Ο Καμμένος φεύγει απ' το προσκήνιο, το οξύ δηλητήριο που έχει χύσει μένει. Μαζί του μένει ένα σύστημα τόσο καλά δομημένο που μπορεί να αναπαράγεται συνέχεια...
Βίβιαν Στεργίου

Ο Πάνος Καμμένος, φεύγοντας, να πάρει την αντρίλα του

Αυτό που μάθαμε από τη θητεία του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση: Ο άντρας, ο σεξιστής, ο βαρβάτος, ο άγριος, ο μακεδονομάχος, όπως οι περισσότεροι νταήδες της κακιάς ώρας, είναι ένας δειλός φοβιτσιάρης.

Από έναν αλλόκοτο συνδυασμό συγκυρίας και ανικανότητας ο Καμμένος κυβέρνησε. Φεύγει, αλλά μένουν όσα μας έμαθε. Μας έμαθε ότι ο άντρας ο πολλά βαρύς δεν κάθεται να αναλύσει επιχειρήματα, προσβάλλει, ουρλιάζει και πετάει λάσπη όπως το σκυλί που σκάβει για να βρει το κόκαλο. Ο άντρας, ο σεξιστής, ο βαρβάτος, ο άγριος, ο μακεδονομάχος, όπως οι περισσότεροι νταήδες της κακιάς ώρας, είναι ένας δειλός φοβιτσιάρης: tweets, χτυπήματα κάτω απ' τη μέση, χυδαιότητες που δήθεν τις έκανε το παιδί του, η γάτα του ή η γειτόνισσα και μετά στολές για το καρναβάλι.


Ο πρώην συγκυβερνήτης του πρωθυπουργού, ο φίλος του, δεν γουστάρει τις αδερφές, τις γυναικούλες, τους φλώρους. Δεν ντράπηκε ποτέ να πει «στα τέσσερα» ξανά και ξανά − δεν του ξέφυγε. Και πρόσφατα αποκάλεσε τον κ. Αμυρά «νύφη». Τ' αγόρια που γουστάρουν να στέκονται στα τέσσερα, τ' αγόρια που θέλουν αγόρια και τ' αγόρια που μπορεί να θέλουν να ντυθούν και νύφες και γαμπροί ή τίποτα ξέρουν ότι αυτό είναι τιμή τους και καμάρι τους.

 

Ο άντρας, ο σεξιστής, ο βαρβάτος, ο άγριος, ο μακεδονομάχος, όπως οι περισσότεροι νταήδες της κακιάς ώρας, είναι ένας δειλός φοβιτσιάρης: tweets, χτυπήματα κάτω απ' τη μέση, χυδαιότητες που δήθεν τις έκανε το παιδί του, η γάτα του ή η γειτόνισσα και μετά στολές για το καρναβάλι.


Η ελληνική Βουλή δεν μπορεί να εκπέμπει το μήνυμα ότι βουλευτές θα τρώνε bullying από άντρες τύπου Καμμένου, αν δεν γίνουν μάτσο τέρατα που ουρλιάζουν χωρίς ντροπή την απέχθειά τους για ό,τι (ευτυχώς!) δεν τους μοιάζει. Και δεν γίνεται, την ώρα που η Βουλή είναι υπόλογη και έκθετη απέναντι στ' αγόρια που θέλουν αγόρια, επειδή δεν τους έχει αναγνωρίσει σειρά ολόκληρη από δικαιώματα, να αγκαλιάζει την αισθητική και τις λέξεις της αντρίλας: οι άντρες πολιτεύονται όρθιοι, φοράνε παντελόνια, οι άλλοι «στα τέσσερα». Αυτή η παρακαταθήκη του Καμμένου πρέπει να φύγει μαζί του.


