Η συνταγή είναι δοκιμασμένη: βάλτε λίγη ανατολική θρησκεία, προσθέστε μια δόση μυστικισμού, λίγο new age, μπόλικη αρχαιολατρία και προγονοπληξία, αρκετή αστρολογία, κάμποση lounge ψυχολογία. Για πιο καυτερά, βάλτε λίγη ευγονική και συνωμοσίες του DNA. Έτοιμο το φαγητό: (ψευδο)επιστήμη με βάση κβαντική και σάλτσα ακροδεξιά.
Κ. Παπαϊωάννου

Ψευδοεπιστήμες: δοκιμασμένη συνταγή με μεγάλη γοητεία και απήχηση

Βάλτε λίγη ανατολική θρησκεία, προσθέστε μια δόση μυστικισμού, λίγο new age, μπόλικη αρχαιολατρία και προγονοπληξία, αρκετή αστρολογία, κάμποση lounge ψυχολογία.

Ο Βελόπουλος πουλάει ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού Χριστού. Ο Λιακόπουλος μιλά για ταξιδιώτες του Σείριου, Ελοχίμ και Νεφελίμ. Κάποιοι πουλάνε αντιεμβολιασμό, άλλοι «καταρρίπτουν» τη θεωρία της εξέλιξης.

 

Πολλά τα άνθη της ψευδοεπιστήμης: απόψεις, παραδόσεις, θεωρίες ή πρακτικές που παρουσιάζονται ως επιστημονικές χωρίς να ακολουθούν επιστημονικές μεθόδους ή το πνεύμα της επιστήμης. Εκμεταλλεύονται γνωστικά κενά και ανθρώπινες ανάγκες, πείθοντας πολλούς πιστούς (και εύπιστους).


Η συνταγή είναι δοκιμασμένη: βάλτε λίγη ανατολική θρησκεία, προσθέστε μια δόση μυστικισμού, λίγο new age, μπόλικη αρχαιολατρία και προγονοπληξία, αρκετή αστρολογία, κάμποση lounge ψυχολογία. Για πιο καυτερά, βάλτε λίγη ευγονική και συνωμοσίες του DNA.

 

Έτοιμο το φαγητό: (ψευδο)επιστήμη με βάση κβαντική και σάλτσα ακροδεξιά. Σερβίρετε σε social media και τηλεόραση.


Λέει ο Στ. Τραχανάς που διδάσκει στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Η διάκριση μεταξύ επιστήμης και ψευδοεπιστήμης είναι αναμφίβολη: επιστήμη και επιστημονική γνώση είναι οτιδήποτε έχει περάσει ανοιχτή διαδικασία ελέγχου και έχει αποτυπωθεί στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων ή στα καθιερωμένα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Οτιδήποτε αρνείται να υποβληθεί σε αυτήν τη διαδικασία και μετράει μόνο προβολές στο YouTube ανήκει σίγουρα στην άλλη όχθη. Είναι η επιστήμη του... Διαδικτύου ή απλώς ψευδοεπιστήμη». Και εξηγεί ότι η διαδικασία ελέγχου αφορά δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά, εξονυχιστικό πειραματικό έλεγχο από πολλούς ανεξάρτητους επιστήμονες και άλλα στάδια («Η Εφημερίδα των Συντακτών», 2/3).

 

Δεν αρμόζουν σε επιστημονικό φορέα οι τεχνικές τηλεπαστόρων, τα «σεμινάρια ζωής», οι ευθείες αναφορές σε ψευδεπιστήμονες (όπως ο Deepak Chopra), η trash αισθητική. Πολύ περισσότερο δεν αρμόζουν οι ιδέες φυλετικής ανωτερότητας των Ελλήνων.


Διαβάζουμε σε δημοσιεύματα που πληθαίνουν: «Η μεγάλη επιτυχία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τα τελευταία χρόνια και αυτό που προσπαθεί να κάνει και το πετυχαίνει είναι ότι πλέον έχει συνδέσει και συνθέσει όλα τα γνωστικά πεδία, ό,τι υπάρχει  Δηλαδή, μέσα (sic) σε ένα τραπέζι κάθεται ένας καλλιτέχνης, ένας επιστήμονας, ένας γιατρός, ένα μέντιουμ, δηλαδή ένα melting pot, μια σύνθεση μυαλών και ανθρώπων και όλοι μαζί δημιουργούμε και αυτό είναι το εξαιρετικό».

 

Τα παραπάνω έλεγε η πολιτιστική εκπρόσωπος της ΕΕΦ και συγγραφέας του βιβλίου «PAD Μέθοδος: Ο συμπαντικός ηθοποιός - Άπειρες ζωές - Άπειροι χαρακτήρες - Άπειρα frames».

 

Σημείωση 1η: Η συγγραφέας συστήνεται ως «γνήσια Καρκίνος». Σημείωση 2η: Η ΕΕΦ εξέδωσε και παρουσιάζει το βιβλίο σε όλη την Ελλάδα.

 

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΕΦ προλόγισαν το βιβλίο: «Η συγγραφέας πέτυχε να δομήσει μια πρωτότυπη θεωρία που δίνει τη δυνατότητα όλο αυτό το γήινο σύστημα από άτομα, ιδέες, αναζητήσεις να προσλαμβάνει σκέψεις, νέες θέσεις, διαπεραστικές μεθόδους, φθάνοντας στην κορύφωση της επικοινωνίας των ψυχών τους».

 

Στο site της ΕΕΦ το βιβλίο τοποθετήθηκε στην κατηγορία «επιστημονικά βιβλία» (κατόπιν αντιδράσεων μετατέθηκε αλλού), η συγγραφέας (μη φυσικός, αλλά μέλος της Ένωσης Φυσικών) χαρακτηρίστηκε «αληθινή ερευνήτρια της ψυχής του ανθρώπινου δυναμικού».

 

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα του βιβλίου: «Οραματίσου τον εαυτό σου και όλους τους χαρακτήρες μέσα σε μια χρυσή μπάλα που πάλλεται σαν καρδιά. (...) Χρησιμοποίησε το ένστικτό σου αντί της λογικής. Το ένστικτο είναι πιο δυνατό από τη λογική. Είναι διαλογισμός σε δράση». Δύσκολα το λέει κανείς δείγμα επιστημονικού λόγου.

 

Μεμονωμένη αστοχία; Διαβάζουμε στα ellinika hoaxes πως η Ένωση οργανώνει σεμινάρια «Φυσικής της Ψυχής».

 

Καλεί ως εισηγήτρια σε επιστημονικό συνέδριο μια «Κβαντικό Μέντορα Ζωής» που προσφέρει αντιμετώπιση προβλημάτων μέσω «συμπαντικών νόμων».

 

Η μέθοδος λέγεται 5D Miracles, μείξη «επιστήμης και πνευματικότητας» ή αλλιώς «πώς τα πιστεύω μας αλλάζουν την τετραδιάστατη πραγματικότητα».


Η υπόθεση είναι σοβαρή. Λέει ο Στ. Τραχανάς: «Είναι φανερό ότι η ΕΕΦ βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με την καταστατική αποστολή της. Ο ρόλος που έχει επιλέξει για τον εαυτό της συνιστά μια θεσμική ανωμαλία».

 

Υπάρχουν όμως και χειρότερα: οι θεωρίες εθνοφυλετισμού. Μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ έγραψε στο Facebook: «Επειδή βλέπω πολύ (sic) απαισιοδοξία. Έμαθα από πολύ σημαντικό μοναδικό και ειδικό επιστήμονα ότι το DNA των Ελλήνων έχει μια αναπάντεχη και πολύ καλή ιδιότητα. Στις επιμιξίες όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών. (...) Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα πεθάνουν ποτέ».

 

Εδώ έχουμε ακραίες θεωρίες του αίματος. Ο συντάκτης επικαλείται ανύπαρκτα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία αρνείται να παρουσιάσει. Μετά από βδομάδες σφοδρής κριτικής ανασκεύασε, χωρίς να ανακαλέσει. Πρόσφατα έκρυψε την ανάρτηση.

 

Deepak Chopra


Μεμονωμένη αστοχία επίσης; Διαβάζουμε σε ενυπόγραφη επιστολή (Η Εφημερίδα των Συντακτών, 26/2) ότι καθηγητής στο Φυσικό, πρόεδρος της ΕΕΦ, είπε στο αμφιθέατρο «φωτιά στη μαυρίλα», αναφερόμενος στους μετανάστες στην Ελλάδα. Αν ισχύει η καταγγελία, τότε έχουμε διδασκαλία φυλετικού μίσους σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο.


Επιστημονικοί φορείς ανησυχούν, υπερασπίζονται την επιστήμη τους. Το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ομόφωνα αποδοκίμασε τα φαινόμενα προβολής και υποστήριξης ψευδοεπιστημονικών απόψεων και πρακτικών από άτομα που εμφιλοχωρούν στα επιστημονικά σωματεία. Κάλεσε, μάλιστα, τους αρμόδιους φορείς να μη στέκονται πλέον απαθείς.

 

Ο πρόεδρος του τμήματος σε άρθρο του ρητά αναφέρθηκε σε «φαιδρές εκφάνσεις υπερδραστηριότητας» της ΕΕΦ που θα μπορούσαν και να αγνοηθούν, αν δεν πιθανολογούνταν οικονομικά κίνητρα και οφέλη από την εμπλοκή της με τη δημόσια εκπαίδευση («Όταν η ψευδοεπιστήμη διεκδικεί κοινωνικό ρόλο», «Το Βήμα», 3/3).


Η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση επισημαίνει πολλά ακόμα για την ΕΕΦ: εξέδωσε βιβλίο περί «ψηφιδωτού όντος», πιστοποίησε την «εφεύρεση του αεικίνητου», δημοσίευσε άρθρο με το οποίο «... ανατρέπεται όλη η φυσική».

 

Κάνει λόγο για παρα-επιστήμη για οικονομικούς λόγους «με την οργάνωση –αζημίως– επιμορφώσεων και εκδηλώσεων για μαθητές και εργαστηριακά πειράματα από εκπαιδευτικούς».


Δεν αρμόζουν σε επιστημονικό φορέα οι τεχνικές τηλεπαστόρων, τα «σεμινάρια ζωής», οι ευθείες αναφορές σε ψευδεπιστήμονες (όπως ο Deepak Chopra), η trash αισθητική. Πολύ περισσότερο δεν αρμόζουν οι ιδέες φυλετικής ανωτερότητας των Ελλήνων.


Είναι η αντίδραση ευθύνη μόνο των φυσικών; Όχι. Ό,τι εμπλέκεται στη δημόσια εκπαίδευση μάς αφορά όλους. Τόσο το περιεχόμενο όσο και οι οικονομικοί όροι αυτής της εμπλοκής πρωτίστως αφορούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας.

 

Οι δε εξάρσεις τοξικού ρατσιστικού λόγου από χείλη πανεπιστημιακών δασκάλων ίσως παρουσιάζουν διοικητικό και ποινικό ενδιαφέρον.


Αυτά για όσους νόμιζαν ότι οι Νεφελίμ είναι αξεπέραστοι. Πάντως, δεν χωρά εφησυχασμός. Εδώ, με τις ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού ο Βελόπουλος μπορεί και να μπει στη Βουλή.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Απόψεις
12 Σχόλια
avatar
Γράφων 10.3.2019 | 16:05
Καλά εδώ στη Βουλή μπήκε η τραγωδος-υπουργος-θεραπευτρια αύρας-πρόεδρος ΚΠΙΣΝ. Και ο γιατρός του χιβ ή ο δικηγόρος των φακ νιουζ. Και άπειροι άνεργοι ηθοποιοί.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο λιακοπουλισμός τρύπησε πολλά μυαλά. Η χρόνια αναπάντητη μπουρδολογία έδωσε πολιτικά δικαιώματα σε ανθρώπους να λένε ότι θα κόψουν νόμισμα για να νικήσουν το χρέος ή σε άλλους που θα κάναν ντου στα νομισματοκοπεια ή άλλους που θα βγαζαν perpetual bonds και IOUs.

Απλά η μοίρα μας έδωσε αυτόν τον ήλιο ώστε να ξεχνάμε εύκολα όλες τις μπούρδες που κατά καιρούς ακούμε και ταλαιπωρούν τα αυτιά μας.

Ζεν στη λιακ(οπουλει)άδα.
avatar
atman 12.3.2019 | 00:22
Εσυ τωρα εισαι δηλαδη με εμας ή με τους αλλους;;;
avatar
Γράφων 12.3.2019 | 07:28
Καλά, πάω να πιω τον vegan καφέ μου με σπόρους chia και μετά θα παω σε μια ομιλια με τίτλο "Ο φασισμός του φύλου".

Ωωμμμμμμμμμ!...

Είθε τα τσάκρα σου να είναι ανοιχτά. Το αστρικό μου σώμα σε χαιρετά στέλνοντάς σου θετική ενέργεια.
Citellus citellus 10.3.2019 | 18:09
Αν αυτά γίνονται στην ΕΕΦ, τι να περιμένει κανείς από τις «μανούλες του fb»;
ανώριμος23 11.3.2019 | 12:17
Άλλο η ψευδοεπιστήμη, άλλο η γελοιοποίηση οποιασδήποτε μεταφυσικής ανησυχιας που κάνουν ορισμένοι πραγματιστές. Ναι το ξέρουμε είστε τόσο έξυπνοι που δέχεστε μονο αυτά που βλέπετε κ είναι 100% αποδεδειγμένα, ωστόσο υπάρχουν κ ορισμένοι άνθρωποι, που τους αρέσει να ασχολουνται με υψηλότερα πνευματικά επίπεδα και πιο παράξενα πράγματα
Riemann 11.3.2019 | 13:49
Το μαγαζάκι που αυτοσυστήνεται ΕΕΦ πουλάει από κομματισμό μέχρι θωριουλες για yt. Μονο με φυσική δεν ασχολείται. Έχω πάψει να είμαι μέλος εδώ και 20 χρόνια.
avatar
atman 12.3.2019 | 00:20
Στις ψευδοεπιστημες συμπεριλαμβανεται και ο "επιστημονικος" μαρξισμος και οι επιγονοι του;
avatar
Γράφων 12.3.2019 | 08:16
https://youtu.be/LquIQisaZFU

Φτου κακά!
avatar
AltReality 12.3.2019 | 09:53
Ο επιστημονικός μαρξισμός επιδέχεται αμφισβήτησης στις ανακολουθίες προβλέψεων αποτελεσμάτων. Τον βρίσκω δηλαδή πολύ προτιμότερο από τον σημερινό ''αξιωματικό'' μαρξισμό που πολλές φορές έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
avatar
atman 13.3.2019 | 08:11
Το γελοιο ειναιοτι ολοκληρες περιοχχες που συμφωνα με την ιδια την μεταμοντερνα πρακτικη ειναι απλα αφηγησεις μασκαρευονται ως δηθεν επιστημες - ειναι οταν χρησιμοποιεις τα λογικα εργαλεια σου στα παντα εκτος απο εκει που πρεπει πρωτα: στον εαυτο σου ωστε να ανακαλυψεις αντιφασεις και λογικες ανακολουθιες.
avatar
Ramon Ramone 12.3.2019 | 18:01
Από την μία οι νεο-μαρξιστές, από την άλλη οι νεο-μακαρθιστές και στην μέση η πολιτική ορθότητα που χρησιμοποιείται κι απ' τους δύο με τον πλέον λανθασμένο τρόπο, εξίσου και κατά το δοκούν, αναλόγως το συμφέρον, την ιδεοληψία, την προκατάληψη. Freedom of speech my ass. Παρ' τον έναν και χτύπα τον άλλον...
Albert Pierrepoint 12.3.2019 | 08:40
Στον Τσόπρα η ελληνική πολιτική επιστήμη απάντησε με Τσίπρα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια