσα αναφέρετε. (Επιτέλους κάποιος απέδωσε στην Κλίντον αληθινούς χαρακτηρισμούς!) Το μόνο σημείο που δεν μου αρέσει, είναι το "έναν γονιό στο σπίτι". Δεν μπορώ να κρίνω αν οικονομικά θα ωφελήσει κάτι τέτοιο, όμως το να εργάζεται η γυναίκα και να συμμετέχει εξίσου ο άντρας στην ανατροφή των παιδιών και το νοικοκυριό είναι σπουδαίο για εμένα, η πραγματική πρόοδος: χωρίς αντιπαλότητες να καθίσουμε να δούμε ποια είναι τα καλά "παραδοσιακά" χαρακτηριστικά και στοιχεία του ενός και του άλλου και να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε και δικά μας. Δεν θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι αν και οι δύο συμμετέχουμε και στην εργασιακή δημιουργία και στην ανατροφή των παιδιών μας; Ο φεμινισμός και άλλα παρόμοια κινήματα κατά την γνώμη που αστοχούν, ακριβώς επειδή δεν στρέφονται στο να διδάξουν τους δύσκολους δρόμους της προόδου ( εν προκειμένω γίνε οραματιστρια, να είσαι δίκαιη, να είσαι ευγενής, να αγωνιζεσαι, να είσαι συνεπής, να μην σε νοιάζει ο φελλός συνάδελφος σου που επιπλέει καλύτερα από εσένα, δεν είναι ευτυχής όταν είναι μόνος του, πίστεψέ με!). Αν είχα γιο θα προσπαθούσα να του μάθω εκτός από τα παραπάνω, να είναι καθαρός ο ίδιος , να προσέχει να είναι καθαρό το σπίτι του, να έχει προσεγμένη εμφάνιση, να είναι επιλεκτικος με τις συντρόφους του, να επενδύει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, να μοιράζεται τις ευθύνες της οικογένειας και πολλά άλλα. Τα καλά χαρακτηριστικά ΔΕΝ έχουν φύλο. Απλως θέλουν πολλή δουλειά. Ή θα γκρινιάζουμε, θα ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι άλλοι και εν τέλει θα την αποφύγουμε ή θα γίνουμε καλύτεροι!
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 30.12.2018 | 00:55
@kstefi : Ο συλλογισμος μου βασιζεται στο σπασιμο του καπιταλιστικου reification του φεμινισμου.

@Βλαχακι : Συμφωνω ! Το εχω δει πολλες φορες, ομως υπαρχει μια ολοκληρωτικη διασταση στο και σε μενα το οποιο ειναι το ιδιο εκνευριστικη. Οταν μιλας για αντρες γενικα και βαζεις ως επικεντρο τον βιασμο, δε σε ενδιαφερει ο διαλογος με το αλλο φυλο. Φεμινισμος διχως αντρες δεν υπαρχει. Ουτε ειμαστε ολοι βιαστες !
βλαχάκι (το) 30.12.2018 | 01:43
Φυσικά. Ποι@ς το ισχυρίστηκε αυτό, εκτός από τις radical σεπαρατίστριες φεμινίστριες, second wave? Δεν είναι όλοι οι άντρες βιαστές, αλλά οι πλειοψηφία των βιαστών είναι άνδρες. Simple as that.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 31.12.2018 | 02:55
@βλαχάκι (το) 30.12.2018 | 01:43 Να συμφωνησω εδω. Πιο σημαντικα, Καλη Χρονια να εχεις fellow LOW rider !
βλαχάκι (το) 31.12.2018 | 18:12
Cheers to the soft spots then!
https://youtu.be/FdsedY0foGc
avatar
βασιλης βασιλειαδης 4.1.2019 | 21:42
νικο,σε ρωτησα στην επομενη σελιδα σχολιων ποιά η πηγη σου για τις γυναικες που εκαψαν επειδη επαναστατησαν εναντιον του αποστολου παυλου. δεν ξερω αν το ειδες,αλλα δεν μου απαντησες...
Φερόμενος 5.1.2019 | 14:13
Νομίζω πως αναφέρεται στην Ιερά εξέταση και στο κυνήγι μαγισσών του μεσαίωνα. Όπως και έχει, αστοχοτατη η διατύπωση..
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 13.11.2019 | 17:18
Οταν αναφερομουν “στις γυναικες που καψαν ζωντανες χριστιανοι παπαδες” εννοουσα γυναικες που προσπαθησαν να σπασουν τον φαλοκρατισμο στην εκκλησιαστικη ιεραρχια και παυλικο σεξισμο. Τετοιο παραδειγμα ειναι οι γυναικες που ακολουθησαν εκκλησιαστικα γυναικεια σεχτα οπως αυτο της “Βιλχελμινας του Μιλανου”. Προσπαθησαν να επαναπροσδιορισουν τη σχεση μεταξυ θρησκευομενου και Θεου στα τελη του 13 αιωνα. Αυτο ηρθε σ' αντιθεση με την φαλλοκρατικη κυριαρχια της εκκλησιας εκεινης της εποχης μ αποτελεσμα μεσα σ' εικοσι μολις χρονια να καταδικαστει το σεχτο στην Ιερα Εξεταση, να καψουν ζωντανες πολλες ακολουθους μεταξυ των οποιων και την πιο πιστη ακολουθο της Βιλχελμινας, που την λεγαν Με’ι’φρεντα, ως αιρετικους
( Πατου/Αντζε Σκρουπ 2017/6).

Επισης οπως προαναφερω, αυτο που ακολουθησε ηταν η βιαιη καταστροφη καθε προσπαθειας κολλεκτιβιστικης δρασης των γυναικων εξω απο την προκαθορισμενη φαλλοκρατικη οριοθετηση του χριστιανισμου και η επαναπροσαρτηση τους στην παλια ιεραρχιση ( δημοσια πυρα αιρετικων βιβλιων οπως το “καθρεπτης” της Πορετε κοκ ).

Θρησκευομενες γυναικες υπηρχαν και πριν τον Αποστολο Παυλο.

Πηγαιναν σε κρυφες εκκλησιες πρωτοχριστιανων, ανηκαν σε σεχτα οπως οι “Εσσενες” , ‘η σε πιο συντηρητικα σχηματα σε συναγωγες της Ιουδαιας ‘η ναους της ευρυτερης περιοχης της λεκανης της ανατολικης μεσογειου, οπου ο Παυλος ταξιδευε. Απλη λογικη μας κανει να πιστεψουμε οτι ο Αποστολος Παυλος δε θα εγραφε τετοιους νομους για τις γυναικες αν δεν υπηρχε α-πριορι λογος, αν οι γυναικες δηλαδη ηταν οπως θα τις ηθελε.

Εγραψε αυτους τους νομους για να ελεγξει την συμπεριφορα τους μεσα σε μια θεοκρατικη, βασιλικου τυπου κοινωνια, που ο ιδιος οραματιστηκε.

Συνεπως οποιαδηποτε προσπαθεια αποστασιοποιησης απο αυτα τα σεξιστικα δεδομενα, σημαινε και αποσχιση απο την ιδια την κοινωνια.

Αρα ο χριστιανισμος επεβαλε για αιωνες μια καταπιεση στις γυναικες που δεν της επηρεασε μοναχα επαγγελματικα οπως με το βιαιο παραδειγμα της Υπατιας ( Γουατς 2006, Κανφορα 1990 κλπ ), παρα σμιλεψε και μια παραδοση που λειτουργησε εναντια στην ισοτητα των δυο φυλλων για δυο χιλιετηριδες. Ευχαριστω.
sPik3 28.12.2018 | 20:41
"Κάνουμε όλες τις δύσκολες δουλειές" Πηγή: www.lifo.gr

Όχι. Τις πιο δύσκολες, βρώμικες και επικίνδυνες/θανατηφόρες δουλειές τις κάνουμε οι άντρες (σώματα ασφαλείας, ανθρακωρύχοι, ναυτικοί, κλπ - to name a few) - και αυτό είναι ΓΕΓΟΝΟΣ.

Μπορείτε να λέτε ορισμένα πράγματα με το όνομά τους, ή πάει ενάντια στο φεμινιστικό δόγμα και στην έννοια της 'πατριαρχίας'?
avatar
pane 28.12.2018 | 22:23
τις κάνουν κάποιοι λίγοι άντρες, όχι εσείς ούτε εγώ. Τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών αναλαμβάνουν κυρίως γυναίκες, ό,τι δουλειά κι αν κάνουν
avatar
Γράφων 29.12.2018 | 16:26
Πόσα σημερινά ανδρόγυνα με παιδιά γνωριζεις; Ειλικρινά από την εποχή του Βουτσά με τον Χρύσανθο έχουν περάσει 40 χρόνια...
avatar
gin&lemon 28.12.2018 | 21:28
Μ’αρεσει που ξεκίνησες να γράφεις ναι,μαζί σας σε όλα χωρίς ναι μεν αλλά και ολόκληρη η απάντησή σου είναι ένα ναι μεν αλλά...
avatar
τυχαίος περαστικός 28.12.2018 | 22:21
Συμφωνώ με το άρθρο σας.
Και κάτι που θέλω να πω είναι ότι ακόμα και το θέμα που προκλήθηκε με τη δήλωση της νεαρής κοπέλας στην εκπομπή του Αρναούτογλου περί ανδρών και χαστουκιών, πολλοί έπεσαν να κατηγορήσουν και να βρίσουν άσχημα την κοπέλα ενώ το γεγονός ότι έχει τέτοια άποψη δείχνει πόσο έχει αποδεχτεί την πατριαρχική κοινωνία, πόσο δεύτερο δέρμα της έχει γίνει και είναι πραγματικά κρίμα.
Ακόμα και γυναίκες σύγχρονες, μοντέρνες, της εποχής, μπορεί να είναι μοντέρνες στην όψη, το στυλ και το lifestyle αλλά δυστυχώς αδυνατούν να υποστηρίξουν την ελευθερία τους κάποιες φορές και πιστεύουν πως αξίζουν σκηνές ζηλοτυπίας και διάφορες τέτοιες συμπεριφορές από τους συντρόφους τους ενώ δεν είναι καθόλου έτσι. Ζήλια και άσχημες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές, πρέπει να απορρίπτονται κατευθείαν.
Η κοπέλα που έκανε τη δήλωση στην εκπομπή του Αρναούτογλου δυστυχώς πιστεύει πως αξίζει άσχημη συμπεριφορά, την έχουν κάνει να αποδεχτεί την πατριαρχία γι' αυτό έκανε και γενίκευση για όλες τις γυναίκες πιστεύοντας πως έτσι θα παρέχει κάποια κάλυψη προς τις άσχημες, απαίσιες ανδρικές συμπεριφορές που μόνο καταδικαστέες και απορριπτέες πρέπει να είναι.
Εξαιρετικό άρθρο, τα συγχαρητήριά μου και πάλι και καλές γιορτές.
avatar
Γράφων 28.12.2018 | 23:37
Μέχρι να μπει ποσόστωση στους ανθρακωρύχους και στους οδηγούς τρακτέρ εγώ θα ομιλώ περί μητριαρχίας. Ή δεν κανει;

Ένδεια λογικής, πολλώ δε μάλλον επιχειρημάτων. Ψέματα, τοξικότητα και θυμός.
avatar
Μαριάννα Θ. 29.12.2018 | 17:03
Μην ξεχάσεις και το κέρασμα στο πρώτο ραντεβού. Έχεις δίκιο, έχουμε μητριαρχία. Αλήθεια , εσύ πότε έκανες ανθρακωρύχος ή οδηγός τρακτέρ; Εγώ πάντως τα σκ*τά της πατριαρχίας τα τρώω καθημερινά.
avatar
Γράφων 30.12.2018 | 09:47
Όταν ως φοιτητης δούλεψα σε εργοστάσιο διότι ήταν η μόνη δουλειά που θα με παίρναν σίγουρα. Παντού άλλου (σέρβις, πωλήσεις, προωθήσεις κτλ)ζητούσαν "κοπελες".

Παραμένει η μπάλα στον Θεό. Πιο πάνω ο άλλος περνάει γενεές 14 διότι είπε ένα αυθαίρετο νούμερο (250.000 εκδιδομενες).

Όλος ο φεμινισμός βασίζεται σε αυθαίρετα νούμερα και ακόμα πιο αυθαίρετα συμπεράσματα.

Δες αυτό το άρθρο. 400 shares 40 σχόλια. Με απλά λόγια δεν αφορά πολλούς αλλά αυτούς που αφορά είναι πολύ παθιασμένοι. Ο πυρήνας του δικαιωματισμου. Καλοί, φανατικοί πελάτες. Και μετά, αν παραμένει διαφωνία και ο άλλος δεν τρομάξει από την ένταση του συνομιλητή, πέσιμο επί προσωπικού.

Θέλω να μου πουν λοιπόν σ υ γ κ ε κ ρ ι μ ε ν α μέχρι οποίου ποσοστού ευθύνεται η πατριαρχία για την οικονομική ανισότητα ανδρών- γυναικών. Θέλω να μου δώσουν στοιχεία πότε, που ανακαλύφθηκε η πατριαρχία, και ποιοι ήταν οι θεωρητικοί της. Τι έχουν υποστηρίξει αυτοί.

Διότι για τον φεμινισμό ξέρουμε. Ποιος έφτιαξε τη λέξη (Φουβριέρ, Γάλλος σοσιαλιστής), ξέρουμε τις σημερινές πολιτικές του καταβολές (αναρχικά κινήματα 60-70), ξέρουμε τι λένε οι ακραίοι φίλοι του (από την καταστροφή της πυρηνικής οικογένειας στην ελπίδα να καταστούν όλες λεσβίες κτλ κτλ).

Εκτός από το να λέει ακατάληπτα συναισθηματικά μπορεί ένας φεμινιστης να μιλήσει με λογικά επιχειρηματα;

Τι του φταίει πρακτικα;
bagle 31.12.2018 | 18:14
Herp herp derpa derp.

Σιγά μην κάτσω να γράψω δοκίμιο επειδή έχεις
και καλά,απορίες,Γράφων.

https://www.youtube.com/watch?v=xDI4F7eWu7k

avatar
Γράφων 3.1.2019 | 07:50
@ bagels

Εννοείται δεν περίμενα δοκίμιό από έναν φεμινιστη. Αυτό θέλει υποτυπώδη επιχειρήματα και γνώση.

Πάμε ξανά στις κατάρες κατά της πατριαρχίας που είναι πιο βολικό πεδίο. Μίλησε μας για τα συναισθήματα σου. Τι αισθάνεσαι ότι υπαρχει; Άσε το τι όντως υπάρχει. Τι νιώθεις;

Ελπίζω να σε βοήθησα.
avatar
Γράφων 3.1.2019 | 21:46
Ναι, θα γράψεις δοκίμιο.

Το ό,τι νάναι φτάνει.
bagle 4.1.2019 | 00:29
Πρώτ'απ'όλα,δεν είσαι σε θέση να μου υπαγορεύσεις απολύτως τίποτα και δε βρίσκομαι εδώ για'σένα.

Κατά δεύτερον,δε θα αντιλαμβανόσουν τα επιχειρήματα ακόμη κι αν σε επισκέπτονταν με σφοδρότητα ανευρύσματος.

Για όλα τα υπόλοιπα,η βιβλιογραφία είναι πλούσια και βεβαιώνω ότι θα βρεις σίγουρα και στο πολυτονικό.
avatar
Γράφων 4.1.2019 | 08:09
Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι ο φεμινισμός εδράζεται σε ψέματα και προσωπικές επιθέσεις. Ό,τι κάνεις εσυ και επιτρέπει για εσένα ο moderaror κόβοντας δικά μου σχόλια και παιρνόντας τα εμφανέστατα ειρωνικά δικά σου.

Η διαλυτική μαλάκια του τοξικού λόγου και του συνεχούς θυμού ή θα εκλογικευθεί ή θα εξαφανισθεί.

Φτάνει πια με την ανάλυση συναισθημάτων που αποπειρώνται την σπουδαιοφάνεια. Φτάνει πια το συναίσθημα να θέλει να πάρει τη θέση της λογικής, πολιτικής κουβέντας.

ΥΓ Από πότε είναι ψόγος να μπορείς να διαβάσεις σε πολυτονικό το έχασα. Ή είναι στις προσταγές του 5ου κυματος;

ΥΓ2 Δεν σου υπαγόρευσα να μου απαντήσεις κι όμως το έκανες. Καλό είναι να κρατάμε την κουβέντα σε επίπεδο πολιτισμένου διαλόγου και όχι ξεμαλλιασματος επί προσωπικού. Δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι μπορεις.
βλαχάκι (το) 4.1.2019 | 12:26
bagle, συ πού εξηφανίσθης;
bagle 5.1.2019 | 00:49
Βλαχάκι (τόι τόι τόι) δυστυχώς δεν προλαβαίνω να γράφω,πιέζομαι από άποψη χρόνου και περιορίζομαι στο να διαβάζω μόνο.
Διαβάζω συστηματικά πάντως κι εδώ κι εκεί,απ'αυτή την άποψη δεν εξαφαντίστοντω.
Θαυμάζω πάντως το live and let live που σε χαρακτηρίζει,εγώ δεν την παλεύω καθόλου πλέον.
βλαχάκι (το) 5.1.2019 | 16:24
Πες το ψέματα, τρώει χρόνο πράγματι και να πεις ότι είμεθα και αργόσχολοι... Ευτυχως δεν ασχολούμαι με σοσιαλμύδια τλχ. Πάντως, έχω αναπτύξει φοβερές τεχνικές συγγραφής στην πολύωρη καθημερινή μετακίνηση με μμμ, πάνω/κάτω/μέσα/έξω δεν καταλαβαίνω χριστό :-P

Live and let live? Βρίσκεις;
Όπως και 'να 'χει ακούς κι ωραία, να εγώ ας πούμε έμαθα ότι έχω ένα όπλο: "το κραγιόν", εσύ αν κάτσεις μπορεί να μάθεις, φερ' ειπείν, ότι το δικό σου είναι: η τυχερή ρακέτα που χρησιμοποιείς στο Γουίμπλετον.

Άντε, καλή σου συνέχεια bagle και ουχί bangle και see u around
bagle 6.1.2019 | 14:16
Ναι ναι,βρίσκω.
Και μαθαίνω,επίσης.Δε χωράει κάτι εξυπνακίστικο,ειλικρινά σ'ευχαριστώ πολύ.
<3
βλαχάκι (το) 6.1.2019 | 23:34
...Α καλέ μην ανησυχείς, απομακρυσμένα φιλικώς διακείμενα προσώπατα που τους έχω βάλει να υποστούν το 6. The visitation δεν τα δαγκάνω, για τους άλλους έλεγα.
avatar
Μαύρος Γάτος 4.1.2019 | 20:02
Οπως πολύ εύστοχα έγραφε ο Ανατόλ Φρανς στα τέλη του 19ου αιώνα, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο :

"και οι πλούσιοι και οι φτωχοί έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες ή να ζητιανεύουν ένα κομμάτι ψωμί"...
avatar
Γράφων 8.1.2019 | 10:09
Αν θες θετικές διακρίσεις για το φερόμενο underdog, τότε πρέπει να υπάρχει και ισόποση (ανάλογη) ελευθερία της έκφρασης για τον σχετικό έλεγχο.

Και θετικές διακρίσεις και φίμωση/λογοκρισία με το άλλοθι του "αντιρατσιστικού" πάει πολύ. Για την ακρίβεια καταργεί τη δημοκρατία.

Άσε τον Ανατόλ Φρανς και πιάσε Ρόναλντ Ντουόρκιν.

Φτάνει με τους μυθιστοριογράφους. Εκτός από την μυθιστορία υπάρχει και η ιστορία.
avatar
Harlan 29.12.2018 | 08:49
Δυο αφορισμοί.
1) Πραγματική ισότητα ανδρών / γυναικών θα έχουμε, αν κάποτε υπάρξει μια _ανίκανη_ γυναίκα σε μεγάλη διευθυντική θέση και όλοι το θεωρούν φυσιολογικό.
Γιατί αν είσαι 2Χ φορές καλύτερη από τους άντρες και πάρεις ψηλό αξίωμα, δεν είναι ισότητα, είναι αξιοκρατία.

2) Women who seek to be equal with men, lack ambition (Marilyn Monroe)

Πολλές απάντησαν οργισμένα / ειρωνικά στο πρώτο μου σχόλιο.
Θεωρώ αξιοσημείωτο (αν και δυστυχώς αναμενόμενο) το γεγονός ότι η ιερή αγανάκτηση και το σκίσιμο των καλσόν έγινε πάνω στην φράση με τα στριγκ.
Ολες ενοχλήθηκαν στην ιδέα ότι ίσως δεν θα μπορούν να τα φοράνε.

Καμία απολύτως δεν ασχολήθηκε με την φράση που χαρακτήρισα σαν σημαντικότερη από όλα: Οτι τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, κατακτιώνται.

Υπάρχει και ένας άλλος παλιός αφορισμός. Ταιριάζει σε όσους δείχνεις κάτι σημαντικό (την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους) και εκείνοι βλέπουν μόνο το ασήμαντο (τα στριγκ).
Είναι αυτός με το φεγγάρι και το δάχτυλο.

Κορίτσια, είμαι ο τελευταίος που θέλει να σας υποδείξει τι να (μην) φοράτε. Στο κάτω κάτω, εμένα μου αρέσει να βλέπω πωπουδάκια - δηλαδή αυτά τα λίγα που είναι ελκυστικά.
Αν ΕΣΕΙΣ νομίζετε ότι μπορείτε έτσι να αλλάξετε την κοινωνία, να γκρεμίσετε βίαιες δομές και προκαταλήψεις αιώνων, εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.

Ανυπομονώ λοιπόν να δω τον ξεσηκωμό σας. Εμένα με ενδιαφέρει πρώτιστα το να ξεκουνηθείτε και να απαιτήσετε.
Το πως θα ξεσηκωθείτε, το πως θα κατακτήσετε τα δικαιώματα που σας ανήκουν, δεν περιμένετε φυσικά να σας το υποδείξει ένας αρσενικός.

Το τι (δεν) θα φοράτε τον αγώνα σας, είναι το _τελευταίο_ που απασχολεί εμένα.
Δυστυχώς, είναι το _πρώτο_ που απασχολεί εσάς.

Καλή τύχη πάντως. Θα την χρειαστείτε.

Υ.Γ. Θέλετε να με κατατροπώσετε στα σχόλια και στις αρνητικές ψήφους; Κανένα πρόβλημα. Δικαίωμα σας. Δεν σκοπεύω καν να υπερασπίσω τον εαυτό μου.
Θα προτιμούσα όμως να με κατατροπώνατε με την δίκαιη εξέγερση σας, όχι με χαζομαρούλες στα σόσιαλ μήδια.
Scotland for Holidays 29.12.2018 | 15:20
Harlan, οι τοσες απαντησεις/αναφορες σε δωδεκαποντα γοβες στιλεττο στρινγκ δεν εγιναν για να πουμε "θα φοραμε ο,τι θελουμε κι αμα σας αρεσει, αντε". Εγιναν γιατι η συνδεση: δωδεκαποντα με στρινγκ και ελλειψη μαχητικοτητας/ενδιαφεροντος για θεματα που απτονται της ισοτητας των φυλων, απλα δεν ειναι σωστη. Βασικα δεν θα επρεπε καν να γινεται τετοια συνδεση.

Οπως ειπες και εσυ, ειναι δυσκολο να αλλαξουν δομες που υπαρχουν στην κοινωνια εδω και εκατονταδες χρονια. Τα όποια αποτελεσματα εχουν οι προσπαθειες για ισοτητα θα παρει καιρο να φανουν. Οπως επισης ειπες στο αρχικο μηνυμα, τα δικαιωματα και οι ελευθεριες δεν θα μας χαριστουν, πρεπει να παλεψουμε. (Σε αντιθεση με τους αντρες που αντιστοιχες ελευθεριες και δικαιωματα τους εχουν δοθει εξ ορισμου, και δεν χρειαζεται να παλευουν καθημερινα με σεξισμο, μειωτικα σχολια λογω εμφανισης, αναφορες στο ποτε και αν θα κανουν παιδια, αναφορες σε πλυσιματα πιατων οταν προκυψει λεκτικη αντιπαραθεση, χαμηλοτερες απολαβες λογω φυλου, κακοποιηση, αμφισβητιση, για να αναφερω απλως μερικα παραδειγματα.)

Το πρωτο βημα στην προσπαθεια για ισοτητα ειναι να παραδεχτουμε (ολοι) οτι υπαρχει προβλημα. Αλλα επειδη ειπες τη λεξη εξεγερση που βρισκω αρκετα ενδιαφερουσα, εξεγερση ειναι και να συνειδητοποιει μια γυναικα την κακοποιηση της για παραδειγμα, και να εχει το σθενος να φευγει απο την πηγη του προβληματος. Εξεγερση ειναι να βαζεις και τον αλλο στη θεση του οταν πεταει μειωτικα σχολια που ακουμπανε το φυλο, τη σεξουαλικη προτιμηση ή την εμφανιση του αλλου. Εξεγερση ειναι και οταν αντρες παραδεχονται οτι δεν υπαρχει ισοτητα χωρις να φοβουνται μην τους κραξει καποιος επειδη ειχαν το θαρρος να πουνε το αυτονοητο.
avatar
Harlan 29.12.2018 | 17:33
Συμφωνούμε λοιπόν το ότι υπάρχει πρόβλημα σεξισμού - μεγάλο μάλιστα. Ιδίως στην ελληνική κοινωνία.

Συμφωνούμε ( ; ) ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε και πως.
Οι λύσεις είναι σίγουρα δύσκολες και πολύπλοκες, σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα.

Δεν έχω - λόγω του φύλου μου - ούτε την αρμοδιότητα, ούτε το δικαίωμα ούτε τις ικανότητες να δώσω πιθανές λύσεις. Περιμένω να τις δώσετε εσείς.

Περιμένω μάλιστα με αδημονία και ανυπομονησία γιατί θέλω πραγματικά να αλλάξει η κατάσταση υπερ των γυναικών (έχω πολλούς λόγους γι' αυτό, αλλά δεν θέλω να τους αναπτύξω εδώ).

Το αν θα κάνετε επανάσταση, εξέγερση, το αν θα βάλετε τις φωνές, το αν θα φύγετε κλπ κλπ κλπ θα το αποφασίσετε εσείς και μόνο εσείς. Αλλά _κάτι_ πρέπει να κάνετε επί τέλους.

Η αδημονία / ανυπομονησία μου μετατρέπεται σε απελπισία όταν βλέπω ότι δεν θέλετε να κάνετε ΤΙΠΟΤΑ.

Ολίγος μαϊντανός σε προσωπικές συζητήσεις, μπόλικη κλαψομ....ίαση στα σόσιαλ μήδια (κλαψ λυγμ είμαστε αδικημένες) και μετά ΤΙΠΟΤΑ. Από δράση, μηδέν.

Και όχι μόνο δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, αλλά πέφτετε πανεύκολα θύματα σε κάθε κατευθυνόμενη προσπάθεια αποπροσανατολισμού.
Η μόδα είναι κάργα αποπροσανατολισμός, το metoo επίσης. Υπάρχουν κι άλλα, πολλά.

Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει το τι (δεν) φοράτε. Πόσο μάλλον να επιβάλλει οτιδήποτε. Αλλά όταν βλέπω ότι τον περισσότερο χρόνο σας τον ξοδεύετε με το ερώτημα του τι σχήμα θα έχει το βρακί σας (τρίγωνο; κορδόνι; με δαντέλες; ) και τι χρώμα θα έχει το κραγιόν σας, με πιάνει μαύρη απελπισία. [*]

Πότε θα ασχοληθείτε με την ισότητα και τα δικαιώματα σας κορίτσια; Πριν αποφασίσετε ποιό χρώμα τσάντας ταιριάζει στις καινούργιες σας γόβες ή μετά;

[*] Θα με ρωτήσεις ίσως, πως μπορεί να ξέρει ένας αρσενικός πόσο χρόνο ξοδεύετε για το κάθε τι.
Θα σου απαντήσω με τον πίνακα περιεχομένων (και την λίστα σχολίων) της αγαπημένης μας lifo.
Και όλων των άλλων εντύπων, TV, ράδιο, γουατέβερ.

Δες πόσα άρθρα δημοσίευσε η lifo (η οποιοσδήποτε άλλο ΜΜΕ) σχετικά με την μόδα, την εμφάνιση σας, το νυφικό σας, την κουζίνα σας, τον αντρούλη σας.

Και μετά κάνε μια σύγκριση με τον αριθμό των άρθρων που αφορούν τα δικαιώματα σας ΜΑΖΙ με προτεινόμενες λύσεις (γιατί να να κλαψουρίζεις ότι σε αδικούν χωρίς να προτείνεις λύσεις, είναι 100% άχρηστο και δεν μετράει).

Τα ΜΜΕ ξέρουν το κοινό τους. Ο αριθμός των άρθρων για κάθε θέμα είναι ένας πολύ καλός δείκτης για να μάθουμε με τι ασχολείται το αναγνωστικό κοινό.
Κρίνοντας από τα άρθρα στα ΜΜΕ, οι γυναίκες ασχολούνται με κάθε χαζομάρα που μπορείς να φανταστείς, εκτός από τα δικαιώματα τους.
Scotland for Holidays 30.12.2018 | 06:30
Harlan,

Τη λυση θα τη δωσουμε ολοι μαζι. Δεν ειναι ευθυνη των γυναικων μονο, να διορθωσουν ενα κοινωνικο προβλημα που αγγιζει και αφορα τους παντες - γυναικες και αντρες - αλλα εχει ως θυματα κυριως τις ιδιες!

Πολυ ελπιδοφορο που θελεις να αλλαξει η κατασταση υπερ των γυναικων και δεν υπαρχει ιχνος ειρωνιας σε αυτο που γραφω. Ομως τι εννοεις οταν λες "δεν θελετε να κανετε τιποτα"; Ολες οι γυναικες αυτου του κοσμου δεν θελουν να κανουν τιποτα προκειμενου να επιτευχθει ισοτητα; Ακομα και αυτες που ειναι γραφτο να πεθανουν σε εγκληματα "τιμης"; Καπως επικινδυνη γενικευση αυτο.

Επισης, ας μην υποτιμουμε ακομα και την κλαψο*****ση στα σοσιαλ μηντια. α) Ειναι κατι που σε αλλες εποχες ουτε καν φανταζονταν οι γυναικες οτι θα μπορουσαν να κανουν - οτι θα εβρισκαν δηλαδη τροπους να εκφρασουν δημοσια την αγανακτηση τους για προσβολες, εκφοβισμους, κακοποιηση, χαμενες επαγγελματικες ευκαιριες λογω μητροτητας κτλ κτλ. β) Η δημοσιοποιηση ιστοριων, εμπειριων και σκεψεων γυρω απο το προβλημα, μας βοηθαει ολους να καταλαβουμε το μεγεθος του και δινει δυναμη και σε αλλες γυναικες να βγουν μπροστα και να μιλησουν για δικες τους τραυματικες εμπειριες. Μακροπροθεσμα, αυτο μονο καλο μπορει να ειναι.

Δεν εχω παρατηρησει την αναλογια αρθρων σχετικων με γοβες και στρινγκ σε σχεση με τα αρθρα που δημοσιευονται για γυναικεια και αλλα ανθρωπινα δικαιωματα. Εντουτοις θα πω οτι καθε μεσο ενημερωσης/σαϊτ/μπλογκ εχει το δικο του χαρακτηρα και τη δικη του κατευθυνση. Η αναφορα δε σε θεματα ανθρωπινων δικαιωματων εκ των πραγματων χρειαζεται περισσοτερο ψαξιμο, ενημερωση και χρονο απο αυτον που απαιτειται για να γραφτουν/ δημοσιευτουν αρθρα που αναφερονται στο χρωμα του κραγιον, οποτε ας μην ξεχναμε και αυτον τον παραγοντα οταν κανουμε συγκρισεις "ποσα αρθρα για εκεινο", "ποσα αρθρα για το αλλο". Το οτι καποια ΜΜΕ δινουν εμφαση σε επουσιωδη θεματα (που βεβαια κι αυτο σχετικο ειναι, και επισης ανοιγει το τεραστιο θεμα-ερωτημα: τα media ακολουθουν ή οριζουν τελικα τα ενδιαφεροντα του κοινου τους) δε σημαινει οτι οι γυναικες δεν ενδιαφερονται για τα δικαιωματα τους. Απο παντου μπορεις να παρεις πληροφοριες και τροφη για σκεψη. Ακομα και απο τα σχολια κατω απο αρθρα, οχι μονο απο τα ιδια τα αρθρα.

Θελω απλως να πω οτι δεν υπαρχει τιποτα κακο στο να διαβαζει κανεις αρθρα για το νυφικο, τη μοδα, την κουζινα. Αρκει αυτο που διαβαζει να μην αναπαραγει ανοησιες σε σχεση με την αξια ή τον "προορισμο" των φυλων. Βασικη προυποθεση για να αλλαξει το οτιδηποτε προβληματικο ειναι να το παραδεχτουμε, οπως συμφωνησαμε πριν. Και να καταλαβουμε τις ιστορικες του ριζες. Για την κατανοηση του φαινομενου πατριαρχια, ή της λεξης προνομιο στην οποια αναφερεται η αρθρογραφος (ευστοχα κατ'εμε) ιδανικα προστρεχουμε σε λεξικα. Σε επιστημονικα αρθρα ή βασεις δεδομενων, αν υπαρχει δυνατοτητα. Σε βιβλια που εξηγουν ιστορικα και κοινωνιολογικα, πού εξυπηρετουσε και ακομα εξυπηρετει η οργανωση κοινωνιας που παρουσιαζουμε. Αυτου του ειδους η αναζητηση δεν αναιρειται απο το ενδιαφερον για τις τασεις της μοδας πχ ή της μουσικης. Οπως νιωθει ο καθενας.
βλαχάκι (το) 29.12.2018 | 21:32
"Ολες ενοχλήθηκαν στην ιδέα ότι ίσως δεν θα μπορούν να τα φοράνε".

Ε, αγόρι...όχι, @ περισσότερ@ ενοχληθήκαν που το πατρονάρισμα πάει σύνεφο, με το συμπάθειο :-)

Αυτό-αυτό-αυτό είναι σωστό!
Κλωτσές με δωδεκάποντα να βάλετε μυαλό!
https://www.youtube.com/watch?v=tCA-jaWV74w
avatar
Harlan 30.12.2018 | 09:18
@βλαχάκι (το)
Που σε πατρονάρισα καλέ μου άνθρωπε; Που προσπάθησα έστω να σε πατρονάρω;

Έχω γράψει ήδη 3 σχόλια και όλα λένε το ίδιο πράγμα:
ΞΕΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ και απαιτείστε τα δικαιώματα σας.
Αν αυτό το θεωρείς πατρονάρισμα, πάω πάσο.

Με πιάνει μάυρη απελπισία όσο δεν κάνετε τίποτα για να αλλάξουν οι συνθήκες εναντίον σας.
Θα το έκανα εγώ για πάρτη σας, αλλά απαγορεύεται λόγω του φύλου μου - και σωστά.

Φορέστε ότι θέλετε. Κλωτσήστε όποιον και όσο θέλετε (ακόμα και εμένα, αν το κρίνετε σκόπιμο). Με μπότες, με 12ποντα, με τσαρούχια ή με βατραχοπέδιλα.
Αλλά ΞΕΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ. Κάντε κάτι. Οτι κρίνετε εσείς σαν υπέρ σας (δεν πατρονάρω).

Οσο περνάτε τις ώρες σας μπροστά σε έναν καθρέφτη και όσο ασχολιόσαστε με το πόσες δαντέλες θα έχει το νυφικό σας (ή το βρακί σας), πότε θα ρίξετε τις απαραίτητες κλωτσιές;

Το να θέλεις να με κλωτσήσεις, δεν αρκεί. Έχεις μπροστά σου (και πάνω σου, να σε καταπλακώνουν) σεξιστικούς θεσμούς αιώνων. Αυτοί δεν θα φύγουν από μόνοι τους, επειδή εσύ νευρίασες, θέλεις να τους κλωτσήσεις και πάτησες μερικά λάικ στα σόσιαλ.

Τα Θέλω μας οφείλουμε κάποτε να τα κάνουμε και πράξη ξέρεις, αλλιώς είναι εντελώς άχρηστα.

Θέλεις πραγματικά να γκρεμίσεις τον σεξισμό; Αν ναι, ΠΩΣ σκοπεύεις να το καταφέρεις; Με το να επιλέξεις το κατάλληλο σορτσάκι για τις μπότες σου;

Σίγουρα δεν θα φύγει ο σεξισμός από την κοινωνία μας, με το να ισιώνεις εσύ επί ώρες το αιλαινερ και το μαλλί μπροστά στον καθρέφτη. Trust me.
Δικαίωμα σου βέβαια να χτενίζεσαι όσο θέλεις. Αλλά αν περιμένεις έτσι να γκρεμίσεις τον σεξισμό, την έκατσες την βάρκα. Απλή γνώμη είναι αυτό, όχι πατρονάρισμα.

Εξήγησα ήδη πιο πάνω: Ξέρουμε πως περνάτε τον χρόνο σας, μετρώντας τα δημοσιεύματα όλων των ΜΜΕ για το κάθε θέμα. Τα ΜΜΕ ξέρουν πολύ καλά το κοινό τους, αλλιώς χάνουν γρήγορα το πρώτο Μ.

Αντί λοιπόν να μου κατεβάζεις μουτράκια για το ότι δήθεν σε πατρονάρω - που δεν ισχύει, βρες καλύτερα πόσα άρθρα ασχολούνται με την κατάκτηση των δικαιωμάτων σας. Μαζί με προτάσεις λύσεων, όχι σκέτα κλαψ λυγμ.

Για κάθε άρθρο που θα βρίσκεις εσύ με θέμα τα δικαιώματα σας, θα σου βρίσκω 10 εγώ με θέμα το νυφικό σας, τα παπούτσια σας και το κονσήλερ σας.
avatar
Ramon Ramone 30.12.2018 | 13:52
Harlan, σόρρυ που επεμβαίνω, αλλά διακρίνω μια "αμυντική" επιθετικότητα στα σχόλια σου που ίσως δεν είναι ανάλογη με την "επίθεση" που πιθανόν να θεωρείς ότι δέχεσαι εξαιτίας των όσων λες (που κατά βάθος δεν μοιάζουν να είναι κακοπροαίρετα ή προς την λάθος κατεύθυνση). Επίσης, ο τρόπος που τα λες και τα υποστηρίζεις μοιάζει να ενέχει στοιχεία γενικευμένης απαξίωσης (ίσως και ειρωνίας) προς εκείνους/ες στους οποίους/ες απευθύνονται, που εντέλει φαίνεται ως προκατάληψη και δύναται με την σειρά της να προκαταβάλλει κάποιον αρνητικά απέναντι σου. Και δεν ξέρω αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις το μήνυμα σου. Για να είμαι ειλικρινής, μου φαίνεται ότι είναι το ακριβώς αντίθετο. With all due respect, αυτά...
βλαχάκι (το) 30.12.2018 | 14:45
Μα, τον έναν οφθαλμό του Πολύφημου που στραβώθηκε κι αυτός! Τι λέει ο άνθρωπας ρε; Ακόμη και ο γράφων με τον οποίο έχουμε πιαστεί μαλλί με μαλλί (που λέει ο λόγος) δεν μου έχει απευθύνει τόσες εξωφρενικά 100% άστοχες μπαρούφες. Η επιτομή του άρτσι μπούρτσι και λουλάς.

Φίλε μου, ούτε ξέρεις ποιοι είμαστε ο καθένας μας, ούτε τί κάνουμε, ούτε με τι ασχολούμεθα, ούτε το πώς κινούμεθα, ούτε πώς το κάνουμε ό,τι κάνουμε.

Τέλος, δεν απορρώ, πλέον, που βλέπεις τις γυναίκες ως μία άμορφη μάζα με "στρινγκ και δωδεκάποντα" (μόνον).

Καλά ξυπνητούρια και καλή τύχη σου εύχομαι.
avatar
Harlan 30.12.2018 | 16:36
@βλαχάκι (το), οτιδήποτε και να έχω πει, δεν σε έχω προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο.
Χαίρομαι που ξεσκεπάζεσαι.

Μη μου εύχεσαι καλή τύχη. Δεν την χρειάζομαι. Αν δεν τόχεις καταλάβει εγώ είμαι από πάνω σου.

Υπάρχουν πανίσχυροι θεσμοί, έθιμα και πολλά πολλά άλλα, που αφαιρούν δικαιώματα από σενα και τα δίνουν σε μένα. Εγώ προσωπικά, θα ήθελα να είναι αλλιώς τα πράγματα. Εσύ όχι.

Τι να την κάνω την τύχη που μου εύχεσαι; Ολοι οι άσσοι είναι στα χέρια μου - εσύ έχεις μόνο το κραγιόν σου.

Εξ άλλου, έχεις αποδεχτεί πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση, δεν θέλεις να κάνεις τίποτα για να την αλλάξεις- εκτός από κάτι νιαουρίσματα στα σόσιαλμηδια ότι σε αδικούν.

Δεν πειράζει (όχι τουλάχιστον εμένα). Επί 900 χρόνια σας έχουμε κάτω από τις σόλες μας, θα αντέξετε άλλα 500. Ίσως σε 500-600 χρόνια από σήμερα βρεθούν κάποιες του φύλου σου που θα πουν "φτάνει πια" και θα ΚΑΝΟΥΝ κάτι γι' αυτό.

Την τύχη λοιπόν την χρειάζεσαι εσυ. Καλή τύχη - και καλά κρασιά.
Scotland for Holidays 30.12.2018 | 20:29
Μηνυμα του Harlan 30.12.18 στις 16:36...

Harlan, εκτος απο διαφορες λανθασμενες υποθεσεις που εχεις κανει, βλεπω και προσβολες και προκλησεις του τυπου εγω ασσους, εσυ κραγιον. Απορω δηλαδη πώς περαστηκε αυτο σου το ποστ.

Σου εγραψα και πριν οτι το θεμα "κραγιον" οπως και το θεμα "στρινγκ" δεν εχουν καμια σχεση, καμια επιδραση στη μαχητικοτητα του αλλου, στην επιγνωση και ευαισθητοποιηση του για κοινωνικα θεματα. Συνεχιζεις να κανεις αυτη τη συνδεση, λανθασμενα.

Οσον αφορα στο τι κανει ή δεν κανει ο καθενας για να αλλαξει μια προβληματικη κατασταση, σου εγραψε και το ιδιο το βλαχακι οτι δεν ξερεις τιποτα για το ποιοι ειναι αυτοι με τους οποιους κανεις διαδικτυακη συζητηση αυτη τη στιγμη, τι κανουν, πως το κανουν, πως δραστηριοποιουνται. Πώς εχεις βγαλει το αυθαιρετο συμπερασμα οτι το βλαχακι ή το οποιοδηποτε αλλο ατομο δεν κανει τιποτα για να διορθωθουν τα ζητηματα ανισοτητας στην κοινωνια;

Κατι κατι τελευταιο παρ'ολο που η προθεση σου ισως και να μην ειναι κακη. Θα σου προτεινα να ξανασκεφτεις τη φραση "αν δεν το εχεις καταλαβει, ειμαι απο πανω σου" οταν μιλας σε ατομα που ειναι προφανες οτι ενδιαφερονται για το θεμα της συζητησης. Το πιθανοτερο ειναι οτι ενδιαφερονται για το θεμα της συζητησης γιατι βιωνουν στο ιδιο τους το πετσι τα σ***α της πατριαρχιας και τους περιορισμους που αυτη θετει σε ενα σπαραχτικα μεγαλο αριθμο ανθρωπων. Λες να μην εχουν επιγνωση ποιος ειναι απο πανω;
βλαχάκι (το) 31.12.2018 | 00:02
...Νυφικά, νταντέλες, σορτσάκια, αϊλάινερ, κραγιόνια, καθρέφτες, στρινγκ, δωδεκάποντα, νιαουρίσματα, γκρινίτσες, γενικεύσεις, γενικεύσεις, γενικεύσεις, προσβολές, πατρονάρισμα, αυθαίρετα εξωφρενικά συμπεράσματα και τώρα έχεις και τις γυναίκες "κάτω με την μπότα". Τι να πω; Ότι μοιάζεις να ηδονίζεσαι, ελαφρώς;

Εμένα δεν μ' αφορούν όλα αυτά τα πράγματα που λες, δεν με αγγίζουν, μου προκαλούν τον γέλωτα, διότι δεν θα μπορούσες να είσαι πιο εκτός, στο λέω μία, στο λέω δύο και δεν καταλαβαίνεις χριστό, δεν πειράζει.

Εσύ, όμως, τσαμπουνάς χοντράδες και εκτίθεσαι.

(*) καλά εκεί με το κραγιόν έλιωσα κυριολεκτικά. Να είχα και κανένα, καλά θα ήταν, δεν είμαι τόσο camp δυστυχώς.
avatar
Μεταμεσονύχτια_Ντίκ_Πίκ 29.12.2018 | 09:25
Να ρωτήσω και εγώ κατι;Όταν μια εμφανίσιμη κοπέλα επιλέγεται μόνο για αυτόν τον λόγο (και έχει ως σημαία της την καλή της εμφάνιση )απέναντι σε έναν άντρα που έχει τα ίδια εργασιακά προσόντα ,ειναι σεξιστικό η οχι ?
Όταν οι γυναίκες που μπαίνουν πχ στον στρατό πιάνουν τις πιο βολικές θέσεις (το 90% ειναι σε γραφεία )την ίδια στιγμή που οι άντρες με διπλάσια η τριπλάσια χρόνια υπηρεσίας κάνουν τις πιο δύσκολες δουλειές ειναι σεξιστικό η οχι;
Και τέλος ,όταν μια γυναίκα προσλαμβάνεται σε μια εταιρία και μετά απο ενα χρόνο δουλειάς κάνει 3 παιδιά στην σειρά με αποτέλεσμα να πληρώνεται για παραπάνω απο 3 χρόνια χωρίς να δουλεύει ,αξίζει να απολυθεί η οχι;
avatar
pane 29.12.2018 | 17:28
συμφωνώ, οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να κάνουν παιδιά, τουλάχιστον στην ελλάδα
βλαχάκι (το) 29.12.2018 | 21:39
...κι εγώ συμφωνώ με pane, τι τις έχουμε τις Σύρες και τις αφρικανές, άλλωστε;
Ας κάνουν αυτές παιδιά.

https://www.youtube.com/watch?v=awD1gtpdWIA
avatar
Μεταμεσονύχτια_Ντίκ_Πίκ 30.12.2018 | 07:35
συγνωμη ,αυτο κατάλαβες πως είπα ;να μην κάνουν οι γυναίκες παιδιά ;
Θεωρείς λογικό κάποια να δουλέψει ενα χρόνο σε μια εταιρία και τα αλλά 3 να πληρώνεται χωρίς να δουλεύει επειδή αποφάσισε να κάνει 3 παιδιά συνεχόμενα ;εσυ αν είχες επιχείρηση θα δεχόσουν να πληρώνεις κάποιον επι 3 χρόνια χωρίς να δουλεύει ;(δεν λέω για όσες κάνουν ενα παιδί και παίρνουν άδεια ).
Τώρα όσο αφορά το σχόλιο για τις Συρες και τις Αφγανες έκτος απο αποτυχημένο το σκεπτικό σου κρύβει και κατι βαθιά ρατσιστικό ...
βλαχάκι (το) 30.12.2018 | 15:10
Aφρικανές όχι Αφγανές και περί ρατσισμού, σε δουλεύω είναι obvious. (Αλλά φαίνεται ότι το irony και το bronzy δεν το έπιασες).

Ελλάδα 2018: Ποιο θεωρείς πολύ πιο κοινό σενάριο; Να κάνει μία γυναίκα 3 παιδιά το ένα πίσω από το άλλο και να πληρώνει ο καημένος ο εργοδότης μέρος των μισθών της ή μία γυναίκα να βρίσκεται σε θέση επισφαλή σε σχέση με την εργασία της, να κάνει ένα παιδί, να αναγκάζεται να το φορτώσει σε παππουδογιαγιάδες ή ξένες γυναίκες και να σκέφτεται καιρό αν τολμάει και αν την παίρνει να κάνει δεύτερο; Τι να σου πω, εγώ, πάντως, τείνω να βλέπω την δεύτερη κατηγορία, που θεωρώ ότι ανταποκρίνεται και στο fertility rate/ υπογεννητικότητα. (Καμία αντίρρηση από μένα πάντως, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα και κρατική βοήθεια).
avatar
pane 30.12.2018 | 21:06
οι επιχειρήσεις δεν γίνεται να πληρώνουν έναν άνθρωπο να κάθεται 1 χρόνο. Οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν για να ζήσουν (εκτός από ελάχιστους). Πώς θα ζήσει μια γυναίκα αν κάνει παιδιά;
Μία σωστή λύση θα ήταν ο χρόνος να μοιράζεται εξίσου και υποχρεωτικά στους 2 γονείς.
Κι ακόμα καλύτερα να αναλαμβάνει το κράτος πρόνοιας για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις
Cogito ergo sum 29.12.2018 | 10:15
Αυτές οι φράσεις πρώτου πληθυντικού προσώπου, "εμείς οι άντρες κάνουμε αυτό...", "εμείς οι γυναίκες το άλλο", μας χωρίζουν σε δύο στρατόπεδα και δεν βοηθούν να πάμε παρακάτω.

Ο φεμινισμός είναι ακόμα απαραίτητος και πάντα επίκαιρος ανεξάρτητα της ιστορίας του ή κάποιων ακροτήτων που δεν είναι ο κανόνας. Δεν μιλάμε για επανάσταση όπως ειπώθηκε παραπάνω αλλά για πολύχρονη και διαρκής εξάλειψη των ανισοτήτων. Και φυσικά ο καταναλωτισμός ή το lifestyle δεν έχουν σχέση.

Για να το πω απλά με ένα παράδειγμα, θέλω -απαιτώ καλύτερα- όταν αύριο βγουν οι κόρες μου στην αγορά εργασίας να αμοίβονται ίσα με τους άντρες συναδέλφους, να μην κινδυνεύουν από κάθε λιγούρι που θα τις βλέπει σαν αντικείμενα, κτλ κτλ κτλ.

Απλά πράγματα.
avatar
βασιλης βασιλειαδης 30.12.2018 | 00:41
ισοτητα θα εχουμε στην ελλαδα,οταν υποχρεωτικη στρατευση θα πιανει και τις γυναικες,γιατι δεν το λετε οι φεμινιστριες αυτο;
βλαχάκι (το) 30.12.2018 | 15:51
Μπορεί να απαιτηθεί υποχρεωτική στράτευση για κανέναν. Δίκτυο Σπαρτακισών, ολε!

Αλλά, ναι, γιατί όχι; Ενώ οι γυναίκες μαθαίνουν να καθαρίζουν calliopes και την σεξουαλική παρενόχληση/ κακοποίηση εκτός στρατού φυσικά, θα ήταν χρήσιμο να χειρίζονται και όπλα.

Επίσης να απαιτηθεί να μπουν γυναίκες στην ιερωσύνη τώρα και καπετάνισσες, πολλές καπετάνισσες τόσες βγαίνουν απ' τις ΑΕΝ και άντρες να αναλαμβάνουν εξίσου την ανατροφή των παιδιών και την γηροκόμηση των γέρων, τα ξεσκατίσματα κι όλα αυτά τα εύκολα και καθ'μερ'νά, τελοσπάντων.
avatar
βασιλης βασιλειαδης 30.12.2018 | 19:02
ναι,βλαχακι,αυτο ρωτω: γιατι δεν παλεψαν οι ελληνιδες φεμινιστριες γι αυτο που λεω ή λες. μ' οσες μιλησα εδω στο σαιτ,δεν μου απαντησε καμια.
δηλαδη,θεωρεις πως οι γυναικες στον στρατο θα μαθουν να καθαριζουν τουαλετες; πριν δεν ξερανε; πως τις καθαριζαν στα σπιτια τους;εκτος κι αν δεν τις καθαριζαν αυτες,οποτε τι παραπονιεστε πως ταχα μου δηθεν κανετε ολες τις δουλειες του σπιτιου; με τρομαζει αυτο που λες!
12