Την ίδια ώρα, δεν το λέμε, αλλά έτσι είναι: ο άντρας ο πολλά βαρύς δεν μπορεί τις γυναίκες εξουσίας. Πώς νιώθει ένας άντρας σαν τον Καμμένο δίπλα στη Μέρκελ; Δεν στέκεται. Θα ξεράσει αντιγερμανική μικρότητα, θα κρυφτεί και δεν θα ντραπεί να δείξει ότι οραματίζεται την Ελλάδα μακριά απ' την Ευρώπη, που έχει γεμίσει gay και μουσουλμάνους, για να κρύψει πόσο λίγος νιώθει.

 

Ευτυχώς, η ελληνική Βουλή δεν έχει πολλές γυναίκες κι έτσι οι άντρες μπορούν να νιώθουν πάρα πολύ άνετα. Μπορούν να κάθονται με τις φουσκωμένες κοιλιές τους και να κοιτάνε τα μαλλιά και τις φούστες τους. Μπορούν να γελάνε με όσες δεν είναι ιδιαιτέρως ωραίες και μπορούν να σχολιάζουν τα ταγέρ και τα τακούνια αυτών που είναι ευπρεπείς. Μπορούν να βλέπουν γυναίκες βουλευτές ως κόρες και ως συζύγους αντρών κι έτσι να μην μπαίνουν στον κόπο να αντιπαρατεθούν μαζί τους στα σοβαρά, όπως θα έκαναν αν ήταν μια διαμάχη «άντρας προς άντρα».

 

Μπορούν, γενικώς, να κάνουν αυτό που θέλει μέρος του εκλογικού σώματος: να μειώνουν συνέχεια τις γυναίκες σ' αυτό το πράγμα με μαλλιά, βυζιά και τακούνια που το κάνεις ό,τι θες. Έτσι συντηρείται το σύστημα. Όσοι άντρες δεν παίζουν μ' αυτούς τους όρους βλέπουν να τους απευθύνεται μια ανήθικη κριτική παντελώς άσχετη με το έργο τους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι «φλώρος», ο κ. Τσακαλώτος «κρυφή», ο κ. Μπουτάρης «γέμισε τη Θεσσαλονίκη αδερφές».

 

Γυναίκες (κάθε σεξουαλικότητας), αγόρια που τους αρέσουν αγόρια, φλώροι, «νύφες» και άντρες low profile λαμβάνουν το μήνυμα: δεν θα κριθείς γι' αυτά που λες, δεν θα κριθείς για το έργο που παράγεις, δεν θα κριθείς γι' αυτά που ψηφίζεις ως βουλευτής. Πού και πού θα έχεις μια αλλόκοτη ασυλία. Πες ό,τι θες. Εμείς θα κοιτάμε αν σπάει το χέρι σου όπως μιλάς. Αν σπάει η φωνή σου. Ως γυναίκα πολιτικός θα είσαι τα μαλλιά σου (πόσες φορές ακούσαμε αυτή την εβδομάδα ότι η αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ. έχει καλά βαμμένα μαλλιά!).

 

Ο Καμμένος φεύγει απ' το προσκήνιο, το οξύ δηλητήριο που έχει χύσει μένει. Μαζί του μένει ένα σύστημα τόσο καλά δομημένο που μπορεί να αναπαράγεται συνέχεια. Τα κορίτσια που μεγαλώνουν τώρα στη χώρα δεν έχουν πρότυπα γυναικών σε θέσεις εξουσίας. Δεν έχουμε να στραφούμε κάπου να δούμε πώς διεκδικείς το δίκιο σου χωρίς να γίνεσαι λίγος/-λίγη. Ο ίδιος ο πολιτικός λόγος όπως είναι, κακές λέξεις χωρίς νόημα στη σειρά, δεν εμπνέει και πολλούς/-ές να ασχοληθούν.

 

Χρειαζόμαστε γυναίκες στη Βουλή και άντρες που δεν έχουν καμία ανάγκη να επιβληθούν, παριστάνοντας τους μάγκες. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή συζήτησης χτες. Και μαζί χρειαζόμαστε σε όλους τους χώρους λίγη έμπνευση, όχι άλλη μιζέρια. Χρειαζόμαστε για πρότυπά μας outsiders που καθόρισαν τις εξελίξεις χωρίς να παίξουν με τους κανόνες της κυρίαρχης κάστας, χωρίς να υποκριθούν πως έχουν τα χαρακτηριστικά της − τα χαρακτηριστικά των καταπιεστών τους.


Έχοντας δει περισσότερη Βουλή απ' ό,τι αντέχω αυτές τις μέρες, θα ξαναψάξω το ντοκιμαντέρ «I am not your negro». Βασίζεται σε κείμενα του J .Baldwin, μαύρου συγγραφέα, αυστηρού σχολιαστή της ρατσιστικής κουλτούρας της Αμερικής και αγωνιστή κατά της καταπίεσης των λευκών και των πλουσίων. Στο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ βλέπουμε σύνθεση σκέψεων του Baldwin για σπουδαίες φιγούρες των κινημάτων που πολέμησαν τον ρατσιστικό αποκλεισμό, μαύρους που δεν κάθονται πάντα ίσια, απαιτούν και δρουν με το θάρρος και το θράσος που χρειάζεται για να αλλάξει ο κόσμος. Και αλλάζει.

Απόψεις
20 Σχόλια
avatar
Supertrouper 19.1.2019 | 12:05
Well said.Αν τα τονιζατε εμφατικοτερα προτου φυγει...ακομα καλυτερα
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 19.1.2019 | 17:37
Τον απίθανο αυτόν τύπο, τον ψήφισε αρκετός κόσμος, και ακόμα ,χειρότερα, πολλοί περισσότεροι τον ήθελαν για συγκυβερνήτη. Τον ενέκριναν και τον προτιμούσαν σαν ταίρι του πρωθυπουργού, από αλλους. Ο λαϊκισμός πάντα ξεχειλίζει χυδαιότητα. Δυστυχώς οι συμπολίτες μας την εγκρίνουν.
avatar
atman 21.1.2019 | 10:44
Τιποτα απο αυτα δεν θα ειχαν σημασια αν δεν τον ειχε επιλεξει ο Τσιπρας ως ετερο μισο.
Μάνα Κουράγιο 19.1.2019 | 12:12
https://2.bp.blogspot.com/-nbWNektXR7M/XDuGifHlgQI/AAAAAAAADSE/nHslPkePwUQe_KVGSg8rDpA288w2qXH0gCLcBGAs/s1600/Kammenos.jpg
avatar
σαλιγκάρι 19.1.2019 | 13:20
επιτέλους ένα άρθρο με αξία, νόημα και ουσία

Lumidy 19.1.2019 | 13:51
Σκύλος που γαυγίζει, δεν δαγκώνει.

Έχω συναντήσει πάρα πολλούς τέτοιους "άντρες" που έχουν μεγάλο στόμα και είναι δήθεν, αλλά όταν φτάσει η ώρα της αλήθειας, κρύβονται πίσω απ' τα φουστάνια της μάνας τους.

Μακράν ο χειρότερος.
ομόκεντρα 19.1.2019 | 14:55
Χίλιες φορές να καταποντιστεί ο σεξισμός, ο μισογυνισμός, η ομοφοβία και όλη η μούχλα του Καμμένου και των όποιων συμπλεγματικών καμμένων της φαλλοκρατίας!

Όμως το να χρησιμοποιούμε τη λέξη “άντρας” με μειωτική χροιά είναι επίσης σεξιστικό προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν μπορεί η λέξη αυτή να αναφέρεται υποτιμητικά πλάι σε λέξεις προσβλητικές για οποιονδήποτε άνθρωπο: «Ο άντρας, ο σεξιστής, ο βαρβάτος, ο άγριος, ο μακεδονομάχος».
Ούτε να γενικεύουμε με φράσεις που προσβάλλουν κάθε άντρα:
«Ευτυχώς, η ελληνική Βουλή δεν έχει πολλές γυναίκες κι έτσι οι άντρες μπορούν να νιώθουν πάρα πολύ άνετα. Μπορούν να κάθονται με τις φουσκωμένες κοιλιές τους και να κοιτάνε τα μαλλιά και τις φούστες τους».

Για να μη σταθούμε και στις «φουσκωμένες κοιλιές», έκφραση που προσβάλλει κάθε παχύσαρκο άτομο, που δεν έχει τη δυνατότητα να παινεύεται για τη σιλουέτα του, ίσως και για λόγους υγείας: ορμονικούς, θεραπευτικούς, κληρονομικούς κ.λπ.

Ναι, ο σεξισμός και ο ρατσισμός να καταγγέλλονται δυναμικά! Όχι όμως να πέφτουμε άθελά μας σε παγίδες σεξισμού και ρατσισμού απ' την ανάποδη!
avatar
Ramon Ramone 19.1.2019 | 19:53
Χίλια μπράβο.
avatar
Ανώνυμος/η 19.1.2019 | 17:43
Ο συγκεκριμενος πολιτικος μαζι με τους βουλευτες της ΧΑ,ειναι οτι χειροτερο εχει παρουσιασει η βουλη.Θελουν να γυρισουν την Ελλαδα στο 1960,ειναι σεξιστες ,εθνικιστες της κακιας ωρας,ομοφοβικοι....και η μονη τους ελπιδα ειναι να παρουμε την Πολη,να καταστρεψουμε τα Σκοπια,και να πολεμησουμε επιτελους την Τουρκια.Στην Ελλαδα του 2019,τι ακριβως θεση εχουν ο Καμμενος και η παρεα του?
Citellus citellus 20.1.2019 | 12:03
Ε όχι και να καταστρέψει τα Σκόπια ο Πάνος!Εδώ έβαλε πλάτη για τη συνθήκη των Πρεσπών, καμία ιδεολογία δεν έχει και μόνο ψευτομαγκια πουλάει σε ανεύθυνους και φοβικους συμπολίτες μας.
avatar
atman 21.1.2019 | 10:45
Φαινεται μεχρι το περασμενο μηνα δεν ηταν ολα αυτα, τωρα που εφυγε εγινε.
Διογένης Κυνικός 19.1.2019 | 18:33
Όσο ο κ. Καμμένος ήταν εμφανής κυβερνητικός εταίρος, κανένας δεν τα έγραφε όλα αυτά.
Και κάτι ακόμη: ο πρώην (και νυν;) εταίρος του κ. Τσίπρας τον δέχθηκε και τον ανέχθηκε όπως ακριβώς είναι. Και αυτή η αποδοχή και ανοχή, τον καθιστά αναμφισβήτητα συμμέτοχο.
avatar
Περικλής 19.1.2019 | 19:04
Είμαι straight, Έλλην και μεσήλικας και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 100% με το άρθρο. Ο Καμμένος είναι όνειδος για τους άντρες, ένας ουτιδανός, ένα μηδενικό που με κάποιο τρόπο μας κυβέρνησε (αυτό δείχνει πολλά για το λαό μας). Και τώρα που πέφτει σε παρακμή θα δείξει ποιός πραγματικά είναι, διότι, ναι, έχει και χειρότερο. Και ο Αλέξης θα δει στα αλήθεια με ποιόν τα είχε βρει για να γευτεί την εξουσία, διότι η μοσχαροκεφαλή, εντός ολιγου θα στραφεί εναντίον του...Every dog has it's day babe...
avatar
βασιλης βασιλειαδης 19.1.2019 | 22:51
καλα τα λετε,κυρια στεργιου σε γενικες γραμμες,αλλα κανετε καποιες επικινδυνες υποθεσεις/γενικευσεις:

"ο άντρας ο πολλά βαρύς δεν μπορεί τις γυναίκες εξουσίας"
"Ευτυχώς, η ελληνική Βουλή δεν έχει πολλές γυναίκες κι έτσι οι άντρες μπορούν να νιώθουν πάρα πολύ άνετα"
επειδη το 'χω ξανακουσει αυτο το σκεπτικο απο πολλους και πολλες,να ρωτησω:
ειστε μεσα στην ψυχη των ανδρων και ξερετε τους πιο μυχιους φοβους μας,ποιον μπορουμε να ανεχτουμε και ποιον οχι;
ή μηπως,απλως,προβαλλετε τις δικες σας ανασφαλειες σε μας;
ο ανδρας οταν δεν ανεχεται την γυναικα να κυβερνα,να ειναι ο συμπλεγματικος και ο μισογυνης,ενω οταν η γυναικα δεν ανεχεται τον ανδρα να κυβερνα,αυτη να ειναι η ιδεολογος φεμινιστρια που παλευει για την ισοτητα;
περιπτωση ο φεμινισμος να ειναι το αντιστοιχο του "βαρεος ανδρος",δεν υπαρχει;

"Χρειαζόμαστε γυναίκες στη Βουλή και άντρες που δεν έχουν καμία ανάγκη να επιβληθούν, παριστάνοντας τους μάγκες."
αρα,τι; χρειαζομαστε γυναικες να εξουσιαζουν,ενω οι ανδρες να μην εξουσιαζουν; γιατι; υπαρχει καποιος συγκεκριμενος λογος,περαν του εγωιστικου του πραγματος;
avatar
insert_coin 20.1.2019 | 00:38
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Μπράβο!
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα διάφορα μισογύνικα σιχάματα να βγάζουν τον οχετό τους εσχάτως και απο το βήμα της βουλής και το θεωρούμε περίπου φυσικό.
Οι φορείς του ηθικού πλεονεκτήματος που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα -με τα παρατηρητήρια ρατσισμού και σεξισμού και δεν συμμαζεύεται, έκαναν τουμπεκί ψιλοκομμένο όταν αυτός ο απίθανος τύπος - ο συνεργάτης τους, ξερνούσε μίσος και μικρότητα κατά παντός "διαφορετικού" απ' τη βουλή και το twitter. Αλλά ξέχασα, τους ένωνε ο αγώνας κατά των μνημονίων...
Έπρεπε να έρθει η Αριστερά στην εξουσία για να δούμε την πιό αηδιαστική βουλή από καταβολής Ελληνικού κράτους.
avatar
Siri01 20.1.2019 | 10:31
Δυστυχώς το να έχουμε το 2019 υπουργό που σταυρώνει και φτύνει τα πολεμικά αεροπλάνα όταν απογειώνονται δείχνει και το επίπεδο μας σαν έθνος
avatar
Μαύρος Γάτος 20.1.2019 | 21:12
Του εύχομαι κακό ταξίδι στο δρόμο για την λήθη!
Θα του έχουν μείνει και κάμποσες στολές να φοράει στο καρναβάλι εφ' όρου ζωής...
avatar
atman 21.1.2019 | 10:44
Την εχει παραλαβει προθυμα ο Πολακης, αν κοροιδευομαστε οτι τον τραμπουκισμο, την κακως εννουμενη "αντριλα" το φτηνο τσαμπουκα τον εφερε ο Καμμενος στην κυβερνηση.
Δυστυχως αποτελει συστατικο στοιχειο αυτου του ακροαριστεροδεξιου μορφωματος με μοναδικο σκοπο τη νομη της θεοποιημενης για αυτους εξουσιας.
avatar
Βεβαιως 22.1.2019 | 12:32
Ολα που γραφεις Βιβιαν ειναι αυτονοητα, πως ομως εξηγειται οτι αυτος ο τραγελαφος εχει θεση στη βουλη και μεχρι προτινος στην κυβερνηση; Μπορει μεν ο Καμμενος να ειναι κατακαημενος αλλα δεν ειναι μονος με αυτα που πιστευει, κατακαθια του τυπου αυτου υπαρχουν παντου, αντρες-γυναικες, αλλα οι αντρες ειναι θλιβερη πλειοψηφια στη χαβουζα αυτη. Αποριας αξιον πως ενας μπουλης με στομφο το παιζει αντρας και αρεσει στο ποπολο.
avatar
Jamesathens 23.1.2019 | 01:04
Να΄γιάσει το στόμα σου! <3
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια